Η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία κρίνει τα πάντα – Σφυροκοπούν το Donbass οι Ρώσοι – Θα σταματήσουν εκεί;

19 Απριλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Με την πτώση της Μαριούπολης να θεωρείται πως είναι θέμα μερικών ωρών, οι ρωσικές δυνάμεις ευελπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλάβουν και τις δύο αυτές επαρχίες του Donbass, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν και έναν από τους βασικούς στόχους που είναι η χερσαία σύνδεση της Κριμαίας, μέσω της Μαριούπολης, με το Donbass και τη Ρωσία.

Θέμα ωρών θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης – Έφοδος φιλορώσων αυτονομιστών στο εργοστάσιο Azovstal

Στη δεύτερη φάση του εισήλθε από χθες Δευτέρα 18/4 ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την ευρείας κλίμακας στρατιωτική τους επίθεση με απώτερο στόχο την κατάληψη του Donbass, και συγκεκριμένα των επαρχιών του Donetsk και του Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.

Με την πτώση της Μαριούπολης να θεωρείται πως είναι θέμα μερικών ωρών, οι ρωσικές δυνάμεις ευελπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλάβουν και τις δύο αυτές επαρχίες του Donbass, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν και έναν από τους βασικούς στόχους που είναι η χερσαία σύνδεση της Κριμαίας, μέσω της Μαριούπολης, με το Donbass και τη Ρωσία.

Εφόσον υλοποιηθούν σχετικά σύντομα αυτοί οι στόχοι, η Μόσχα θα έχει ένα ικανό αφήγημα για να δικαιολογήσει στη ρωσική κοινή γνώμη τόσο τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία όσο και τις απώλειες που υπήρξαν στο ρωσικό στράτευμα σε αυτές τις 55 ημέρες του πολέμου.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να παραδοθούν, λένε πως θα πολεμήσουν μέχρι τέλους και ζητούν από τη Δύση να εξακολουθήσει να τους στηρίζει με την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις μάχες στο Donbass, προειδοποιώντας πως αυτές θα είναι και οι σκληρότερες που θα έχουμε δει εδώ και πολλές γενιές σε ευρωπαϊκό έδαφος αφενός λόγω της συγκέντρωσης μεγάλων δυνάμεων της Ρωσίας αφετέρου γιατί η Ουκρανία έχει αναπτυγμένες στην περιοχή αυτή μερικές από τις καλύτερα εξοπλισμένες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις της.

Σε κάθε περίπτωση η έκβαση των συγκρούσεων θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις που εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.

 

Θα σταματήσουν στο Donbass;

 

Εφόσον καταλάβουν τη Μαριούπολη, οι Ρώσοι θα έχουν επιτύχει μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη.

Όχι μόνο για την ένωση της Κριμαίας με το Donbass αλλά και γιατί θα έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και σχεδόν το 80% της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον, θα είναι το καλύτερο «χαρτί» στα χέρια του Putin για να πει ότι κέρδισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά το ερώτημα είναι εάν σε αυτήν την περίπτωση, ο Putin και η Ρωσία θα σταματήσουν στο Donbass.

Με την πτώση της Μαριούπολης, το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών θα εκτοξευθεί στα ύψη ενώ παράλληλα 6.000 στρατιώτες θα μπορούν να συνδράμουν και σε άλλα μέτωπα όπως δυτικότερα προς το Mikolayiv και την Οδησσό είτε βορειοδυτικά προς το Dnipro και το Kharkiv, κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας.

12_19.JPG

Έφοδος φιλορώσων ανταρτών στο εργοστάσιο Azovstal – Η ύστατη μάχη στη Μαριούπολη

Έφοδο στο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα Azovstal, το οποίο αποτελεί τον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Μαριούπολη, πραγματοποιούν δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών με απώτερο στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Eduard Basurin, εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών, υποστήριξε ότι δυνάμεις των αυτονομιστών επιχειρούν να εισβάλλουν στο εργοστάσιο, ενώ ο Denis Pushilin, επικεφαλής των αυτονομιστών του Donetsk, είπε πως στόχος των αυτονομιστών είναι να απελευθερώσουν το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό.

Εκτιμάται πως στο εργοστάσιο βρίσκονται περίπου 800 Ουκρανοί στρατιώτες αλλά και δεκάδες πολίτες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά που αναζήτησαν καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου προκειμένου να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς.

Μάλιστα νωρίτερα οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων από το εργοστάσιο.

 

Έκκληση για την εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal

 

Το εργοστάσιο Azovstal αποτελεί και τον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 800 Ουκρανοί υπερασπιστές.

Πάντως, ο Denys Prokopenko, επικεφαλής του Τάγματος του Αζόφ κάλεσε τη Δύση και την παγκόσμια κοινότητα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Azovstal.

Όπως αναφέρει, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά και οικογένειες βρίσκονται στα υπόγεια του εργοστασίου.

Τελεσίγραφο από Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κάλεσε την Τρίτη τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην υπό πολιορκία ουκρανική πόλη Μαριούπολη, μέχρι το μεσημέρι, ώρα Μόσχας 09:00 GMT (δηλαδή 12:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

«Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους εγγυόμαστε ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

Shmyhal: Ακόμα αμύνεται η Μαριούπολη 

 

Η Μαριούπολη δεν έχει πέσει ακόμα, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αμύνονται υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmycal, αν και θεωρείται ότι είναι πλέον θέμα χρόνου όλη η πόλη να περάσει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

«Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα.
Υπάρχουν ακόμα οι στρατιωτικές μας δυνάμεις εκεί, οι στρατιώτες μας, συνεπώς θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» είπε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC ο Shmyhal.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλη η πόλη έχει περάσει στον έλεγχο των Ρώσων με εξαίρεση το τεράστιο εργοστάσιο Azovstal, όπου είναι εγκλωβισμένες οι ουκρανικές δυνάμεις και δυνάμεις από το Τάγμα του Αζόφ.

3_140.jpg

Κόλαση

Οι τοπικές αρχές στο Donbass κάνουν λόγο για ισχυρότατους βομβαρδισμούς με τον κυβερνήτη του Luhansk, Serhiy Gaidai να κάνει λόγο για πραγματική κόλαση.

«Αρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες.
Γίνονται μάχες στη Rubizhne και στην Popasna, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις» υποστήριξε ο Gaidai, επισημαίνοντας ότι η Kremimna «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό Ουκρανών αξιωματούχων για τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Ο Gaidai υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά αμάχων που επιχειρούσαν να εκκενώσουν τη Kremimna με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

Επιπλέον, τόνισε ότι λόγω των ισχυρών βομβαρδισμών, ισοπεδώθηκαν τόσο το Rubizhne όσο και το Lysychansk.

Danilov (Ουκρανία): Οι Ρώσοι επιχείρησαν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας μας – Αντέχουμε

Τη θέση πως ο ουκρανικός στρατός κράτησε τη γραμμή άμυνας του κατόπιν της σφοδρής ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας διατύπωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Ουκρανίας, Olekskiy Danilov.

«Οι εισβολείς προσπάθησαν να σπάσουν τις άμυνες μας.
Ευτυχώς ο στρατός μας αντέχει.
Πέρασαν μόνο από δύο πόλεις, τη Kreminna και μια άλλη μικρότερη» ανέφερε ο Danilov, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε σπιθαμή από το έδαφος μας».

Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια επίθεση σε ένα ευρύ μέτωπο περίπου 300 χιλιομέτρων, με το κύριο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων να δίνεται στο Donbass και στην επαρχία της Zaporizhzhia.

 

Zelensky: Θα πολεμήσουμε, θα αμυνθούμε

 

Την έναρξη της δεύτερης φάσης του πολέμου ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Donbass, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό.
Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή.

Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε.
Θα αμυνθούμε» είπε ο Zelensky.

 

Oυκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι θέλουν τον πλήρη έλεγχο των Donetsk, Luhansk
Τον πλήρη έλεγχο των Donetsk και Luhansk θέλουν οι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθετικές ενέργειες στις επαρχίες αυτές, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός.

«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ρωσίας» αναφέρουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να διατηρούν τον μερικό αποκλεισμό του Kharkiv.

«Βασικός τους στόχος είναι να διαπεράσουν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας σε Luhansk και Donetsk όπως και το να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τη Μαριούπολη.

Η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το έδαφος της Ρωσίας για να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις και αναγνωρίσεις στην Ουκρανία» επισημαίνει ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος αναφέρεται και στις απώλειες που έχει υποστεί η 810η ταξιαρχία πεζοναυτών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας λόγο για 158 νεκρούς Ρώσους, για περίπου 500 τραυματίες και για 70 αγνοούμενους.

 

 

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί – Χτύπησαν χωριό στο ρωσικό έδαφος – Μια τραυματίας

Στην αντεπίθεση περνούν οι Ουκρανοί, οι οποίοι φέρονται να έπληξαν ένα χωριό στο ρωσικό έδαφος στην επαρχία του Belgorod.
Σε ανακοίνωση του στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας του Belgorod, Vyacheslav Gladkov υποστήριξε ότι χτυπήθηκε το χωριό Golovchino με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια κάτοικος.

Δεν είναι γνωστό αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία για επίθεση ελικοπτέρων εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Belgorod, για βομβαρδισμούς χωριών καθώς και για πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.

14_5.jpg
Πεντάγωνο: Περισσότερες δυνάμεις των Ρώσων στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας

Την θέση ότι η Ρωσία αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας διατύπωσε ο John Kirby εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο για μια «ροή δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Donbass».

«Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία» είπε ο Kirby, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως είπε, παρατηρείται συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Donbass και στο νότο της Ουκρανίας, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».
«Τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Donbass» υπογράμμισε ο Kirby, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις «χρόνιες δυσκολίες» αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων.

«Μένει να φανεί εάν «επέλυσαν» αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα σχέδια τους στο Donbass» υποστήριξε ο Kirby.

13_7.jpg
Λευκός Οίκος: Δεν πάει στο Κίεβο ο Biden – Νέα επικοινωνία με συμμάχους για στήριξη Ουκρανίας

Ο πρόεδρος Joe Biden δεν πρόκειται να μεταβεί τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Κίεβο γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που αυξάνονται οι εκκλήσεις αλλά και οι επισκέψεις ηγετών στην Ουκρανία στο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης Zelensky ενόψει της νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κυρίως στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω» υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σκέφτεται να στείλει απεσταλμένο ή απεσταλμένους στο Κίεβο».

«Αν κάποιος πάει, δεν θα το πούμε από εδώ, αλλά μόνο μετά την άφιξή τους,» υπογράμμισε η Psaki, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον μελετά το ενδεχόμενο να προκρίνει επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin ή του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken.

Η Psaki υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα ήθελαν να ξανανοίξουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο, αν και δεν έδωσε κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος Biden θα έχει επικοινωνία μέσω βιντεοσύνδεσης με τους συμμάχους για τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη» προς την Ουκρανία και για «τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία».

 

Πηγή

Προβολές : 125


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα