Γνωρίζεις ότι το αυτοκίνητό σου σε παρακολουθεί; Ποιοι ζητούν τη λήψη μέτρων, πώς να προστατευθείς

Γνωρίζεις ότι το αυτοκίνητό σου σε παρακολουθεί; Ποιοι ζητούν τη λήψη μέτρων, πώς να προστατευθείς

6 Απριλίου, 2023 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:620
Μοίρασέ το

 

Πολλά από τα δεδομένα τα οποία καταγράφονται σε ένα όχημα δεν αφορούν αποκλειστικά στοιχεία όπως η ταχύτητα κίνησης και τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα, αλλά και πληροφορίες οι οποίες άπτονται των προσωπικών δεδομένων οδηγού και επιβατών.

Αυτές μπορεί να σχετίζονται με τις οδηγικές συνήθειες, τις διαδρομές που ακολουθούμε ακόμα και τις επαφές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

 

 

 

 

Καινούργιες τηλεοράσεις που παρακολουθούν ότι λέμε και την ιδιωτική μας ζωή…

Καινούργια κινητά που παρακολουθούν τις συνομιλίες μας…

Καινούργια αυτοκίνητα, που καταγράφουν ότι λέμε και ότι κάνουμε μέσα σ’ αυτά…

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ…ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΣΤΙΓΜΗ…

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Γνωρίζεις ότι το αυτοκίνητό σου σε παρακολουθεί; Ποιοι ζητούν τη λήψη μέτρων, πώς να προστατευθείς

Τα βέλη ανεξάρτητων οργανώσεων δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι κατασκευαστές καταγράφοντας μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων του αυτοκινήτου ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ένα μείζον πρόβλημα ιδιωτικότητας έχει προκύψει με την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών συστημάτων στα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα οποία καταγράφουν δεδομένα τα οποία δεν σχετίζονται μόνον με τη λειτουργία του οχήματος αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με τις συνήθειες που μπορεί να ακολουθεί ένας οδηγός.

Η πρακτική αυτή που ακολουθείται από τους περισσότερους κατασκευαστές μπήκε στο στόχαστρο ανεξάρτητων φορέων, οι οποίο πλέον πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα τόσο του οδηγού όσο και των επιβατών.

Μεταξύ εκείνων που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει και μάλιστα γρήγορα δράση είναι και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, η οποία ως γνωστόν δραστηριοποιείται και στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

aytokinito se parakoloythei 01

Η ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρει την υπογραφή εννέα οργανισμών και αποτελεί μέρος της καμπάνιας προστασίας προσωπικών δεδομένων που φέρει την ονομασία «My Car, my Data».

Σύμφωνα με την καμπάνια αυτή, πολλά από τα δεδομένα τα οποία καταγράφονται σε ένα όχημα δεν αφορούν αποκλειστικά στοιχεία όπως η ταχύτητα κίνησης και τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα, αλλά και πληροφορίες οι οποίες άπτονται των προσωπικών δεδομένων οδηγού και επιβατών.

Αυτές μπορεί να σχετίζονται με τις οδηγικές συνήθειες, τις διαδρομές που ακολουθούμε ακόμα και τις επαφές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

aytokinito se parakoloythei 01

Μολονότι, λοιπόν, το ζήτημα της ιδιωτικότητας στα σύγχρονα αυτοκίνητα έχει τεθεί εδώ και καιρό, μέχρι και σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το απαραίτητο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων για τον χρήστη ενός οχήματος.

Αντιθέτως, με την προσθήκη νέων εφαρμογών, τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνονται από τα ηλεκτρονικά συστήματα ενός αυτοκινήτου γίνονται όλο και περισσότερα, χωρίς να γνωρίζει πού καταλήγουν και ποιοι είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την προστασία τους.

 

 

Πώς να προστατευτείς;

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ώστε να διακόψεις αυτή τη συνεχή συγκέντρωση δεδομένων σε διάφορα υποσυστήματα του οχήματος.

Ένας τρόπος ώστε να μειώσει κανείς την έκθεσή του, είναι να διακόψει τη σύνδεση προσωπικών συσκευών με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου ή έστω να περιορίσει την πρόσβαση που αποκτά στα δεδομένα π.χ. ενός smartphone.

aytokinito se parakoloythei 01

Ορισμένοι κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε valet mode ή secret mode, περιορίζοντας είτε την προβολή είτε την καταγραφή προσωπικών δεδομένων.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, φυσικά, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποιο προεγκατεστημένο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, το οποίο οφείλει να καταγράφει τη θέση του οχήματος ώστε να καταφέρει να σας καθοδηγήσει.

Αν θέλετε να αποφύγετε την καταγραφή αυτή, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή ενός smartphone και όχι το built in σύστημα δορυφορικής πλοήγησης του αυτοκινήτου.

 

Πηγή: carandmotor.gr

 

Πηγή

Προβολές : 620


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα