Είμαστε αντισιωνιστές Εβραίοι και βλέπουμε να εκτυλίσσεται γενοκτονία στη Γάζα

Είμαστε αντισιωνιστές Εβραίοι και βλέπουμε να εκτυλίσσεται γενοκτονία στη Γάζα

9 Δεκεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:369
Μοίρασέ το

 

 

Ως Εβραίοι, καταδικάζουμε αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα. Οποιαδήποτε μαζική σφαγή δεν θα είναι μόνο στα χέρια του Ισραήλ, αλλά στα χέρια της Αμερικής

Έλεν Μπρότσκι και Άριελ Κορέν

Είναι πλέον αδύνατο για τους πολιτικούς των ΗΠΑ να αγνοήσουν τη σφαγή στη Γάζα: περισσότεροι από 3.500 Παλαιστίνιοι  έχουν σκοτωθεί στο μπαράζ των 12 ημερών, συμπεριλαμβανομένων των 500 που φέρεται να σκοτώθηκαν την Τρίτη στο βαπτιστικό νοσοκομείο Al-Ahli Arabi. Περίπου 50 ολόκληρες οικογένειες έχουν  αφανιστεί  – κάθε ζωντανός συγγενής, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και μωρών, έχει φύγει. Και το Ισραήλ έχει  εκδώσει  μια οδηγία προς όσους έχουν απομείνει που ισοδυναμεί με τελεσίγραφο: φύγετε από τη βόρεια Γάζα, και οι 1,1 εκατομμύριο από εσάς, «για τη δική σας ασφάλεια» – με άλλα λόγια, εκκενώστε ή κινδυνεύετε να πεθάνετε στην επικείμενη έκρηξη και χερσαία εισβολή.

Τα Ηνωμένα Έθνη  λένε ότι  μια τέτοια μαζική εκκένωση είναι «αδύνατη» και έχει δυνητικά «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες»,  παρακαλώντας  το Ισραήλ να ακυρώσει την εντολή. Ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ ήταν σαφής, αποκαλώντας την εντολή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Το ονομάζουμε κάτι άλλο: εκτυλισσόμενη γενοκτονία.

Δεν υπάρχει καμία άλλη λέξη για να περιγράψει τη μεγαλοπρέπεια του θανάτου που αγκάλιασαν οι πολιτικοί του Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με  το διεθνές δίκαιο , η γενοκτονία απαιτεί δύο πράγματα: μια «πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας» και μετά την απόπειρα καταστροφής αυτής της ομάδας. Χωρίς πρόθεση, αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση. Εάν είναι εσκεμμένα, θεωρούνται γενοκτονία.

Το Ισραήλ φαίνεται να θέτει τις βάσεις για την καταστροφή της Γάζας και των κατοίκων της: Ο Πρόεδρος Isaac Herzog  είπε την Παρασκευή ότι  οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι αθώοι πολίτες: «Είναι ένα ολόκληρο έθνος εκεί έξω που είναι υπεύθυνο. Δεν είναι αλήθεια αυτή η ρητορική για αμάχους που δεν γνωρίζουν, δεν εμπλέκονται. Δεν είναι απολύτως αλήθεια.” Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο που  απαγορεύει τη συλλογική τιμωρία  και τη  στόχευση αμάχων , που αμφότερα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Υποδηλώνει επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιθέσεις του στη Γάζα.

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός, τον οποίο έχει ξεκινήσει το Ισραήλ, είναι ένας καθιερωμένος πρόδρομος της εξόντωσης – ένα από τα τελευταία βήματα, στην πραγματικότητα, στα  10 στάδια της γενοκτονίας  που αναφέρονται διεθνώς από μελετητές και ιδρύματα γενοκτονίας, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων του Ολοκαυτώματος  σε όλο  τον  κόσμο . Αυτά τα βήματα, τα οποία μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα, περιλαμβάνουν «απανθρωποποίηση», πράξεις που στερούν από ομάδες νερού και τροφής και την ψευδή επισήμανση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ως «αντιτρομοκρατική».

Είμαστε εκεί. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικαλούνται την τρομοκρατία για να δικαιολογήσουν την αδιάκριτη εκστρατεία βομβαρδισμών τους, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας είπε ότι πολεμούν  «ανθρώπινα ζώα»  – απανθρωπιστική γλώσσα που χρησιμοποιείται πάντα ενόψει της γενοκτονίας. Και ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Ισραήλ φέρεται  να  είπε: «Η Γάζα τελικά θα μετατραπεί σε πόλη σκηνών. Δεν θα υπάρχουν κτίρια».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου  επανέλαβε την υπόσχεσή του  ότι ο μαζικός θάνατος που έχει προκληθεί μέχρι στιγμής είναι «μόνο η αρχή». Η λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό «πλήρη πολιορκία»,  είπε ο υπουργός Άμυνας , και έχει αποκοπεί από ηλεκτρισμό, καύσιμα, τρόφιμα και νερό. Ένα μέλος της Κνεσέτ  ζήτησε ανοιχτά για μια δεύτερη Νάκμπα , αναφερόμενος στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων το 1948. Και πάλι, η σκόπιμη δημιουργία μιας άλλης Νάκμπα θα ισοδυναμούσε με γενοκτονία στη Γάζα.

Η ρητορική έχει φτάσει και στην ιεραρχία: ένας Ισραηλινός στρατιώτης  είπε  στην εθνική τηλεόραση ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι μόνο με τη Χαμάς, αλλά «με όλους τους αμάχους». Αυτή η αδιάκριτη διαγραφή των Παλαιστινίων στη Γάζα θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, γενοκτονία – όπως έχει  δηλώσει ο ίδιος ένας Ισραηλινός μελετητής της γενοκτονίας . Οι πρόδρομοι της γενοκτονίας ξεδιπλώνονται ενεργά μπροστά στα μάτια μας.

Ως Εβραίοι, το καταδικάζουμε πλήρως. Καταδικάζουμε την άνευ όρων υποστήριξη των εκπροσώπων μας στην ισραηλινή πολιτική, η οποία διευκόλυνε μια κατοχή δεκαετιών που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία του κόσμου ως παραβίαση  του διεθνούς δικαίου . Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που θα εμπλέξει τον λαό μας σε άλλη γενοκτονία – είτε ως δράστες είτε ως καταπιεσμένοι.

Καλούμε τους νομοθέτες μας να κάνουν το ίδιο. Η χρηματοδότηση μιας πιθανής γενοκτονίας στο όνομά μας δεν είναι αντίδοτο στον αντισημιτισμό: προδίδουν τους Εβραίους που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν.

Περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε βάναυσες αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς – εκτός από 200 που κρατήθηκαν όμηροι. Αυτός είναι ένας τρομερός, καταστροφικός φόρος και θρηνούμε για την αφαίρεση αμάχων χωρίς επιφυλάξεις. Η πρόληψη περαιτέρω απώλειας ζωών – συμπεριλαμβανομένων των ομήρων – αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.

Απορρίπτουμε επίσης την υπερπροσήλωση στη Χαμάς που έχει καταπιεί την αμερικανική πολιτική και κατανοούμε αυτή την πρόσφατη επίθεση ως αποτέλεσμα δεκαετιών ισραηλινών εγκλημάτων και πολιορκίας. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε από  ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσηςομάδες βετεράνων και  εφημερίδες .

Ρωτάμε την εβραϊκή μας κοινότητα: πού είναι το πένθος και η θλίψη τις ημέρες που οι ζωές αμάχων που χάθηκαν είναι Παλαιστινιακές; Όταν τα παιδιά αρπάζονται από Ισραηλινούς στρατιώτες;

Μεταξύ του 2000 και του πρόσφατου κύματος βίας, περισσότεροι από 10.600 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς,  σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem , σε σύγκριση με 1.329 Ισραηλινούς από Παλαιστίνιους – μια διαφορά οκτώ φορές.

Οι δεκαετίες μεταξύ 1948 και 2000 είναι γεμάτες με  δεκάδες χιλιάδες  ακόμη νεκρούς – κυρίως Παλαιστίνιους. Η ιστορία αυτής της σύγκρουσης, δείχνουν ξεκάθαρα οι αριθμοί, ήταν η ιστορία του συντριπτικού θανάτου και εκτοπισμού Παλαιστινίων.

Η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών πολιτικών, κατά καιρούς, έχει συναινέσει.

Την τελευταία εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ Μπάιντεν είπε επανειλημμένα ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι σταθερή –  «αποφασιστική και ακλόνητη»  – καθώς 1.000 βόμβες πέφτουν κάθε μέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  διέγραψε  δηλώσεις, δύο φορές, που ζητούσε κατάπαυση του πυρός. Καθώς ο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ, είναι κρίσιμο να ζητήσει αμέσως τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Εάν αποτύχει να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη που έχει για να σώσει ζωές στη Γάζα, αυτοί οι θάνατοι θα είναι εν μέρει δική του ευθύνη.

Ένας ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ  είπε  ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει στο Ισραήλ πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, έχει  προειδοποιήσει  τους διπλωμάτες να μείνουν μακριά από τις φράσεις «αποκλιμάκωση/κατάπαυση του πυρός», «τέρμα στη βία/αιματοχυσία» και «αποκατάσταση ηρεμίας».

Οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους μας στο Κογκρέσο –και των δύο κομμάτων– δεν είναι καλύτεροι: ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε ότι πρόκειται για «θρησκευτικό πόλεμο» και  κάλεσε  το Ισραήλ να «ισοπεδώσει τον τόπο» όταν μιλούσε για τη Γάζα.

Η εκπρόσωπος Nancy Pelosi, η βουλευτής μας στην Καλιφόρνια, έχει  επιβεβαιώσει  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται «αταλάντευτα» στο πλευρό του Ισραήλ καθώς υπερασπίζονται – γι’ αυτό επτά από εμάς  αλυσοδεθήκαμε στα γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο  την Παρασκευή καθώς περισσότεροι από 200 αντισιωνιστές Εβραίοι συγκεντρώθηκαν , ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Οι λίγοι που διαφωνούν παραγκωνίζονται: ο εκπρόσωπος Rashida Tlaib, για παράδειγμα, θρηνούσε για τις απώλειες και στις δύο πλευρές, αλλά ζήτησε να σταματήσει η κατοχή και το απαρτχάιντ. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής  επιδιώκουν να την επικρίνουν  . Ο εκπρόσωπος Ιλχάν Ομάρ θρήνησε επίσης τις απώλειες τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων, αλλά επικρίθηκε  επειδή  τόλμησε να αμφισβητήσει «χωρίς όρους πωλήσεις όπλων και στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ».

Ο Λευκός Οίκος  χαρακτήρισε  οποιονδήποτε νομοθέτη που πιέζει για αυτοσυγκράτηση «επαίσχυντο» και «απεχθή».

Η πιο βασική ανθρωπιστική παρόρμηση – η κατάθεση των όπλων – είναι πλέον αδιανόητη στην αμερικανική πολιτική. Η αμφισβήτηση του δικαιώματος του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», στην πραγματικότητα, ταυτίζεται με τον αντισημιτισμό.

Ωστόσο, βλέπουμε ξεκάθαρα την πραγματικότητα αυτής της λεγόμενης άμυνας: μια τρομοκρατική εκστρατεία και ανάπτυξη σχεδίων για γενοκτονία από ψηλά. Με τη δυτική υποστήριξη, το Ισραήλ βυθίζεται με το κεφάλι στη σφαγή.

Και ενώ η αρχική εισβολή της Χαμάς επέφερε άμεση καταδίκη από πολιτικούς σε ολόκληρη τη χώρα, ο πρόσφατος βομβαρδισμός δεν έφερε κανέναν απολογισμό. Δεν έχει υπάρξει σχεδόν κανένας προβληματισμός για την ιστορία που γέννησε τη Χαμάς, φράξισε τη Γάζα και δημιούργησε την κατοχή.

Το Ισραήλ ουσιαστικά έχει πει στους κατοίκους της Γάζας να φύγουν ή να πεθάνουν, μια επιλογή μεταξύ εκδίωξης και εξόντωσης, μεταξύ εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας – και ενώ το έκανε έχει  εξαλείψει τις οδούς εξόδου  και  πυροβόλησε σε νηοπομπές διαφυγής , αφήνοντας τους κατοίκους της Γάζας παγιδευμένους.

Αντί να ζητήσουν την άμεση διακοπή της βίας, οι Αμερικανοί νομοθέτες φώτισαν τα κτίρια της πρωτεύουσας μας στα γαλανόλευκα και είπαν ότι «βρίσκονται δίπλα στο Ισραήλ».

Έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον λογισμό και να υποχρεώσουν το Ισραήλ –τον  μεγαλύτερο δικαιούχο  της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ– να ακολουθήσει το διεθνές δίκαιο, αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν.

Αρκετά. Καλούμε τους νομοθέτες να συγκεντρώσουν το θάρρος για να σταματήσουν τη γενοκτονία στο όνομά μας. Μπορούν να υποστηρίξουν τα ισραηλινά θύματα χωρίς να επιτρέψουν τη μαζική σφαγή και τον αναγκαστικό εκτοπισμό, ενέργειες που θα στοιχίσουν χιλιάδες και χιλιάδες ζωές.

Τυχόν επακόλουθοι θάνατοι θα είναι αίμα όχι μόνο στα χέρια του Ισραήλ, αλλά και των Αμερικανών – ιδιαίτερα εκείνων που είχαν την ευκαιρία να προτρέψουν τους διεθνείς κανόνες και να επιπλήξουν την κατοχή, αλλά που επέλεξαν να σταθούν δίπλα τους.

 Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023 για να διορθώσει τον αριθμό των ομήρων που πήρε η Χαμάς και να διευκρινίσει ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι ένα από τα τελευταία βήματα της γενοκτονίας πριν από την εξόντωση, όχι το τελικό βήμα όπως έλεγε μια προηγούμενη έκδοση.

  • Η Έλεν Μπρότσκι είναι μια μακροχρόνια Εβραία ακτιβίστρια και εθελόντρια στο Jewish Voice for Peace Bay Area, ένα κεφάλαιο της μεγαλύτερης αντισιωνιστικής εβραϊκής οργάνωσης στον κόσμο σε αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή ελευθερία.

  • Η Ariel Koren είναι ένας αντισιωνιστής Εβραίος που εγκατέλειψε την Google σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό συμβόλαιο της εταιρείας με το Ισραήλ. είναι η ιδρύτρια της Respond Crisis Translation, μιας συλλογικής γλωσσικής δικαιοσύνης ταχείας απόκρισης

 

 

Πηγή

Προβολές : 369


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα