«Η Αγία Σοφία σε κίνδυνο»! Το λένε και το γράφουν οι Τούρκοι μια και στην Αθήνα «δεν είναι καλή στιγμή να μιλάμε για την Τουρκία»

«Η Αγία Σοφία σε κίνδυνο»! Το λένε και το γράφουν οι Τούρκοι μια και στην Αθήνα «δεν είναι καλή στιγμή να μιλάμε για την Τουρκία»

20 Μαΐου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:160
Μοίρασέ το

 

Απαράδεκτες εικόνες για έναν ιερό χώρο, ένα μνημείο που έχει μια προϊστορία 1500 ετών.  Η κατάσταση αυτή δεν δείχνει μόνο έλλειψη σεβασμού αλλά και έλλειψη πολιτισμού.

 

 

 

 

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΑΛΩ… αλλά ποιός νοιάζεται γι αυτό;

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σιωπούν και δεν κάνουν καμιά ενέργεια… και ο νεοέλληνες πάνε για ψώνια στην Κωνσταντινούπολη…

Η … “εκκλησία” της Ελλάδος, Τζερώνυμο και ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ, ΣΙΩΠΟΥΝ…

ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΣΥΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ… ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Γράφει η

ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Στο άρθρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης  Σερίφ Γιασάρ υποστηρίζει ότι ακόμα και οι ανάσες τόσων ανθρώπων προκαλούν υγρασία που βλάπτει τα τοιχώματα του κτηρίου.  Πιστεύει ότι πρέπει να επιβληθεί ξανά εισιτήριο για την είσοδο , η οποία δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη και οι άνθρωποι να εισέρχονται κατά ομάδες 20 ατόμων . Εάν δεν λάβουν μέτρα και συνεχίσουν την ίδια τακτική δυστυχώς η προστατευόμενη αυτή κληρονομιά της ανθρωπότητας δεν θα αντέξει μέχρι το 2050.

Πριν από τη Τζουμχουριέτ  οι ρεπόρτερ  Τουγτζέ Γιλμάζ και Μελίν Ντουρμάζ επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία και κατέγραψαν όσα είδαν στην Ιστοσελίδα Bianet (12/5).

Αξίζει πράγματι να παρακολουθήσουμε τα βήματά τους: «Οδεύοντας προς την Αγία Σοφία το πρώτο πράγμα που μας υποδέχεται είναι η πινακίδα AyasofyaI Kebir CamiI Serif.  Στη συνέχεια τα εμπόδια της Αστυνομίας.  Σημαντική λεπτομέρεια είναι ο μεγάλος αριθμός των Αστυνομικών που βρίσκεται στα πέριξ και το κλείσιμο των δρόμων περιμετρικά.   Κλείνουν με μπάρες τους δρόμους που οδηγούν στο κτηριο κι επιτρέπουν την είσοδο από συγκεκριμένο σημείο.

Όταν ρωτήσαμε να μάθουμε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αστυνομικοί, ο άνθρωπος που εργάζεται στην Καντίνα στο κέντρο της Πλατείας μας είπε:  «Έτσι είναι από τότε που έγινε τζαμί».

Υπάρχει μια μεγάλη ουρά στην είσοδο. Κατά μήκος αυτού του ανθρώπινου όγκου μπορεί να συναντήσεις πολίτες από πολλές εθνότητες , ξεναγούς και πωλητές φουλαριών.

Οι πωλητές που νόμισαν ότι είμαστε ξένοι τουρίστες προσπάθησαν να μας μιλήσουν αγγλικά και γερμανικά. Μας είπαν ότι το κάθε φουλάρι στοιχίζει 125 λίρες. Όταν κατάλαβαν ότι μιλάμε τουρκικά, η τιμή μειώθηκε στις 50 λίρες.

Εάν είστε γυναίκα πρέπει να έχετε μαζί σας κάτι που θα καλύψετε τα μαλλιά σας, γιατί οι Αστυνομικοί θα σας ζητήσουν να καλύψετε το κεφάλι σας όχι μόνο μέσα στο¨ τζαμί ¨αλλά και στο νάρθηκα.

Δεν καταβάλετε τίμημα για την είσοδο στην Αγία Σοφία. Πριν γίνει τέμενος η είσοδος στοίχιζε 100 λίρες το άτομο.

Ο γυναικωνίτης παραμένει κλειστός. Όταν ρωτήσαμε τον φύλακα αν μπορούμε να ανεβούμε επάνω  μας απάντησε ότι «ο χώρος αυτός παραμένει κλειστός και πρέπει να πάρετε άδεια από τη νομαρχία για να τον επισκεφθείτε».

Όταν εισέλθετε στην Αγία Σοφία σας υποδέχεται ένα απόκομμά της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως κρεμασμένο , μέσα σε πλαίσιο στον τοίχο.

Επιβεβαιώνει , στην περίοπτη αυτή θέση, την επιδίωξη της εξουσίας να την μετατρέψει από Μουσείο σε τζαμί.

Οι τουρίστες, αλλά και οι άνθρωποι που εισέρχονται για να προσευχηθούν είναι αναγκασμένοι να βγάλουν τα παπούτσια τους.

Αφήσαμε τα παπούτσια μας σε ένα μικρό ντουλάπι που υπήρχε σε μια γωνιά.

Στην είσοδο χωρίζονται οι άνδρες από τις γυναίκες και πηγαίνουν σε ξεχωριστούς χώρους. Εισερχόμαστε στο τμήμα των γυναικών . Υπάρχει μια έντονη οσμή στο χώρο. Εδώ παρατηρείτε και παιδιά που τρέχουν πέρα δώθε. Υπάρχουν σπασμένα τζάμια κι  ένα κόκκινο μπαλόνι που γράφει  Hello Kitty.

Όλα τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με κουρτίνες.  Εκτός από την απεικόνιση των Σεραφείμ. Γιατί οι Άγγελοι αυτοί κατέχουν σημαντική θέση στο Ισλάμ.¨

Απαράδεκτες εικόνες για έναν ιερό χώρο, ένα μνημείο που έχει μια προϊστορία 1500 ετών.  Η κατάσταση αυτή δεν δείχνει μόνο έλλειψη σεβασμού αλλά και έλλειψη πολιτισμού.

Ελπίζουμε η Unesco  που ξύπνησε επιτέλους για τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα να ζητήσει τη λήψη  μέτρων για την προστασία της Αγίας Σοφίας.

Τέλος, θα παραθέσουμε αποσπάσματα από το γλαφυρό άρθρο του Γιλμάζ Οζντίλ στην εφημερίδα Sozcu, που  χλευάζει τις φθορές στην πύλη του αυτοκράτορα στον ιερό ναό του Χριστιανισμού:«Η πόρτα που έχει ιστορία 1400 χρόνων παρουσίασε φθορές. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι πολίτες μας την έσκαψαν με τα χέρια και έφαγαν τα ρινίσματα ξύλου, γιατί είναι ιερά.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε την Κιβωτό του Νώε και με τα ξύλα της έφτιαξε τη συγκεκριμένη πόρτα. Αυτό και μόνο την έκανε ευλογημένη για το λαό μας.

Βέβαια, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι την πύλη αυτή την έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Fossati την εποχή του  σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ…

Οι συμπολίτες μας αδιαφορούν αν πρόκειται για Βυζαντινό ή οθωμανικό έργο. Εξάλλου πριν λίγο καιρό έφαγαν  τον αυτοκράτορα Μελιγκαζί των Ντανισμέντ.

Μπήκαν στο Μαυσωλείο του στην Καισάρεια άνοιξαν κρυφά τον τάφο κι έφαγαν μικρά κομμάτια από την μούμια του Μελιγκαζί για θρησκευτικούς λόγους. Σύμφωνα με την παράδοση όποια γυναίκα δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει όταν έπινε σούπα με κομμάτια από τον Μελιγκαζί έμενε αμέσως έγκυος. Υπήρξαν κάποιοι που αφαίρεσαν τα δόντια του , τα έβρασαν και ήπιαν το ζωμό σαν τσάι.

Η λέξη Ντανισμέτ σημαίνει γνωστικός άνθρωπος. Ο λαός μας τελικά είναι τόσο γνωστικός που έφαγαν όλη τη γνώση.

Άλλοι πάλι ήπιαν τα ούρα της καμήλας επειδή έχουν θεραπευτικές ιδιότητες κι έπεσαν σε κώμα……»

Τι να πει κανείς για τέτοιο σκοταδισμό. Οι άνθρωποι δεν έφτασαν ακόμα στον Μεσαίωνα, έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουν στον 21ο .

 

Πηγή

Προβολές : 160


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα