Δεν έχει τέλος ο παγκόσμιος διασυρμός της Ελλάδας, από τον Μητσοτάκη...

8 Αυγούστου, 2022 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Για ελληνικό «Watergate» κάνει λόγο ο Guardian

Κάνοντας λόγο για ελληνικό «Watergate» και με αναφορές του τύπου «η υπόθεση παραπέμπει στις σκοτεινότερες στιγμές της στρατιωτικής Χούντας», αλλά και με την εκτίμηση πως το σκάνδαλο αυτό θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και πως είναι η «δυσκολότερη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση», ο «Guardian» εξηγεί πως στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη σκηνικό πολιτικού σκανδάλου μεγάλου διαμετρήματος.

Ρεζίλι διεθνώς γίναμε, αλλά για τον Κου – LI, την ευθύνη της ΕΥΠ, που είναι δικής του αρμοδιότητας, την έχουν … άλλοι…

Βάζω στοίχημα, πως δεν έμαθε ποτέ τι σημαίνει η λέξη ΕΥΘΥΝΗ στην πράξη…
ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΣ. ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ…
Καλλιόπη Σουφλή

Με ασυνήθιστα σκληρά λόγια ο βρετανικός «Guardian» αφηγείται την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σε ανταπόκριση που υπογράφει η Helena Smith, παλαιά και έμπειρη συνεργάτης της εφημερίδας.

Κάνοντας λόγο για ελληνικό «Watergate» και με αναφορές του τύπου «η υπόθεση παραπέμπει στις σκοτεινότερες στιγμές της στρατιωτικής Χούντας», αλλά και με την εκτίμηση πως το σκάνδαλο αυτό θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και πως είναι η «δυσκολότερη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση», ο «Guardian» εξηγεί πως στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη σκηνικό πολιτικού σκανδάλου μεγάλου διαμετρήματος.

Θυμίζει πως στις 26 Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο «αρχικατάσκοπος» όπως τον αποκαλεί η βρετανική εφημερίδα (spy chief), παραδέχτηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη με το ίδιο λογισμικό παρακολούθησης «Predator».

Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.

Ακολουθεί το άρθρο του «Guardian», μεταφρασμένο στα ελληνικά:

«Ένα σκάνδαλο υποκλοπής, που οδήγησε τον Διοικητή της ΕΥΠ και τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού σε παραίτηση μέσα σε λίγα λεπτά, αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον παραιτήσεις εν μέσω αποκαλύψεων για «σκοτεινές πρακτικές» και μιας κατασκοπευτικής κρίσης που θυμίζει αυτή του «Watergate».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διανύει την πιο δύσκολη περίοδό του στη θέση του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του πολιτικού του αντιπάλου, του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ελλάδος, βρισκόταν υπό παρακολούθηση με εντολή της ΕΥΠ, της υπηρεσίας πληροφοριών που δίνει αναφορά στο γραφείο του.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης -ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- σε τηλεοπτική ομιλία του αργά την Παρασκευή, όταν η έκταση της κατασκοπείας έγινε αντιληπτή. «Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για εκείνους που η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Το πρωθυπουργικό γραφείο, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλύψει την παραίτηση του μέχρι τότε πολύτιμου αρχηγού της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, για «λανθασμένες ενέργειες».

Η είδηση είχε ακολουθήσει την ανακοίνωση-σοκ ότι ο ανιψιός του Μητσοτάκη και ο πιο έμπιστος βοηθός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε επίσης παραιτηθεί – θυσιάζοντας τη θέση του, ελπίζοντας πως έτσι θα έμπαινε ένα τέλος στο σκάνδαλο. Ο Δημητριάδης, ένα άτομο που ασκούσε παρασκηνιακά ευρείες εξουσίες, ήταν ο επικεφαλής του Κοντολέοντα στο Μαξίμου.

Αλλά έως την Κυριακή, καθώς ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι οι υποκλοπές ήταν ένα «τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος», οι παραιτήσεις αυτές ερμηνεύονταν ως παραδοχή ενοχής.

Παρομοιάζοντας το σκάνδαλο της κατασκοπείας με ένα ελληνικό «Watergate» «που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας», ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

Ήταν, είπε, υποχρέωση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τον Ανδρουλάκη -το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούταν επί τρεις μήνες πριν από την εκλογή του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο– αλλά και για όλους τους άλλους που φέρεται να είχαν στοχοποιηθεί επίσης.

«Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν», είπε ο Τσίπρας, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό δεν είναι ένα τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο (που αντιπροσωπεύει) την ασυγχώρητη αλαζονεία ενός καθεστώτος, ενός πρωθυπουργού που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορούσε να τον ελέγξει».

Το σκάνδαλο, που παραπέμπει στις σκοτεινότερες στιγμές της στρατιωτικής Χούντας, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των Συνταγματαρχών του 1967-74 παρακολουθούνταν τακτικά, ξέσπασε αρχικά όταν ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό Predator.

Ο ευρωβουλευτής προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή αφού το αντιλήφθηκε χάρης σε μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που δημιουργήθηκε από το κοινοβούλιο με έδρα το Στρασβούργο, για τους νομοθέτες, για να διασφαλίσει ότι τα τηλέφωνά τους δεν παρακολουθούνται παράνομα. Μεταξύ των πιο εξελιγμένων διαθέσιμων spyware, το Predator είναι σε θέση να δίνει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα και να ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα σε κινητές συσκευές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με λεπτομέρειες για την απόπειρα υποκλοπής.

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι -ο ένας καλύπτει θέματα μετανάστευσης και ο άλλος οικονομικά– έχουν επίσης κινηθεί νομικά μετά από καταγγελίες για παρόμοια παράνομη παρακολούθηση από μια κυβέρνηση που έχει επικριθεί έντονα διεθνώς για λογοκρισία.

Στις 29 Ιουλίου, ο Κοντολέων, ο αρχικατάσκοπος, παραδέχτηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είχε παρακολουθήσει τον Θανάση Κουκάκη, τον οικονομικό ρεπόρτερ, κατόπιν εντολής από ξένη υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες.

Αρχικά, κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις για το Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις. Στη συνέχεια, όμως, πηγές ανέφεραν ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη πράγματι παρακολουθούταν έπειτα από αίτημα υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού -και με την άδεια εισαγγελέα- αλλά, ενώ ήταν νόμιμο και διεξαγόταν με συμβατικό λογισμικό, ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε, αλλιώς «δεν θα το είχε επιτρέψει».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το Σαββατοκύριακο, προσδιόρισαν τις αναφερόμενες ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας ως Ουκρανικές και Αρμενικές, με ορισμένα μέσα να αποδίδουν το αίτημα παρακολούθησης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στις σχέσεις του με «ύποπτα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

Η εν λόγω υπερασπιστική γραμμή απορρίφθηκε αμέσως ως ένας περίπλοκος ιστός ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας της τον Ιούλιο του 2019.
Την Παρασκευή ο Ανδρουλάκης προέτρεψε το ελληνικό κοινοβούλιο να συγκροτήσει μια ερευνητική επιτροπή για να εξεταστούν πιθανές πολιτικές ευθύνες.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση έθεσε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του Μαξίμου σε μία από τις πρώτες πράξεις του στην εξουσία, έχει δηλώσει ότι θα απευθυνθεί δημόσια στο έθνος τη Δευτέρα. Το κυριακάτικο «Βήμα» ανέφερε πως ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Χρωστάω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη».

Ο Μητσοτάκης, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους ότι έδωσε μια ανάσα στην Ελλάδα μετά από χρόνια εξουθενωτικής οικονομικής αναταραχής, έχει κερδίσει επαίνους με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και το διοικητικό στιλ του που συνδέεται περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με τη Μεσόγειο. Από τότε που ανέλαβε φάνηκε να απολαμβάνει την πρόκληση των πολλαπλών κρίσεων.

Αλλά ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με εκλογές το επόμενο έτος βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να σχηματίσει κυβέρνηση -ακόμα κι αν, όπως προβλέπεται, νικήσει- έχει επίσης δεχτεί ολοένα και σκληρότερη κριτική για το κυβερνητικό στιλ του, που αφήνει ελάχιστο περιθώριο για κριτική.

«Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει», είπε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία επειδή άσκησε ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση και τη συμπεριφορά ενάντια στα ΜΜΕ νωρίτερα φέτος.

«Ο Μητσοτάκης κυβερνά μέσω του Μαξίμου, όχι του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχουν ελάχιστοι έλεγχοι και ισορροπίες. Η επιθυμία του να ελέγχει βρίσκεται εκτός ελέγχου. Αυτό το κατασκοπευτικό σκάνδαλο είναι μια πολύ μεγάλη κρίση και θα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων διαπιστευτηρίων του».

 

Πηγή

Προβολές : 234


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα