Γνωρίστε το νέο αφεντικό. Ο Πούτιν ανακατευθύνει τους κρίσιμους υδρογονάνθρακες προς τα ανατολικά αφήνοντας την Ευρώπη στα ύψη

17 Ιουνίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Το δολάριο, η αγορά ομολόγων, το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η λεγόμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» – όλα αυτά συνδέονται άρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διαθεσιμότητα φθηνής ενέργειας – θα αρχίσουν να τρίξιμο και βογγητό κάτω από το βάρος των αυθόρμητων πολιτικών αποφάσεων που έχουν φέρει ορισμένη καταστροφή στα έθνη της Δύσης και τους λαούς τους.

Γίνεται αντιληπτό πως ο επερχόμενος χειμώνας, θα φέρει τα πάνω κάτω στην Δύση και οι κοινωνίες θα υποφέρουν πολύ…
Προμηθευτείτε … σόμπες και ξύλα… για να μην γράψω και για κεριά, γιατί θα έχουμε μεγάλες διακοπές στο ρεύμα… και όχι μόνον…
Καλλιόπη Σουφλή

του Mike Whitney


«Η απόρριψη των ρωσικών ενεργειακών πόρων σημαίνει ότι η Ευρώπη θα γίνει η περιοχή με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο. Αυτό θα υπονομεύσει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία ήδη χάνει τον ανταγωνισμό από εταιρείες σε άλλα μέρη του κόσμου…. Οι δυτικοί συνάδελφοί μας φαίνεται να έχουν ξεχάσει τους στοιχειώδεις νόμους της οικονομίας ή απλώς προτιμούν να τους αγνοούν». Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση 40% στη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream.

Η ανακοίνωση, που έγινε από αξιωματούχους της Gazprom, προκάλεσε δονήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου όπου οι τιμές εκτοξεύτηκαν γρήγορα σε νέα υψηλά.

Στη Γερμανία -όπου οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους τρεις μήνες- η είδηση ​​αντιμετωπίστηκε με αναθυμιάσεις φρίκης. Με τον πληθωρισμό να τρέχει ήδη σε υψηλό 40 ετών, αυτή η τελευταία μείωση της προσφοράς είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση ή χειρότερα.

Όλη η Ευρώπη αισθάνεται τώρα τον αντίκτυπο των λανθασμένων κυρώσεων της Ουάσιγκτον στη Ρωσία. Δείτε περισσότερα από τον ιστότοπο Oil Price:


«Η ρωσική Gazprom είπε την Τρίτη ότι θα περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία κατά 40% σε σύγκριση με τις προγραμματισμένες ροές λόγω καθυστέρησης στις επισκευές εξοπλισμού… Η χαμηλότερη παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία , οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξάνονται διψήφια. ..

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη… έχουν ήδη μειωθεί αφού η Ουκρανία σταμάτησε τον περασμένο μήνα τις ροές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη σε… ένα από τα δύο σημεία διέλευσης… έτσι η παροχή διακόπηκε για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία στην Ευρώπη». (” Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 13% καθώς η Ρωσία μειώνει τη ροή του Nord Stream “, Τιμή πετρελαίου)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία.

Όμως, η ανακοίνωση της Τρίτης βοηθάει στο να καταδειχθεί ποιος πραγματικά υποφέρει από τις κυρώσεις και ποιος όχι.

Η Ρωσία δεν υποφέρει, στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν φαίνεται καθόλου ιδιαίτερα διαταραγμένη.

Έχει παραμερίσει ήρεμα τις επιθέσεις της Ουάσιγκτον όπως θα έδιωχνε κανείς μια μύγα σε ένα οικογενειακό πικνίκ.

Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι οι κυρώσεις ενίσχυσαν το ρούβλι, αύξησαν τα έσοδα από πρώτες ύλες, έστειλαν το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας σε έδαφος ρεκόρ και ώθησαν τα κέρδη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στη στρατόσφαιρα. Με κάθε αντικειμενικό πρότυπο, οι κυρώσεις φαίνεται να ωφελούν τη Ρωσία, κάτι που, φυσικά, είναι το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που αναμενόταν.

Οι οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη Ρωσία: Επιτυχία ή Αποτυχία;

 1. Το ρωσικό νόμισμα (το ρούβλι) έχει κάνει ράλι σε υψηλό πέντε ετών.
 2. Τα εμπορεύματα της Ρωσίας έχουν απροσδόκητα κέρδη
 3. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας προβλέπεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ φέτος
 4. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας έχουν αυξηθεί απότομα

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον έχουν επιτύχει τον στόχο της «αποδυνάμωσης» της Ρωσίας ή της βλάβης της οικονομίας της.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι οι κυρώσεις απέτυχαν και προκάλεσαν βαρύ τίμημα στους υποστηρικτές τους και στους ανθρώπους τους . Και ενώ είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πόση ζημιά έχει πραγματικά προκληθεί, προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες κατηγορίες όπου ο αντίκτυπος ήταν πιο δραματικός.

Οι κυρώσεις έχουν:

 1. Προκάλεσε απότομη άνοδο στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. (αυξάνεται ο πληθωρισμός)
 2. Προκάλεσε μεγάλες διαταραχές στις παγκόσμιες γραμμές εφοδιασμού (Αποπαγκοσμιοποίηση)
 3. Αυξήθηκαν σημαντικά οι ελλείψεις τροφίμων και η πιθανότητα λιμού
 4. Επιτάχυνε μια σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει αντισταθεί σε αυτές τις επιθέσεις υπομονετικά και χωρίς καμία αντίποινα. Αλλά πρέπει να υποθέσουμε ότι η ξαφνική μείωση κατά 40% στις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία που εξαρτάται από την ενέργεια έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα.

Λάβετε υπόψη ότι το Nord Stream 2 ήταν ένα τεράστιο πολυετές έργο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο η Ρωσία ήταν πλήρως δεσμευμένη έως ότου η Γερμανία «έβγαλε το χαλί κάτω από τον Πούτιν» την ενδέκατη ώρα.

Η Γερμανία απέδειξε ότι -όταν η ώθηση έρχεται σε ώθηση- το Βερολίνο θα βαδίζει πάντα κλειστό με την Ουάσιγκτον αντί να εκπληρώνει τις επιχειρηματικές της συμφωνίες ή να ενεργεί προς το συμφέρον του λαού της. Αυτό που ανακαλύπτει τώρα η Γερμανία, ωστόσο, είναι ότι το να ενεργείς ως κανίς της Ουάσιγκτον έχει πράγματι πολύ υψηλό τίμημα. Δείτε περισσότερα από το Reuters:


«Η Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι περιόρισε τις προμήθειες μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία σε έως και 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 167 mcm, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που είχε σταλεί για επισκευή….

Η Gazprom δεν εξάγει πλέον αέριο προς τα δυτικά μέσω της Πολωνίας μέσω του αγωγού Yamal-Europe μετά τις ρωσικές κυρώσεις κατά της EuRoPol Gaz, στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα. Οι ροές μέσω Yamal-Europe συνεχίζονται ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία.

«Λόγω της καθυστερημένης επιστροφής των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή από τη Siemens… και των τεχνικών δυσλειτουργιών των κινητήρων, μόνο τρεις μονάδες συμπιεστών αερίου μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν στο σταθμό συμπίεσης Portovaya», δήλωσε η Gazprom.

«Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, είναι επί του παρόντος αδύνατο για τη Siemens Energy να παραδώσει γενικά επισκευασμένους αεριοστρόβιλους στον πελάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας και εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση», ανέφερε η εταιρεία». ( «Η χωρητικότητα φυσικού αερίου του Nord Stream περιορίζεται λόγω του εξοπλισμού καθυστέρησης των κυρώσεων », Reuters)

Φυσικά, τα μέσα ενημέρωσης θα επισημάνουν ως δικαιολογία ένα snafu συντήρησης, αλλά πόσο αξιόπιστο είναι αυτό; Πόσο συχνά μειώνεται η παροχή ενός ζωτικού πόρου σχεδόν στο μισό λόγω δυσλειτουργίας του συμπιεστή;

Οχι συχνά. Η Ρωσία στέλνει ένα απλό αλλά συγκλονιστικό μήνυμα στη Γερμανία: «Έστρωσες το κρεβάτι σου, τώρα κοιμήσου σε αυτό».

Η αντίδραση της Ρωσίας είναι απολύτως φυσιολογική αφού σας «μαχαιρώθηκε πισώπλατα».

Και, οι ταλαιπωρίες της Γερμανίας μόλις ξεκινούν γιατί δεν έχει τρόπο να αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα που θα αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον. ένα έλλειμμα που θα επισπεύσει τα κυλιόμενα μπλακ άουτ, το πάγωμα των σπιτιών και έναν ανελέητο στραγγαλισμό της εγχώριας βιομηχανίας της.

Όπως ανακαλύπτει η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει βιώσιμο υποκατάστατο για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες που ούτε είναι άμεσα διαθέσιμοι ούτε η ποιότητα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της Γερμανίας.

Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ οδήγησαν τη Γερμανία στο μονοπάτι του primrose πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν απλώς να στραφούν σε άλλους προμηθευτές ενέργειας και όλα θα ήταν απλά κομψά.

Αυτό σίγουρα δεν ισχύει.

Όπως συμβαίνει, η Γερμανία και όλη η Ευρώπη πρόκειται να πληρώσουν για την ενέργειά τους περισσότερα από οποιαδήποτε περιοχή στον κόσμο που θα υπονομεύσει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου καθώς και σε αυξανόμενες κοινωνικές αναταραχές.

Δείτε περισσότερα από την Wall Street Journal:


«Για δεκαετίες, η ευρωπαϊκή βιομηχανία βασιζόταν στη Ρωσία για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου χαμηλού κόστους που κράτησαν τα εργοστάσια της ηπείρου σε βουή.

Τώρα το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος της Ευρώπης εκτινάσσεται στα ύψη στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εμποδίζοντας την ικανότητα των κατασκευαστών να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά.

Τα εργοστάσια προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική ενέργεια υπό την απειλή ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κλείσει απότομα το στόμιο φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χημικών ουσιών, λιπασμάτων, χάλυβα και άλλων ενεργοβόρων αγαθών έχουν δεχθεί πιέσεις τους τελευταίους οκτώ μήνες καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξήθηκαν εν όψει της εισβολής του Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι παραγωγοί κλείνουν μπροστά στον ανταγωνισμό από εργοστάσια στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές όπου το ενεργειακό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ » ( «Μερικά ευρωπαϊκά εργοστάσια, που εξαρτώνται για πολύ από τη φθηνή ρωσική ενέργεια, κλείνουν· Το κόστος βιομηχανικής ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ταλαιπωρώντας την Ευρώπη ικανότητα των κατασκευαστών να ανταγωνίζονται παγκοσμίως», Wall Street Journal)

Η Wall Street Journal θα ήθελε να πιστεύετε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις κακές επιλογές της Ευρώπης, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ο Πούτιν δεν αύξησε τις τιμές. Οι τιμές αυξήθηκαν ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση της ΕΕ λόγω των ελλείψεων που προκαλούνται από τις κυρώσεις.

Πώς φταίει ο Πούτιν;

Δεν είναι.

Και το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματούχους της ΕΕ που κατηγόρησαν τον Πούτιν για «εκβιασμό», έναν ισχυρισμό για τον οποίο δεν υπήρχε καμία απολύτως βάση. Όταν διατυπώθηκε αυτή η κατηγορία, η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν το ένα τρίτο της τιμής του σήμερα. Έτσι λειτουργεί ο εκβιασμός, χρεώνοντας λιγότερο από την τιμή της αγοράς;

Φυσικά και όχι. Είναι γελοίο. Η Ευρώπη έπαιρνε μεγάλη τιμή σε έναν σπάνιο πόρο μέχρι που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις κακές συμβουλές του θείου Σαμ και να το καταστρέψουν για τον εαυτό τους. Τώρα πληρώνουν από τη μύτη και δεν μπορούν παρά να κατηγορήσουν τον εαυτό τους.

Γνωρίζατε ότι οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν ήδη σχέδια για μερισμό της ενέργειας αυτό το χειμώνα;

Είναι αλήθεια. Η Ευρώπη συμφώνησε να γίνει ένα ακόμη αμερικάνικο σκυλάκι, προκειμένου να εκτελέσει πιστά τη φιλόδοξη παγκόσμια στρατηγική της Ουάσιγκτον. Ιδού η ιστορία:


«Η Ευρώπη θα μπορούσε να αναγκαστεί να ξεκινήσει τη διανομή της ενέργειας σε δελτία αυτόν τον χειμώνα, ξεκινώντας με βιομηχανικές χρήσεις φυσικού αερίου , ειδικά εάν ο χειμώνας είναι κρύος και η οικονομία της Κίνας ανακάμψει», δήλωσε στους Financial Times ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. σε μια συνέντευξη.

«Αν έχουμε έναν σκληρό χειμώνα και έναν μακρύ χειμώνα. . . Δεν θα απέκλεια τον περιορισμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Birol στους FT.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «πολύ μεγαλύτερη» ενεργειακή κρίση από αυτή της δεκαετίας του 1970 , είπε ο Μπιρόλ στη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel τον περασμένο μήνα.

«Τότε επρόκειτο μόνο για πετρέλαιο», είπε ο Μπιρόλ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα », δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας που δημιουργήθηκε μετά το σοκ της δεκαετίας του 1970 του αραβικού πετρελαϊκού εμπάργκο. ( «ΔΟΕ: Η Ευρώπη θα μπορούσε να δει ενεργειακή βαθμολόγηση αυτόν τον χειμώνα », Τιμή πετρελαίου)

Κάνει λάθος, έτσι δεν είναι; Δεν έχουμε «κρίση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

Αυτό που έχουμε είναι μια πολιτική κρίση. Όλες αυτές οι ελλείψεις μπορούν εύκολα να ανιχνευθούν στις ανόητες επιλογές που έγιναν από ανίκανους πολιτικούς που κάνουν το κουμάντο των νεοσυντηρητικών φαντασιωτών που πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν το ρολόι πίσω στην εποχή της ακμής της αμερικανικής παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας.

Αλλά εκείνες οι μέρες τελείωσαν, και όλοι φαίνεται να ξέρουν ότι τελείωσαν, εκτός από την απομονωμένη ομάδα των αυταπατησμένων φανατικών στα think tanks της Ουάσιγκτον και την πολιτική ωοτοκία τους στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια 1600.

Συμπέρασμα: Όλοι θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν ακούγαμε τον Κίσινγκερ ο οποίος συμβούλεψε τους φίλους του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να ολοκληρώσουν την αιχμή του ουκρανικού πολέμου προτού η Ρωσία κάνει αλλαγές που δεν μπορούσαν να ανατραπούν.

Δυστυχώς, η έκκληση του Κίσινγκερ έπεσε στο κενό και ο Πούτιν έχει ήδη αρχίσει να ανακατευθύνει τις ενεργειακές του ροές προς τα ανατολικά.

Δείτε αυτό το εντυπωσιακό απόσπασμα από ένα άρθρο στο oilprice.com:


«Ο μεγαλύτερος ανασχηματισμός των εμπορικών ροών πετρελαίου από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 βρίσκεται σε εξέλιξη – και τα πράγματα μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην κανονικότητα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους πετρελαίου. Τις τελευταίες πέντε σχεδόν δεκαετίες, το πετρέλαιο έρεε λίγο πολύ ελεύθερα από οποιονδήποτε προμηθευτή σε οποιονδήποτε πελάτη στον κόσμο…

Αυτό το ελεύθερο εμπόριο ενέργειας έχει πλέον τελειώσει , μετά από…. οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν, συν την αμετάκλητη απόφαση της Ευρώπης να διακόψει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια με οποιοδήποτε κόστος…

Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, η Ευρώπη αναμένει να έχει απαγορεύσει ουσιαστικά το 90% όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου της πριν από τον πόλεμο… Για το πετρέλαιο που πηγαίνει στην Ευρώπη, το αργό από τη Μέση Ανατολή θα ταξιδεύει πλέον μεγαλύτερες αποστάσεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια σε σύγκριση με τις μικρότερες διαδρομές στην Ινδία και την Κίνα…

Για την Ευρώπη, η επιλογή της προμήθειας πετρελαίου είναι πλέον πολιτική και θα είναι διατεθειμένη να πληρώσει ένα ασφάλιστρο για να προμηθευτεί μη ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό θα ενισχύσει τις επιλογές προσφοράς και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου για τους επόμενους μήνες .

Σχολιάζοντας το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, η Fitch Ratings δήλωσε την περασμένη εβδομάδα:

«Αυτή η απαγόρευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες εμπορικές ροές πετρελαίου, με το 30% περίπου των εισαγωγών της ΕΕ να χρειάζεται αντικατάσταση από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής (η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διατηρήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περίπου 2 ΜΜbpd και 1MMbpd, αντίστοιχα) , Αφρική και ΗΠΑ». ( “The Biggest Reshaffle Of Oil Flow From The 1970s” , Oil Price)

Τι σημαίνει?

Σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα τεράστια αποθέματα αργού της Ρωσίας ανακατευθύνονται προς τα ανατολικά. Σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον έχει εγκαταλείψει το 30ετές «σχέδιο κατοικίδιων ζώων» της, την Παγκοσμιοποίηση, και έχει διασπάσει τον κόσμο σε αντίπαλα μπλοκ.

Σημαίνει ότι το δολάριο, η αγορά ομολόγων, το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η λεγόμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» – όλα αυτά συνδέονται άρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διαθεσιμότητα φθηνής ενέργειας – θα αρχίσουν να τρίξιμο και βογγητό κάτω από το βάρος των αυθόρμητων πολιτικών αποφάσεων που έχουν φέρει ορισμένη καταστροφή στα έθνη της Δύσης και τους λαούς τους.

Θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα για την αυτοκτονική αρπαγή της εξουσίας στην Ουάσιγκτον.

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

Προβολές : 443


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
 • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
 • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
 • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
 • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
 • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα