Γιατί Η Αιολική Και Η Ηλιακή Ενέργεια Δεν Θα Καλύψει Ποτέ Τις Ενεργειακές Ανάγκες Του Κόσμου

18 Ιουνίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Οδεύουμε προς ένα πλήρως ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον, με αιχμή του δόρατος την αιολική και την ηλιακή ενέργεια; Ή μήπως αυτές οι πηγές ενέργειας είναι εντελώς ανεπαρκείς για το έργο;

Εδώ είναι η πραγματικότητα.

Τα δάση μας τα καίνε, και τα φιλαράκια του Μητσοτάκη, τοποθετούν τις ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για τα πτηνά, ανεμογεννήτριες…

Η κοντή κνίτισσα της Ηρώδου του Αττικού, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενέκρινε την τοποθέτηση ΑΧΡΗΣΤΩΝ ανεμογεννητριών σε βουνά και λαγκάδια…

ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΕΥ ΔΙΚΗΣ…

Καλλιόπη Σουφλή

 

Οδεύουμε προς ένα πλήρως ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον, με αιχμή του δόρατος την αιολική και την ηλιακή ενέργεια; Ή μήπως αυτές οι πηγές ενέργειας είναι εντελώς ανεπαρκείς για το έργο;

Εδώ είναι η πραγματικότητα.

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας παρέχουν το 84% της παγκόσμιας ενέργειας. Αυτό είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από είκοσι χρόνια πριν.

Και το πετρέλαιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί σχεδόν το 97% του συνόλου των παγκόσμιων μεταφορών.

Σε αντίθεση με τους πηχυαίους τίτλους που ισχυρίζονται ότι μεταβαίνουμε γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα,αυτό απλά δεν συμβαίνει . Δύο δεκαετίες και πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια που οι κυβερνήσεις “επενδύουν” στην πράσινη ενέργεια και μόλις που έχουμε μετακινήσει τη βελόνα.

Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν εύκολο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Με μια λέξη: πέτρες.

Για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια που παίρνουμε τώρα από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να αυξήσουμε μαζικά την εξόρυξη.

Κατά περισσότερο από 1.000%. Αυτό δεν είναι εικασία. Αυτό είναι φυσική.

Ο Mark Mills, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μανχάταν και συγγραφέας του βιβλίου The Cloud Revolution, συγκρίνει το ενεργειακό όνειρο με την ενεργειακή πραγματικότητα. Παρακολουθήστε:

Απομαγνητοφώνηση:

“Οδεύουμε προς ένα συναρπαστικό ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα τροφοδοτήσουν τον κόσμο του αύριο.

Και το αύριο δεν είναι μακριά! ……..

…Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε. 

Βλέπετε ένα όνειρο. 

Εδώ είναι η πραγματικότητα.

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας παρέχουν το 84% του συνόλου της παγκόσμιας ενέργειας. Αυτό είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από είκοσι χρόνια πριν.

Και το πετρέλαιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί σχεδόν το 97% του συνόλου των παγκόσμιων μεταφορών.

Σε αντίθεση με τους πηχυαίους τίτλους που ισχυρίζονται ότι μεταβαίνουμε γρήγορα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, απλά δεν συμβαίνει. Δύο δεκαετίες και πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνήσεις που “επενδύουν” στην πράσινη ενέργεια και μόλις που έχουμε μετακινήσει τη βελόνα.

Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν εύκολο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Με μια λέξη: πέτρες.

Για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια που παίρνουμε τώρα από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να αυξήσουμε μαζικά την εξόρυξη.

Κατά περισσότερο από 1000%.

Αυτό δεν είναι εικασία. Αυτό είναι φυσική.

Χαλκός, σιδηρομετάλλευμα, πυρίτιο, νικέλιο, χρώμιο, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, λίθιο, γραφίτης και μέταλλα σπάνιων γαιών όπως το νεοδύμιο. Τα χρειαζόμαστε όλα.

Και μετά αυτά τα μέταλλα και υλικά πρέπει να μετατραπούν σε κινητήρες, πτερύγια τουρμπίνων, ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες και εκατοντάδες άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα.

Αυτό απαιτεί επίσης πολλή ενέργεια, η οποία απαιτεί ακόμη περισσότερη εξόρυξη.

Όπως αναφέρει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτές οι πράσινες “τεχνολογίες … είναι στην πραγματικότητα σημαντικά πιο απαιτητικές σε υλικά” από το σημερινό ενεργειακό μας μείγμα. Αυτό μπορεί να είναι η υποεκτίμηση του αιώνα:

Οι πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν το 50-70% του κόστους κατασκευής τόσο των ηλιακών συλλεκτών όσο και των μπαταριών.

Μέχρι τώρα αυτό δεν είχε τόση σημασία, επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα λίγες ποσοστιαίες μονάδες της παγκόσμιας ενεργειακής προσφοράς. Είναι μια γραμμή χειροκροτημάτων για τους περιβαλλοντολόγους – όχι ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης. Και είναι απίθανο να γίνουν στο ορατό μέλλον.

Αλλά για χάρη του επιχειρήματος, ας πούμε ότι αυξάνουμε απότομα την εξόρυξη.

Πού θα τοποθετηθούν αυτά τα νέα ορυχεία;

Πρώτον, στην Κίνα.

Η χώρα αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πηγή για τα περισσότερα από τα κρίσιμα ενεργειακά υλικά μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο ένας δευτερεύων παίκτης, αλλά εξαρτώνται από τις εισαγωγές για το 100% των 17 κρίσιμων ορυκτών. Θέλουμε να δώσουμε στην Κίνα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική επιρροή;

Η Ευρώπη έχει εξαρτηθεί από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της. Πόσο καλά λειτούργησε αυτό;

Κατά ειρωνικό τρόπο, έχουμε όλα τα ορυκτά που χρειαζόμαστε εδώ στη Βόρεια Αμερική.

Αλλά καλή τύχη στην προσπάθειά μας να τα βγάλουμε από το έδαφος.

Προτάσεις για την κατασκευή ορυχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και, όλο και περισσότερο, σχεδόν παντού αλλού, συναντούν σφοδρή αντίδραση, αν όχι απόλυτη απαγόρευση. Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, το 2022 η κυβέρνηση Biden ακύρωσε ένα προτεινόμενο ορυχείο χαλκού και νικελίου στη βόρεια Μινεσότα.

Αυτό συνέβη μετά από χρόνια καθυστερήσεων, με την πλοήγηση σε έναν λαβύρινθο περιβαλλοντικών κανονισμών.

Ναι, οι ίδιοι περιβαλλοντολόγοι και οι πολιτικοί με πράσινο προσανατολισμό που διατυμπανίζουν όλα τα οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν την εξόρυξη των υλικών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή αυτών των αυτοκινήτων, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, σχεδόν αδύνατη.

Προσπαθήστε να τετραγωνίσετε αυτόν τον κύκλο.

Μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει μόνο για τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες. Τι γίνεται με τις αυριανές;

Η μελλοντική ενεργειακή ζήτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή. Αυτό ισχύει για όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. του πολιτισμού. Το μέλλον δεν θα έχει μόνο περισσότερους ανθρώπους αλλά και περισσότερες καινοτομίες. Και οι επιχειρηματίες ήταν πάντα καλύτεροι στο να εφευρίσκουν νέους τρόπους χρήσης της ενέργειας παρά στην παραγωγή της.

Είναι προφανές, αλλά αξίζει να το δηλώσουμε: Πριν από την εφεύρεση των αυτοκινήτων, των αεροπλάνων, φαρμακευτικών προϊόντων ή υπολογιστών, δεν υπήρχε ενέργεια που να χρειάζεται για την τροφοδοσία τους.

Και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο ευημερούντες, θα θέλουν τα πράγματα που οι άλλοι έχουν ήδη – από καλύτερη ιατρική περίθαλψη μέχρι διακοπές και αυτοκίνητα.

Στην Αμερική, υπάρχουν περίπου 80 αυτοκίνητα για κάθε 100 πολίτες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, είναι περίπου πέντε ανά εκατό πολίτες.

Πάνω από το 80% των αεροπορικών ταξιδιών γίνεται για προσωπικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως.

Τα νοσοκομεία καταναλώνουν 250% περισσότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό πόδι από ένα μέσο εμπορικό κτίριο.

Και η παγκόσμια πληροφοριακή υποδομή -το νέφος- χρησιμοποιεί ήδη διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρη την Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Μόνο τα τεράστια κέντρα δεδομένων που βρίσκονται στην καρδιά του Cloud καταναλώνουν σχεδόν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει απογειωθεί και ωθεί την ανάπτυξη ρεκόρ στις αποθήκες, που όλο και περισσότερο γεμίζουν με ενεργοβόρα ρομπότ. Ο δείκτης εμπορευματικών μεταφορών με φορτηγά στην Αμερική υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία για την παράδοση των αγαθών από και προς αυτές τις αποθήκες.

Αυτές είναι οι σημερινές γνωστές τάσεις. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες καινοτομίες – ρομποτική, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κβαντική πληροφορική, βιοτεχνολογία.

Και νέες βιομηχανίες που δεν έχουν ακόμη φανταστεί.

Όλα αυτά θα απαιτούν περισσότερη ενέργεια – πολύ περισσότερη.

Θα χρειαστούν ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια και ναι, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αλλά αν νομίζετε ότι μπορούμε να τα πάρουμε όλα από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ονειρευτείτε.

Είμαι ο Mark Mills, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μανχάταν, για το Πανεπιστήμιο Prager.”

—————–

Δικτυογραφία :

Why Wind And Solar Will Never Meet The World’s Energy Needs | Principia Scientific Intl.

https://principia-scientific.com/why-wind-and-solar-will-never-meet-the-worlds-energy-needs/

 

Πηγή και μετάφραση, ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ

Προβολές : 605


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα