Ζεύγος Μητσοτάκη: Από την καψούρα στη συγκυβέρνηση

Ζεύγος Μητσοτάκη: Από την καψούρα στη συγκυβέρνηση

24 Φεβρουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:475
Μοίρασέ το

 

Η χώρα κυβερνάται από συνταγματικό Πρωθυπουργό, όχι από κυβερνητικό ζεύγος.

Αυτός ο θεμελιακός κανόνας εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος, παραβιάζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τρόπο που κινείται ανάμεσα στην παρανομία, την πρόκληση και την παθογένεια.

Τελικά, τι είναι ο Κυριάκος; Καψούρης με την οβριά, ή καψούρης με τους εραστές του; Ή και με τους δύο…τρεις … τέσσερις… πέντε… δέκα…εραστές του;;;
Κι αυτή που ξενοπηδιέται, τι είναι;;;
Αυτή ούτε καψούρα είναι, ούτε καν οικογένεια…
Τα πρωτοσέλιδα, αυτά γράφουν…
Αλλά από χαζάρους, τι περιμένεις… το ξενοπήδημα και την διαστροφή, τα έχουν στο αίμα τους… ΛΑΖΑΡΕΙΟΣ ΛΕΠΡΑ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ…

Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός. Την ασκεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ως αποκλειστικός φορέας της λαϊκής εντολής και δεν μεταβιβάζεται σε φίλους ή σε πρόσωπα της οικογένειάς του.

Μπορεί επισήμως και νομίμως, να τους αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα και συνεπώς την αντίστοιχη ευθύνη έναντι του νόμου και της Βουλής – στην οποία θα απολογούνται. Αλλιώς, ούτε απέξω δεν μπορούν να περάσουν από τις κυβερνητικές δράσεις.

Αυτός ο θεμελιακός κανόνας εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος, παραβιάζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τρόπο που κινείται ανάμεσα στην παρανομία, την πρόκληση και την παθογένεια.

«Κύριε πρόεδρε πόσο καψούρης είστε;» ρωτήθηκε σε ραδιόφωνο της Πτολεμαΐδας, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Σαν έτοιμος από καιρό, βρήκε την ερώτηση -χάρμα-«ταιριάζει στο κλίμα των ημερών» – και επιβεβαίωσε την «καψούρα του» :

-«Συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου, την κάλεσα να περάσει μαζί μου τη μέρα των ερωτευμένων, οπότε μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας».

Άλλο ένα χαριτωμένο περιστατικό, στη σαπουνόπερα που άρχισε το 2015. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ακόμη, πήγε σε κιτς μεσημεριανάδικο και άρχισε να εξιστορεί τις φάσεις του συζυγικού βίου του με την κυρία Μαρία, Εύα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Ή σκέτο «Γκραμπόφσκι» – που λέει και η Ντόρα, παραλείποντας το «Μητσοτάκη» – όταν αναγκάζεται να αναφερθεί δημοσίως στη νύφη της.

Το 2018 ο αδελφός της, πρόεδρος του κόμματος πλέον, ανάρτησε για πρώτη φορά στο Instagram: «Χρόνια πολλά Μαρεβάκι!!! Είμαι πολύ τυχερός που σε έχω δίπλα μου» .

«Αμερικανιά» είπαν κάποιοι. «Προσανατολίζει το κόσμο επάνω της», σχολίασε ενημερωμένος Νεοδημοκράτης.

Πράγματι έκτοτε η σύζυγός του – με τις αναρτήσεις αισθημάτων να συνεχίζονται- έγινε μέρος του ρόλου του. Και από το 2019 η μιντιακή υποδοχή της ως «πρώτης Κυρίας» έδειχνε οργανωμένη.

Και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες. Για την ακρίβεια ήλθε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε ζωντανή μετάδοση, καθώς τα δυο ζευγάρια αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις στο Οβάλ γραφείο.

«Έχετε θεσμό πρώτης Κυρίας στην Ελλάδα;». «Όχι» απάντησε ο Μητσοτάκης. Άγνωστο αν είχε συναίσθηση ότι εκείνη τη στιγμή κατεδάφιζε ένα επικοινωνιακό «κόνσεπτ» που τοποθετούσε τη σύζυγό του σε επίσημο βάθρο, δίπλα του.

Ωστόσο, και χωρίς επίσημο τίτλο, η κυρία Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη, είχε διαλέξει πλευρά, ανάμεσα στα δυο μοντέλα πρωθυπουργικών συζύγων στις μέρες της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από τη μια υπάρχουν όσες έμειναν διακριτικά και με αξιοπρέπεια έξω από την άσκηση συζυγικής εξουσίας. Η Δάφνη Σημίτη, η Νατάσα Παζαΐτη- Καραμανλή, η Άντα Παπανδρέου, η Γεωργία Σαμαρά, η Μπέτυ Μπαζιάνα, δεν έδωσαν ποτέ αφορμή για επικρίσεις ανάμειξης.

Από την άλλη, υπήρξε το μοντέλο που καθιέρωσε η Μαργαρίτα Τσάντ- Παπανδρέου που έχει εξασφαλίσει μερίδιο εξουσίας- και δρούσε ως «Πρώτη Κυρία», κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Είχε δική της οργάνωση- την ΕΓΕ- προσωπικό δίκτυο στο κόμμα και στην κυβέρνηση, έπαιρνε… νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τον ίδιο ρόλο κακοποίησε η Δήμητρα Λιάνη ως διευθύντρια του πρωθυπουργικού Γραφείου.

Από τις υπόλοιπες η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε… φραστική ανάμειξη στις δουλείες του συζύγου της ως… συζυγικό δικαίωμα, φτάνοντας ως τη δημόσιο προπηλακισμό υπουργού. Αλλά είχε πάντα τη ντομπροσύνη να λέει δημόσια τη γνώμη της, χωρίς περιστροφές και αυτό την έκανε συμπαθή- όσο και τα διάσημα ντολμαδάκια της.

Η πιο χαρακτηριστική ανάμειξή της πάντως αφορούσε το ενδιαφέρον της για να ένα Κέντρο ιατρικής φροντίδα για παιδιά, που τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ αποκαλούσαν ως «Μαρίκειο».

Η νύφη της και σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία -με αποχρώσεις και από την σύντομη θητεία της Λένας Ράλλη που ως επιχειρηματίας έβλαψε τον σύζυγό της στις εκλογές του 1981. Η ίδια επιβαρύνει το προφίλ του Κυριάκου- παρά του δίνει πόντους.

Όλα αυτά θα ήταν γλαφυρές αναφορές, ανάμεσα στο κουτσομπολιό και την πραγματική ενόχληση για τις κυρίες που υπερβαίνουν το ρόλο που τους δίνει το πρωτόκολλο, αν στην περίπτωση του ζεύγους Μητσοτάκη δεν υπήρχαν δυο στοιχεία που κάνουν ανησυχητικά ενοχλητική την εμπλοκή της Μαρέβας: όπως φημολογείται, έχει λόγο σε όλα- ακόμη και υπουργούς από την προστασία της- και αυτό γίνεται ασμένως αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό.

Ακόμη και όταν εισβάλει στο Μέγαρο Μαξίμου και αντικαθιστά την επίπλωση, η οποία αποτελεί κρατική περιουσία.

Αυτή η ανάμειξη παίρνει χαρακτήρα «αντιποίησης αρχής», μετά την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση μιας μελέτης επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου- είπε με κυνισμό:

-«Αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα- να ευχαριστήσω και προσωπικά τη σύζυγό μου Μαρέβα, η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας».

Δηλαδή; Το μιντιακό ιμπέριουμ Μητσοτάκη συγκράτησε το σεισμό – αλλά και το διασυρμό- που προκαλεί η ομολογία ότι ένα αναρμόδιο πρόσωπο, μετέχει σε κυβερνητικές δραστηριότητες- με ρόλο προφανώς καταλυτικό. Πλην ανεύθυνο, αφού δεν φέρει κανένα επίσημο αξίωμα.

Πρόβλεψη για συζύγους Πρωθυπουργού δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα της χώρας.

Μπορεί κατ’ ιδίαν να πει ότι θέλει στον σύζυγό της, όπως γίνεται σε κάθε σπίτι. Αλλά η χώρα κυβερνάται από συνταγματικό Πρωθυπουργό, όχι από κυβερνητικό ζεύγος.

Η συζυγική απονομή ευσήμων στη συμμετοχή της σε μια κρατική δραστηριότητα, σχεδόν είχε απόχρωση υπαινιγμού για μετονομασία του Μουσείου σε «Μαρέβειο». Ίσως προς εξισορρόπηση των επιβαρύνσεων που τη συνοδεύουν για άλλες δραστηριότητες της – ως επιχειρηματίας αλλά και ως σύζυγος του επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι διακρίνουν -και οι φήμες οργιάζουν- ότι στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μητσοτάκη, το φάντασμα της κυρίας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πλανάται πάνω από ποικίλες κυβερνητικές δραστηριότητες – ως εταίρου στην άσκηση της πρωθυπουργικής εξουσίας.

Οι διαρκείς ευγενικές και τρυφερές αναφορές του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό της, με αφορμή γιορτές, επετείους ή και απλές εξόδους, αναβαθμίσθηκαν με την αναγνώριση της ως μέτοχου σε δράσεις που αφορούν αποκλειστικά κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για συγκυβέρνηση- που πασπαλίζεται με δόσεις μάρκετινγκ για να δένει πιο εύπεπτη. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει εκτεθειμένος. Η «καψούρα» τον κολακεύει ως άνδρα. Η εκχώρηση εξουσίας στη σύζυγό του καθόλου.

Όχι μόνο γιατί, ως Πρωθυπουργός, οφείλει να περιφρουρεί την εξουσία του ακόμη και από τους συγγενείς του. Ή να τους δίνει επίσημο ρόλο, αν κρίνει ότι θα συμβάλουν στη διακυβέρνηση.

Κυρίως γιατί όποιος θέλει να προστατεύσει την οικογένειά του και τον ιδιωτικό χώρο του, δεν τα κρεμάει κάθε τόσο στα μανταλάκια του Διαδικτύου.

Πηγή

Προβολές : 475


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα