Εκατοντάδες παιδιά αγνοούνται από τα δημόσια σχολεία της Λαχάινα δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά του Μάουι στη Χαβάη.

Εκατοντάδες παιδιά αγνοούνται από τα δημόσια σχολεία της Λαχάινα δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά του Μάουι στη Χαβάη.

1 Σεπτεμβρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:408
Μοίρασέ το

 

Εκατοντάδες παιδιά αγνοούνται από τα δημόσια σχολεία της Λαχάινα δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά του Μάουι στη Χαβάη.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου, το Υπουργείο Παιδείας της Χαβάης δημοσίευσε μια έκθεση που έδειχνε ότι 2.025 μαθητές αγνοούνται από το δημόσιο σχολικό σύστημα της Lahaina. Αυτό συνέβη μετά απο την καταστροφική πυρκαγιά στις 8 Αυγούστου που κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη Lahaina στο νησί Maui.

Πριν από την πυρκαγιά, η σχολική περιφέρεια της Lahaina αποτελούταν από τέσσερα σχολεία: δύο δημοτικά, ένα μέσης εκπαίδευσης και ένα γυμνάσιο. Αυτά τα σχολεία είχαν συνολικά 3.001 εγγεγραμμένους μαθητές.

Λόγω των ζημιών από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία είναι προς το παρόν κλειστά. Ένα δημοτικό σχολείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές και ενδέχεται να μην ξανανοίξει για καιρό. Τα άλλα τρία σχολεία υπέστησαν επίσης ζημιές. Η έκθεση δεν αναφέρει εάν πολλά από αυτά τα παιδιά που αγνοούνται έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά.

Πάνω από 2.000 παιδιά αγνοούνται από τα δημόσια σχολεία της Λαχάινα δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά του Μάουι 3

Σύμφωνα με την έκθεση της 21ης ​​Αυγούστου

  • 538 μαθητές έχουν εγγραφεί ξανά σε δημόσια σχολεία.
  • 438 μαθητές έχουν ενταχθεί στο Κρατικό Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκμάθησης (SDLP) για εκμάθηση αγγλικών και γλωσσών της Χαβάης.
  • Οι υπόλοιποι 2.025 μαθητές αγνοούνται. Δεν έχουν ξαναεγγραφεί σε άλλα δημόσια σχολεία ούτε έχουν επιλέξει εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ένα πιθανό σενάριο είναι να μετακόμισαν εκτός πολιτείας ή να εγγράφηκαν σε άλλα ιδιωτικά σχολεία.

Η Honolulu Star-Advertiser είπε ότι ένα ιδιωτικό σχολείο στο Maui έχει δει μια σημαντική εισροή νέων εγγεγραμένων: 

Τα ιδιωτικά σχολεία στο Μάουι βιώνουν αλλαγές. Η Ακαδημία στο Maui είδε μια αύξηση περίπου 1.000 αιτήσεων για νέες διαθέσιμες θέσεις. Το σχολείο έκανε αυτά τα ανοίγματα για να φιλοξενήσει μαθητές που εκτοπίστηκαν λόγω της πυρκαγιάς. Οι υπεύθυνοι του σχολείου δημοσίευσαν αυτήν την ενημέρωση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αναφέροντας, «Αναδιατάξαμε ολόκληρη την πανεπιστημιούπολη για να υποδεχτούμε 110 νέους φοιτητές (αύξηση εγγραφών κατά 40% από πέρυσι). Αυτό όμως είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό. Σε σχέση με τους τόσους μαθητές που δεν είναι στις τάξεις σήμερα». Το σχολείο μοιράστηκε την ανάρτηση στο Instagram.

Το Sacred Hearts School μετέφερε στον ιστότοπό τους ότι η πανεπιστημιούπολη τους χτυπήθηκε από την πυρκαγιά και άφησε ερείπια. Σύμφωνα με μια αναφορά από την Ένωση Ανεξάρτητων Σχολείων της Χαβάης, αυτό το σχολείο είχε εγγράψει περίπου 200 μαθητές.

Οι κυβερνητικές αρχές δεν ήταν διαφανείς σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά. Ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες, επιβεβαίωσαν μόνο 115 τεκμηριωμένους θανάτους, με έως 1.100 άτομα διαφόρων ηλικιών να αγνοούνται. Η απογραφή όσων πιστεύεται ότι αγνοούνται δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Την ημέρα του συμβάντος, οι νέοι που φοιτούσαν σε σχολεία στη Λαχάινα έλαβαν συμβουλές να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό οφειλόταν στους ισχυρούς ανέμους από έναν τυφώνα. Πολλά παιδιά ήταν μόνα τους καθώς οι γονείς τους βρίσκονταν στους χώρους εργασίας τους.

Το ρεπορτάζ από το Associated Press Είχε την μαρτυρία ενός πατέρα που κατάφερε να σώσει τα δικά του παιδιά από τη φωτιά. Ωστόσο, ήταν βαθιά θλιμμένος επειδή δεν μπόρεσε να σώσει τα παιδιά των γειτόνων του (απόσπασμα):

Πολλοί από τους επιζώντες είναι εξαγριωμένοι και προβληματισμένοι, επειδή ακόμη και μια σύντομη ειδοποίηση θα μπορούσε να είχε αποτρέψει πολλές ζωές από το να χαθούν.

Σύμφωνα με τον πατέρα, στην περιοχή του κοντά στην οδό Lahainaluna, υπήρχαν πολλά παιδιά που ήταν μόνα στο σπίτι όταν πλησίασε η φωτιά και δεν είχαν καμιά ειδοποίηση.

«Χρειαζόμασταν μόνο 10 λεπτάκαι θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει πολλά παιδιά», είπε, με δάκρυα. «Απλώς μια προειδοποίηση 10 ή 15 λεπτών».

Πολλοί πιστεύουν πως η κυβέρνηση κρύβει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών απο την πυρκαγιά και περιμένει να καταλαγιάσει η οργή για να το ανακοινώσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αριθμός των 115 τεκμηριωμένων θανάτων είναι εντελώς πλασματικός με τόσους ανθρώπους να αγνοούνται.

 

 

Πηγή

Προβολές : 408


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα