Εξευτελισμός Στη Χερσώνα: Ένας πόλεμος που η Ρωσία ανεξήγητα παρέλειψε να διεξάγει...

Εξευτελισμός Στη Χερσώνα: Ένας πόλεμος που η Ρωσία ανεξήγητα παρέλειψε να διεξάγει...

12 Νοεμβρίου, 2022 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:768
Μοίρασέ το

 

Η Ουκρανία Εκπαιδεύει Τη Ρωσία Στην Αποτελεσματικότητα Του Πολέμου Κατά Των Γεφυρών

Δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ηλίθιοι. Δεν είναι δυνατόν. Κάποιος άλλος διευθύνει τον πόλεμο γι’ αυτούς. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, κάποιος άλλος τους ορίζει τους περιορισμούς εντός των οποίων πρέπει να κινηθούν και αυτός ο κάποιος δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για τους πολέμους.

Πρίν λίγες ώρες, απαντώντας σε σχόλιο αναγνώστη, έγραψα εδώ:

“ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΣΩΝ ΑΠΟΜΕΙΝΟΥΝ…
ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ.”
Και ένας άλλος σχολιαστής έθεσε μια πολύ σημαντική παράμετρο, άξια ιδιαίτερης προσοχης, στην ίδια ανάρτηση:
“Όπως τα λέτε, πόλεμος φθοράς για να εξουδετερωθούν οι λαοί της Ευρώπης. Θα διαβάσατε την εξαιρετική ανάρτηση του Λύκαστρου για άδειασμα εξοπλισμών της Ευρώπης στη χοάνη της Ουκρανίας.
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2022/11/blog-post_46.html#more
Ο Πούτιν κατόπιν εντολής πενταρχίας, θα κάνει πολλά μπρος-πίσω μέχρι να αδειάσει από οπλισμό όλο το ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ και στον επικείμενο πόλεμο Ευρωπαίου και τζιχαντιστή, ο πάλαι ποτέ λευκός θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στην κυριαρχία του Μεγάλου Ανατολικού!”
Σκεφθείτε τώρα και συνδέστε όλο αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, με την πολεμική Πούτιν να δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, με το γεγονός της αποστρατικοποίησης των νησιών μας, που είναι γεμάτα με τζιχάντια… και με τον χειρότερο εφιάλτη να έχουμε κυβέρνηση είτε του ψυχοπαθούς αιμομικτικού εξαμβλώματος, είτε οικουμενική με ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ… ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΖΟΥΡΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ…
Ο Θεός να βάλει το χέρι Του… που ΔΕΝ θα το βάλει… τέτοιος σκατολαός που γίναμε… 
Δεν χρειάζεται να γράψω τίποτε άλλο… απλά σκεφθείτε…
Καλλιόπη Σουφλή

Μετάφραση: Απολλόδωρος

10 Νοεμβρίου 2022, Anti-Empire Διάβαστε το εδώ.

 

Νωρίτερα σήμερα ο Shoigu και ο Surovikin ανακοίνωσαν στην ρωσική κρατική τηλεόραση την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής απόσυρσης από τη Χερσώνα.

Ο Surovikin εξήγησε ότι η υποχώρηση πίσω από τον ποταμό ήταν απαραίτητη επειδή η δύναμη στην απέναντι πλευρά του ποταμού δεν μπορούσε να διατηρηθεί σε κατάσταση ανεφοδιασμού.

Αυτό είναι αρκετά “αστείο” με έναν ορισμένο τρόπο.

Αν υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία επιμένω συνεχώς από την άνοιξη είναι ότι η Ρωσία διαπράττει ένα σοβαρό αβίαστο λάθος με το να μην χρησιμοποιεί στρατεύσιμους και με το να μην στοχεύει τις γέφυρες του Δνείπερου.

Το πρόβλημα της ανεπαρκούς μάζας αντιμετωπίστηκε έκτοτε εν μέρει με διαφορετικό τρόπο, με την επιστράτευση του mobiki, αφήνοντας την παράλειψη στοχοποίησης των διαβάσεων του Δνείπερου ως το τελευταίο ανεξήγητο ρωσικό αμάρτημα ενάντια στη στοιχειώδη πολεμική λογική.

Η Ουκρανία δεν έκανε την ίδια παράλειψη και τώρα θα πάρει πίσω τη Χερσώνα ως ανταμοιβή χωρίς καν να χρειαστεί να την καταλάβει τάφρο προς τάφρο.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Ουκρανία είχε πολύ φτωχότερα εργαλεία για να διεξάγει εκστρατεία κατά των διαβάσεων. Το μόνο που είχε η Ουκρανία για τη δουλειά είναι το HIMARS με τις μικρές πολεμικές κεφαλές των 90 κιλών.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία δεν μπόρεσε ποτέ να καταστρέψει τις διαβάσεις απλώς να τις βλάψει. Διέκοψε επανειλημμένα τη σιδηροδρομική σύνδεση πάνω από το φράγμα Nova Kakhovka, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να καταστρέψει τον δρόμο πάνω από αυτό. (Τη μοναδική φορά που κατάφερε να διακόψει τον δρόμο πάνω από την κλειδαριά του φράγματος, οι Ρώσοι απλώς γέμισαν την κλειδαριά με υλικό και μετά πέρασαν από πάνω).

Παρομοίως στη Χερσώνα απλώς προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα αλλά δεν μπόρεσε να την καταστρέψει, ούτε το πόντον που είχε κατασκευαστεί από κάτω.

Ωστόσο, ακόμη και η απλή καταστροφή των διαβάσεων, μειώνοντας τη διακίνησή τους, αποδείχθηκε αρκετή για μια νίκη.

Μόλις τώρα μάθαμε την πλήρη έκταση των προβλημάτων ανεφοδιασμού που αντιμετώπιζαν οι Ρώσοι πέραν του ποταμού. Ο πολεμικός ανταποκριτής Semen Pegov (WarGonzo) αποκαλύπτει τώρα ότι οι Ρώσοι αντιμετώπιζαν “πείνα από οβίδες” και ο Kadyrov λέει ότι η περιοχή δεν είχε “σταθερή τακτική προμήθεια πυρομαχικών”.

Οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού διέσχιζαν το νερό μόνο για το σώμα τους στη Χερσώνα και οι Ουκρανοί το εκμεταλλεύτηκαν αμέσως. Για τους Ουκρανούς η συντριπτική πλειοψηφία των γραμμών ανεφοδιασμού τους πρέπει να διασχίσουν την ίδια ακριβώς υδάτινη μάζα προς την άλλη κατεύθυνση και οι Ρώσοι δεν επιχείρησαν ποτέ να τις τονίσουν.

Αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ καλύτερα εργαλεία για τη δουλειά, όπως βαλλιστικούς πυραύλους Iskander βαρέως τύπου, και παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανήσει πάνω από 4000 διάφορους κατευθυνόμενους πυραύλους σε διάφορους άλλους στόχους.

Αυτό είναι απορίας άξιον.

Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν τον πόλεμο με τις γέφυρες μόλις απέκτησαν ένα εργαλείο γι’ αυτό. Ένα που δεν ήταν καν ιδιαίτερα κατάλληλο για τη δουλειά. Ένα που δεν ήταν καν ικανό να καταστρέψει τις διαβάσεις αλλά απλώς να τις υποβαθμίσει.

Και δούλεψε! Και τώρα έχουν να επιδείξουν μια μεγάλη νίκη, καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν ταπεινωτικά από μια πόλη που μόλις υποτίθεται ότι είχαν προσαρτήσει.

Αλλά οι Ρώσοι, παρά το γεγονός ότι είχαν από την αρχή πολύ καλύτερα εργαλεία για τη δουλειά στη διάθεσή τους, μέσα σε 8 μήνες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν αντιπάλους των οποίων οι γραμμές ανεφοδιασμού εξαρτώνται από γέφυρες σε όλο σχεδόν το μήκος του μετώπου! Ναι, οι Ουκρανοί έχουν περισσότερες διαβάσεις, αλλά πρέπει επίσης να τροφοδοτήσουν πολύ περισσότερες δυνάμεις ανατολικά του ποταμού απ’ ό,τι χρειάστηκε ποτέ να τροφοδοτήσουν οι Ρώσοι δυτικά του ποταμού.

Και αυτό δεν είναι εκ των υστέρων.

Φωνάζω από τις ταράτσες πόσο περίεργο είναι που η Ρωσία δεν κυνηγάει τα περάσματα εδώ και πάνω από μισό χρόνο. Έχεις ένα πεδίο μάχης που ορίζεται από το γεγονός ότι χωρίζεται σε δύο μισά από την παρουσία ενός μέγα ποταμού (στην πραγματικότητα περισσότερο ένα σύστημα μεγάλων τεχνητών λιμνών παρά ένας απλός ποταμός) και έχεις τη Ρωσία να προσπαθεί σκληρά να μην το παρατηρήσει αυτό. Έχεις απέναντί σου μια αντιπολίτευση της οποίας οι σιδηρόδρομοι μπορούν να διασχίσουν το ποτάμι σε μόλις έξι (!) σημεία και δεν κάνεις τίποτα με αυτό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διεξάγεις ένα είδος “στρατηγικού” πολέμου εναντίον των μεταφορών γενικά και των σιδηροδρόμων ειδικότερα, απλά όχι εναντίον αυτής της προφανής συμφόρησης.

 

Surovikin-Σχετικά
με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα: "Στις σημερινές
συνθήκες, η καταλληλότερη επιλογή είναι η οργάνωση της άμυνας κατά μήκος
της γραμμής φραγμού του ποταμού Δνείπερου"

Shoigu: "Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας".


Κοιτάξτε, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συγγραφείς, εγώ ποτέ δεν προσπάθησα να μεγαλοποιήσω τον εαυτό μου ως κάποιον μεγάλο “στρατιωτικό εμπειρογνώμονα” ή κάποιον VeRy sErIoUs “στρατιωτικό αναλυτή”. Αντιθέτως, αρνούμαι κατηγορηματικά ότι είμαι κάποιου είδους ειδικός σε αυτά τα πράγματα.

Το κόλπο μου δεν ήταν ποτέ το “ε, κοιτάξτε με, τι φανταχτερές στρατηγικές μπορώ να σκεφτώ επειδή είμαι τόσο έξυπνος και ξέρω τόσα πολλά”.

Αντιθέτως, η άποψή μου ήταν πάντα το ακριβώς αντίθετο. Η άποψή μου ήταν πάντα το αντίθετο: “Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτά τα πράγματα παρά μόνο τα βασικά των βασικών – οπότε γιατί ακόμα κι εγώ είμαι σε θέση να εντοπίζω τόσες πολλές και τόσο κραυγαλέες γκάφες;“.

Δεν είμαι μεγάλος στρατηγός. Είμαι απλώς ένας μηχανικός που διάβασε μερικές δεκάδες πολεμικές ιστορίες και ίσως άκουσε έναν παρόμοιο αριθμό. Αν διευθύνετε έναν πόλεμο με τρόπο που είναι απλώς ημι-ανίκανος, δεν θα πρέπει να μπορώ να τον κριτικάρω καθόλου, γιατί τα όποια προηγμένα πράγματα κάνετε λάθος θα είναι ούτως ή άλλως πάνω από το κεφάλι μου.

Αν όμως διευθύνεις έναν πόλεμο και είμαι πράγματι σε θέση να εντοπίσω τη μία γκάφα μετά την άλλη, ε, αυτό σημαίνει ότι διαπράττεις τα πιο πρωτάκια, τα πιο βασικά, τα πιο παράξενα, τα πιο παράλογα λάθη – γιατί αυτά είναι τα μόνα που ως ιστοριοδίφης μηχανικός είμαι σε θέση να εντοπίσω.

Δεν είμαι ο Στρατάρχης Zhukov αλλά αναγνωρίζω την ηλιθιότητα όταν την βλέπω.

Πράγματα όπως: “Ας εισβάλουμε σε μια χώρα στο μέγεθος της Γαλλίας χωρίς στρατεύσιμους σε μια ακέφαλη τρελή πορεία με μικροσκοπικά μη υποστηριζόμενα αποσπάσματα διασκορπισμένα σε έξι διαφορετικούς άξονες, να μην κινητοποιηθούμε παρά μόνο μετά από 7 μήνες και να αγνοήσουμε εντελώς τις μόλις 6 σιδηροδρομικές διαβάσεις πάνω από το μεγάλο γεωγραφικό εμπόδιο που διχοτομεί ολόκληρο το θέατρο”.

Ο λόγος που είμαι σε θέση να το αναγνωρίσω αυτό ως γκάφα δεν είναι επειδή είμαι τόσο έξυπνος, αλλά επειδή πρόκειται για απόλυτο βλακεία.

Έχουν περάσει 20 χρόνια αλλά είμαι κάπως σίγουρος ότι όταν έσερνα τους συμμαθητές μου στη βιβλιοθήκη του ΥΠΕΘΑ για να πάρω στα χέρια μου το Achtung – Panzer! του Guderian το βιβλίο δεν έλεγε: “προσπαθήστε να ξεφύγετε με την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν μικρότερης δύναμης και στη συνέχεια να την αραιώσετε σε πολλές μη υποστηριζόμενες κατευθύνσεις”.

Στην πραγματικότητα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο κ. Heinz επέμενε ότι πρέπει να “χτυπάς με τη γροθιά σου, όχι με τα δάχτυλα ανοιχτά” και “Σπάσε, μην πιτσιλάς”.

Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Κάποιος μπλόγκερ που διάβασε λίγο Γκουντέριαν πριν από 20 χρόνια και αμέσως ξέχασε τα πάντα εκτός από δύο funky αποφθέγματα δεν θα έπρεπε να επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι είναι πιο διορατικός από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ηλίθιοι. Δεν είναι δυνατόν. Κάποιος άλλος διευθύνει τον πόλεμο γι’ αυτούς. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, κάποιος άλλος τους ορίζει τους περιορισμούς εντός των οποίων πρέπει να κινηθούν και αυτός ο κάποιος δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για τους πολέμους. Ούτε καν σαν μηχανικός-μπλόγκερ.

(Όχι ότι αυτό εμποδίζει ένα συγκεκριμένο πλήθος να πουλήσει αυτόν τον καθαρά πολιτικά υπαγορευμένο βλακειασμό ως ατόφιο στρατιωτικό χρυσό 5D).

Κάποια πράγματα όπου αναρωτιόμουν γιατί δεν θα κυνηγήσει η Ρωσία τις γέφυρες:

Κάποια πράγματα όπου επισήμανα το πρόβλημα της διασποράς (που αντιμετωπίστηκε με την απόσυρση του Κιέβου):

Κάποια πράγματα όπου επεσήμανα ακόμα πιο περίεργα πρώιμα head-scratchers (κυρίως αντιμετωπίζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων):

*** Δικτυογραφία:

Kherson Humiliation: Ukraine Schools Russia in Effectiveness of War on Bridges

Anti-Empire
Kherson Humiliation: Ukraine Schools Russia in Effectiveness of War on Bridges
Earlier today Shoigu and Surovikin announced the start of a complete military withdrawal from Kherson on Russian state TV. Surovikin explained the retreat back across the river was necessary because the force across the river could not be kept in a state of supply…
Read more

 

Πηγή https://apollodoros.substack.com/p/8d2

Προβολές : 768


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα