ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ!!! ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...Πόλεμο κατά της Fed άνοιξε η Wall Street – Ζητά διώξεις για το... διπλό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και τα σημάδια που αγνοήθηκαν

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ!!! ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...Πόλεμο κατά της Fed άνοιξε η Wall Street – Ζητά διώξεις για το... διπλό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και τα σημάδια που αγνοήθηκαν

13 Μαρτίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:672
Μοίρασέ το

 

Η Fed ήταν ο κύριος επόπτης της SVB.
Η ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Καλιφόρνια ήταν επίσης βασικός επόπτης, δεδομένου ότι η SVB είχε το καθεστώς της τράπεζας που είχε συσταθεί από την πολιτεία.
Πόλεμο κατά της Fed άνοιξε η Wall Street - Ζητά διώξεις για το... διπλό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και τα σημάδια που αγνοήθηκαν
Δεδομένου πως όλες οι τράπεζες, ανήκουν στην πραγματικότητα στους ΡΟΤΣΙΛΝΤ, και η FED, ελέγχεται πλήρως από τους ΡΟΤΣΙΛΝΤ – ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ ΚΑΙ CIA, θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθήσει ντόμινο τραπεζικων χρεοκοπιών, παγκοσμίως…
Και επειδή και στην Ελλάδα θα υπάρξουν σεισμικές τραπεζικές και πολιτικές δονήσεις, σηκώστε τα χρήματά σας από τις Τράπεζες και εξασφαλίστε τον τρόπο επιβίωσής σας γιατί έρχεται επίσης ταχύτατα και η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, είναι ενδεικτικό…
Μεγάλα τα ερωτήματα, πως επέστρεψε στην 16η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα να καταρρεύσει
Μεγάλα ερωτήματα έχουν αναδυθεί σχετικά με το αν τους διέφυγαν ενδείξεις για αυξανόμενα προβλήματα στη Silicon Valley Bank, η κατάρρευση της οποίας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε φόβους για μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα.
Καθώς η κυβέρνηση πάλευε να περιορίσει τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της SVB – η οποία την Παρασκευή 10/3/2023 αναλήφθηκε από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων, αφού οι πελάτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους – η προσοχή στράφηκε στις ρυθμιστικές αρχές που εποπτεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πολλοί διερωτήθηκαν πώς επετράπη στην 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να γίνει τόσο ευάλωτη.
Την κατάρρευσή της ακολούθησε γρήγορα το κλείσιμο της τράπεζας Signature Bank, δανείστριας του τομέα των κρυπτονομισμάτων, την Κυριακή 12/3.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοπιστωτικής πολιτικής λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλο λάθος έκαναν στην πραγματικότητα οι αρχές, ιδίως δεδομένης της τεράστιας έκτασης του σοκ ρευστότητας και του γεγονότος ότι η SVB παρέμεινε καλά κεφαλαιοποιημένη εν μέσω της αποτυχίας της.

 

Συνεχίζονται οι υποδείξεις

 

Παρόλα αυτά “αυτό είναι ένα μαύρο πρόβατο για τις ρυθμιστικές αρχές.
Κάτι συνέβη που δεν έπρεπε να συμβεί”, δήλωσε ο Ian Katz, αναλυτής χρηματοοικονομικής πολιτικής στην εταιρεία ερευνών Capital Alpha Partners.

“Ήδη βλέπουμε να γίνονται υποδείξεις και αυτό θα συνεχιστεί”.

Λίγο αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ένα έκτακτο όχημα δανεισμού για να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα, ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η ρυθμιστική αρχή της αγοράς “θα ερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις αν διαπιστώσουμε παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών”.

 

Η Fed ήταν ο κύριος επόπτης της SVB.
Η ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Καλιφόρνια ήταν επίσης βασικός επόπτης, δεδομένου ότι η SVB είχε το καθεστώς της τράπεζας που είχε συσταθεί από την πολιτεία.

 

Η κατάρρευση της ανέδειξε το “αιώνιο πρόβλημα” με το “διπλό τραπεζικό σύστημα” των ΗΠΑ, στο οποίο οι τράπεζες με κρατικό καθεστώς υπόκεινται τόσο σε ομοσπονδιακή όσο και σε κρατική εποπτεία, δήλωσε η Saule Omarova, καθηγήτρια δικαίου στο Πανεπιστήμιο Cornell.
“Κάποια πράγματα μπορεί να έχουν χαθεί” σε αυτόν τον συντονισμό.

 

Ισχυρές οι ενδείξεις

 

Παρόλο που ένα bank run κατέστρεψε τελικά την τράπεζα της κοινότητας των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα από τα αδύνατα σημεία της SVB ήταν ολοφάνερα.

Οι καταθέσεις στην τράπεζα αυξήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.

Το ενεργητικό ανήλθε σε 212 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022, έναντι μόλις 115 δισ. δολαρίων το 2020.

Αυτό, δήλωσε ο Aaron Klein, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργού οικονομικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, θα έπρεπε να έχει επιστήσει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.

Ειδικότερα, σχεδόν το 96% των καταθέσεων της SVB δεν καλύπτονταν από τους ασφαλιστικούς κανόνες της FDIC, το οποίο εγγυάται τις καταθέσεις έως 250.000 δολάρια.

Για την Kathryn Judge, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με εξειδίκευση στη χρηματοπιστωτική ρύθμιση, μια άλλη “κλασική κόκκινη σημαία” ήταν το γεγονός ότι η SVB εξαρτιόταν τόσο πολύ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Εσωτερικών Δανείων του Σαν Φρανσίσκο για χρηματοδότηση, με 15 δισ. δολάρια ανεξόφλητα δάνεια μέχρι το τέλος του 2022, αφού δεν είχε χορηγήσει καθόλου δάνεια το προηγούμενο έτος.

“Βλέπουμε σταθερά ότι πριν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν προβλήματα, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με βάση την αγορά και αυξάνουν την εξάρτησή τους από το σύστημα της Federal Home Loan Bank”, δήλωσε ο Judge.

“Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο στενά παρακολουθούσε η Fed τις εξελίξεις στην SVB”.

Τα ομόλογα

 

Οι οικονομικές απώλειες είχαν επίσης αρχίσει να συσσωρεύονται λόγω της έκθεσης της τράπεζας σε μακροπρόθεσμα ομόλογα σταθερού επιτοκίου.
Αυτό καθιστούσε την SVB ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια αύξηση των επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια από τις πιο επιθετικές εκστρατείες της για την αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Michael Ohlrogge, αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η κατάρρευση της SVB ανέδειξε “αδυναμίες στις παραδοχές που έχουν ενσωματωθεί” στη ρύθμιση των τραπεζών.

Η έκθεση της SVB στον κίνδυνο επιτοκίου συνέβαλε στην αποτυχία της.
Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν ελάχιστα κεφάλαια για να απορροφήσουν πιθανές ζημίες από τίτλους που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια και εκδίδονται από κυβερνητικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, είπε.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κόκκινες σημαίες της SVB θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί εκ των προτέρων, αν όχι να είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, αν οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν χαλαρώσει τους κανόνες για τις μικρότερες τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Η ανατροπή του νόμου Dodd-Frank το 2018, η μεγαλύτερη απορρυθμιστική προσπάθεια από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08, εξαίρεσε ορισμένες τράπεζες με ενεργητικό έως 250 δισ. δολάρια από τα αυστηρότερα εποπτικά μέτρα της Fed, συμπεριλαμβανομένων των τεστ αντοχής καθώς και των απαιτήσεων κεφαλαίου και ρευστότητας.

Σε κατάθεσή του στη Γερουσία το 2015, ο Greg Becker, διευθύνων σύμβουλος της SVB, ζήτησε από τους νομοθέτες να αυξήσουν το όριο του ενεργητικού κάτω από το οποίο δεν θα εφαρμόζονται “σημαντικές κανονιστικές επιβαρύνσεις”.

 

Οι προσπάθειες Trump

Η διακομματική νομοθεσία αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του Donald Trump, αλλά οι επικριτές προειδοποίησαν ότι θα αποδυνάμωνε έναν ρυθμιστικό μηχανισμό που είχε οικοδομηθεί για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

Η ανατροπή του Dodd-Frank “μείωσε σίγουρα το μαξιλάρι των κεφαλαίων των μετόχων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες προκειμένου να απορροφήσουν ζημίες”, δήλωσε ο Ohlrogge.

“Αν δεν είχε γίνει αυτό, τότε η Silicon Valley Bank θα είχε μεγαλύτερο μαξιλάρι… θα ήταν λιγότερο πιθανό να υπάρξει καταρχήν ένα run και σε περίπτωση run θα είχε μειωθεί κάθε είδους απώλεια που θα αντιμετώπιζαν αυτοί οι ανασφάλιστοι καταθέτες”.

Ο Omarova, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας κατά της χαλάρωσης της ρύθμισης για τις μικρότερες τράπεζες, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο του 2018 “δεν έπρεπε να είχε ψηφιστεί”.

“Το Κογκρέσο θα πρέπει πραγματικά να φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απορρύθμιση ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόσουν πολύ πιο δυναμικά το Dodd-Frank”, πρόσθεσε.

 

Εμπιστοσύνη 

 

Η Fed το 2019 ακολούθησε το παράδειγμά της και ενέκρινε ελαστικότερους κανονισμούς για όλες τις τράπεζες εκτός από τις μεγαλύτερες.

Ένας πρώην δικηγόρος στην ομάδα τραπεζικής ρύθμισης και πολιτικής της Fed δήλωσε ότι η απόφαση βασίστηκε στην άποψη ότι οι μεγάλες περιφερειακές τράπεζες δεν είναι “συστημικές” και “δεν χρειάζονται στενό ρυθμιστικό και εποπτικό έλεγχο”.

“Η προηγούμενη εβδομάδα απέδειξε οριστικά ότι αυτό ήταν λάθος”, δήλωσε ο δικηγόρος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Γενικότερα, η κατάρρευση της SVB ανέδειξε το βασικό συστατικό ενός σταθερού τραπεζικού τομέα: την εμπιστοσύνη.

“Οι τράπεζες είναι εν μέρει ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο δικηγόρος.
“Είναι η εμπιστοσύνη στα μεμονωμένα ιδρύματα, αλλά είναι επίσης η εμπιστοσύνη στο σύστημα εποπτείας και στην υποδομή που προστατεύει τη σταθερότητα του συστήματος”.

 

 

Πηγή

Προβολές : 672


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα