ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!!! Βόμβα από Commission: Έρχονται μνημόνια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους – Καμπανάκι για Ελλάδα και Ιταλία

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!!! Βόμβα από Commission: Έρχονται μνημόνια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους – Καμπανάκι για Ελλάδα και Ιταλία

11 Σεπτεμβρίου, 2022 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:653
Μοίρασέ το

 

Οι υπερχρεωμένες χώρες

Αλλά η πανδημία οδήγησε πολλά κράτη σε χρέος πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 185% περίπου και την Ιταλία στο 150%.

 

 

 

Δεν χρειάζεται να πω πως μας πάνε για φούντο…

Μην περιμένετε να κηρύξουν πτώχευση… θα μας έχουν να φυτοζωούμε μέχρι να ψοφήσουμε…

Ο ραγιάς λαός, όλα τ’ αντέχει…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Βόμβα από Commission: Έρχονται μνημόνια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους – Καμπανάκι για Ελλάδα και Ιταλία

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προτεινόμενες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι πιθανό να προσφέρουν στις χώρες «ατομικές πορείες μείωσης του χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στην Πράγα, ο Dombrovskis δήλωσε ότι ο κύριος στόχος των κανόνων, που έχουν σχεδιαστεί για τη διασφάλιση της αξίας του ευρώ, θα παραμείνει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Η έννοια των «ατομικών πορειών» των κρατών μελών για τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι παρά ευφημισμός για τα γνωστά στην Ελλάδα από την εποχή της κρίσης χρέους μνημόνια – τα οποία θα συνδυαστούν μάλιστα με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τα κράτη μέλη και περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια για τα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή

«Αυτό (σ.σ. η μείωση του χρέους) θα απαιτήσει δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις καθώς και επενδύσεις», δήλωσε ο Dombrovskis, υποδεικνύοντας ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα λάβουν πιθανώς μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης.

«Όλα αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να συνδυαστούν, ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη μείωση των ποσοστών του δημόσιου χρέους», επισήμανε.

Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν το δημόσιο χρέος πρέπει να είναι κάτω από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και τα δημόσια ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Europe Debt Bubble And Hyperbitcoinization - Bitcoin Magazine - Bitcoin News, Articles and Expert Insights
Οι υπερχρεωμένες χώρες

Αλλά η πανδημία οδήγησε πολλά κράτη σε χρέος πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 185% περίπου και την Ιταλία στο 150%.

Από την άλλη πλευρά, η Εσθονία έχει χρέος μόλις 18,1%, το Λουξεμβούργο 24,4% και η Λιθουανία 44,3%.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση

«Δεδομένων των διαφορετικών επιπέδων χρέους μεταξύ των κρατών μελών, δεν μπορεί να υπάρξει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους”, δήλωσε ο Dombrovskis.

Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για τα κράτη μέλη, αλλά εντός ενός κοινού συνόλου κανόνων», είπε.

Αυτό θα αποτελούσε μία απόκλιση από τον ισχύοντα κανόνα που προβλέπει ότι όλες οι χώρες πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κάθε χρόνο κατά το ένα εικοστό της υπέρβασης πάνω από το 60% του ΑΕΠ – μια απαίτηση που είναι υπερβολικά φιλόδοξη για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Europe Bonds Slide After ECB Delivers Super-Sized Rate Hike By Bloomberg

Εφαρμόσιμοι και ρεαλιστικοί κανόνες…

«Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, και πρέπει να είναι εφαρμόσιμοι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση.
«Έτσι, όποιες αλλαγές και αν κάνουμε, πρέπει να βρούμε τι είναι ρεαλιστικό».

Σε ένα νεύμα προς τη Γερμανία και ορισμένες βόρειες χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή θα προτείνει ισχυρότερη επιβολή των κανόνων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, δήλωσε ο Dombrovskis, καθώς η πρακτική του παρελθόντος έδειξε ότι η τήρηση των κανόνων δεν αποτελούσε προτεραιότητα για ορισμένα κράτη

Ο δείκτης των δημοσίων δαπανών

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης την απλούστευση των κανόνων, εστιάζοντας σε έναν ενιαίο παρατηρήσιμο δείκτη, όπως ο δείκτης αναφοράς δαπανών, δήλωσε ο Dombrovskis.

Το «σημείο αναφοράς δαπανών» είναι ένας κανόνας που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες κάθε χρόνο κατά το ποσοστό της δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας – το ποσοστό με το οποίο μια οικονομία αναπτύσσεται χωρίς να προκαλείται υπερβολικός πληθωρισμός.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το κανονικό και υπερθερμαίνεται, οι χαμηλότερες δαπάνες συμβάλλουν στο μετριασμό των πληθωρθστκών πιέσεων.

Όταν η οικονομία αναπτύσσεται κάτω από το δυναμικό της, οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες τη βοηθούν να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Τα κόλπα της ΕΚΤ για Ελλάδα – Ιταλία

Η ΕΚΤ όπως έχει επισημάνει σε ρεπορτάζ του το BN (19/8), εξετάζει μια φόρμουλα ώστε να διασφαλίσει την Ελλάδα και ένα από τα σενάρια που εξετάζεται… είναι να αναγνωρίσει αρχές 2023 την γερμανική εταιρία αξιολογήσεων Scope Rating – παρά τις κατά καιρούς αντιφάσεις – ως επίσημο οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Σήμερα η ΕΚΤ αναγνωρίζει μόνο τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s όλες από τις ΗΠΑ και την DBRS από τον Καναδά.

Επίσης ένα κριτήριο που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ είναι ότι σταθμίζει στα κριτήρια της μόνο την υψηλότερη και όχι την χαμηλότερη βαθμολογία.
Ο γερμανικός οίκος Scope Rating δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει ότι αξιολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική αξιολόγηση investment grade αλλά η βαθμολογία της δεν προσμετράται από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι και η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Το τεστάρισμα από τις αγορές

Το bankingnews έχει αποκαλύψει επίσης  ότι το επόμενο διάστημα οι αγορές και κερδοσκοπικά κεφάλαια θα επιχειρήσουν τα τεστάρουν τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι εύκολοι στόχοι είναι οι δύο πιο αδύναμες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 3,55% από 2,92% αλλά και με υψηλό έτους το 4,74%.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάνω από 4%.

Κερδοσκοπικά κεφάλαια στο Λονδίνο φαίνεται να συντονίζονται ώστε να χτυπήσουν τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Την μεν Ελλάδα λόγω της κλασικής αδύναμης θέσεως της και την Ιταλία λόγω των εκλογών και της ήδη προεξοφλημένης νίκης της εθνικιστικής Δεξιάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

European Fiscal Governance: A Proposal from the IMF – IMF Blog

Πηγή

Προβολές : 653


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα