ΗΠΑ: Πανικός στο Oregon – Προάγγελος τεράστιου σεισμού άνω των 9 Ρίχτερ η έκλυση επικίνδυνου υγρού στον πυθμένα της θάλασσας

ΗΠΑ: Πανικός στο Oregon – Προάγγελος τεράστιου σεισμού άνω των 9 Ρίχτερ η έκλυση επικίνδυνου υγρού στον πυθμένα της θάλασσας

17 Απριλίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:599
Μοίρασέ το

 

“Ένα χημικά διακριτό υγρό που εκτοξεύεται από τον πυθμένα της θάλασσας” εντόπισαν οι ερευνητές σε ένα τμήμα ενός ρήγματος μήκους 600 μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο βρίσκεται μόλις 50 μίλια μακριά από τις ακτές του Oregon και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει έναν καταστροφικό σεισμό στον βορειοδυτικό Ειρηνικό.

ΗΠΑ: Πανικός στο Oregon - Προάγγελος τεράστιου σεισμού άνω των 9 Ρίχτερ η έκλυση επικίνδυνου υγρού στον πυθμένα της θάλασσας
Η χημεία των ρευστών της διαρροής είναι μοναδική και περιλαμβάνει ακραίο εμπλουτισμό σε βόριο και λίθιο, καθώς και χλώριο, κάλιο και μαγνήσιο
“Ένα χημικά διακριτό υγρό που εκτοξεύεται από τον πυθμένα της θάλασσας” εντόπισαν οι ερευνητές σε ένα τμήμα ενός ρήγματος μήκους 600 μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο βρίσκεται μόλις 50 μίλια μακριά από τις ακτές του Oregon και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει έναν καταστροφικό σεισμό στον βορειοδυτικό Ειρηνικό.
“Η Όαση της Πυθίας είναι μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα διαρροή στον πυθμένα στο τμήμα του Κεντρικού Oregon της ζώνης υποβύθισης Cascadia, όπου η εστιασμένη εκτόνωση εκπέμπει εξαιρετικά τροποποιημένα ρευστά ~9°C πάνω από τη θερμοκρασία υποβάθρου.
Η χημεία των ρευστών της διαρροής είναι μοναδική για την Cascadia και περιλαμβάνει ακραίο εμπλουτισμό σε βόριο και λίθιο, καθώς και χλώριο, κάλιο και μαγνήσιο.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ρευστά προέρχονται από αντιδράσεις συμπίεσης του νερού των πόρων και αφυδάτωσης ορυκτών με ελάχιστες θερμοκρασίες πηγής 150° έως 250°C, τοποθετώντας την πηγή στο όριο της πλάκας ή κοντά σε αυτό, στα ανοικτά του κεντρικού Oregon”, έγραψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε μελέτη τους.

Έρχεται μεγάλος σεισμόςΟι ερευνητές δήλωσαν ότι η διαρροή βρίσκεται σχεδόν ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού στο όριο των πλακών και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2015.Φοβούνται ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι σημάδι μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας:
“Η ζώνη του ρήγματος megathrust είναι σαν ένα τραπέζι air hockey.
“Αν η πίεση του ρευστού είναι υψηλή, είναι σαν να ενεργοποιείται ο αέρας, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη τριβή και οι δύο πλάκες μπορούν να ολισθήσουν.
Εάν η πίεση του ρευστού είναι χαμηλότερη, οι δύο πλάκες θα κλειδώσουν – τότε είναι που μπορεί να δημιουργηθεί πίεση”, έγραψε ο Evan Solomon, αναπληρωτής καθηγητής ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που μελετά τη γεωλογία του θαλάσσιου πυθμένα. 

Βίντεο ενός υποβρύχιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που ερευνά τις διαρροές του πυθμένα.

Η ζώνη υποβύθισης Cascadia περαβάλλει αρκετές μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ακτής, όπως το Σιάτλ και το Πόρτλαντ του Όρεγκον, καθώς και τη Βόρεια Καλιφόρνια και το νησί Βανκούβερ στον Καναδά.

Και οι ερευνητές φοβούνται ότι η σεισμικά ήσυχη γραμμή ρήγματος θα μπορούσε να αφυπνιστεί και να “εξαπολύσει έναν σεισμό μεγέθους 9 βαθμών στον βορειοδυτικό Ειρηνικό”.

 

 

Πηγή

Προβολές : 599


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα