Ετοιμάστε δωμάτιο πολέμου!!! Τα σύννεφα στην οικονομία γίνονται τυφώνας!!!

Ετοιμάστε δωμάτιο πολέμου!!! Τα σύννεφα στην οικονομία γίνονται τυφώνας!!!

3 Οκτωβρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:970
Μοίρασέ το

 

Τα πέντε σοκ που θα «χτυπήσουν» τις αγορές…

Τα σύννεφα στην οικονομία γίνονται τυφώνας, ετοιμάστε δωμάτιο πολέμου – Τα πέντε σοκ που θα «χτυπήσουν» τις αγορές…
«Υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας που σχηματίζονται εκεί έξω που όλοι βλέπουμε και παρακολουθούμε—με φόβο»
Γενικευμένη είναι πλέον στις τάξεις των οικονομολόγων η πεποίθηση πως ο ορίζοντας στις οικονομίες αλλά και στις αγορές αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτος καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν…
Και η αλήθεια είναι πως οι Αμερικανοί policymakers ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι,
Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση πολιτικής τον Σεπτέμβριο για το αν το σενάριο της ήπιας προσγείωσης σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα αποτελεί το βασικό αφήγημα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell απάντησε αρνητικά.
Πράγματι, βαθιά ρεαλιστής, ο Powell γνωρίζει πολύ καλά πως ο «καλπάζων» πληθωρισμός πολύ δύσκολα θα τιθασευτεί χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας και ύφεση.
Mάλιστα, η Fed «απομόνωσε» μια σειρά από οικονομικούς κραδασμούς που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικούς αντίθετους ανέμους τους επόμενους μήνες.
«Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος», προειδοποίησε – από τους αναμενόμενους από καιρό κινδύνους, όπως η επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων και τα υψηλότερα επιτόκια, έως άλλες αναδυόμενες απειλές όπως η απεργία της UAW, ένα πιθανό λουκέτο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την πρόσφατη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.
«Υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας που σχηματίζονται εκεί έξω που όλοι βλέπουμε και παρακολουθούμε—με φόβο» προειδοποίησε ο Jesse Wheeler, οικονομολόγος στην εταιρεία πληροφοριών αποφάσεων MorningConsult.
1. Το χρέος των ΗΠΑ είναι πάνω από 33 τρισεκατομμύρια δολάρια και η κυβέρνηση πρόκειται να βάλει λουκέτο (ξανά)
Τον Ιανουάριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέβη τον ρουβίκωνα του χρέους, ξεπερνώντας το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι νομοθέτες συγκρούστηκαν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα επίπεδα δαπανών, αλλά τελικά κατέληξαν σε μια διακομματική συμφωνία ώστε το αμερικανικό κράτος να μην αθετήσει τα χρέη του.
Τώρα, ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους της Βουλής υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν περισσότερο από ό,τι είχε συμφωνηθεί πριν από λιγότερο από ένα χρόνο.
Όπως σημειώνουν, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε πάνω από τα 33,1 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο και το σωρευτικό εθνικό έλλειμμα μεταξύ 2024-2033 προβλέπεται τώρα να ξεπεράσει τα 20,2 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω των αυξημένων δαπανών.
Ο ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo, Mike Pugliese, δήλωσε ότι βλέπει τις πιθανότητες διακοπής λειτουργίας «λίγο πολύ» ως… κορώνα γράμματα.
Δεδομένου δε ότι η αμερικανική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει αυξανόμενα επιτόκια, υψηλές τιμές πετρελαίου και απεργίες, τα πράγματα μπορεί αποδειχθούν πολύ σοβαρά.

2. Το πετρέλαιο βαίνει πρόσω ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι

Σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ, οι κρίσεις των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν συνήθως στο να πυροδοτήσουν ύφεση.
Ως είθισται, οι κρίσεις των τιμών του πετρελαίου ακολουθούνται από… ύφεση.
Οι υψηλές τιμές στον μαύρο χρυσό αυξάνουν το κόστος για ευρύ φάσμα εταιρειών και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού και μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Είναι μια συνταγή οικονομικής καταστροφής που ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά.
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί από τον Ιούνιο λόγω των περικοπών παραγωγής από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο (ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία).
Οι διεθνείς τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 28%: από το χαμηλό τους της 11ης Ιουνίου στα 74 δολάρια το βαρέλι σε πάνω από 95 δολάρια το βαρέλι.
Επιπλέον, ειδικοί σε εμπορεύματα σε μια σειρά επενδυτικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Goldman Sachs και της Wells Fargo, υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι μόνο η αρχή ενός «υπερκύκλου» για τα εμπορεύματα, που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Μακροπρόθεσμα, λοιπόν, οι καταναλωτές θα χρειαστεί να συνηθίσουν τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης.
1_368.JPG3. Η απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσε να συντρίψει την αγορά αυτοκινήτωνΑπό τις 15 Σεπτεμβρίου, το συνδικάτο των United Auto Workers έχει εμπλακεί σε μια ιστορική απεργία κατά των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ: Ford, GM και Stellantis, η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη από την Anderson Group, σε μόλις μία εβδομάδα κόστισε στην οικονομία των ΗΠΑ πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και παρόλο που η απεργία αυτή τη στιγμή αφορούσε αρχικά λιγότερα από 15.000 μέλη των συνδικάτων, σιγά-σιγά διευρύνεται, γεγονός που την καθιστά βασικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού εκ μέρους της Fed.

 

 

Περίπου 7.000 ακόμη μέλη του συνδικάτου εγκατέλειψαν τη δουλειά τους σε εργοστάσιο της Ford στο Σικάγο και σε εργοστάσιο συναρμολόγησης της General Motors κοντά στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν την Παρασκευή.

 

 

Το UAW ζητά σημαντικές αυξήσεις μισθών για τα μέλη του, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο σε ολόκληρη τη χώρα, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας τη Fed να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.
«Με χαμηλή ανεργία και έλλειψη εργατικού δυναμικού, αυτή η απεργία θα είναι ένα βασικό τεστ για το πόση δύναμη έχει το εργατικό δυναμικό», είπε ο Brad McMillan, επικεφαλής επενδύσεων για το Commonwealth Financial Network, προσθέτοντας ότι η αύξηση των μισθών λόγω των προσπαθειών των συνδικάτων μπορεί «και να επιβραδύνει την οικονομία και να αυξήσει τον πληθωρισμό».

4. Σχεδόν 44 εκατομμύρια δανειολήπτες φοιτητικών δανείων θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν

Οικονομολόγοι και αναλυτές αποκαλούν την επικείμενη επανενεργοποίηση των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων πιθανό σοκ για την οικονομία.
Σχεδόν 44 εκατομμύρια δανειολήπτες θα αρχίσουν να πληρώνουν κατά μέσο όρο 393 δολάρια.
Αναπόφευκτα, αυτό θα σημαίνει λιγότερες δαπάνες αλλού, τουλάχιστον για ορισμένα νοικοκυριά.

 

 

Οι εκτιμήσεις ως προς τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ποικίλλουν.
Σύμφωνα με έκθεση Ιουλίου της Oxford Economics, oι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίζονται έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, μειώνοντας κατά 0,1% το ΑΕΠ το 2023 και 0,3% το 2024.

 

 

Περαιτέρω, η επενδυτική εταιρεία Jefferies επισημαίνει πως αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει το λιανεμπόριο…
Μάλιστα, αποκαλεί την επανενεργοποίηση των φοιτητικών πληρωμών «βασικό σημείο πόνου» για τις καταναλωτικές μετοχές μέχρι το τέλος του έτους.
«Πιστεύουμε ότι οι αμερικανοί καταναλωτές είναι πιθανό να περιορίσουν τις μελλοντικές τους δαπάνες, με την ένδυση και τα υποδήματα να είναι οι πιο πιθανοί τομείς οπισθοχώρησης», έγραψε σε ένα ερευνητικό σημείωμα ο Corey Tarlowe, αναλυτής της Jefferies.

 

5. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που πλησιάζουν το 8% απειλούν να επανεκκινήσουν το πάγωμα των κατοικιών

 

 

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια για να βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού επιβραδύνοντας την οικονομία.
Αυτό εγείρει πολλές προκλήσεις για τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές – και ιδιαίτερα για τους αγοραστές κατοικιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επιτόκια σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, με το επιτόκιο 30 ετών να πλησιάζει το 7,5%, πολύ μακριά από το υπο-3 % ημέρες της πρώιμης πανδημίας.

 

Οι υψηλότερες τιμές καθιστούν την αγορά ενός σπιτιού ακόμη πιο δυσβάσταχτη μετά από χρόνια ανόδου των τιμών.

 

Η μέση μηνιαία πληρωμή κεφαλαίου και τόκων για τους δανειολήπτες έφτασε τα 2.306 δολάρια τον Ιούλιο, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Black Knight, μια εταιρεία ανάλυσης ακινήτων.
Αυτό είναι αυξημένο κατά 60% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

 

Πηγή

Προβολές : 970


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα