ΕΡΙΞΕ ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ Π.Ν.  Ναύαρχος Λυμπέρης προς το πλήρωμα του Στόλου: «Στα όρτσα, απέναντι στην βαρβαρότητα του υπερφίαλου αντίπαλου»

ΕΡΙΞΕ ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ Π.Ν. Ναύαρχος Λυμπέρης προς το πλήρωμα του Στόλου: «Στα όρτσα, απέναντι στην βαρβαρότητα του υπερφίαλου αντίπαλου»

2 Φεβρουαρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:560
Μοίρασέ το

 

 

 

Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρίσταται στην παράδοση-παραλαβή στο Δ’ Σώμα Στρατού, είναι τουλάχιστον περίεργο το να μην παρίσταται απολύτως κανείς στην “αλλαγή σκυτάλης” στην ηγεσία του Στόλου. Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εντελώς μόνο του. Σαν να μην ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρών ήταν ο νέος αρχηγός, αντιναύαρχος Δρυμούσης. Βέβαια, το DP δεν εντόπισε αυτό που συμβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις. Είθισται να δωρίζεται ο θυρεός… Δεν το είδαμε ούτε από τον Κλάδο, ούτε από το ΓΕΕΘΑ. Μακάρι να κάνουμε λάθος. Εάν αυτό συμβαίνει, απολογούμαστε προκαταβολικώς…

Νομίζω πως το πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ, τα λέει όλα…
ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ…
Το γιατί, πολύ φοβάμαι πως θα το δούμε και θα το νοιώσουμε πολύ σκληρά σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή πολέμου με την Τουρκία…
Καλλιόπη Σουφλή

 

Η ομιλία του Ναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη στην παράδοση καθηκόντων του στο Στόλο:

 

Παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού Στόλου στον Αντιναύαρχο Δ.Ε. Κατάρα ΠΝ.

Σου εύχομαι προσωπική υγεία και δύναμη, να είναι καλοτάξιδα τα πλοία μας, να συναντηθούν τα όνειρά σου με τις προσδοκίες του πληρώματός σου, να οδηγήσεις τον Στόλο σε επιτυχίες και όταν χρειαστεί στην νίκη, όπως επιτάσσει η ιστορία μας.

Ιστορία που γράφεται με θυσίες όπως των δύο συναδέλφων που πέταξαν ψηλά. Στην μνήμη τους, στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν θα γονατίζουμε. Μόνο σε αυτούς.

Πλήρωμα του συγκροτήματος ΑΣ, από τον Αρχηγό μέχρι τον τελευταίο ναύτη: Είμαι περήφανος και αισθάνομαι τυχερός που ο Θεός μου έδωσε το προνόμιο να ήμουν αρχηγός σας τα τελευταία τρία χρόνια. Το βλέμμα σας και όσα κουβαλάει πάνω του, ήταν κίνητρο και από σήμερα η πολυτιμότερη ανταμοιβή που θα μπορούσα να έχω. Σας ευχαριστώ. Την ίδια ευγνωμοσύνη εκφράζω σε όλους όσους στήριξαν τον Στόλο στο έργο του. Εντός και εκτός ΠΝ.

Από τον Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ μέχρι τον νεότερο υπαξιωματικό των συνεργείων.

Στους αεροπόρους και τους στρατιώτες που συνεργαστήκαμε στο αρχιπέλαγος.

Ιδιαίτερα όμως στέκομαι στην αυθόρμητη προσφορά των ανώνυμων κατοίκων των νησιών μας, των αγκυροβολημένων πλοίων του αρχιπελάγους, κατά την διάρκεια ανάπτυξης του Στόλου το 2020, αξεπέραστο δείγμα αναγνώρισης της υπηρεσίας σας στο έθνος.

Θα μπορούσα να μιλήσω για προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μέσα και έξω από την κλίμακα του πλοίου μας.

Για τα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν.

Για όσα αντιμετωπίσαμε και θόλωναν τον ορίζοντά μας.

Μικρή αξία θα είχε σήμερα.

Είναι αλήθεια όμως ότι σε καθεστώς πολλαπλών κρίσεων καλύψαμε πενία πόρων και άλλες δυστοπίες με σχέδιο, με τον ιδρώτα και το φιλότιμό σας. Μία σημαντική εξαίρεση.

Να θυμίσω την υπόσχεση στα πληρώματα των πλοίων που ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί.

Θα αφήσω λοιπόν τα υπόλοιπα προς παραδειγματισμό στους συναδέλφους με τους οποίους τα ζήσαμε εν θερμώ.

Προτιμώ να μοιραστώ σήμερα μαζί σας ένα αύριο που είναι στα χέρια σας να απαιτήσετε και να διαμορφώσετε. Γιατί χωρίς αλλαγή οι οιωνοί δεν θα είναι καλοί.

Το αύριο απαιτεί περισσότερη ηθική για να ενισχυθεί το ηθικό και το αποτέλεσμα. Ηθική του ναυτικού προς τα στελέχη του, ηθική των στελεχών απέναντι στην πατρίδα και τον συνάδελφο.

Χρειάζεται βαθύτερη κατανόηση της ιστορικότητας, της αποστολής και πλέον σώφρονα εκμετάλλευση της ιδιαίτερης ισχύος του Στόλου.

Το «στόλος θαλάσση κρατείν» του θυρεού μας εκφράζει συγκεκριμένη αντίληψη εκμετάλλευσής της ναυτικής ισχύος, και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Το δίλημμα Ωρεοί ή Λήμνος λύθηκε οριστικά από τον Κουντουριώτη το 1912.

Χρειάζεται διαρκή στήριξη με πόρους και ουσιαστικό πολιτικό έλεγχο της λειτουργίας του από την ηγεσία και την Βουλή, πέρα από την επιλογή του χ ή ψ εξοπλιστικού προγράμματος.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η κατάρτιση μακρόπνοου συνεκτικού «ναυτικού προγράμματος» που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνατοτήτων επί τη βάση έργων, εκπαίδευση και αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μας, ιδιαίτερα σε θέματα αξιοποίησης του προσωπικού και παραγωγής αποτελέσματος.

Χρειάζεται την αντίληψη πληρώματος ενισχυμένη έναντι της προσωπικής προβολής. Και χρειάζεται προσωπικότητες ελεύθερες να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Η διοίκηση και ο έλεγχος στη θάλασσα ασκείται μέσω της καλλιέργειας της εμμονής στο σκοπό, της ορμητικότητας και της πρωτοβουλίας.

Η ηγεσία είναι τυχερή που έχει ακόμη τέτοια πυκνότητα ποιότητας στα στελέχη του Στόλου.

Οφείλει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες ώστε τα στελέχη να διαγκωνίζονται στην προσφορά στο έθνος και όχι στην επαιτεία εύνοιας εντός ενός con forma κύκλου ασφαλείας της «κρατούσας» αντίληψης, ή ακόμα και στην παραίτηση.

Πλήρωμα του Στόλου. Μην διστάσετε να πλεύσετε την εγγυτάτη. Στα όρτσα. Απέναντι στην βαρβαρότητα του υπερφίαλου αντίπαλου. Αγωνίζεστε και επιχειρείτε ως φορείς συγκεκριμένης αντίληψης πολιτισμού, της αλήθειας, της ανθρωπιάς και της ελευθερίας που το ναυτικό πάντα υπηρέτησε στις μεγάλες στιγμές του.

Απέναντι λοιπόν στις κατασκευασμένες εικόνες και την υποκρισία μιας ευτελούς δήθεν ισχύος.

Απέναντι σε σειρήνες που θα σας ανταμείψουν βέβαια με γλυκά ακούσματα αλλά θα πάρουν την ψυχή σας πολύ φθηνά.

Προετοιμασθείτε για τον αγώνα.

Δοκιμάστε.

Νοιώστε.

Πονέστε.

Οραματιστείτε και κατακτήστε το αύριο που θέλετε και αξίζετε. Εάν όχι εσείς, ποιος θα το κάνει για εσάς;

Πάντα είχα εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να το κάνετε. Για εσάς η νίκη «δεν είναι νοσταλγία, δεν είναι καν ανταμοιβή, είναι δικαίωμα».

Όταν παρέλαβα σας έδωσα στην πρώτη μου ομιλία στίγμα συνάντησης.  

Το πετύχαμε και ας ήταν φορές ο καιρός κλειστός.

Σχηματισθήκαμε. Πλεύσαμε μαζί.

Τώρα επιτρέψτε μου να εξέλθω του σχηματισμού προσκαλώντας τον νέο Στόλαρχο να αναλάβει την θέση του πρωτόπλου.

Σας αποχαιρετώ ευχόμενος σε σας και τις οικογένειές σας, υγεία, καλοτάξιδοι με δαίμονες καλούς και νίκες στο πέλαγος.

 

 

Πηγή

Προβολές : 560


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα