Επανεκκίνηση Xωρίς τον Schwab: Η Ρωσία και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

22 Ιουλίου, 2022 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Αντιστέκονται η Μόσχα και το Πεκίνο στον δρόμο που ενέκρινε το Νταβός ή οικοδομούν ένα παράλληλο σύστημα χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο σχέδιο; Αντιτίθενται αυτοί οι δύο εταίροι της “βιώσιμης ανάπτυξης” στην παγκόσμια διακυβέρνηση ή αντίθετα θέλουν να είναι ισότιμοι “συμμέτοχοι” στις υπάρχουσες και μελλοντικές παγκόσμιες υπερδομές;

Το επιχείρημα ότι η Μόσχα απρόθυμα καθρεφτίζει τη Δύση ως μέρος μιας τεχνοκρατικής κούρσας εξοπλισμών που τροφοδοτείται από βιολογικές απειλές εγείρει μια ολόκληρη σειρά από ερωτήματα. Μπορεί η Ρωσία να αξιοποιήσει με υπευθυνότητα τεχνολογίες που έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης και κακής χρήσης από τις δυτικές κυβερνήσεις;

Εάν ένα τεστ PCR δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό του στη Δύση, μπορεί το ίδιο τεστ να προστατεύσει τη Ρωσία από βιολογικές απειλές ως μέρος του προγράμματος της Υγειονομικής Ασπίδας;

Είναι η παγκόσμια υιοθέτηση των CBDCs μια επίθεση στην οικονομική ελευθερία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ένα αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της οικονομικής κυριαρχίας της Ρωσίας;

Αυτά είναι τα είδη των ερωτημάτων που θα πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας καθώς ο ολοένα και πιο χαοτικός κόσμος μας κατακερματίζεται σε φαινομενικά ασυμβίβαστα μπλοκ.

Είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση, ο “πελατειακός δρόμος” θα είναι θεμελιωδώς διαφορετικός ;;;

 

 

 

 

Σημαντικά ερωτήματα… αρχίστε να τα σκέπτεστε, να διατηρείτε επιφυλάξεις και να είστε καχύποπτοι για όλους και για όλα…

Στις σκοτεινές εποχές που ζούμε, όλοι αυτοί οι…”μεγάλοι”, παίζουν παιχνίδια…

Το ερώτημα είναι αν παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, ή τα παιχνίδια της ΧΑΖΑΡΙΚΗΣ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ…

Όλα αυτά που γίνονται στην Ρωσία με τον κορονοϊό και την Μεγάλη Επανεκκίνηση, σας φαίνονται ως σωστά;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Μετάφραση: Απολλόδωρος

12 Ιουλίου 2022, RILEY WAGGAMAN Διαβάστε το εδώ

____________

Παρά τη διακοπή των δεσμών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τη Ρωσία, η Μόσχα έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον να παρεκκλίνει από το εγχειρίδιο της Μεγάλης Επανεκκίνησης του Klaus Schwab. Θα οδηγήσει η αυξανόμενη διάσπαση μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε θεμελιωδώς διαφορετικούς δρόμους;

Την 1η Νοεμβρίου 2021, ο Dmitry Medvedev, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δημοσίευσε ένα δοκίμιο στο οποίο περιέγραφε έξι διδάγματα από την πανδημία COVID-19. “Το COVID-19 επιτάχυνε σοβαρά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Από τον Μάρτιο του 2020, έχει σημειωθεί έκρηξη στην ποσότητα και την ποιότητα μιας ποικιλίας διαδικτυακών υπηρεσιών, είτε πρόκειται για την παράδοση παντοπωλείων, την πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, εικονικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τραπεζικές πληρωμές ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση“, έγραψε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος, σύμφωνα με τον Medvedev, ήταν πώς να αποφευχθεί ένα “ψηφιακό χάσμα” που θα στερούσε από τους ανθρώπους “ζωτικές ευκαιρίες“.

Ο Medvedev υποστήριξε επίσης ότι το COVID-19 προκάλεσε μια “παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης“, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί “δίνοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την εξουσία να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις κινητοποίησης προς το συμφέρον ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης“.

Ένα άλλο σημαντικό μάθημα από την πανδημία ήταν να καταστούν τα εμβόλια προσιτά και, όταν κρίνεται απαραίτητο, υποχρεωτικά. Υμνώντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19, ο Ρώσος πολιτικός κατηγόρησε τον “εθνικισμό των εμβολίων” για την περιπλοκή των προσπαθειών για την έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική ένεση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το δοκίμιο του Medvedev παρείχε μια αξιοσημείωτα ειλικρινή επισκόπηση της πορείας της Μόσχας από την έναρξη της πανδημίας έως το τέλος του 2021- το γεγονός ότι έμοιαζε με ένα τυποποιημένο δελτίο τύπου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν, για να το θέσουμε ήπια, κάπως ανησυχητικό.

Αλλά είναι τα “έξι μαθήματα” του Medvedev ακόμα εφαρμόσιμα στη Ρωσία σήμερα, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία;

Οι κυρώσεις ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία ανάγκασαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να διακόψει όλους τους επίσημους δεσμούς με ρωσικές επιχειρήσεις και κυβερνητικούς θεσμούς: η τυπική παρέα των Ρώσων ολιγαρχών αποκλήθηκε στο Νταβός- το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν απαλείφθηκε από την ιστοσελίδα του WEF- το ρωσικό Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση -που ιδρύθηκε σε συνεργασία με το WEF τον Οκτώβριο του 2021- ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές του.

Για τη Ρωσία, το διαζύγιο με τη Δύση που ασχολείται με το Νταβός αντιπροσωπεύει ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας για προβληματισμό, επαναπροσδιορισμό και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επανεκκίνηση.

Αλλά λαμβάνει η Μόσχα μέτρα για να σταματήσει ή να αντιστρέψει την ατζέντα της Μεγάλης Επανεκκίνησης που σάρωσε τον πλανήτη μετά το ξέσπασμα του COVID-19; Αν και δεν έχει πλέον την σφραγίδα του Schwab, η τεχνοκρατική αναθεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κυβέρνησης και πολίτη από τη Ρωσία συνεχίζεται χωρίς σημαντικές διακοπές. Από τα CBDC μέχρι τα πειραματικά γενετικά “εμβόλια”, η Μόσχα εξακολουθεί να βαδίζει στον ίδιο σκοπό που παίζεται στο Νταβός.

–> Ανακατασκευάστε τα πάντα


“Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ανάπτυξη, το οποίο καθοδηγείται από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα και αλληλεπίδραση ενός συνόλου εξαιρετικών τεχνολογιών, που βασίζονται σε τρεις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις … Οι πιο καινοτόμες εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες που αναδιαμορφώνουν τους υπάρχοντες τρόπους παροχής αξίας”.

– Klaus Schwab, Διαμορφώνοντας το μέλλον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (2018)

Στις 2 Ιουνίου 2022, κορυφαίοι επιχειρηματίες της Ρωσίας και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο Φόρουμ για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Η αποστολή του συνεδρίου, που ξεκίνησε το 2020 στο πλαίσιο της Εθνικής Κοινωνικής Πρωτοβουλίας (NSI) του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών είχε αποκτήσει νέο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η Ρωσία χάραζε νέα πορεία μετά τις δυτικές κυρώσεις και την επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν ο Maxim Oreshkin, βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ψηφιακή και τεχνολογική ανάπτυξη, ο Alexey Repik, ιδρυτής της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm και ο Herman Gref, διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ολομέλειας του φόρουμ, με τίτλο “Νέα εποχή – νέες προκλήσεις: Οι άνθρωποι στο επίκεντρο“, ο Gref υποστήριξε ότι η τεχνολογία πρέπει να αξιοποιηθεί για να γίνουν οι ρωσικές επιχειρήσεις και τα ιδρύματα πιο “πελατοκεντρικά”:

“Για να γίνεις μια πελατοκεντρική εταιρεία, πρέπει να ξαναχτίσεις τα πάντα: εσωτερικές διαδικασίες και τεχνολογίες, διότι χωρίς τεχνολογία είναι αδύνατο για ένα κράτος, μια κοινωνική οργάνωση ή μια εμπορική εταιρεία να είναι πελατοκεντρική. Η τεχνολογία είναι το κλειδί για αυτόν τον κόσμο. Είναι δυνατόν να κινηθεί ο κοινωνικός τομέας προς αυτή την κατεύθυνση; Δεν είναι μόνο εφικτό, αλλά και αναγκαίο”.

Με τη Ρωσία να βρίσκεται σε κοινωνικοοικονομικό σταυροδρόμι, ο επικεφαλής της Sberbank ζήτησε “πλήρη επανασχεδιασμό των διαδικασιών” προκειμένου να αναδιαμορφωθεί “η πορεία του πελάτη“.

Αλλά τι κρύβεται πίσω από την αδιαπέραστη εταιρική λεξιλογική σαλάτα του Gref; Τι είδους “πορεία του πελάτη” έχει κατά νου για τους Ρώσους; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει πρώτα να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της ζωής αυτού του “οραματιστή” τραπεζίτη.

Ο Herman Gref (Hermann Gräf στη γλώσσα των προγόνων του) γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1964 από Γερμανούς γονείς που εκτοπίστηκαν στην Ε.Σ.Σ.Δ. του Καζακστάν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άρχισε να εργάζεται στην κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης αφού τελείωσε τη νομική σχολή το 1990 και, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών εταιρειών υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Στη συνέχεια, ο Gref ακολούθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διορίστηκε υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου το 2000.

Επτά χρόνια αργότερα, του παραδόθηκαν τα ηνία της Sberbank, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση.

Καθισμένος στην κορυφή της μεγαλύτερης και με τη μεγαλύτερη επιρροή τράπεζας της Ρωσίας – και έχοντας υπό τον έλεγχό του σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα της χώρας – η διεθνής υπόσταση του Gref πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας. Το 2009, έγινε μέλος του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και δύο χρόνια αργότερα εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του WEF. (Το προφίλ του, σε αντίθεση με εκείνο του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξακολουθεί να είναι ορατό στον ιστότοπο του WEF).

Το 2012, ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank συντόνισε μια συζήτηση στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης με τίτλο “Way Out from the Management Dead-End: Wisdom of the Crowd or the Authoritarian Genius?” (Διέξοδος από το διοικητικό αδιέξοδο: Η σοφία του πλήθους ή η αυταρχική ιδιοφυΐα;)

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ έδειξαν μια κάποια επιφυλακτικότητα για τις “αυταρχικές” διοικητικές πρακτικές, γεγονός που ώθησε τον Gref να ζωντανέψει τη συζήτηση.

Λέτε τρομερά πράγματα“, τους μάλωσε παιχνιδιάρικα ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank. “Προτείνετε μια πραγματική μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια του πληθυσμού… Αν κάθε άτομο μπορεί να συμμετέχει άμεσα στη διαχείριση, τότε τι διαχειριζόμαστε;“.

Επικαλούμενος τον Κομφούκιο και τον μυστικισμό της Καμπάλα, υπενθύμισε στο ακροατήριό του τη χιλιετή παράδοση της θωράκισης της αλήθειας από τις εύκολα ευερέθιστες μάζες.

“Οι άνθρωποι δεν θέλουν να χειραγωγούνται όταν έχουν γνώση. Τι σημαίνει να αφαιρέσουμε το πέπλο από τα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων και να τους κάνουμε αυτάρκεις; Πώς τους διαχειρίζεσαι; Οποιαδήποτε μαζική διαχείριση συνεπάγεται ένα στοιχείο χειραγώγησης”, κατέληξε ο Gref.

Τα σχόλιά του αντιμετωπίστηκαν ως σκανδαλώδη από τον ρωσικό Τύπο, αλλά ο τραπεζίτης επέμεινε ότι τα σχόλιά του αποσκοπούσαν μόνο στην τόνωση της συζήτησης, λέγοντας σε έναν συνεντευκτή ότι “γέλασε από καρδιάς” όταν έμαθε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν προσβληθεί.

Το περιστατικό ξεχάστηκε σύντομα και ένα χρόνο αργότερα, το 2013, ο Gref έγινε μέλος του διεθνούς διοικητικού συμβουλίου της JP Morgan Chase, αντικαθιστώντας τον Anatoly Chubais – τον αρχιτέκτονα των μετασοβιετικών ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία.

Την ίδια χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank έγραψε τον πρόλογο της έκθεσης “Σενάρια για τη Ρωσική Ομοσπονδία”, η οποία δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σύμφωνα με τον Gref, το έγγραφο επιχείρησε να λάβει “μια διαρθρωτική άποψη των βασικών αβεβαιοτήτων, κινδύνων, προκλήσεων και αναπτυξιακών ευκαιριών για τη Ρωσική Ομοσπονδία στο εγγύς μέλλον”. Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF, εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση θα “θέσει τις βάσεις για πιο παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών της ρωσικής οικονομίας”.

Η έκθεση ήταν μία μόνο από τις πολλές γόνιμες συνεργασίες μεταξύ του Schwab και του Gref. Το 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank είχε την τιμή να συγγράψει τον πρόλογο της ρωσικής έκδοσης του βιβλίου του Schwab “Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση“:

“Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα έχει δραματικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη δομή της παγκόσμιας οικονομίας, και αν θέλουμε να είμαστε μεταξύ των ηγετών της, πρέπει να κατανοήσουμε ποια κατεύθυνση θα πάρει η τεχνολογική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και ποιες πρωτοποριακές καινοτομίες μας περιμένουν στο μέλλον.

Ο Klaus Schwab, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, είναι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και ως εκ τούτου βρίσκεται σε μοναδική θέση να συνοψίσει την εμπειρία και τις απόψεις των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων του κόσμου στον τομέα της οικονομίας και της τεχνολογίας …”.

Προς τιμήν του Gref, έκανε πράξη αυτό που κήρυττε. Σε ένα άρθρο του Δεκεμβρίου του 2017 που σηματοδοτούσε το δέκατο έτος της θητείας του ως επικεφαλής της Sberbank, η Vedomosti (η αντίστοιχη ρωσική εφημερίδα της Wall Street Journal) τόνισε την εμμονή του Gref με την τεχνολογική ανάπτυξη – σε σημείο που η ανώτερη διοίκηση της τράπεζας αγωνιζόταν να τον ακολουθήσει.

“Έχω ένα τυπικό προφίλ τελειομανίας. Η τελειομανία είναι μια ψυχική ασθένεια, και προσπαθείς να κάνεις τα πάντα όσο το δυνατόν πιο άψογα όλη την ώρα, παρόλο που δεν είναι το βέλτιστο και δεν είναι απαραίτητο”, παραδέχτηκε ο Gref.

Θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια σκληρής δουλειάς – και η άφιξη του COVID-19 – προτού ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank μπορέσει να υλοποιήσει το όραμά του για την ιδανική “πορεία του πελάτη”. Όπως προφητικά δήλωσε ο Schwab τους πρώτους μήνες του 2020, “η πανδημία αντιπροσωπεύει ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας για να σκεφτούμε, να επαναπροσδιορίσουμε και να επαναφέρουμε τον κόσμο μας“.

Ο Gref άδραξε αυτή την ευκαιρία για “επανεκκίνηση”. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, η Sberbank ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον ένα απλό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αλλά “ένα ολόκληρο σύμπαν υπηρεσιών για την ανθρώπινη ζωή και τις επιχειρήσεις”. Η τράπεζα δήλωσε ότι στο εξής θα είναι γνωστή ως Sber, “ένα νέο εμπορικό σήμα για το νέο μας ρόλο στη ζωή των ανθρώπων”.

Η ομπρέλα Sber θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής. Οι Ρώσοι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως SberMarket, SberHealth, SberGames, SberAuto, SberFood, SberSound και το κλειδί για το ξεκλείδωμα όλων αυτών, το SberID.

Ένα αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε από το TASS περιέγραφε το μέλλον του Sber που περίμενε τους Ρώσους:

“Ο Zhenya πηγαίνει στη δουλειά του χρησιμοποιώντας το Citydrive carsharing, παραγγέλνει μεσημεριανό γεύμα χρησιμοποιώντας το Delivery Club, καλεί ταξί στις 17:59, διαβάζει την Gazeta.ru στο δρόμο για το σπίτι, και το βράδυ παρακολουθεί μια ταινία στο Okko [μια ρωσική υπηρεσία streaming] και για δείπνο τρώει ένα γεύμα που μαγείρεψε από τα προϊόντα που παραδίδονται από το SberMarket. Όλα αυτά τα κάνει … μέσω ενός ενιαίου συστήματος σύνδεσης SberID.

Έτσι μοιάζει το ψηφιακό οικοσύστημα, το τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης της Sber … Στο μέλλον, αυτό το οικοσύστημα θα είναι η βάση για την ενσωμάτωση των συμφερόντων των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και του κράτους στο σύνολό του. […]

Για τον απλό χρήστη, το SberID παρέχει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό μη τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτό το οικοσύστημα που απλοποιούν τις αγορές, την υγειονομική περίθαλψη, την ψυχαγωγία, την αναζήτηση εργασίας – που κάνουν τη ζωή πιο άνετη γενικά”.

Η συμμετοχή στο ψηφιακό “σύμπαν” της Sberbank δεν είναι υποχρεωτική – τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ωστόσο, η Gref ασκεί ήδη αναπόφευκτη επιρροή στη Ρωσία. Αθόρυβα και μεθοδικά, ο κορυφαίος μαθητής της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στη Ρωσία έχει εισαγάγει μια σειρά από “υπηρεσίες” από τις οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να εξαιρεθεί κανείς. Υπάρχει μόνο ένα “μονοπάτι του πελάτη“, και ο Gref το έχει σχεδιάσει έτσι ώστε να μην είναι προαιρετικό αργά ή γρήγορα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank έχει δημιουργήσει έναν “παράλληλο κόσμο στον οποίο είναι ο ίδιος ο πρόεδρος”, κατήγγειλε τον Ιανουάριο του 2021 ο Tsargrad, ένας κορυφαίος συντηρητικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας στη Ρωσία.

–> Ψηφιακά νομίσματα


“Μέχρι τη δεκαετία του 2030, οι εκδοχές των τεχνολογιών κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου ή “αλυσίδες μπλοκ” μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν τα πάντα, από τις ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές μέχρι τον τρόπο που ψηφίζουμε και τον τρόπο που λέμε πού παράγονται τα αγαθά”.

– Klaus Schwab, Διαμορφώνοντας το μέλλον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (2018)

Η εισαγωγή του ψηφιακού ρουβλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια πρόεδρο της Τράπεζας της Ρωσίας Olga Skorobogatova, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης 2022.

Θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η δοκιμή του ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBDC) το 2023, ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δήλωσε η ίδια στο συνέδριο στις 16 Ιουνίου.

Η Ρωσία θα πρέπει να επιδιώξει να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων καινοτόμων στον κόσμο στους τομείς των πληρωμών και των χρηματοοικονομικών, δήλωσε η Skorobogatova, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα της Ρωσίας εργάζεται ήδη για την εφαρμογή έξυπνων συμβολαίων για το κεντρικό ψηφιακό της νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ρουβλίου τον Οκτώβριο του 2020 και ένα πρωτότυπο ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα. Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δύο από τις εμπορικές τράπεζες που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποίησαν με επιτυχία οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα.

“Οι πελάτες όχι μόνο άνοιξαν ψηφιακά πορτοφόλια στην πλατφόρμα του ψηφιακού ρουβλίου μέσω εφαρμογής για κινητά, αλλά και αντάλλαξαν μη μετρητά ρούβλια από τους λογαριασμούς τους με ψηφιακά και στη συνέχεια μετέφεραν ψηφιακά ρούβλια μεταξύ τους”, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας.

Οι υποστηρικτές του CBDC της Ρωσίας υποστηρίζουν ότι θα “μειώσει το κόστος και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών“.

Η εισαγωγή του κεντρικού ψηφιακού νομίσματος συνοδεύεται επίσης από μειονεκτήματα. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Vedomosti ανέφερε ότι το ψηφιακό ρούβλι θα επιτρέψει στη Sberbank και σε άλλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να “παρακολουθούν τις δαπάνες των κεφαλαίων από τους πολίτες”.

Ο σύμβουλος blockchain και ερευνητής κρυπτονομισμάτων Denis Smirnov δήλωσε στην εφημερίδα ότι για τους απλούς Ρώσους, “η εισαγωγή του ψηφιακού ρουβλίου είναι η υλοποίηση των πιο τρομερών σεναρίων που περιγράφουν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας σε δυστοπίες“.

“Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα [Smirnov], με την έλευση του ψηφιακού ρουβλίου, η απόλυτη διαφάνεια θα επικρατήσει στον τομέα των προσωπικών οικονομικών, πράγμα που σημαίνει ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή θα δεχθεί επίθεση“, έγραψε η Vedomosti.

Μιλώντας στο Cyber Polygon 2021 – το οποίο συνδιοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τη Sberbank – ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Alexey Zabotkin εκθείασε τις δυνατότητες του ψηφιακού ρουβλίου.

Το CBDC της Ρωσίας “θα επιτρέψει την καλύτερη ιχνηλασιμότητα των πληρωμών και της ροής χρήματος, καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας καθορισμού όρων για τους επιτρεπόμενους όρους χρήσης μιας συγκεκριμένης νομισματικής μονάδας“, δήλωσε ο Zabotkin.

Για παράδειγμα, οι γονείς θα μπορούσαν να δώσουν στα παιδιά τους ψηφιακά ρούβλια που έχουν προγραμματιστεί να εμποδίζουν την αγορά πρόχειρου φαγητού, εξήγησε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας. “Αυτή θα ήταν μια χρήσιμη λειτουργικότητα για έναν πελάτη, και φυσικά μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις χρήσης“, σημείωσε επίσης ο Zabotkin.

Οι Ρώσοι που είναι επιφυλακτικοί με το συγκεντρωτικό, προγραμματιζόμενο νόμισμα της Τράπεζας της Ρωσίας μπορούν να στραφούν στον “ιδιωτικό” τομέα για μια εναλλακτική λύση. Τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας χορήγησε στην Sberbank άδεια έκδοσης και ανταλλαγής ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Χρησιμοποιώντας τη δική της πλατφόρμα, η Sberbank αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συναλλαγή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έως τα μέσα Ιουλίου, δήλωσε στο TASS στις 15 Ιουνίου ο αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sberbank Anatoly Popov. Το κεντρικό blockchain της τράπεζας θα επιτρέψει στις εταιρείες να εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να πραγματοποιούν συναλλαγές χρησιμοποιώντας ψηφιακά νομίσματα που αναπτύσσονται στην πλατφόρμα.

Η Sberbank έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με το πρώτο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που θα αναπτύξει. Ωστόσο, στα τέλη του 2020, ο Gref αποκάλυψε ότι η τράπεζά του συνεργάζεται με την JP Morgan για τη δημιουργία του “Sbercoin”. Το κρυπτονόμισμα -που φέρεται να είναι stablecoin- δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και, λόγω κυρώσεων, δεν είναι σαφές αν η JP Morgan εξακολουθεί να συμμετέχει στο έργο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank είναι από καιρό υποστηρικτής των ψηφιακών νομισμάτων. Μια έκθεση από τον Δεκέμβριο του 2013 υποστήριζε ότι ο Gref -τότε νεόκοπο μέλος του διεθνούς διοικητικού συμβουλίου της JP Morgan Chase- διερευνούσε την είσοδο της Sberbank στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Τον ίδιο μήνα, η JP Morgan Chase ανακοίνωσε ότι δημιουργούσε το δικό της κρυπτονόμισμα χρησιμοποιώντας τεχνολογία που η αμερικανική τράπεζα κατοχύρωσε για πρώτη φορά το 1999.

Ωστόσο, η αποφυγή του ψηφιακού ρουβλίου δεν θα προστατεύσει τους Ρώσους από την άνευ προηγουμένου επιτήρηση από την Τράπεζα της Ρωσίας. Από τον Ιανουάριο του 2022, η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να απαιτεί από τις εμπορικές τράπεζες της Ρωσίας να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με όλες τις συναλλαγές P2P (από άνθρωπο σε άνθρωπο), συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων των αποστολέων και των αποδεκτών των κεφαλαίων.

–> Ασφαλείς (και έξυπνες) πόλεις


“Καθώς και η άνοδος των ασφαλών κατανεμημένων βιβλίων, όπως το blockchain, οι καινοτομίες στην αρχιτεκτονική του IoT ενθαρρύνουν τις ευκαιρίες για την εξεύρεση αυτής της ισορροπίας με νέους τρόπους. Για παράδειγμα, η Sensity Systems (εταιρεία της Verizon) συνεργάστηκε με τη Genetec για να σχεδιάσει συστήματα ασφαλείας έξυπνων πόλεων που θα διαχειρίζονται τόσο την ασφάλεια όσο και τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής”.

– Klaus Schwab, Διαμόρφωση του μέλλοντος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (2018)

Στις 20 Ιουνίου 2022, η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (EMERCOM) σχεδίαζε να αναπτύξει το σύστημα Safe City σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία – την περιοχή Krasnodar, την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και τις περιοχές Voronezh Belgorod. Μια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εφαρμογή του δικτύου επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας είχε καταστεί “εξαιρετικά επείγον έργο” λόγω των αυξημένων απειλών ασφαλείας που απορρέουν από την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. (Το Kursk, που βρίσκεται σε μια συνοριακή περιοχή με το ίδιο όνομα, έγινε ασφαλής πόλη” τον Μάρτιο του 2022).

Το πρόγραμμα “Ασφαλής Πόλη” της Ρωσίας, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, χρησιμοποιεί οργανωτικές, πληροφοριακές, αναλυτικές, προγνωστικές και άλλες μεθοδολογικές, τεχνικές και τεχνολογικές λύσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων“.

Όπως εξηγεί η EMERCOM στην ιστοσελίδα της:

“Η Ασφαλής Πόλη είναι περισσότερο γνωστή για το μπλοκ επιβολής του νόμου. Οι κάμερες παρακολούθησης που καταγράφουν τις παραβιάσεις της δημόσιας τάξης και των κανόνων κυκλοφορίας είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις συμμετέχουσες περιοχές. Ωστόσο, ο σκοπός του έργου δεν είναι τόσο η αντίδραση σε περιστατικά, όσο η πρόληψή τους: να διαπιστώνεται ότι ελλοχεύει πρόβλημα πριν αυτό συμβεί”.

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα έχει εισαχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Ρωσίας. Στο Yamal, στη βορειοδυτική Σιβηρία, θα εγκατασταθούν φέτος 1000 κάμερες βιντεοεπιτήρησης στο πλαίσιο του προγράμματος Safe City. Το δίκτυο των 60.000 καμερών παρακολούθησης Safe City του Tatarstan έλαβε πρόσφατα αναβάθμιση λογισμικού που καθιστά δυνατή την αναγνώριση αδέσποτων σκύλων, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικών μέσων ενημέρωσης του Απριλίου 2022. Το Murmansk ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα ότι θα θέσει σε λειτουργία 1400 κάμερες στο πλαίσιο της μετάβασής του σε “ασφαλή πόλη”. Οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι το σύστημα παρακολούθησης θα περιλαμβάνει λογισμικό ικανό να αναγνωρίζει πρόσωπα, ύποπτα αντικείμενα και καταπατητές.

Μια έκθεση του Ιουνίου του 2021 διαπίστωσε ότι η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των καμερών παρακολούθησης. Οι Κινέζοι κατασκευαστές ήταν οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από την αυξανόμενη ζήτηση της Ρωσίας για εξοπλισμό παρακολούθησης, σύμφωνα με την Kommersant.

Η Μόσχα έχει υποστεί τον πιο ριζικό μετασχηματισμό μεταξύ των “ασφαλών πόλεων” της Ρωσίας. Περισσότερες από 213.000 κάμερες CCTV επιτηρούν τη ρωσική πρωτεύουσα – και ακόμη και τα ιδιωτικά συστήματα ασφαλείας συνδέονται πλέον με το κεντρικό δίκτυο επιτήρησης της πόλης.

Τον Μάιο του 2022, ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin διέταξε τα νυχτερινά κέντρα να συνδέσουν τις κάμερές τους με ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης που διαθέτει εξελιγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Παρόμοιες οδηγίες εκδόθηκαν το φθινόπωρο του 2021, όταν το γραφείο του δημάρχου απαίτησε από τα εμπορικά κέντρα να συνδέσουν τις κάμερές τους με το κεντρικό σύστημα, ώστε οι αρχές της πόλης να μπορούν να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τους κανόνες μάσκας. Περίπου την ίδια εποχή, η Μόσχα εγκαινίασε το “Face Pay”, ένα σύστημα πληρωμών με αναγνώριση προσώπου που έχει εγκατασταθεί σε περισσότερους από 240 σταθμούς του μετρό σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Μόσχας παρουσίασε σχέδια για την εισαγωγή συστημάτων αναγνώρισης προσώπου στα σχολεία της πόλης. Παρά τις διαμαρτυρίες των γονέων, αυτά τα νέα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας άρχισαν να εμφανίζονται στα σχολεία τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως και ο Gref, ο Sobyanin είδε την πανδημία COVID-19 ως μια ευκαιρία να επιδείξει τις διοικητικές του ικανότητες. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η συμμόρφωση με τα μέτρα καραντίνας στη Μόσχα θα παρακολουθείται με τη χρήση του συστήματος αναγνώρισης προσώπου της πόλης – με τη βοήθεια της Sberbank.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ο Gref αποκάλυψε ότι η τράπεζά του εργαζόταν σε συστήματα αναγνώρισης προσώπου ειδικά προσαρμοσμένα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει το COVID-19.

“Αναπτύσσουμε επίσης τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με μάσκα. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι κάνουν οι συνάδελφοί μας στην Κίνα. Κάναμε το ίδιο. Προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε τις δικές μας λύσεις”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank.

Τον Μάιο του 2020, με το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας να βρίσκεται ακόμη υπό αποκλεισμό, ο Gref περιέγραψε σχέδια για να επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων: μια συσκευή που αναπτύχθηκε από τη Sberbank θα χρησιμοποιούσε την αναγνώριση προσώπου και τη μέτρηση της θερμοκρασίας για να εντοπίζει τους πιθανούς φορείς του ιού.

Η Sberbank άρχισε να αναπτύσσει συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης και πληρωμών πολύ πριν από την πανδημία COVID-19. Το 2015, η τράπεζα εγκαινίασε το Ladoshki (“Little Palms”), ένα σύστημα πληρωμών χωρίς μετρητά για τα σχολικά γεύματα, όπου αντί για κάρτες και smartphones, χρησιμοποιήθηκαν βιομετρικά δεδομένα ως αναγνωριστικό.

“Για να πληρώσει για το γεύμα, ο μαθητής βάζει το χέρι του στον σαρωτή ενός ειδικού μηχανήματος, επιλέγει ένα πιάτο από το μενού και τα χρήματα χρεώνονται αυτόματα από τον λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με τα βιομετρικά στοιχεία“, εξηγούσε ένα άρθρο του Οκτωβρίου του 2020.

Η μετάβαση στη βιομετρική ταυτοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές της Μόσχας. Οι περιφέρειες δοκίμαζαν ήδη βιομετρικές ταυτότητες το 2019 και το Υπουργείο Παιδείας θέλει συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε όλα τα ρωσικά σχολεία μέχρι το 2024.

Το φθινόπωρο του 2021, η  Samara άνοιξε ένα νέο σχολείο όπου “η ασφάλεια και η άνεση των παιδιών έρχονται πρώτα“:

“Το παιδί κρατά ένα μαγνητικό κλειδί μέχρι την πόρτα για να εισέλθει στον χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια, στην αίθουσα περνάει από ένα τουρνικέ, το οποίο το αναγνωρίζει. Το ίδιο σύστημα αναγνώρισης προσώπου μετρά τη θερμοκρασία κάθε επισκέπτη και του επιτρέπει την είσοδο μόνο αν η θερμοκρασία του είναι φυσιολογική. Εάν η θερμοκρασία του παιδιού είναι αυξημένη, οι γονείς θα κληθούν και θα τους ζητηθεί να το πάρουν σπίτι. Αναπτύσσεται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παρατηρούν τις κινήσεις τους”.

Αργά ή γρήγορα, οι Ρώσοι όλων των ηλικιών θα πρέπει να συναινέσουν σε κάποια μορφή βιομετρικής ταυτοποίησης. Τον Απρίλιο του 2021, η Sberbank συνεργάστηκε με τον κρατικό πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών Rostelecom για την ανάπτυξη ενός ενιαίου βιομετρικού συστήματος. Η βάση δεδομένων θα συγχωνευθεί τελικά με κρατικούς φορείς, απαιτώντας από τους Ρώσους να χρησιμοποιούν βιομετρική ταυτότητα για να έχουν πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες.

Η ενσωμάτωση των βιομετρικών στοιχείων στην καθημερινή ζωή αποτελεί μέρος του οράματος της ρωσικής κυβέρνησης για τη δημιουργία “έξυπνων πόλεων”, μια εθνική πρωτοβουλία που προϋπήρχε – αλλά επιταχύνθηκε σημαντικά από την πανδημία COVID-19.

Με αιχμή του δόρατος το Υπουργείο Κατασκευών και Στέγασης, το πρόγραμμα “Έξυπνη Πόλη” της Ρωσίας στοχεύει στη δημιουργία “ενός αποτελεσματικού συστήματος αστικής διαχείρισης, που θα δημιουργεί ασφαλείς και άνετες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες”.

Το σχέδιο “Έξυπνη πόλη – 2030” του Sobyanin για τη Μόσχα αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα του τι ελπίζει να επιτύχει αυτή η πρωτοβουλία. Ο φιλόδοξος επανασχεδιασμός της ρωσικής πρωτεύουσας πραγματοποιείται ήδη από το Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής της πόλης.

Μεταξύ άλλων προνομίων, στους κατοίκους της Μόσχας θα εκδοθούν “γενετικά διαβατήρια” που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση γονιδιακών θεραπειών. “Φορετές και εμφυτευμένες ιατρικές ψηφιακές συσκευές” θα συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου και θα υπολογίζουν τις πληρωμές προς τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η πρωτεύουσα της Ρωσίας θα αξιοποιήσει τις “ψηφιακές τεχνολογίες” για να εξασφαλίσει “βιώσιμη ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των Μοσχοβιτών“, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του έργου.

–> Γενετικά “εμβόλια”


“Η μηχανική ανάπτυξη διαφόρων τύπων έξυπνων κυτταρικών εργοστασίων θα μπορούσε επίσης να μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, για παράδειγμα, με την ταχύτερη παραγωγή εμβολίων και θεραπευτικών αντισωμάτων”.

– Klaus Schwab, Διαμορφώνοντας το μέλλον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (2018)

Τον Απρίλιο του 2021, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να λάβει δραστικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα ήταν προετοιμασμένη για μια άλλη κρίση υγείας που θα έμοιαζε με τον κορονοϊό.

Σε περίπτωση μιας λοίμωξης τόσο επικίνδυνης όσο ο κοροναϊός ή ίσως και περισσότερο, Θεός φυλάξοι, η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη μέσα σε τέσσερις ημέρες – ακριβώς μέσα σε τέσσερις ημέρες – να αναπτύξει τα δικά της συστήματα δοκιμών και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό εγχώριο εμβόλιο, να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του“, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στο νομοθετικό σώμα της Ρωσίας.

Η αστραπιαία ανάπτυξη δοκιμών και εμβολίων θα αποτελέσει μέρος μιας “ισχυρής και αξιόπιστης ασπίδας στον τομέα της υγειονομικής και βιολογικής ασφάλειας“. Η Υγειονομική Ασπίδα, ένα δίκτυο εργαστηρίων και συνοριακών σημείων ελέγχου που έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της βιοασφάλειας της Ρωσίας, προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2030.

Αν και απέχει χρόνια από την ολοκλήρωσή του, το σύστημα ταχείας αντίδρασης τέθηκε σε λειτουργία μετά την εμφάνιση της μαϊμού-ευλογιάς τον Μάιο του 2022. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, η Rospotrebnadzor, η υπηρεσία της Ρωσίας για την “ανθρώπινη ευημερία”, παρουσίασε ένα τεστ PCR για την ανίχνευση της νέας ασθένειας. Το τεστ δημιουργήθηκε “για να βοηθήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων ταχείας διάγνωσης”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Vector της Rospotrebnadzor.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, το Vector είχε επίσης καταχωρίσει ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς, “μια γενετική σύνθεση που σχηματίζει σταθερή ανοσία και ταυτόχρονα έχει υψηλό προφίλ ασφάλειας“.

Δεν είναι σαφές αν το φάρμακο δημιουργήθηκε ως απάντηση στη νέα επιδημιολογική απειλή ή αν είχε αναπτυχθεί εκ των προτέρων εν όψει ενός τέτοιου σεναρίου. Στο πλαίσιο της Υγειονομικής Ασπίδας, η ταχεία ανάπτυξη νέων εμβολίων θα χρησιμοποιήσει ως πρότυπο τη γενετική, βασισμένη στον αδενοϊό πλατφόρμα του Sputnik V.

“Σήμερα, η επιστήμη και η μηχανική έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που μας επιτρέπει να κατασκευάζουμε [τα εμβόλια] σαν σχεδιαστές, χρησιμοποιώντας βιολογικές, μαθηματικές και άλλες μεθόδους”, εξήγησε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Tatyana Golikova τον Σεπτέμβριο του 2021.

Για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης εμβολίων, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς προέκυψε το εμβόλιο COVID-19, η ναυαρχίδα της Ρωσίας.

Το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Gamaleya του Υπουργείου Υγείας, είναι ένα εμβόλιο δύο δόσεων που χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς φορείς αδενοϊού (Ad26 και Ad5) για τη μεταφορά “γενετικού υλικού” στα κύτταρα. Η πλατφόρμα μπορεί να εντοπιστεί σε μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του 2012, που παρατίθεται στον επίσημο ιστότοπο του Sputnik V, η οποία περιγράφει το εμβόλιο γρίπης με βάση τον Ad5 της Gamaleya ως “γενετικό εμβόλιο”. Το εμβόλιο κατά της γρίπης, GamFluVac, δεν εισήχθη ποτέ στη διεθνή αγορά και σύμφωνα με αναφορές δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση στη Ρωσία.

Η Gamaleya επαναχρησιμοποίησε την ίδια πλατφόρμα Ad5 για να δημιουργήσει ένα εμβόλιο κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2013-2016, αλλά δεν υποβλήθηκε ποτέ στον ΠΟΥ για πιστοποίηση. Μια μεταγενέστερη προσπάθεια της Gamaleya να δημιουργήσει ένα γενετικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) μπήκε στο ράφι χωρίς τελικό προϊόν.

Παρά τις επανειλημμένες αυτές αποτυχίες, ο Γκαμαλέγια εκτόξευσε τον Σπούτνικ V σε τροχιά σε χρόνο ρεκόρ.

Το Sputnik V, που προωθήθηκε ως το “πρώτο καταχωρισμένο εμβόλιο COVID-19 στον κόσμο”, έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας στις 11 Αυγούστου 2020, αφού ολοκλήρωσε συνδυασμένες δοκιμές φάσης Ι-ΙΙΙ με τη συμμετοχή 76 εθελοντών – μια διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από δύο μήνες.

Η ταχεία δημιουργία και διάθεση του φαρμάκου μπορεί να αποδοθεί στη συνεργασία της Gamaleya με τη Sberbank και το Russian Direct Investment Fund (RDIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας και κύριο χρηματοδότη του εμβολίου.

Παρόλο που η έρευνα και η παραγωγή εμβολίων είναι φαινομενικά εκτός των αρμοδιοτήτων μιας τράπεζας, η Sberbank διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του Sputnik V.

“Διαθέτουμε καλές τεχνολογίες διαχείρισης έργων και μας ζητήθηκε να διευκολύνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά την όλη διαδικασία, βοηθώντας το Υπουργείο Υγείας και, φυσικά, το Κέντρο Gamaleya”, αποκάλυψε ο Gref σε συνέντευξή του στο RBK τον Απρίλιο του 2021. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank εξήγησε ότι η τράπεζά του “συμπεριλήφθηκε στο έργο της δημιουργίας ενός εμβολίου” και βοήθησε “να διασφαλιστεί η μεταφορά της τεχνολογίας στους χώρους παραγωγής”.

Τον Μάιο του 2020, η Sberbank καταχώρησε μια θυγατρική εταιρεία, την Immunotechnologies LLC, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά ως “γραφείο έργου για την υποστήριξη της παραγωγής εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού”.

Μια κυβερνητική εντολή που εκδόθηκε από τον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin τον Δεκέμβριο του 2020 όρισε τη θυγατρική της Sberbank Immunotechnologies ως τον μοναδικό προμηθευτή του Sputnik V στις περιφέρειες της Ρωσίας. Η εταιρεία απέστειλε τις πρώτες 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου προτού μεταβιβάσει την εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας και παράδοσης στον κρατικό όμιλο Rostec τον Μάρτιο του 2021.

Η τράπεζα του Gref ουσιαστικά υιοθέτησε το Sputnik V ως ένα από τα δικά της προϊόντα. Οι υπάλληλοι της Sberbank κλήθηκαν τον Μάιο του 2020 να συμμετάσχουν στις πρώτες φάσεις δοκιμών του φαρμάκου και η εταιρεία ξεκίνησε αργότερα μια εκστρατεία μάρκετινγκ με στόχο να πείσει τους Ρώσους ότι η “κανονική ζωή” δεν θα επιστρέψει χωρίς μαζικό εμβολιασμό.

Η τράπεζα κυκλοφόρησε ακόμη και ένα διαφημιστικό βίντεο – με ένα νοσταλγικό soundtrack και δραματικά μονόστηλα – με τίτλο “SberVaccination Εμβολιασμός Sber: ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!”


Δείτε το βίντεο ε δ ώ:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank έδωσε το παράδειγμα. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Gref αποκάλυψε ότι ήταν από τους πρώτους που έκαναν ένεση με το Sputnik V. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο πιθανότατα “του έσωσε τη ζωή” κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι έλαβε το μόλις δοκιμασμένο εμβόλιο κάποια στιγμή τον Απρίλιο του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν μέρος “άτυπων δοκιμών” στις οποίες οι επιστήμονες του Κέντρου Gamaleya έκαναν ενέσεις στον εαυτό τους και σε μέλη της οικογένειάς τους με το πειραματικό φάρμακο. Οι επίσημες δοκιμές της φάσης Ι ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου.

Ενώ ο Sber έβαλε μπροστά το έργο, το RDIF εξασφάλισε την επιτυχία του Sputnik V στις διεθνείς αγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της RDIF Kirill Dmitriev, ένας από τους Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες (Young Global Leader)του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τάξη του 2009, φέρεται να σκέφτηκε το όνομα “Sputnik V” (επίσημα γνωστό ως Gam-COVID-Vac).

Το ταλέντο του Dmitriev εντοπίστηκε σε νεαρή ηλικία. Το Ίδρυμα Σόρος του χορήγησε υποτροφία για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και την McKinsey & Company πριν αναλάβει τα ηνία του RDIF το 2011.

Τον Ιούνιο του 2020, η RDIF ανακοίνωσε μια κοινοπραξία με την R-Pharm, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ρωσίας, για την παραγωγή και διανομή αυτού που αργότερα έγινε γνωστό ως Sputnik V. Οι δύο εταιρείες είχαν ήδη στενή σχέση: Το 2018, η RDIF απέκτησε ένα ποσοστό 10% της R-Pharm, το οποίο εκτιμάται ότι ανήκε στην R-Pharm.

Η απόφαση της RDIF να συνεργαστεί με την R-Pharm θα αποδεικνυόταν μια έξυπνη επενδυτική απόφαση που έδωσε στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας πρόσβαση σε αγορές που ήταν κλειστές για το Sputnik V.

Στις 17 Ιουλίου 2020, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η R-Pharm θα γινόταν “ένας από τους κόμβους για την παραγωγή και την προμήθεια του εμβολίου [της] στις διεθνείς αγορές“. Βάσει της συμφωνίας, ο βρετανοσουηδικός φαρμακευτικός γίγαντας συμφώνησε να μεταφέρει τον αδενοϊικό φορέα του στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η R-Pharm θα αναλάβει να “τελειώσει” τις δόσεις και να τις στείλει στο εξωτερικό.

“Η AstraZeneca είναι πεπεισμένη ότι, μαζί με την R-Pharm, θα μπορέσει να προμηθεύσει εκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο“, έγραψε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η συνεργασία τους ενισχύθηκε και επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το RDIF, η AstraZeneca, το Κέντρο Gamaleya και η R-Pharm υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Βάσει της συμφωνίας, οι εταίροι ξεκίνησαν κοινές δοκιμές με την ελπίδα να αναπτύξουν τελικά ένα “κοκτέιλ” εμβολίων.

Σήμερα ανακοινώνουμε ένα πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας του συνδυασμού του AZD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το ρωσικό κέντρο Gamaleya… Τόσο το AZD1222 όσο και το Sputnik V είναι εμβόλια αδενοϊικού φορέα που περιέχουν γενετικό υλικό της πρωτεΐνης αιχμής του ιού SARS-CoV-2“, ανέφερε η AstraZeneca σε δελτίο Τύπου της 11ης Δεκεμβρίου.

Ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca έχει επανειλημμένα συνδεθεί με την πήξη του αίματος και άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (πιο πρόσφατα τον Μάιο, όταν η Telegraph ανέφερε ότι το φάρμακο “μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης“), πολύ λιγότερα είναι γνωστά για το προφίλ ασφάλειας του Sputnik V.

Η Ρωσία δεν διαθέτει μια βάση δεδομένων τύπου VAERS, την οποία το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αναφέρει και να βλέπει ύποπτες επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, μια πληθώρα στοιχείων εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι το Sputnik V είναι “ασφαλές και αποτελεσματικό”.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Dr. Vitaly Zverev, καθηγητής ιολογίας και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, διαπίστωσε στενή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των εμβολιασμών και της αύξησης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από το COVID-19 στη Ρωσία.

Κανείς δεν γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες [των εμβολίων]. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο από τώρα να εμβολιαστούμε τρεις φορές με το εμβόλιο του φορέα αδενοϊού που χρησιμοποιείται ενεργά στη Ρωσία [Sputnik V]“, κατέληξε ο Zverev.

Μια ξεχωριστή ανάλυση από τη ρωσική Krasnaya Vesna, η οποία επιθεώρησε το ιστορικό ασφάλειας του Sputnik V σε χώρες που αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες, διαπίστωσε ότι “όσον αφορά τη συχνότητα των αναμενόμενων ήπιων και σοβαρών (που απαιτούν νοσηλεία) παρενεργειών, [το Sputnik V] είναι συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα ξένα φάρμακα“.

Παρά τις σαφείς κόκκινες σημαίες, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια. Τον Ιανουάριο του 2022, το υπουργείο εξήγησε ότι θα ήταν “ανέφικτη” η δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των θανάτων μεταξύ των εμβολιασθέντων, καθώς “τέτοιες πληροφορίες δεν αντικατοπτρίζουν αντικειμενικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ θανάτων και εμβολιασμού και μπορεί να προκαλέσουν αρνητική στάση απέναντι στον εμβολιασμό“.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας βουλευτής της Κρατικής Δούμας που προσπάθησε να αποκτήσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία κλινικών δοκιμών για το Sputnik V ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι οι πληροφορίες αυτές αποτελούσαν “εμπιστευτικό” εμπορικό απόρρητο που ανήκε αποκλειστικά στον κατασκευαστή του φαρμάκου.

Στα μάτια της ρωσικής κυβέρνησης, το Sputnik V αντιπροσωπεύει μια ηχηρή νίκη για τις γενετικές τεχνολογίες επόμενης γενιάς.

Έχουμε αναπτύξει πολλές τέτοιες ανακαλύψεις παράλληλα. Αυτό αφορά κυρίως το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιεί γενετικές τεχνολογίες και χρησιμοποιείται ήδη σήμερα“, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας τον Νοέμβριο του 2021, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δημιουργεί ήδη νέα εμβόλια με βάση την πλατφόρμα του Sputnik V.

Όσο για την πολυδιαφημισμένη αποτελεσματικότητα του Sputnik V: Στις 10 Απριλίου 2021, ο Alexander Gintsburg, διευθυντής του Κέντρου Gamaleya, προέβλεψε ότι το εμβόλιο-ναυαρχίδα της Ρωσίας θα παρέχει ισόβια ανοσία κατά του COVID-19. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, στις 10 Απριλίου 2022, ο Gintsburg συνέστησε στους Ρώσους να επανεμβολιάζονται κάθε έξι μήνες και μάλιστα ενθάρρυνε τους πολίτες που έχουν συνείδηση του COVID να λαμβάνουν δύο εμβόλια ταυτόχρονα.

–> Βιώσιμη ανάπτυξη (ESG)


“Πρέπει να αναπτύξουμε γενικευμένες αρχές παγκόσμιας διακυβέρνησης, σεβόμενοι παράλληλα τα διαφορετικά ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα, τους ηθικούς κανόνες και τις αξίες των εθνών. Αυτό θα απαιτήσει την εξεύρεση κοινών, ευρέως αποδεκτών αξιών και την αξιοποίηση της υπάρχουσας διακυβέρνησης, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. […]

Εκτός από τους κινητήριους μοχλούς των καταναλωτών και τους κινδύνους για τη φήμη τους, η κυβερνητική ρύθμιση θα είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί ο κατασκευαστής υπεύθυνος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ευτυχώς, για την επίτευξη των στόχων μας για τη βιωσιμότητα, άλλες τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης παρέχουν καινοτόμες λύσεις σε αυτόν τον χώρο διακυβέρνησης”.

– Klaus Schwab, Διαμόρφωση του μέλλοντος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (2018)

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, η Sberbank συμμετείχε στην πρώτη εκδήλωση του Russian Chapter, του ρωσικού παραρτήματος της Πρωτοβουλίας Διακυβέρνησης για το Κλίμα (CGI) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

“Τα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης – ESG (environmental, social, governance) – κατέχουν υψηλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της στρατηγικής και της εταιρικής κουλτούρας της Sberbank”, ανέφερε η τράπεζα σε δελτίο Τύπου. “Η περιβαλλοντική πολιτική της Sberbank καλύπτει όλους τους τομείς, από τις αλληλεπιδράσεις με τους εξωτερικούς πελάτες και τους επενδυτές έως την υπεύθυνη συμπεριφορά κάθε εργαζομένου. Η τήρηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης συμβάλλει στη μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος”.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Sberbank έγινε γενικός εταίρος του Russian Chapter, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως “ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους φιλόδοξους στόχους που περιγράφονται στη νέα στρατηγική της Sberbank, ο οποίος είναι να ηγηθεί της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης της Ρωσίας”.

Το νεοσύστατο φόρουμ συνεδρίασε στις 17 Δεκεμβρίου 2020 για να συζητήσει “πώς η Sberbank αναμορφώνει τη στρατηγική της και ενσωματώνει τη βιωσιμότητα στο επιχειρηματικό της μοντέλο” και “πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συνεργάζεται με βασικούς διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου”.

Η τράπεζα πήρε σοβαρά το ρόλο της ως πρωτοπόρος για την ESG στη Ρωσία. Ένα χρόνο αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου 2021, η Sberbank ανακοίνωσε τον σχηματισμό της Εθνικής Συμμαχίας ESG της Ρωσίας.

Αποτελούμενη από 28 εταιρείες που ευθύνονται για το 10% του ΑΕΠ της Ρωσίας, η ομάδα σχεδιάστηκε ως “μόνιμη πλατφόρμα διαλόγου και δέσμευσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη“.

Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται ο πετρελαϊκός γίγαντας Gazprom Neft και η κατασκευάστρια εταιρεία Sputnik V R-Pharm.

Σύμφωνα με τον Gref, η Συμμαχία είχε ως στόχο να συνδυάσει τις προσπάθειες κορυφαίων εταιρειών για να “προωθήσει την ατζέντα [ESG]” στη Ρωσία:

“Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να εργαστούμε για τη διαμόρφωση ρυθμιστικών πλαισίων, προτύπων και διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής, τη διαμόρφωση μιας νέας νομοθεσίας που θα παρακινήσει όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ESG και την προώθηση των συμφερόντων της Ρωσίας και των ρωσικών εταιρειών διεθνώς”.

Στις 21 Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Συμμαχία συγκάλεσε συνεδρίαση προκειμένου να “επικαιροποιήσει” το σχέδιο εργασίας της για το έτος, “λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης“.

Μεταξύ άλλων στόχων, η ομάδα αποφάσισε να “αναπληρώσει και να ενισχύσει την εθνική υποδομή ESG που σχετίζεται με την υποβολή εκθέσεων, τα πρότυπα, τις αξιολογήσεις, την πιστοποίηση“- “να συμβάλει στη βελτίωση της εθνικής ρύθμισης ESG, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας για το κλίμα και τον άνθρακα“- και “[να προωθήσει] εκπαιδευτικές δραστηριότητες [στη Ρωσία] σχετικά με το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, που απευθύνονται σε ευρύ κοινό-στόχο“.

Βλέπουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στην ιδεολογία ESG και δεν εγκαταλείπουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες“, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Andrey Sharonov, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Αυτά δεν ήταν κενά λόγια. Η ESG ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) του 2022. Στις 16 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν το θέμα “Η σημασία της ατζέντας για το κλίμα στις βασικές ευρασιατικές οικονομίες”:

“Μια κοινή ατζέντα για το κλίμα θα πρέπει να είναι ένα από τα ενωτικά έργα σε μια τόσο διαφορετική περιοχή όπως η Ευρασία. Σήμερα, η οικονομική συνεργασία πρέπει να αναπτυχθεί ως μέρος της ατζέντας για το κλίμα, εν μέρει σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ …”.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Ilya Torosov, η ανώτερη αντιπρόεδρος της Sberbank για το ESG Tatiana Zavyalova και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Συμμαχίας ESG Andrey Sharanov.

Τι σημαίνει η “οικονομική συνεργασία” ως μέρος της “ατζέντας για το κλίμα” για έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο;

Στα τέλη Ιανουαρίου, η εφημερίδα Vedomosti δημοσίευσε μια εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με το πώς η Εθνική Συμμαχία ESG θα μπορούσε να επιταχύνει την ενσωμάτωση της Ρωσίας στο σύστημα πιστωτικών μορίων άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) του μπλοκ, αρχής γενομένης από το 2026, οι εισαγωγείς τσιμέντου, σιδήρου και χάλυβα, αλουμινίου, λιπασμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αγοράζουν πιστοποιητικά άνθρακα που αντιστοιχούν στην “τιμή άνθρακα” που θα έπρεπε να καταβληθεί για την παραγωγή των αγαθών εντός της ΕΕ. Όπως επισημαίνει η Vedomosti, το νέο αυτό σύστημα θα απαιτήσει από τη Ρωσία να αναπτύξει το δικό της σύστημα ρύθμισης του άνθρακα και εμπορίας εκπομπών, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική ως εξαγωγέας πρώτων υλών.

Το αυξανόμενο οικονομικό ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών υποδηλώνει ότι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ δεν αποτελεί πλέον την κορυφαία προτεραιότητα της Συμμαχίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει την ESG. Αντιθέτως, η ομάδα έχει ζητήσει συστηματικό διάλογο με διακρατικές ενώσεις σε “νέες” αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και μέρους της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και την καθιέρωση αλληλεπίδρασης με τις κοινότητες εμπειρογνωμόνων ESG σε αυτές τις περιοχές“.

–> Ο δρόμος του πελάτη- Προς τα πού, Ρωσία;


Ενώ η Μόσχα μπορεί να αποχωρίζεται τους “δυτικούς εταίρους” της σε αναζήτηση πιο αξιόπιστων αγορών, είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε τι σημαίνει πρακτικά η συνέχιση αυτής της οικονομικής και πολιτικής στροφής – που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Στις 4 Φεβρουαρίου, η Ρωσία και η Κίνα εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία διακήρυξαν μια “νέα εποχή” για τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη:

“Προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι πλευρές καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει πρακτικά μέτρα σε βασικούς τομείς συνεργασίας, όπως η μείωση της φτώχειας, η επισιτιστική ασφάλεια, τα εμβόλια και ο έλεγχος των επιδημιών, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ανάπτυξης, η εκβιομηχάνιση, η ψηφιακή οικονομία και η συνδεσιμότητα των υποδομών”.

Αντιστέκονται η Μόσχα και το Πεκίνο στον δρόμο που ενέκρινε το Νταβός ή οικοδομούν ένα παράλληλο σύστημα χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο σχέδιο; Αντιτίθενται αυτοί οι δύο εταίροι της “βιώσιμης ανάπτυξης” στην παγκόσμια διακυβέρνηση ή αντίθετα θέλουν να είναι ισότιμοι “συμμέτοχοι” στις υπάρχουσες και μελλοντικές παγκόσμιες υπερδομές;

Το επιχείρημα ότι η Μόσχα απρόθυμα καθρεφτίζει τη Δύση ως μέρος μιας τεχνοκρατικής κούρσας εξοπλισμών που τροφοδοτείται από βιολογικές απειλές εγείρει μια ολόκληρη σειρά από ερωτήματα. Μπορεί η Ρωσία να αξιοποιήσει με υπευθυνότητα τεχνολογίες που έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης και κακής χρήσης από τις δυτικές κυβερνήσεις; Εάν ένα τεστ PCR δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό του στη Δύση, μπορεί το ίδιο τεστ να προστατεύσει τη Ρωσία από βιολογικές απειλές ως μέρος του προγράμματος της Υγειονομικής Ασπίδας; Είναι η παγκόσμια υιοθέτηση των CBDCs μια επίθεση στην οικονομική ελευθερία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ένα αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της οικονομικής κυριαρχίας της Ρωσίας; Αυτά είναι τα είδη των ερωτημάτων που θα πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας καθώς ο ολοένα και πιο χαοτικός κόσμος μας κατακερματίζεται σε φαινομενικά ασυμβίβαστα μπλοκ.

Είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση, ο “πελατειακός δρόμος” θα είναι θεμελιωδώς διαφορετικός ;;;


***************

Δικτυογραφία

Resetting Without Schwab: Russia & the Fourth Industrial Revolution

https://unlimitedhangout.com/2022/07/investigative-reports/resetting-without-schwab-russia-the-fourth-industrial-revolution/

 

Πηγή και μετάφραση ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ

Προβολές : 1,027


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα