Η Αφρική δεν είναι φτωχή...Πώς η Δύση εκμεταλλεύεται τον πλούτο της. (βίντεο)

Η Αφρική δεν είναι φτωχή...Πώς η Δύση εκμεταλλεύεται τον πλούτο της. (βίντεο)

5 Οκτωβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:242
Μοίρασέ το

 

Διαλύει την ψευδαίσθηση της δήθεν δυτικής βοήθειας που ρέει στην Αφρική, αποκαλύπτοντας μια σκληρή αλήθεια: η Αφρική συντηρεί τον δυτικό κόσμο λόγω της έλλειψης πόρων της.

Σ’ αυτόν τον τρομακτικά άνισο κόσμο, κάποια στιγμή θα πρέπει να επέλθει η δικαιοσύνη και να εκλείψουν “οι δυνατοί”, που εκμεταλλεύονται πάντα τους αδύναμους.
Καλλιόπη Σουφλή

Μετάφραση Nioland

 

26 Ιαν 2015 – Η Αφρική δεν είναι φτωχή: Αυτή η ομιλία δόθηκε σε μια τοπική εκδήλωση TEDx, η οποία πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από τα συνέδρια TED. Η Mallence Bart-Williams παρουσίασε τη δεύτερη πατρίδα της, τη Σιέρα Λεόνε και τους ταλαντούχους ανθρώπους της, οι οποίοι αποτελούν μέρος του έργου της FOLORUNSHO καθώς και την αλήθεια για το πώς η Δύση εκμεταλλεύεται τον πλούτο της Αφρικής.

Εν μέσω της αποφασιστικής αντίδρασης της Αφρικής απέναντι στις ξένες δυνάμεις και τον δυτικό κόσμο, μια ισχυρή ομιλία της Mallence Williams ήρθε στην επιφάνεια, καθηλώνοντας τους πάντες.

Έχοντας σπουδάσει χρηματοοικονομικά και οικονομικά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, η έρευνα της Mallence περιστρέφεται γύρω από ένα αινιγματικό ερώτημα:

“Γιατί 5.000 μονάδες του νομίσματός μας ισοδυναμούν με μόλις μία μονάδα του δικού σας, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε απτά αποθέματα χρυσού;”

Διαλύει την ψευδαίσθηση της δήθεν δυτικής βοήθειας που ρέει στην Αφρική, αποκαλύπτοντας μια σκληρή αλήθεια: η Αφρική συντηρεί τον δυτικό κόσμο λόγω της έλλειψης πόρων της.

Η Δύση, εξαρτώμενη από την Αφρική, εξασφαλίζει αυτή τη δωρεάν βοήθεια προς την Αφρική και ταυτόχρονα αποσταθεροποιώντας σκόπιμα τα πλουσιότερα αφρικανικά έθνη μέσω ενορχηστρωμένων εκστρατειών δημοσίων σχέσεων.

Οι εκστρατείες αυτές διαιωνίζουν την παγκόσμια εικόνα μιας άπορης Αφρικής που επιβιώνει από το έλεος της Δύσης, επιδέξια ενορχηστρωμένη από οργανώσεις όπως η Oxfam, η UNICEF και ο Ερυθρός Σταυρός μέσω διαφημιστικών εκστρατειών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

“Το ΔΝΤ ανέφερε ότι 6 από τις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται στην Αφρική, μετρούμενες με βάση την αύξηση του ΑΕΠ τους.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, λαμβάνει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, συναλλαγματικά αποθέματα από αφρικανικές χώρες, με βάση το αποικιακό χρέος, που τις αναγκάζουν να πληρώνουν.”

“Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στις τράπεζές μας προέρχεται ακριβώς από την εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου.”

“Το 2008, δήλωσε ότι χωρίς την Αφρική, η Γαλλία θα κατρακυλήσει στα επίπεδα των τρίτων χωρών του κόσμου. Αυτό συμβαίνει στον κόσμο, ο κόσμος που εμείς δημιουργήσαμε.”

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργούν τα πράγματα στη φύση;

Κάποιος θα υπέθετε ότι στην εξέλιξη ο ισχυρότερος επιβιώνει.

Ωστόσο, στη φύση κάθε είδος που κυνηγά και εκμεταλλεύεται υπερβολικά τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται ως τροφή, η φυσική επιλογή αργά ή γρήγορα θα εξοντώσει τον θηρευτή.

Επειδή ανατρέπει την ισορροπία.

 


Ποια είναι η Mallence Bart-Williams?

Η Mallence Bart-Williams γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας. Είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης από τη Σιέρα Λεόνε και Γερμανίδα σχεδιάστρια μόδας. Συνέχισε τις σπουδές της στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά στο Παρίσι, τη Σιγκαπούρη και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα ζει σε όλο τον κόσμο, παράγει μια σειρά φυσικών καλλυντικών στο Χονγκ Κονγκ και είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια δημιουργικού σχεδιασμού της δημιουργικής κολεκτίβας FOLORUNSHO με έδρα το Φριτάουν, μια “SHARITY” που ξεκίνησε η ίδια με παιδιά του δρόμου στη Σιέρα Λεόνε.

Λόγω της καταγωγής της από τη Γερμανία και τη Σιέρα Λεόνε, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως γέφυρα που συνδέει δύο εξαιρετικά διαφορετικούς κόσμους. Το διαφορετικό της υπόβαθρο της επιτρέπει να βλέπει δημιουργικές λύσεις σε κοινά προβλήματα.

Μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας της, η κολεκτίβα της έβγαλε τα άστεγα παιδιά από τους δρόμους και τα έβαλε στο σχολείο, ανέπτυξε μια συλλογή αθλητικών παπουτσιών και ρούχων, δημοσίευσε ένα βιβλίο και ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία τους και διοργάνωσε εκθέσεις καλών τεχνών.

Μέσω της δουλειάς της με το FOLORUNSHO συνδέει τις πολιτιστικές αντιθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μοιραστούν ιδέες, να αναλάβουν δράση και να έχουν αποτελέσματα.

Πηγή: Africa Is Not Poor (Mallence Bart-Williams @ TEDxBerlinSalon)


Το Substack του Nioland είναι μια έκδοση που υποστηρίζεται από τους αναγνώστες. Για να λαμβάνετε νέες δημοσιεύσεις υποστηρίξτε το έργο μου. Γίνετε συνδρομητές δωρεάν ή επί πληρωμή με πλεονεκτήματα.


Λεπτομέρειες για το κόστος και τα πλεονεκτήματα πληρωμένης συνδρομής (μηνιαία ή ετήσια) εδώ:

Επιλέξτε Συνδρομητικό Πρόγραμμα

 

Πηγή https://nioland.substack.com/p/mallence-williams

Προβολές : 242


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα