Βασίλης Βασιλικός: Όταν οι ΗΠΑ τον θεωρούσαν αρχηγό της «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη»

Βασίλης Βασιλικός: Όταν οι ΗΠΑ τον θεωρούσαν αρχηγό της «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη»

1 Δεκεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:390
Μοίρασέ το

 

vasilikos
Βασίλης Βασιλικός | eurokinissi

 

Επιτρέψτε μου να γελάσω, γιατί όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο, τις δημιουργούν οι ίδιοι της CIA  και της MOSSAD, καθότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ και ΔΥΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ…

Ως εκ τούτου, ας μην μας κάνουν τις … αθώες περιστερές…

Άλλο το θεωρούσαν κι άλλο τα πο@στικα που μας παίζουν…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

 

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της έκρηξης στον Πειραιά, τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού και τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν με την εξάρθρωση της «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη», τα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν «βουίξει» πως έρχονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Κανείς δε γνώρισε ποιες θα ήταν αυτές οι εξελίξεις. Όσοι έκαναν ρεπορτάζ και είχαν καλές πηγές ενημέρωσης (είτε μέσα στην Αντιτρομοκρατική είτε μέσα στο τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης) έλεγαν πως οι εξελίξεις αυτές θα αφορούν συλλήψεις, πιθανότατα κάποιων περιφερειακών μελών της (μέχρι τότε) οργάνωσης – φάντασμα κάτι που, κατά συνέπεια, θα έσφιγγε τον κλοιό γύρω από τον επιχειρησιακό βραχίωνα.

Υπήρχαν και εκείνοι, ωστόσο, που δεν μπορούσαν (ή δεν ήθελαν) να κάνουν ρεπορτάζ και προσέφευγαν στην εύκολη λύση του εντυπωσιασμού, αναμασώντας παλαιότερα σενάρια σχετικά με το ποιος κρυβόταν πίσω από τη «17Ν». Πουλούσε το θέμα εκείνη την εποχή, οπότε ένα «πομπώδες» πρωτοσέλιδο θα έφερνε και καλύτερες πωλήσεις. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη τις ημέρες μετά την έκρηξη και ιδιαίτερα την περίοδο που η Αντιτρομοκρατική προχωρούσε στις συλλήψεις. Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Κάποια είχαν μια αληθοφάνεια. Κάποια άλλα, ωστόσο, προκαλούσαν γέλιο (σε κάποιους) και οργή (σε κάποιους άλλους).

Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που προκαλούσαν οργή

Η εφημερίδα «Traffic» του Γιώργου Τράγκα (με παρελθόν στις «αποκαλύψεις» για τη… δράση της οργάνωσης), στις 8 Ιουλίου 2002 κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ιδού ο αρχηγός της ”17 Νοέμβρη”» και μια μεγάλη φωτογραφία του Βασίλη Βασιλικού! Δεδομένα το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο προκάλεσε οργή αλλά και την άμεση αντίδραση του σπουδαίου συγγραφέα που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

«Διάβασα κατάπληκτος ανώνυμα σενάρια φανταστικής εμπλοκής μου σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τρομοκρατικά εγκλήματα. Θεωρώ ανάξιο διάψευσης το συγκεκριμένο συκοφαντικό περιεχόμενό τους. Όλα αυτά, είναι γνωστό, δεν ταιριάζουν καν με την όλη πολιτεία μου.

Οι άγνωστοι και κακόγουστοι σεναριογράφοι, αλλά και εκείνοι που διακινούν τα κατάπτυστα αυτά σενάρια, ελπίζω να με αφήσουν απερίσπαστο στο πνευματικό μου έργο. Και ιδίως στη δουλειά που προωθώ, μαζί με άξιους συνεργάτες, στο πιο σημαντικό διεθνή, μορφωτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό οργανισμό, που είναι ταγμένος στα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας.

Επιφυλάσσομαι να προσφύγω στη δικαιοσύνη για την προστασία και την υπεράσπιση της υπόληψής μου και του έργου μου» ανέφερε ο Βασίλης Βασιλικός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν… ανακάλυπτε την Αμερική. Υπήρχαν πολλοί που έκαναν ανάλογης εγκυρότητας «αποκαλύψεις».

Ένας από τους εκφραστές αυτών των σεναρίων, ήταν ο Τόμας Νάιλς, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, την περίοδο 1993-1997 ο οποίος όταν είχε ερωτηθεί κάποια στιγμή για τη «17Ν» είχε απαντήσει πως «συγγραφέας των προκηρύξεων είναι γνωστή πολιτιστική προσωπικότητα της Ελλάδας» φωτογραφίζοντας τον Βασιλικό.

Τη σκυτάλη είχε πάρει στη συνέχεια ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος είχε πει πως συγγραφέας των προκηρύξεων και αρχηγός της οργάνωσης ήταν ένας άνθρωπος των γραμμάτων, που στο παρελθόν κατείχε θέση στο δημόσιο και ήταν φίλος με ένα από τα θύματα της 17Ν. Από την περιγραφή αυτή το μόνο που έλειπε ήταν η… φωτογραφία του Βασιλικού αφού και άνθρωπος των γραμμάτων ήταν, και θέση στο δημόσιο κατείχε (ήταν στην ΕΡΤ3) και προσωπικός φίλους του Παύλου Μπακογιάννη υπήρξε!

Μετά από όλα αυτά ανά διαστήματα κυκλοφορούσαν και φήμες πως ο Βασιλικός (χωρίς να κατονομάζεται, βέβαια) είχε συλληφθεί και ανακρινόταν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, την ώρα που ο δημιουργός του εμβληματικού «Ζ» βρισκόταν στο Παρίσι.

Το… φοβερό λογισμικό της CIA

 

Τα σενάρια (επιστημονικής φαντασίας) που ενέπλεκαν τον Βασιλικό με τη «17Ν» ήταν πολύ παλαιότερα και εκπορεύονταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού! Η όλη ιστορία με την υποτιθέμενη εμπλοκή του Βασιλικού στην υπόθεση της «17Ν» είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν κάποιοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (aka CIA), παρακινούμενοι από έναν σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχαν βάλει στο κάδρο των υπόπτων τον σπουδαίο συγγραφέα.

Στοιχεία που να συνδέουν τον Βασιλικό με τη «17Ν» προφανέστατα και δεν υπήρχαν οπότε τα «τσακάλια» των μυστικών υπηρεσιών σκέφτηκαν το εξής: Έβαλαν σε έναν υπολογιστή που «έτρεχε» ένα συγκεκριμένο λογισμικό τα βιβλία του Βασιλικού και τα συνέκριναν με τις προκηρύξεις της οργάνωσης.

 

Αυτό που βρήκαν ήταν πως βιβλία και προκηρύξεις είχαν… κοινές λέξεις και κοινές εκφράσεις!

 

Με αυτό το φοβερό «στοιχείο» ανά χείρας, λοιπόν, και αφού είχαν βεβαιωθεί πως είχαν στα χέρια τους κάτι εξαιρετικά δυνατό, μερικά χρόνια αργότερα, ήρθαν στην Αθήνα και απαίτησαν από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη να συλλάβει τον Βασίλη Βασιλικό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανθρώπους που έζησαν εκείνη την περίοδο, οι Αμερικάνοι είχαν έρθει τόσο αποφασισμένοι που είχαν απειλήσει με κυρώσεις την ελληνική κυβέρνηση αν συνέχιζε να… καλύπτει τον «αρχηγό της ”17Ν”».

Ευτυχώς, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε καταφέρει και είχε πείσει τους πράκτορες της CIA πως οι έρευνες για την εξάρθρωση της οργάνωσης ήταν σε καλό δρόμο, πως ήδη είχαν στο «μικροσκόπιο» συγκεκριμένους ανθρώπους (πιθανότατα τους παρουσίασαν και στοιχεία για να τους πείσουν) και πως δεν υπάρχει εμπλοκή του Βασίλη Βασιλικού σε όλα αυτά.

Ο Τζον Κυριάκου ο οποίος για μια δεκαετία υπήρξε πράκτορας της CIA και είχε συστήσει μια ειδική πενταμελή ομάδα πρακτόρων που είχε ως μοναδική αποστολή τον εντοπισμό πληροφοριών για τη δράση της «17Ν», πριν από λίγα χρόνια είχε δώσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου μεταξύ άλλων είχε πει: « Υπήρχε τότε η αίσθηση πως κάποιοι πολιτικοί μπορεί να γνώριζαν πολλά περισσότερα από όσα ήταν διατεθειμένοι να πουν για τη σύσταση της ”17 Νοέμβρη” και για τη δράση της. Και απλά δεν μιλούσαν. […] Εμείς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ερευνήσει τους πιο… απίθανους υπόπτους ως μέλη της οργάνωσης. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Ιωσήφ Βαλυράκη μέχρι τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό. Από καθαρή απελπισία… Εάν ρωτούσατε τη CIA, πόσους υποπτεύεται ως μέλη της 17Ν, θα μπορούσαν να σας είχαν δώσει και 5.000, 10.000 ονόματα. Όλοι ήταν ύποπτοι».

 

 

Πηγή

Προβολές : 390


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα