Εκδήλωση για την διαφθορά στην Ελλάδα και την καταπολέμησή της πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος με ομιλητές τον κύριο Αχιλλέα Ζήση, αντιεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς και τον Δημοσθένη Κασσαβέτη, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του δικηγορικού συλλόγου, νομικοί, αιρετοί και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
Στο πολυπληθέστατο ακροατήριο ο κ.Ζήσης μίλησε για καταπολέμηση και όχι εξάλειψη της διαφθοράς, καθώς είναι αδιανόητο να ελπίζουμε στη εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Χαρακτήρισε το φαινόμενο κοινωνικό, αφού δεν αφορά μόνο το οικονομικό σκέλος αλλά έχει επιφέρει μια πτώση των κοινωνικών μας αξιών. Όπως συμπλήρωσε, η κοινωνία θεωρεί πλέον πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε οικονομική συναλλαγή με κάποιον για να γίνει η «δουλειά» μας.
Στους χώρους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης συναντάται η διαφθορά τόνισε ο κ. Ζήσης, προσθέτοντας τις πολεοδομίες και τις εφορίες. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει πληθώρα υποθέσεων διαφθοράς που ερευνώνται. Για την καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς, ο κ. Ζήσης πρότεινε την ενίσχυση των πειθαρχικών συμβουλίων για να γίνουν όπως ήταν παλιά αφού πρόσφατα το καθεστώς άλλαξε.
Επίσης χρειάζεται ένας εξορθολογισμός του νομικού οπλοστάσιου για την απονομή της δικαιοσύνης ειδικά σε περιπτώσεις διαφθοράς και όσοι επίορκοι υπάρχουν, ακόμα και στο νομικό χώρο, να τους αποβάλουμε από την κοινωνία γιατί διαφορετικά η μολυσμένη κοινωνία θα επεκταθεί.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Λάζαρος Γαϊτάνης παρομοίασε τη διαφθορά στην Ελλάδα σαν μια γυναίκα, που την κατηγορούν για το ήθος της όλοι, έχοντας κατά καιρούς σχέση μαζί της ευτυχώς όχι όλοι. Η Ελλάδα, όμως – όπως είπε – δεν έχει ούτε Ζήμενς ούτε Φόλξ Βάγγεν. Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ότι αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας, υστερούμε στην πρόληψη λόγω γραφειοκρατίας, αλλά υστερούμε και στην καταστολή, καθώς οι αργοί ρυθμοί της πειθαρχικής διαδικασίας οδηγούν τους επίορκους στην ατιμωρησία. Επίσης, στην ατιμωρησία οδηγεί, η επιεικής αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Ο κ. Γαϊτάνης υποστήριξε ότι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η καθιέρωση αυστηρότερου πόθεν έσχες σε 13 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επέκρινε την επάνοδο στο Δημόσιο επίορκων, λόγω μη εκδίκασης των πειθαρχικών παραπτωμάτων και την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις σύντομες παραγραφές, που αυτός προβλέπει.