Γκρεμίζεται η Ηγεμονία των ΗΠΑ: H Σ. Αραβία τιμολογεί τον “μαύρο χρυσό” σε Γουάν – Πετρελαϊκή Συμμαχία με Κίνα-Ρωσία

15 Μαρτίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:265
Μοίρασέ το

Μία από τις βασικές σταθερές των τελευταίων 40 ετών και ένας πυλώνας που στήριζε το χαρακτήρα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικού νομίσματος ήταν η ύπαρξη ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βασισμένου στο πετροδολάριο.

Αυτές οι μέρες όμως πλησιάζουν στο τέλος τους. Η Σαουδική Αραβία  προετοιμάζεται για την ημέρα που θα κόψει τον τελευταίο σημαντικό δεσμό με τις ΗΠΑ.

 

 

 

 

Αφού οι επικυρίαρχοι έκαναν σφηκοφωλιά τους τις ΗΠΑ και την εκτόξευσαν ως την κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη, τώρα την αφήνουν να γκρεμιστεί στα συντρίμμια που της δημιούργησαν, μετακομίζοντας εδώ και χρόνια στην Κίνα…

Στην πραγματικότητα άλωσαν τις ΗΠΑ και τώρα την αφήνουν να σωριαστεί…

Και μόνο τα χρέη τρισεκατομμυρίων που δημιούργησαν στις ΗΠΑ με την FED, αρκεί για να καταλάβουμε πως το οικονομικό γκρέμισμα θα έχει και εγχώριες αλλά και παγκόσμιες τραγικές συνέπειες…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Η Σαουδική Αραβία φαίνεται διατεθειμένη να σπάσει” την συμφωνία του 1974 με τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει την μετάβαση από το πετροδολάρια σε ένα νέο νόμισμα, το κινεζικό γουάν.

Η πληροφορία η οποία μεταδίδεται από αρκετά αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και από την WSJ, προκαλεί “σεισμό” στο αμερικανικό κατεστημένο καθώς αποτελεί πλήγμα στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τον αποθεματικό χαρακτήρα του δολαρίου τυπώνοντας όσα δολάρια χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών την τελευταία δεκαετία.

Μία από τις βασικές σταθερές των τελευταίων 40 ετών και ένας πυλώνας που στήριζε το χαρακτήρα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικού νομίσματος ήταν η ύπαρξη ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βασισμένου στο πετροδολάριο.

Αυτές οι μέρες όμως πλησιάζουν στο τέλος τους. Η Σαουδική Αραβία  προετοιμάζεται για την ημέρα που θα κόψει τον τελευταίο σημαντικό δεσμό με τις ΗΠΑ.

Η πραγματοποίηση περισσότερων πωλήσεων πετρελαίου σε γουάν θα συνέδεε πιο στενά τη Σαουδική Αραβία με το νόμισμα της Κίνας. Και το κυριότερο: Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες όπως έχει ήδη αναφέρει το WarNews247.

WSJ: Τιμολογεί σε Γουάν η Σ. Αραβία

Kαλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα WSJ  ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται «σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για να τιμολογήσει ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα σε γουάν», μια κίνηση που θα μειώσει την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τον μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στην Ασία.

Η WSJ ανέφερε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου έχουν επιταχυνθεί καθώς η δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας μεγαλώνει με την Ουάσιγκτον».

Η Wall Street Journal επικαλείται ενημερωμένες πηγές που ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με την Κίνα για συμβόλαια πετρελαίου με τιμή σε γουάν σταμάτησαν πριν από έξι χρόνια, αλλά ανανεώθηκαν φέτος καθώς οι Σαουδάραβες έγιναν όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ απέναντι στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα και τα στοιχεία δείχνουν ότι το Βασίλειο διατήρησε την κατάταξή του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην Κίνα το 2021, καθώς οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2020.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και εάν τιμολογηθεί σε γουάν, αυτές οι πωλήσεις θα αναζωογονήσουν την κατάταξη του κινεζικού νομίσματος παγκοσμίως.

Η τιμολόγηση ενός μικρού μέρους των εξαγωγών του Βασιλείου που ανέρχονται σε περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε οποιοδήποτε νόμισμα εκτός από το δολάριο θα προκαλέσει μεγάλη αλλαγή.

Το δολάριο είναι κυρίαρχο στο 80% των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου και το Βασίλειο έχει καθορίσει το δολάριο για τις πωλήσεις πετρελαίου από το 1974, σε μια συμφωνία επί διακυβέρνησης του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, η οποία με τη σειρά της περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας για το βασίλειο.

«Η αγορά πετρελαίου, και κατ’ επέκταση ολόκληρη η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, είναι η ασφαλιστική πολιτική της θέσης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος», δήλωσε η οικονομολόγος Gal Luft, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Αν αυτός ο λίθος αφαιρεθεί, ο τοίχος θα αρχίσει να καταρρέει».

Οργή στις ΗΠΑ

 

Οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες με αυτόν τον ιστορικό μετασχηματισμό. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην WSJ ότι η ιδέα των Σαουδάραβων να πουλήσουν πετρέλαιο στην Κίνα σε γουάν είναι «πολύ ασταθής και επιθετική» και «δεν είναι πολύ πιθανή».

Kίνα-Ρωσία και Σαουδική Αραβία “πετρελαϊκή συμμαχία”

 

Ρωσικά ΜΜΕ τονίζουν πως στήνεται μια μεγάλη πετρελαϊκή συμμαχία Ρωσίας-Κίνας και Σαουδικής Αραβίας.

Πρόσφατα η Saudi Aramco συμφώνησε με τις κινεζικές εταιρείες North Huajin Chemical Industries Group και Panjin Xincheng Industrial Group να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο και ένα χημικό εργοστάσιο στην βορειοανατολική Κίνα. Το έργο θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια.

Οι Σαουδάραβες, βάσει της συμφωνίας, θα προμηθεύουν την κινεζική πλευρά με 210.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η Κίνα θα είναι έτσι σε θέση να ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα της ενεργειακής και της χημικής βιομηχανίας.

 

Η άρνηση Σ. Αραβίας και ΗΑΕ σε ΗΠΑ

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ριάντ προχώρησε σε προσέγγιση με το Πεκίνο μετά την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την αύξηση του επιπέδου παραγωγής πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε επιτακτικά από ΗΑΕ- Σ. Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή του “μαύρου χρυσού” για να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές, ένα από τα κύρια εξαγωγικά αγαθά της Ρωσίας, στο οποίο έχουν επιβάλει περιορισμένο εμπάργκο  οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Κίνα, η Rosneft υπέγραψε συμφωνία με την China National Petroleum Corp (CNPC) για την προμήθεια 200.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε διυλιστήρια στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου σε κινεζικό έδαφος, η πρώτη ύλη του οποίου θα είναι πετρέλαιο από ρωσικά κοιτάσματα.

Έτσι, τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν ουσιαστικά τη δημιουργία ενός «πετρελαϊκού συνασπισμού» μεταξύ Κίνας, Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

 

 

Πηγή

Προβολές : 265


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα