Γράφει ο Γιώργος Βενέτης
Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία έφθασε στο τέλος της, οι Αμερικανοί πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο η απόφαση τους θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο – από τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία μέχρι το διεθνές εμπόριο και την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς ο επόμενος πρόεδρος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το «τι είδους υπερδύναμη θα είναι η Αμερική τα επόμενα χρόνια».
Πιθανότατα η ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου δεν θα τελειώσει τον αγώνα για την εξουσία στην Αμερική. Αν ο Τραμπ επικρατήσει στις εκλογές αναμένονται αντιδράσεις καθώς η επιστροφή του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο θεωρείται απαράδεκτη για το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού κατεστημένου.
Και αφού απέτυχε να τον σταματήσει μέσω εκλογικής χειραγώγησης, το «βαθύ κράτος» θα κάνει τα πάντα για να ακυρώσει τη δεύτερη θητεία του Τραμπ – με τη βοήθεια δικαστηρίων, μαζικών διαδηλώσεων και ταραχών, ακόμη και με απειλή διάσπασης των Ηνωμένων Πολιτειών…. Η πόλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες μιλούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο εμφύλιων συγκρούσεων.
Σε κάθε όμως περίπτωση η εμφάνιση του Τραμπ στην αμερικανική πολιτική σκηνή, δημιούργησε νέα δεδομένα που ήρθαν για να μείνουν. Γιατί, μπορείς να σκοτώσεις τον Τραμπ, αλλά δεν μπορείς να σκοτώσεις τον Τραμπισμό, δηλαδή την εξέγερση ενός μεγάλου μέρους των Αμερικανών ενάντια στο παγκοσμιοποιητικό κατεστημένο.
Το βαθύ κράτος δεν θέλει τον Τραμπ
Η νίκη του Τραμπ τρομάζει το κατεστημένο όχι μόνο επειδή θα είναι πλέον πιο έμπειρος και πιο θυμωμένος και επομένως πιο αποτελεσματικός στη μάχη ενάντια στο «βαθύ κράτος», αλλά και επειδή μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν ξανά τη Γερουσία (πράγμα που έχουν αρκετές πιθανότητες να κάνουν) και διατηρήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα γίνει ένας πραγματικά ισχυρός πρόεδρος – σε αντίθεση με την πρώτη του θητεία.
Οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγορούν ότι προσβάλλει τους συμμάχους της Αμερικής και αποδυναμώνει τις συμμαχίες. Προβλέπουν ότι υπό μια δεύτερη κυβέρνηση του, η Αμερική θα οδηγηθεί σε απομονωτισμό που θα είναι εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και της παγκόσμιας ειρήνης.
Η προοπτική της επιστροφής του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ απασχολεί παράλληλα και τις ηγεσίες πολλών χωρών. Θεωρείται ότι ο Τραμπ 2 θα είναι πιο οργανωμένος από τον Τραμπ 1, Πληθώρα αναλύσεων εξετάζουν τις συνέπειες μιας πιθανής δεύτερης θητείας. Αναφέρεται ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, που συμπεριλαμβάνουν περισσότερους εμπορικούς φραγμούς, παραίτησης των ΗΠΑ από την Ουκρανία και αποστασιοποίηση από το ΝΑΤΟ, καθιστώντας το ουσιαστικά περιττό.
Επισημαίνουμε, ότι ο πρώην πρόεδρος πίεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, να ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνά τους.
Σύμφωνα με το δόγμα Τραμπ, οι σύμμαχοι που δεν παίρνουν στα σοβαρά τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να αναμένουν λιγότερη αμυντική δέσμευση από την Αμερική. Η συμμετοχή της Αμερικής σε συμμαχίες δεν πρέπει να θεωρείται άνευ όρων. Επί πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μειώσουν την παρουσία στρατευμάτων τους σε χώρες που επιλέγουν να μην επενδύσουν στη δική τους άμυνα, ζητώντας π.χ. από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να συμβάλουν περισσότερο στο κόστος διατήρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ασία. Η προσέγγιση είναι μη παραδοσιακή, αλλά απεδείχθη αποτελεσματική καθώς πολλές χώρες πλήρωσαν περισσότερα για την άμυνά τους.
Σε μία άλλη διάσταση της εκλογής Τραμπ, η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη ανοχή σε αυταρχιστές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αυτό για τους νεοσυντηρητικούς θα ήταν μια επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς αυτές οι απολυταρχίες υποστηρίζουν ανοιχτά η μία την άλλη στις φιλοδοξίες τους. Αυτό που φοβίζει ιδιαίτερα, είναι η μεταφορά ρωσικής τεχνολογίας στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά και όπλα με τα οποία εφοδίασαν τη Μόσχα. Αλλά όλες αυτές οι αναλύσεις όσο λεπτομερείς κι αν είναι, βασίζονται σε εικασίες. Όπως έδειξε η πρώτη θητεία του Τραμπ, δεν ακολουθεί προβλέψιμα πρότυπα συμπεριφοράς και αυτό επιτείνει την ανησυχία.
Η οικονομία θα δώσει τη νίκη στον Trump;
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση των Financial Times, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση υπό τον πρώην πρόεδρο από ό,τι υπό τη σημερινή κυβέρνηση και πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης σε καλύτερη κατάσταση υπό τον Τραμπ, από ό,τι υπό την προεδρία της Κάμαλα Χάρις.
Ενδεχομένως η οικονομία να δώσει τη νίκη στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το 44% τον εμπιστεύεται περισσότερο από την Κάμαλα Χάρις για την οικονομική διαχείριση, έναντι 43% για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός, ότι στις στοιχηματικές εταιρίες προηγείται ο Τραμπ έχοντας πιθανότητες 64% να κερδίσει την εκλογή, έναντι 36% της υποψήφιας των Δημοκρατικών.
Η Δύση αγωνία για το αποτέλεσμα
Η ιδεολογία των νεοσυντηρητικών είναι ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη υπερδύναμη και ως εκ τούτου πρέπει να διοικούν τον κόσμο. Συνεπώς μια δεύτερη θητεία Τραμπ εγείρει ανησυχία για το πόσο επιζήμια θα ήταν για τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Εκφράζονται φόβοι ότι στην περίπτωση εκλογής του Τραμπ θεωρείται πιθανή η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και η απόσυρση στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει δείξει πολύ μικρότερο ενδιαφέρον για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο υποδέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Ο Τζέιμς Λίντσεϊ, Ανώτερος Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, σημειώνει ότι «η εχθρότητα του Τραμπ προς τις συμμαχίες, ο σκεπτικισμός για τα οφέλη της συνεργασίας είναι μεγάλος και η πίστη του στη δύναμη της μονομερούς δράσης θα τον οδηγήσουν σε κινήσεις εξωτερικής πολιτικής που θα παρέχουν στρατηγικά απροσδόκητα κέρδη στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Το σενάριο στο οποίο αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ ή πει ότι δεν θα τηρήσει το άρθρο 5 είναι το πιο προφανές παράδειγμα. Η πρόθεσή του θα είναι να εξοικονομήσει χρήματα ή και να απελευθερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις εμπλοκές του εξωτερικού».
Όσον αφορά την Ευρώπη, ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, μια νίκη του Τραμπ είναι. είτε ένας εφιάλτης, είτε ένα δώρο. Η αυξανόμενη ομάδα εθνικιστών στην Ευρώπη — στην Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού — θεωρεί τον Τραμπ ως ηγέτη του κινήματος.
Αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να κανονικοποιήσει και να ενισχύσει τη σκληρή τους γραμμή για τη μετανάστευση και την εθνική ταυτότητα. Υπάρχει και μία άλλη μερίδα ευρωπαίων ηγετών που ενδόμυχα θέλουν νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αφού έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα , απαλλαγούν από ένα πόλεμο που έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία και συνεπακόλουθα μεγάλο πολιτικό κόστος.
Η περίπτωση της Γερμανίας
Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον ήταν ιδιαίτερα σκληρές κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Τον Μάρτιο του 2017, η Μέρκελ πήγε στην Ουάσιγκτον για την πρώτη της συνάντηση με τον νέο πρόεδρο, αλλά η επίσκεψη ξεκίνησε άσχημα – η Μέρκελ πρόσφερε στον Τραμπ το χέρι της στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στις κάμερες και εκείνος δεν το πήρε.
Αυτό που φοβίζει στον παρόντα χρόνο τη γερμανική κυβέρνηση είναι, εάν η εκλογή Τραμπ προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρούσε κατά 1,3% το 2027 ενώ το 2028 θα μειωνόταν έως και 1,5%, με τη Γερμανία να είναι ο μεγάλος χαμένος.
Οι φόβοι είναι βάσιμοι καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει διατυπώσει σχέδια για γενικούς δασμούς ύψους 10% έως 20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές, καθώς και δασμούς ύψους 60% ή και περισσότερο σε αγαθά από την Κίνα, σε μέτρα που όπως λέει, θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική μεταποίηση.
Αν συνυπολογισθεί ότι η μισή ανάπτυξη της Γερμανίας προέρχεται από τις εξαγωγές, γίνεται αντιληπτή η επίπτωση στη γερμανική οικονομία. αν αυτός ο πυλώνας δεχθεί επίθεση.
Εν τούτοις η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, κατέγραψε αύξηση 0,2% στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η οποία αποτέλεσε έκπληξη. .
Αυτό επέτρεψε στη γερμανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση που είχαν προβλέψει ορισμένοι οικονομολόγοι, καθώς παλεύει με τη συρρίκνωση στον μεταποιητικό της τομέα.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη μάχη των εκλεκτόρων και κατά βάση σε επτά κρίσιμες πολιτείες, εκ των οποίων η Πενσυλβάνια εκλέγει 19 εκλέκτορες, το Μίτσιγκαν 15, το Γουινσκόνσιν 10, η Βόρεια Καρολίνα 16, η Τζόρτζια 16, η Αριζόνα 11 και η Νεβάδα 6 εκλέκτορες.
Σε δημοσκόπηση στις 27 Οκτωβρίου ο Τράμπ είχε ελαφρό προβάδισμα στις περισσότερες εκ των επτά προαναφερομένων πολιτειών.
Να σημειωθεί, ότι ο Τραμπ στις 7 κρίσιμες πολιτείες (κατ΄ ουσία αυτές καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών) είναι τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ότι το 2016, όταν κέρδισε τις εκλογές και σε σημαντικά ισχυρότερη από το 2020, όταν έχασε κάποιες από αυτές τις πολιτείες από τον Μπάιντεν.
Ο κόσμος ήταν πάντοτε ανάμεσα σε τι θα ψηφίσει…
Βάαλ δημοκρατικοί… ή μολόχ ρεπουμπλικάνοι…
Όπως και σε όλη την δύση…
Και στην Ελλάδα μπανανία των σιωνιστών μασόνων…
Εννοείτε…
Αφού κληρονομήσαμε το δικό τους μοντέλο διακυβέρνησης…
Ιδεολογικών πολιτικών κομμάτων…
Του διέρρεε και βασίλευε…
Τα τελευταία 200 χρόνια…
Και απωλέσαμε στα βάθη των αιώνων το πραγματικό μοντέλο διακυβέρνησης της Ελλάδος…
Γιατί το θεωρήσαμε ταλιμπανιστικο…
Για τα βολέματα μας…
Όποιος και να νικήσει,νικάει ο Διάολος,που τους κουμαντάρει.
Ο Τραμπ αναμετρήθηκε με το ψυχοπαθές τέρας της αποκαλύψεως και το γονάτισε, ενώ υπενθύμισε σε όλο τον κόσμο τα λόγια του Σωκράτη ότι «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η Πατρίς και όχι η ΝΤΠ»
https://arxaiaithomi.gr/2024/11/04/%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%ad%cf%82-%cf%84/#more-36428
V P X