ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. «Αθωράκιστη η Αττική για σεισμό στις Αλκυονίδες»

6 Δεκεμβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:380
Μοίρασέ το

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρό σεισμό κοντά ή δίπλα στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια κρούει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα».

Επειδή πάνω και πέρα από τα πολιτικά, σημασία έχει να σωθούν ζωές, και επειδή τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο νοιώσαμε σεισμούς, αλλά διαπιστώνουμε καθημερινά πως κάποιοι σεισμολόγοι, ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ για μεγάλο σεισμό, ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε όσα μας λένε και ας είμαστε προετοιμασμένοι…
Ξέρω πως δεν είναι και το καλλίτερο για ξεκίνημα, αλλά μ’ ενδιαφέρει να είμαστε όλοι καλά… κι οι ΑΤΤΙΚΑΝΙΣΤΑΣ μου, καλλίτερα…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Υπενθυμίζω τις δυο πολύ σημαντικές αναρτήσεις… εδώ… κι εδώ
Υ.Γ.2. Φτιάχνουν τον νέο αερολιμένα του Ηρακλείου στο Καστέλλι επάνω σε μια ενεργά σεισμική ζώνη”, αποκαλύπτει ο κ. Τσελέντης…
Αυτό σημαίνει πως ΔΗΜΟΣ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…
ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΣΦΑΞΙΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ…  

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρό σεισμό κοντά ή δίπλα στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια κρούει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα».

Όπως υποστηρίζει «η περιοχή των Αλκυονίδων νήσων έχει μαζέψει μεγάλη σεισμική ενέργεια και μία ισχυρή δόνηση εκεί σίγουρα επηρεάζει σημαντικά την Αττική».

«Η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 με 6,5 Ρίχτερ, αλλά επειδή η κατάσταση με την αντισεισμική προστασία στην χώρα μες δεν είναι καλή, αφού στον αστικό ιστό υπάρχουν παλαιά σπίτια χτισμένα πριν το 1955 και πολλά αυθαίρετα, οι επιπτώσεις προβληματίζουν», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Λόγω λοιπόν της ανησυχίας μας εκεί έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς με τη βοήθεια της Motor Oil . Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Παρακολουθούμε τα πάντα. Οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά και χρειάζεται προσοχή. Δεν λέω ότι κάτι θα γίνει σήμερα αύριο αλλά σίγουρα θα γίνει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Τα ίδια άτομα που με κατηγόρησαν σχετικά με την ανησυχία μου και τις προειδοποιήσεις μου όσον αφορά στις Αλκυονίδες, έκαναν τις ίδιες ανακοινώσεις με εμένα. Μία ισχυρή δόνηση εκεί μπορεί σαφώς να επηρεάσει και άλλες περιοχές όπως το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι και η πολιτεία πρέπει να το γνωρίζει».

 

Σχετικά με την ακτίνα γύρω από την Αττική που θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο ενός ισχυρού σεισμού, ο καθηγητής είναι σαφής: «Θα μπορούσε να είναι και στην Περαχώρα, που πάλι επηρεάζονται πολλές περιοχές της Αττικής. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αλλά έχει σημασία και το έδαφος»

 

«Ο οικοδομικός ιστός της πρωτεύουσας είναι πολύ παλαιός»

 

Ο Άκης Τσελέντης μίλησε μεταξύ άλλων και για προβλήματα που υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό σε περίπτωση ενός σεισμού. Έδωσε για παράδειγμα κάποιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όπου υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

«Ο οικοδομικός ιστός της πρωτεύουσας είναι πολύ παλαιός. Η Αθήνα είναι μια ευάλωτη πόλη διότι υπάρχουν τα δίκτυα υψηλής πίεσης του φυσικού αερίου και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι κατασκευές αυτές έχουν γίνει σωστά διότι δεν έχουν μπει οι λεγόμενες σεισμικές βαλβίδες», λέει.

 

«Η Θήβα και με 4,5 Ρίχτερ μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα»

 

Όσο αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να δώσει σεισμούς η περιοχή αλλά επισήμανε ότι ακόμα και 4 Ρίχτερ εκεί μπορεί να είναι καταστροφικά διότι στην πόλη αυτή έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές και έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα. Επίσης υπάρχουν σχολεία στην πόλη τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή. Πάντως για 7 Ρίχτερ που έχει ακουστεί για τη Θήβα δεν ισχύει».

 

«Μας ξάφνιασε ο σεισμός στην Εύβοια αλλά είχαμε ενδείξεις»

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο σεισμό στην Εύβοια, ο καθηγητής είπε πως  «η  περιοχή δεν ήταν καταγεγραμμένη στα μητρώα των επιστημόνων ως εξόχως σεισμογενής περιοχή, όμως από τον Οκτώβριο, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν γίνει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εντοπίσει σημάδια. Ο σεισμός αυτός έγινε σε μια περιοχή που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα».

 

«Παρακολουθούμε στενά κάποια ρήγματα στον Σαρωνικό και στον Ωρωπό»

 

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα. Παρακολουθούμε παντού ότι συμβαίνει. Για το ρήγμα της Πάρνηθας πάντως δεν υπάρχει ανησυχία. Η χώρα μας έχει πάρα πολλά άγνωστα, μη ταχτοποιημένα ρήγματα, τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία. Στα νησιά του Ιονίου για παράδειγμα υπάρχει η πιθανότητα ισχυρού σεισμού και το ξέρουμε αλλά εκεί οι περιοχές θωρακίζονται. Για το ρήγμα της Αταλάντης δεν φοβάμαι. Υπάρχουν κάποια ρήγματα στον Ωρωπό και κάποια στον Σαρωνικό που μας απασχολούν», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

 

«Χτίζουμε κτήρια χωρίς γεωλογικές μελέτες»

 

«Έχει αποδειχθεί πως τα πρώτα 25 μέτρα του εδάφους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στους σεισμούς. Σήμερα χτίζουμε κτήρια χωρίς να κάνουμε γεωλογικές μελέτες. Αυτό είναι πρόβλημα.  Επίσης μετά τον σεισμό το 1999 στην Αθήνα τα κόκκινα σπίτια τα κάνανε κίτρινα, μετά βάλανε δύο πλακάκια και τα βάψανε. Αυτά είναι εγκληματικά και επικίνδυνα. Εδώ αναβαθμίζουμε τα σπίτια ενεργειακά. Πρέπει να βγει και πρόγραμμα για την αντισεισμική αναβάθμιση των κατοικιών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

«Φτιάχνουν αεροδρόμιο στην Κρήτη πάνω σε ενεργά σεισμική ζώνη»

«Φτιάχνουν τον νέο αερολιμένα του Ηρακλείου στο Καστέλλι επάνω σε μια ενεργά σεισμική ζώνη. Έχω στείλει δύο επιστολές στην κατασκευάστρια εταιρεία ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και δεν έχω πάρει καμία απάντηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δείτε και ακούστε το βίντεο εδώ

 

Πηγή

Προβολές : 380


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα