ΗΠΑ: Η Pfizer Ζητά Από Το Δικαστήριο Να Απορρίψει Την Αγωγή Πληροφοριοδότη (Whistleblower) Επειδή Η Κυβέρνηση Γνώριζε Την Απάτη

ΗΠΑ: Η Pfizer Ζητά Από Το Δικαστήριο Να Απορρίψει Την Αγωγή Πληροφοριοδότη (Whistleblower) Επειδή Η Κυβέρνηση Γνώριζε Την Απάτη

16 Ιουλίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:337
Μοίρασέ το

“Η Pfizer, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τα περισσότερα ποινικά πρόστιμα στον κόσμο, θέλει να αποδυναμώσει τους νόμους που την καθιστούν υπόλογη”, δήλωσε ο Barnes στο The Defender.

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Michael Nevradakis, Ph.D. | Διαβάστε το εδώ

 

Η αγωγή που κατέθεσε η καταγγέλλουσα Brook Jackson, η οποία ισχυρίζεται ότι η Pfizer και δύο από τους εργολάβους της παραποίησαν δεδομένα και διέπραξαν άλλες πράξεις απάτης κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών COVID-19 της Pfizer, αναστέλλεται μετά την αίτηση των κατηγορουμένων για απόρριψη της υπόθεσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Defender, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την καταγγέλουσα Brook Jackson δήλωσε ότι η Pfizer υποστήριξε ότι η αγωγή, η οποία κατατέθηκε βάσει του νόμου περί ψευδών απαιτήσεων, θα πρέπει να απορριφθεί επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε για τις ατασθαλίες στις κλινικές δοκιμές, αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής εμβολίων.

Σύμφωνα με τον νόμο περί Ψευδών Απαιτήσεων (False Claims Act), οι πληροφοριοδότες μπορούν να ανταμειφθούν για την εμπιστευτική αποκάλυψη απάτης που έχει ως αποτέλεσμα οικονομική ζημία για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 2016 που διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής μιας νομικής αρχής γνωστής ως “ουσιαστικότητα” είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά αποφάσεων ομοσπονδιακών δικαστηρίων στις οποίες απορρίφθηκαν υποθέσεις απάτης που ασκήθηκαν βάσει του νόμου περί ψευδών απαιτήσεων.

Όπως ερμηνεύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, εάν η κυβέρνηση συνέχισε να πληρώνει έναν εργολάβο παρά την δόλια δραστηριότητα του εργολάβου, η απάτη δεν θεωρήθηκε “ουσιώδης” για τη σύμβαση.

Η Pfizer είναι ομοσπονδιακός εργολάβος επειδή υπέγραψε πολλαπλές συμβάσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παροχή εμβολίων COVID-19 και Paxlovid, ενός χαπιού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ιού***.


***Σημ.: “Ιός” που ουδέποτε έχει αποδειχθεί επιστημονικά η ύπαρξη του.


“Η Pfizer ισχυρίζεται ότι μπορεί να τη γλιτώσει με την απάτη εφόσον η κυβέρνηση θα της έδινε επιταγή παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την απάτη”, δήλωσε ο δικηγόρος Robert Barnes.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η Ventavia Research Group, η οποία διεξήγαγε δοκιμές εμβολίων για λογαριασμό της Pfizer, και η ICON PLCεπίσης εργολάβος της Pfizer.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι διατάξεις του νόμου περί Ψευδών Απαιτήσεων για την καταπολέμηση των αντιποίνων και να εγκατασταθούν νέες διασφαλίσεις κατά της μαύρης λίστας σε επίπεδο βιομηχανίας των πληροφοριοδοτών που αναζητούν εργασία, το Κογκρέσο τον Ιούλιο του 2021 εισήγαγε τον νόμο περί τροποποιήσεων του νόμου περί Ψευδών Απαιτήσεων του 2021.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Pfizer προσέλαβε έναν καλά δικτυωμένο λομπίστα, τον Hazen Marshall, και τη δικηγορική εταιρεία Williams & Jensen για να ασκήσει πιέσεις κατά του νομοσχεδίου.

Η Pfizer είχε προηγουμένως υποστεί βαρύ πρόστιμο σε σχέση με τον νόμο περί ψευδών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο διακανονισμού του 2009, η εταιρεία κατέβαλε πρόστιμα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ο μεγαλύτερος διακανονισμός απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην ιστορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – που προέκυψε από ισχυρισμούς για παράνομη εμπορία προϊόντων εκτός επισήμανσης που δεν είχαν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

“Η Pfizer, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τα περισσότερα ποινικά πρόστιμα στον κόσμο, θέλει να αποδυναμώσει τους νόμους που την καθιστούν υπόλογη”, δήλωσε ο Barnes στο The Defender.

Το Κογκρέσο δεν έχει λάβει καμμία δράση σχετικά με τον νόμο περί τροποποιήσεων των ψευδών απαιτήσεων από τον Νοέμβριο του 2021, όταν το νομοσχέδιο προστέθηκε στο νομοθετικό ημερολόγιο της Γερουσίας.

O Barnes δήλωσε ότι η έκβαση της υπόθεσης της Jackson κατά της Pfizer είναι σημαντική όχι μόνο για την εντολέα του, αλλά και για το αμερικανικό κοινό.

“Αυτή η υπόθεση θα καθορίσει αν η Big Pharma μπορεί να κλέβει τον αμερικανικό λαό χρησιμοποιώντας ένα επικίνδυνο φάρμακο που βλάπτει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς καμία νομική προσφυγή, επειδή ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση συμμετείχε στην απάτη”.

Η Jackson ήταν περιφερειακή διευθύντρια της Ventavia για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2020, αλλά απολύθηκε αφού ενημέρωσε τον FDA για θέματα σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων της Pfizer.

Μετά την απόλυσή της, έδωσε στο The BMJ  μια κρύπτη με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις που αναδεικνύουν τα φερόμενα ως αδικήματα της Ventavia.

Τα έγγραφα που παρείχε περιείχαν στοιχεία για παραποιημένα δεδομένα, αποτυχίες τυφλών δοκιμών και επίγνωση εκ μέρους τουλάχιστον ενός στελέχους της Ventavia ότι μέλη του προσωπικού της εταιρείας “παραποιούσαν δεδομένα”.

Τα έγγραφα της Jackson παρείχαν επίσης στοιχεία για διαχειριστές που δεν είχαν “καμία εκπαίδευση” ή ιατρική πιστοποίηση ή που παρείχαν “πολύ λίγη εποπτεία” κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Η Jackson κατέθεσε την αγωγή της τον Αύγουστο του 2021, στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, Ανατολική Περιφέρεια του Τέξας, Τμήμα Beaumont, υποστηρίζοντας ότι η Pfizer, η Ventavia και η ICON “σκόπιμα απέκρυψαν κρίσιμες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους”.

Ένας δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου αποσφράγισε τον Φεβρουάριο την αγωγή της Jackson, η οποία περιελάμβανε 400 σελίδες εκθεμάτων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Jackson, η οποία είχε περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε κλινικές δοκιμές,ενημέρωσε επανειλημμένα τους ανωτέρους της για κακή διαχείριση του εργαστηρίου, ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών και ζητήματα ακεραιότητας των δεδομένων” κατά τη διάρκεια των περίπου δύο εβδομάδων που απασχολούνταν στη Ventavia.

” Η Brook [Jackson] κατέθεσε αγωγή Qui Tam και αγωγή εκδικητικής απόλυσης κατά της Pfizer και άλλων για απάτη εις βάρος του λαού σχετικά με τις ψευδείς πιστοποιήσεις της Pfizer προς το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19″, δήλωσε ο Barnes.

Μια υπόθεση Qui Tam αναφέρεται σε μια διάταξη του νόμου περί ψευδών απαιτήσεων που επιτρέπει σε άτομα και οντότητες με στοιχεία απάτης εις βάρος ομοσπονδιακών προγραμμάτων ή συμβάσεων να μηνύουν τον παραβάτη για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ

“Συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, έγινε μάρτυρας εξαιρετικών ατασθαλιών, κατήγγειλε την υπόθεση και απολύθηκε γρήγορα αφού κατήγγειλε την υπόθεση”.

Ο Barnes δήλωσε ότι η νομική του ομάδα θα καταθέσει τον Αύγουστο το υπόμνημα της αντίθεσής της στην αίτηση απόρριψης της Pfizer και ο δικαστής μπορεί να αποφανθεί επί της αίτησης απόρριψης μέχρι το φθινόπωρο του 2022.


Ο Michael Nevradakis, Ph.D., είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ερευνητής με έδρα την Αθήνα.


—Δικτυογραφία:

Pfizer Asks Court to Dismiss Whistleblower Lawsuit Because Government Was Aware of Fraud – LewRockwell

Pfizer Asks Court to Dismiss Whistleblower Lawsuit Because Government Was Aware of Fraud

Πηγή https://apollodoros.substack.com/p/pfizer-whistleblower

Προβολές : 337


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα