Ζizek (φιλόσοφος): Οι «πέντε ιππότες της Αποκάλυψης» που φέρνουν Αρμαγεδδώνα – Πώς συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

13 Μαΐου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλαπλές, ταυτόχρονες κρίσεις, ή άλλως τους τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης: πανούκλα, πόλεμος, πείνα και θάνατος.

Αυτοί οι αναβάτες δεν μπορούν απλώς να απορριφθούν ως φιγούρες του κακού.

Το Κακό, κυριαρχεί…
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, τίποτα δεν πρόκειται να μας σώσει, εκτός από την Πίστη, την Αγάπη για την Πατρίδα και την Αλληλεγγύη…
Τα χειρότερα, βρίσκονται μπροστά μας… και πρέπει ν’ αντέξουμε, για να δούμε την ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
Καλλιόπη Σουφλή
Ο φόβος μιας ξαφνικής, δραματικής κλιμάκωσης θα στοιχειώσει την καθημερινότητά μας…

Στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις συνέπειές του αναφέρεται με ένα αποκαλυπτικό άρθρο του στο Project Syndicate ο διακεκριμένος φιλόσοφος Slavoj Zizek, κάνοντας λόγο… για Αρμαγεδδώνα.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, «Προς τα τέλη Απριλίου 2022, μόλις δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο κόσμος συνειδητοποίησε τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για το μέλλον.

Η προσδοκία για γρήγορη επίλυσης δεν υπάρχει πια – αντίθετα, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει επιλέξει να την ονομάζει ο Putin, έχει γίνει αποδεκτή ως μια διαδικασία που θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Ο φόβος μιας ξαφνικής, δραματικής κλιμάκωσης θα στοιχειώσει την καθημερινότητά μας.

Τόσο οι σουηδικές αρχές όσο και σε άλλα κράτη συμβουλεύουν τους πολίτες να εφοδιαστούν με προμήθειες, προετοιμάζοντάς τους για συνθήκες πολέμου.

Αυτή η αλλαγή προοπτικής αντανακλάται και στις δύο πλευρές: Στη Ρωσία, οι συζητήσεις για παγκόσμια σύγκρουση γίνονται όλο και πιο έντονες.

Όπως είπε η επικεφαλής του RT, Margarita Simonyan: «Ή θα χάσουμε στην Ουκρανία, ή θα ξεκινήσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το σενάριο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου είναι πιο ρεαλιστικό».
Αυτή η παράνοια υποστηρίζεται από θεωρίες συνωμοσίας.

Όταν ρωτήθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, πώς είναι δυνατόν να κατηγορεί για ναζισμό την Ουκρανία όταν ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky είναι ο ίδιος Εβραίος, απάντησε: «Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά ο Hitler είχε επίσης εβραϊκό αίμα.
Οι σοφοί Εβραίοι λένε ότι οι πιο ένθερμοι αντισημίτες είναι συνήθως Εβραίοι».

Από την άλλη πλευρά, ειδικά στη Γερμανία, διαμορφώνεται μια νέα εκδοχή του πασιφισμού.

Αν κοιτάξουμε πέρα από όλη την υψηλή ρητορική και εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά κάνει η Γερμανία, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Δεδομένων των οικονομικών μας συμφερόντων και του κινδύνου να συρθούμε σε μια στρατιωτική σύγκρουση, δεν πρέπει να υποστηρίξουμε πάρα πολύ την Ουκρανία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα την καταπιεί».

Η Γερμανία φοβάται να περάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Κρεμλίνο.

Αλλά μόνο ο Vladimir Putin αποφασίζει πού αρχίζουν και πού τελειώνουν αυτές οι κόκκινες γραμμές.

Το να παίζει με τον φόβο των δυτικών είναι σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του.

Στοιχηματίζουν σε εφησυχασμό

Προφανώς, όλοι θέλουν να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.

Αλλά υπάρχουν στιγμές που η διστακτικότητα ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο.
Οι θρασύδειλοι «νταήδες» βασίζονται πάντα στο ότι τα θύματά τους δεν θα αντεπιτεθούν.

Για να αποφευχθεί ένας πόλεμος –για να υπάρξει αποτροπή– πρέπει να χαράσσονται διαχωριστικές γραμμές.

Η πρόσφατη αλλαγή των προοπτικών αποκαλύπτει μια βαθιά, σκοτεινή αλήθεια για τη θέση της Δύσης.

Ενώ υποστηριζόταν πως η Ουκρανία θα συντριβόταν γρήγορα, ο πραγματικός μας φόβος ήταν ακριβώς το αντίθετο: ότι η εισβολή θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος.

Θα ήταν πολύ πιο βολικό εάν η Ουκρανία είχε πέσει αμέσως.

Αυτό που θα έπρεπε να ήταν καλά νέα –μια μικρότερη χώρα που αντιστέκεται απροσδόκητα και ηρωικά στη βάναυση επιθετικότητα μιας μεγάλης δύναμης– έχει γίνει πηγή ντροπής, ένα πρόβλημα που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε.

Μάλιστα, ο Γερμανός φιλόσοφος Jurgen Habermas προτείνει, ότι η Ουκρανία είναι ένοχη για ηθικό εκβιασμό έναντι της Ευρώπης.

Υπάρχει κάτι βαθιά μελαγχολικό στη θέση του.

Όπως γνωρίζει καλά ο Habermas, η μεταπολεμική Ευρώπη απαρνήθηκε τον μιλιταρισμό μόνο και μόνο επειδή βρισκόταν τόσο καιρό κάτω από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ.

Αλλά η επιστροφή του πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο υποδηλώνει ότι αυτή η περίοδος μπορεί να έχει τελειώσει και ότι ο άνευ όρων ειρηνισμός θα απαιτήσει βαθύτερους ηθικούς συμβιβασμούς.

Δυστυχώς, θα χρειαστούν ξανά «ηρωικές» πράξεις όχι μόνο για να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως οι οικολογικές καταστροφές και η πείνα.

Ποιανού είναι η παγκοσμιοποίηση;

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα αναφορές για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να λαμβάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για το φυσικό αέριο που παραδίδει στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν θέλει μόνο να διαλύσει την Ευρώπη.

Παρουσιάζεται ως σύμμαχος του αναπτυσσόμενου κόσμου ενάντια στη δυτική νεοαποικιοκρατία.

Οι δραστηριότητες της μισθοφορικής οργάνωσης του Κρεμλίνου, της Ομάδας Wagner προσφέρουν μια γεύση του πώς θα έμοιαζε η παγκοσμιοποίηση.

Η Ρωσία υπολογίζει στην αδυναμία της Ευρώπης να κάνει οτιδήποτε «ηρωικό».

Είναι αλήθεια ότι τέτοιες αλλαγές θα αύξαναν τον κίνδυνο διαφθοράς και θα παρείχαν ευκαιρίες στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα να αποκομίσει επιπλέον κέρδη.

Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να σταθμιστούν έναντι των μεγαλύτερων διακυβευμάτων, που ξεπερνούν κατά πολύ τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι πέντε Ιππείς

Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλαπλές, ταυτόχρονες κρίσεις, ή άλλως τους τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης: πανούκλα, πόλεμος, πείνα και θάνατος.
Αυτοί οι αναβάτες δεν μπορούν απλώς να απορριφθούν ως φιγούρες του κακού.

Όπως σημείωσε ο Trevor Hancock, ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων του Καναδά, «είμαστε εντυπωσιακά κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τους τέσσερις ιππείς, οι οποίοι ρυθμίζουν το μέγεθος του πληθυσμού στη φύση».

Από οικολογική άποψη, οι «τέσσερις αναβάτες» διαδραματίζουν θετικό ρόλο αποτρέποντας τον υπερπληθυσμό.

Αλλά όταν πρόκειται για τους ανθρώπους, αυτή η ρυθμιστική λειτουργία δεν λειτούργησε: «Ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 70 χρόνια, από 2,5 δισεκατομμύρια το 1950 σε 7,8 δισεκατομμύρια σήμερα.
Τι συνέβη λοιπόν…
Γιατί δεν τους ελέγχουμε;

Υπάρχει κάποιος πέμπτος ιππέας που θα κάνει τους πληθυσμούς μας να συντρίψουν κάποια στιγμή.

Μέχρι πρόσφατα, η ανθρωπότητα μπόρεσε να κρατήσει τους τέσσερις αναβάτες υπό έλεγχο με την ιατρική, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Αλλά τώρα οι «τεράστιες και ραγδαίες αλλαγές που έχουμε προκαλέσει» ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας.

Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη απειλή για τον ανθρώπινο πληθυσμό, ο «πέμπτος ιππέας», αν θέλετε, είμαστε εμείς».
Το αν θα καταστραφούμε ή θα σωθούμε εξαρτάται από εμάς.

Ωστόσο, ενώ η παγκόσμια συνειδητοποίηση αυτών των απειλών αυξάνεται, δεν έχει μεταφραστεί σε ουσιαστική δράση, επομένως οι τέσσερις αναβάτες καλπάζουν όλο και πιο γρήγορα.

Μετά τη μάστιγα της COVID-19 και την επιστροφή του πολέμου, έρχονται οι κρίσεις πείνας.

Όλα έχουν ή θα οδηγήσουν σε μαζικούς θανάτους, όπως και οι ολοένα και πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Θα πρέπει, φυσικά, να αντισταθούμε στον πειρασμό να δοξάσουμε τον πόλεμο ως μια εμπειρία που θα μας βγάλει από τον καταναλωτιστικό ηδονισμό μας.

Μάλλον, είναι να κινητοποιηθούμε με τρόπους που θα μας ωφελήσουν πολύ μετά το τέλος του πολέμου.

Δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε, το στρατιωτικό πάθος είναι μια δειλή απόδραση από την πραγματικότητα».

 

Πηγή

Προβολές : 379


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα