ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ...

23 Δεκεμβρίου, 2023 16 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:972
Μοίρασέ το

 

Ο θάνατος του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Πτώση 82% σε διελεύσεις, αύξηση 300% σε ναύλα, πληθωρισμός φωτιά στην ΕΕ

Πιστεύω να γίνεται αντιληπτό, πως όλο αυτό το πολεμικό σκηνικό, από την πρώτη στιγμή είναι ΣΤΗΜΕΝΟ!!!

ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ Σ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ… ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΥΛΑΚΗ…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Όποιος είναι έξυπνος, φεύγει για το χωριό…

 

 

Χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και οι αυξήσεις στα ναύλα από Ασία ως Ευρώπη και Βόρεια Αμερική
Μια συγκλονιστικού μεγέθους κατακόρυφη πτώση 82% στην ολική χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περνούν από την Ευρθρά Θάλασσα και φτάνουν στον Κόλπο του Άντεν καταγράφηκε στο διάστημα 19-22 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Clarkson Research Services Ltd. τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg.
Τα ναυτιλιακά δεδομένα αυτά δεν δείχνουν απλά σημαντική μείωση της δραστηριότητας των εμπορικών πλοίων στον κρίσιμο παγκόσμιο εμπορικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας που συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ και μέσω του οποίου γίνεται το 12% του διεθνούς εμπορίου και σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων, αλλά την κατά κυριολεξία κατάρρευσή της καθώς οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου αλλάζουν τα δρομολόγια των πλοίων τους, επιλέγοντας να διαπλεύσουν την Αφρική για να αποφύγουν τις επιθέσεις με drone και πυραύλους των ανταρτών Houthi.Αποσύρθηκαν τα εμπορικά πλοία από την Ερυθρά ΘάλασσαΤα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν συγκεκριμένα ότι οι επιθέσεις των Houthi είχαν αποτέλεσμα αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του διεθνούς εμπορίου και ότι μέσα σε λίγες μέρες ελάχιστα μόνο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμούς στην Ευρώπη ή την Ασία συνεχίζουν να διασχίζουν την κάποτε πολυσύχναστη Ερυθρά Θάλασσα.

Αντίθετα, όλα ή σχεδόν όλα τα εμπορικά πλοία επαναδρομολογούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

 

Την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου η εταιρεία logistics Kuehne + Nagel International AG ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων άλλαξαν τα δρομολόγιά τους και θα περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλης Ελπίδας.
Εκτιμάται ότι μέχρι την Κυριακή 24/12 ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

Επτά μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, και συγκεκριμένα η Maersk, η MCS, Hapag Lloyd, η Yang Ming, η CMA CGM, η Evergreen αλλά και η βελγική εταιρεία δεξαμενόπλοιων Euronav, απέσυραν τα πλοία τους από την Ερυθράς Θάλασσας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
ptvsi_fortivn.JPG

CNBC: Ως το 300% η επιβάρυνση στα ναύλα

Και ενώ οι traders και αγορές έχουν επικεντρωθεί στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου brent και του φυσικού αερίου – που βεβαίως θα οδηγήσουν σε νέο πληθωριστικό κύμα – το CNBC αναφέρει ότι οι τιμές στα logistics για κάθε εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών που μεταφέρεται από τη Σαγκάη στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριολεκτικά τετραπλασιάστηκαν και έφτασαν στις 10.000 στερλίνες έναντι 2.400 στερλίνων που ήταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Η Maersk και η CMA CGM, δύο από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις στα δρομολόγια των πλοίων τους, που θα παραπλέουν την Αφρική, προκειμένου να καλύψουν τα πρόσθετα κόστη.

 

Επικαλούμενη «σοβαρή λειτουργική διακοπή», η Maersk ανακοίνωσε την Παρακευή 21/12 ότι οι πρόσθετες πληρωμές περιλαμβάνουν επιβάρυνση άμεσης διακοπής της συγκοινωνίας (TDS) για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που σχετίζονται με την αύξηση της διάρκειας του ταξιδιού καθώς και επιβάρυνση περιόδου αιχμής (PSS) από την 1η Ιανουαρίου.

 

Συνολικά, σε ένα τυπικό κοντέινερ 20 ποδιών που ταξιδεύει από την Κίνα στη Βόρεια Ευρώπη θα επιβληθεί πρόσθετη χρέωση 700 δολαρίων, που αποτελείται από ένα TDS 200 δολαρίων και  ένα PSS 500 δολαρίων, είπε η Maersk.

 

Τα εμπορευματοκιβώτια με προορισμό την ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής θα χρεώνονται με πρόσθετο κόστος 500 δολάρια το καθένα, που αποτελείται από την πληρωμή TDS 200 δολαρίων και PSS 300 δολαρίων, πρόσθεσε η εταιρεία.

 

Η Maersk είπε επίσης ότι τα δρομολόγια σε άλλα μέρη του δικτύου της θα επηρεαστούν από τη διακοπή του Σουέζ, προκαλώντας πρόσθετες χρεώσεις έκτακτης ανάγκης σε ένα ευρύ φάσμα ναύλων.

 

Η CMA CGM ανακοίνωσε επίσης προσαυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 325 δολαρίων ανά εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδιών στη διαδρομή Βόρεια Ευρώπη προς Ασία και 500 δολαρίων ανά εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδιών για την Ασία στη Μεσόγειο.
Οι χρεώσεις ήταν μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για αλλαγή δρομολογίων πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανέφερε.

Χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα – Το παράδειγμα της ΙΚΕΑ

Οι παρατεταμένοι χρόνοι που απαιτούνται για την μεταφορά των προϊόντων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας που σημαίνει ότι τα πλοία παρακάμπτουν την Αφρική, οδηγούν στην αύξηση του χρόνου των ταξιδιών κατά 1 έως 2 εβδομάδων, με αποτέλεσμα να έχει ήδη προκληθεί χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Η εταιρεία λιανικού εμπορίου IKEA αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα.

«Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε προος το παρόν είναι ότι η κατάσταση στη Διώρυγα του Σουέζ θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και μπορεί να προκαλέσει περιορισμούς διαθεσιμότητας για ορισμένα προϊόντα της ΙΚΕΑ.

«Αυτή είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Στο μεταξύ, αξιολογούμε άλλες επιλογές προμήθειας για να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων μας και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της ΙΚΕΑ.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη στη μεγάλη λωρίδα της θαλάσσιας ναυτιλίας μέσω της Επιχείρησης Prosperity Guardian.

Οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Παρασκευής με τις οποίες κατηγόρησε το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi την Ερυθρά Θάλασσα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν έως και το ενδεχόμενο να φτάσουν ως τη θερμή σύρραξη, ανοίγοντας νέο μέτωπο με το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Σε κάθε περίπτωση ο θαλάσσιος δρόμος της Ερυθράς Θάλασσας μπαίνει οριστικά στη βαθιά κατάψυξη, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
xarths.JPG

Ισχυρός κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων, κίνδυνος για παγκόσμια ύφεση

Στα προβλήματα που προκαλεί η ανακατεύθυνση  του παγκοσμίου διακομεταμιστικού εμπορίου από Ασία προς Ευρώπη, κυρίως σε ότι αφορά τη μεγάλη αύξηση των οικονομικού κόστους, έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά +10% τις τελευταίες εβδομάδες,

 

Οι αυξήσεις στα ναύλα και στα καύσιμα αναμένεται να τροφοδοτήσουν ένα κύμα πληθωριστικών πιέσεων που είναι θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους, πιέζοντας σοβαρά τις οικονομίες της Δύσης ακριβώς την περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός παρουσίαζε σημάδια επιβράδυνσης δίνοντας ανάσα στις κεντρικές τράπεζες.

 

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει σημάνει συναγερμός στη Δύση, ιδίως μάλιστα στην Ευρώπη που πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερες αυξήσεις στους ναύλους σε σχέση με τις ΗΠΑ και δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τον πληθωρισμό τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Και βέβαια, δεν διαφεύγει από τους σχεδιαστές πολιτικής ο όχι αμελητέος κίνδυνος, αν τουλάχιστον κρατήσει πολύ ακόμη η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Hamas στη Γάζα και παραμείνει πρακτικά κλειστό το θαλάσσιο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας για πολύ καιρό, η διαταραχή αυτή του παγκοσμίου εμπορίου να αρχίζει να πιέζει το παγκόσμιο ΑΕΠ, προκαλώντας έως και παγκόσμια ύφεση.

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 972


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα