Δημ. Σταθακόπουλος: Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943, η αποφράδα ημέρα της νεότερης Ιστορίας

Δημ. Σταθακόπουλος: Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943, η αποφράδα ημέρα της νεότερης Ιστορίας

13 Δεκεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:231
Μοίρασέ το

 

ΔΕΝ ξεχνάμε ποτέ τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός και κτηνωδία από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Εβδομήντα οκτώ χρονια μετά, αυτό το ΑΝΕΞΙΛΕΩΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, θα θυμίζει τη ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΝΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ…

Θα αποτελεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σε μια εποχή που όλα αυτά όχι μόνο καταπατούνται, αλλά και βρίσκονται σε εξαφάνιση από τους ίδιους ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ – ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Είναι τρομακτικό να διαβάζεις από σημερινά ΝΑΖΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ  τη φράση: “Πόλεμος ήταν κυρία μου, πως ήθελες να συμπεριφερθούν οι Γερμανοί” και από την άλλη, να κατακρίνουν το άλλο ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων από τους ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ…

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ… ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ… ΠΑΡΑΝΟΙΑ!!!

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, είναι πασίγνωστος για τις εξαιρετικές αναλύσεις του κυρίως για τα ελληνοτουρκικά αλλά όχι μόνο γι΄  αυτά. Ο τόπος του είναι τα Καλάβρυτα και μια μέρα σαν τη σημερινή δυο κείμενα του για γράφει για  το μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα αμάχων της Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης ( εξαιρουμένων των κρεματορίων ) , είναι πολύτιμα για όσους «γρήγορα ξεχνούν» και για όσους δυστυχώς δεν ξέρουν…

Δύο κείμενα του από την προσωπική του σελίδα στο facebook:

Η 13η Δεκεμβρίου ( 1943 ), για τους Καλαβρυτινούς είναι η “αποφράδα” ημέρα της νεότερης ιστορίας, μιάς και στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ( μεσημέρι ) εκτελέστηκε όλος ο άμαχος ανδρικός πληθυσμός της πόλης από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Οι γυναίκες με τα ανήλικα κάτω των 13 περίπου ετών, κλείστηκαν στο σχολείο της πόλης, προκειμένου να καούν ζωντανές ( γλύτωσαν τελευταία στιγμή ). Οι εκτελέσεις και οι βομβαρδισμοί αμάχων από τα τέλη Νοεμβρίου 1943 έως τα μέσα Δεκεμβρίου 1943, στοίχισαν, – στην ευρύτερη περιοχή Καλαβρυτοχωρίων και ιερών μονών Μ. Σπηλαίου και αγ. Λαύρας -, τη ζωή σε περισσότερα από 1.000 άτομα, ενώ κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και λεηλατήθηκαν περιουσίες.

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943, η αποφράδα ημέρα της νεότερης Ιστορίας-Δημ. Σταθακόπουλος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα αμάχων της Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης ( εξαιρουμένων των κρεματορίων ) .

Η ηθική και υλική αποκατάσταση ουσιαστικά ΔΕΝ έγινε μέχρι σήμερα και ακόμα διεκδικείται ή θα έπρεπε να διεκδικείται.

Οι παππούδες μας βίωσαν ( όσοι επέζησαν ) το δράμα και διδακτικά, εθιμικά το μετέφεραν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ( εμάς ) σαν στιγμές αποφυγής και μη επανάληψής τους.

Ως συνεπακόλουθο των παραπάνω είναι πως οι Καλαβρυτινοί ΔΕΝ μπαίνουμε σε διάθεση Χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών πριν τις 15 Δεκεμβρίου λόγω πένθους .

ΔΕΝ ξεχνάμε ποτέ τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός και κτηνωδία από άνθρωπο σε άνθρωπο.

* Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα, για 3 από τα μεγαλύτερα Ελληνικά Ολοκαυτώματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής ( έχουμε πάνω από 120 σε όλη την Ελλάδα ):

Καλάβρυτα σαν σήμερα : 13.12.1943 .

Δίστομο ( 10.06.1944 )

Κομμένο Άρτας ( 16.08.1943 ),

με τη μοναδική φωνή της Ελένης Βιτάλη:

Κλαίνε, θρηνούνε τα βουνά,

πενθοφορούν οι κάμποι

κι ένα πουλί μοιρολογεί

στης Άρτας το ποτάμι.

-Τι έχεις, πουλάκι μ’, κι όλο κλαις

και είσαι λυπημένο,

μοιρολογείς λυπητερά

και στέκεις μαραμένο;

-Μαύρα είν’ τα χρόνια που `ρθανε,

γι’ αυτό είμαι λυπημένο

κάψανε τα Καλάβρυτα,

Δίστομο και Κομμένο.

Τα κιάλια  του  Ναζί  αξ/κού ( προφανώς  αστού που τα είχε  φέρει από την πόλη  του όπου μάλλον  με ” ευαισθησία  ” έβλεπε  και  άκουγε  ρομαντικές  παραστάσεις  / συναυλίες. 

 

Αυτό  δεν τον εμπόδισε  να μετέχει ως  εκτελεστής  σε ολοκαύτωμα ), που μας έκαψε το σπίτι  στη ράχη του χωριού  καταγωγής  των γονιών  μου Λευκάσιον Καλαβρύτων  ( 26 χλμ μακριά  από την πόλη  των Καλαβρύτων). Η ανάπηρη  γιαγιά μου ήταν απέξω και το έβλεπε να καίγεται  αγκαλιά  με τον 9χρονο γιο της  ( πατέρα  μου).

Οι  παππούδες  μου όπως και όλοι  οι  άντρες  του χωριού, βλέποντας  τους καπνούς  από το κάψιμο  της πόλης των Καλαβρύτων , αμέσως  κατάλαβαν  τι θα γινόταν/ ερχόταν  και κρύφτηκαν στα  γειτονικά  βουνά μέσα  σε  λαγούμια σαν τάφους , για μέρες, Δεκέμβρη  μήνα , χωρις σκεπάσματα  τροφή  και νερό . Βγήκαν  αφού  έφυγαν  οι Ναζί  από την περιοχή  και  έφτασε  κλιμάκιο  του Ερυθρού Σταυρού .

Στις  άλλες  2 φωτογραφίες  καταθέτω  στεφάνι  στο μνημείο  εκτελεσθέντων, τιμώντας  ( τότε  ) τα 50  χρόνια  από  το ολοκαύτωμα .

Πηγή

Προβολές : 231


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα