Δεν υπάρχει ανώτατο αξίωμα στον κόσμο που να μην σχετίζεται με την διαφθορά

Δεν υπάρχει ανώτατο αξίωμα στον κόσμο που να μην σχετίζεται με την διαφθορά

7 Σεπτεμβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:154
Μοίρασέ το

 

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά στην πολιτική, που σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι ένας διεφθαρμένος πολιτικός συχνά ενεργεί αυστηρά σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, αγνοώντας τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του και της κοινωνίας στο σύνολό της.

 

 

Πιστεύω μ’ αυτό το άρθρο, να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι τα παραδείγματα έντιμων πολιτικών, μοιάζουν σαν την … μύγα μέσα στο γάλα…

Πόσοι απ’ αυτούς που ασχολήθηκαν με την πολιτική, εξήλθαν αυτής φτωχοί;;;

Στη νεώτερη ιστορία της Πατρίδας μας, αν θυμάμαι καλά μόνον ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, κι απ’ όσο γνωρίζω και ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΔΕΝ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ…

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΜΥΘΗΤΕΣ…ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ, ΚΑΤΑΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

>Δεν υπάρχει ανώτατο αξίωμα στον κόσμο που να μην σχετίζεται με την διαφθορά
Με την αυστηρότερη έννοια, ένας διεφθαρμένος πολιτικός είναι κάποιος με πολιτική εξουσία που χρησιμοποιεί αυτή την εξουσία ανήθικα ή παράνομα για να επιτύχει κάποιου είδους προσωπικό όφελος.
Το όφελος θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από χρήματα έως πρόσθετη ισχύ.
Σύμφωνα με πολλούς ορισμούς, η πολιτική διαφθορά πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο είδος χρηματοοικονομικού στοιχείου στον πυρήνα της συμπεριφοράς, και αυτό είναι πρωτίστως που τη διαχωρίζει από τον γενικό όρο «κατάχρηση εξουσίας», που συχνά ορίζεται ευρύτερα.
Όσον αφορά την πραγματική συμπεριφορά, μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός διεφθαρμένου πολιτικού περιλαμβάνουν την αποδοχή δωροδοκιών από ιδιώτες δωρητές, την προσφορά θέσεων εργασίας σε ισχυρές θέσεις με αντάλλαγμα χάρες και την ακατάλληλη χειραγώγηση της νομοθεσίας για να ωφεληθούν τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του ίδιου του πολιτικού.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά στην πολιτική, που σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι ένας διεφθαρμένος πολιτικός συχνά ενεργεί αυστηρά σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, αγνοώντας τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μπορούν να μιλήσουν μόνο για ορισμένες ομάδες που υποστηρίζουν την εκστρατεία τους.
 
Η διαφθορά στα ανώτατα αξιώματα είναι ένα κλασικό ανθρώπινο πρόβλημα που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στα σύγχρονα πολιτικά συστήματα, υπάρχουν συχνά πολλές προστασίες για τη μείωση του όγκου της πολιτικής διαφθοράς με νόμους και περιορισμούς που έχουν τεθεί ειδικά ως διασφαλίσεις.
Για παράδειγμα, μερικές φορές συνιστώνται όρια θητείας, ώστε οι πολιτικοί να μην ανησυχούν υπερβολικά για τη διατήρηση της εξουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ορισμένες χώρες έχουν νόμους σχετικά με τις ιδιωτικές δωρεές σε πολιτικές εκστρατείες για την αποφυγή της απροκάλυπτης δωροδοκίας .
Οι πολιτικές διαμαρτυρίες μπορεί να προκύψουν από περιπτώσεις διαφθοράς.
Μία από τις κλασικές δραστηριότητες που συχνά συνδέονται με έναν τυπικό διεφθαρμένο πολιτικό είναι η προθυμία να δεχτεί δωροδοκίες. Για παράδειγμα, μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να μεταφέρει κρυφά χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό ενός πολιτικού ως ανταμοιβή για την καταψήφιση ενός νομοθετικού μέτρου.
Μερικές φορές αυτού του είδους η δωροδοκία αντιμετωπίζεται με πολύ λεπτούς τρόπους, έτσι ώστε η μεταφορά χρημάτων να μην είναι τόσο προφανής ή άμεση.
Για παράδειγμα, ένας πολιτικός μπορεί να λάβει μια ιδιαίτερα καλή συμφωνία για ένα στεγαστικό δάνειο από μια τράπεζα αφού συμφωνήσει να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο τραπεζικής ρύθμισης.
Άλλες κοινές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να εμπλακεί ένας διεφθαρμένος πολιτικός περιλαμβάνουν τον ευγενικό χαρακτήρα και τη νομοθετική χειραγώγηση για ιδιωτικό όφελος.
Κρονισμός είναι όταν οι πολιτικοί δίνουν στους ανθρώπους ισχυρούς διορισμούς για κάποιο είδος χάρης, συχνά συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσφέρουν δωροδοκίες και άλλες μυστικές χάρες. Ένα παράδειγμα νομοθετικής ρύθμισης για ιδιωτικό όφελος θα ήταν εάν ένας πολιτικός άλλαζε το νόμο, ώστε να μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα στην ιδιωτική του επιχείρηση, απαλλαγώντας από κανονισμούς που προστατεύουν το κοινό.

 

Πηγή

Προβολές : 154


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα