Αχού και δεν με νοιάζει!

Αχού και δεν με νοιάζει!

28 Μαρτίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:413
Μοίρασέ το

 

Οποιος περιμένει να διαμορφώσει ιδεολογία και να πάρει ιδέες για τον δικό του τρόπο ζωής από πρόσωπα όπως η Παπαρίζου, ο Μουτσινάς και ο Μικρούτσικοςσπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο του στο τίποτα για να λάβει στο τέλος κάτι λιγότερο από το μηδέν.

Αυτά είναι τα πρότυπα της σημερινής εποχής… τα πρότυπα της νεολαίας και του κάθε τσόκαρου…
Αυτή είναι η κατάντια μας ως λαού, κι αυτό είναι το κατάντημά μας…
Καλλιόπη Σουφλή

Η Παπαρίζου έχει άποψη περί βιολογίας, ο Μικρούτσικος για τα ερωτικά, ο Μουτσινάς για τα πολιτικά κ.ο.κ…

Τα «Κίτρινα γάντια» είναι η ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία (πρώτη προβολή το 1960) της Φίνος Φιλμ που έκανε διάσημο και αγαπητό στο πανελλήνιο τον Γιάννη Γκιωνάκη, ο οποίος ενσάρκωσε με υποδειγματική αυθεντικότητα τον ρόλο του Μπρίλη, του χαζούλη παραγιού ενός καφενείου εις τας εξοχάς. Ο τρόπος που ρωτούσε «Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;» προκάλεσε κύματα ασυγκράτητου γέλιου στο κοινό.

Ωστόσο, η ατάκα που μου έχει αποτυπωθεί εντονότερα όλων από την πρώτη φορά που είδα την ταινία μέχρι σήμερα είναι το «Αχου και δεν με νοιάζει», που έλεγε ο απελπισμένος και αγχωμένος Νίκος Σταυρίδης, ο οποίος έψαχνε τη σύζυγό του ενώ η Υβόνη Βλαδιμήρου (υποδυόταν τη σύζυγο του Παντελή Ζερβού, ιδιοκτήτη του καφενείου) του έλεγε ότι έχει παιδιά και σε λίγο «θα έχω και εγγονάκι». Ο Σταυρίδης είχε τις δικές του αγωνίες (την εξής μία: μην τυχόν και τον απατούσε η Μάρω Κοντού) και προσπερνούσε με σαρωτική αδιαφορία τις αποκαλύψεις για τα γεννητούρια στην οικογένεια του καφετζή.

Ο Αλέκος Σακελλάριος, που σκηνοθέτησε αυτό το αριστούργημα και συνυπέγραψε το σενάριο με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, η εξαιρετική φωτογραφία από τον Νίκο Δημόπουλο, η μουσική του Τάκη Μωράκη και -πάνω απ’ όλους και όλα- οι ερμηνείες των ηθοποιών μάς χάρισαν μια σπαρταριστή κωμωδία.

Αυτό το διαμάντι, που αποτυπώθηκε σε φιλμ και ειδικά την ατάκα του Σταυρίδη «Αχου και δεν με νοιάζει» τη θυμάμαι όποτε μερίδα πολιτών οργίζεται ή ενθουσιάζεται παίρνοντας τοις μετρητοίς λεκτικές ψαροκασέλες που εκτοξεύουν ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης.

Οποιος περιμένει να διαμορφώσει ιδεολογία και να πάρει ιδέες για τον δικό του τρόπο ζωής από πρόσωπα όπως η Παπαρίζου, ο Μουτσινάς και ο Μικρούτσικος σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο του στο τίποτα για να λάβει στο τέλος κάτι λιγότερο από το μηδέν.

Από το να ακούει κάποιος όλους τους παραπάνω να λένε διάφορα ξεκούδουνα, καλύτερα να μετρήσει πόσες φακές περιλαμβάνει ένα σακουλάκι του μισόκιλου. Θα του λυθεί η απορία για τον αριθμό τους, θα βγάλει και τις πετρούλες από μέσα…

 

 

Πηγή

Προβολές : 413


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα