Η ελληνική διαφθορά έφτασε μέχρι τη γαλλική γερουσία: Το σκάνδαλο Πιερρακάκη-PwC: «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»

Η ελληνική διαφθορά έφτασε μέχρι τη γαλλική γερουσία: Το σκάνδαλο Πιερρακάκη-PwC: «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»

19 Οκτωβρίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:363
Μοίρασέ το

 

Το αποκαλυπτικό άρθρο γαλλικής εφημερίδας με αφορμή την συζήτηση στην γαλλική γερουσία

Η ελληνική διαφθορά έφτασε μέχρι τη γαλλική γερουσία: Το σκάνδαλο Πιερρακάκη-PwC: «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»

Ότι ο Μητσοτάκης, αυτό και ο Πιερρακάκης…

Το έχουν στο αίμα τους το σκάνδαλο και τη λαμογιά για το χρήμα, όλοι όσοι έχουν ελληνοποιημένα επώνυμα…

Η ΛΑΖΑΡΕΙΟΣ ΛΕΠΡΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ…

Είναι τρομακτικό και λιαν προσβλητικό να βρίσκονται κάποια  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΩΣ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΧΩΡΑ…

Προσωπικά, δεν το ανέχομαι…

ΕΣΕΙΣ;;;

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Η παραίνεσή μου είναι η παρακάτω φωτογραφία…

 

 

Σε άλλα κράτη φαίνεται ότι η διαφάνεια έχει άλλη έννοια σε σχέση με τα εν ελλάδι κακώς κείμενα της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη που με τις “λίστες Πέτσα” προσπαθεί να κρατήσει τα σκάνδαλα και την διαφθορά μακριά αλλά τα νέα έρχονται πλέον από την… Γαλλία και η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα προς αποφυγή.

Από τον τίτλο «Πως οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης», η γαλλική Le Monde σε συνεργασία με τη συλλογικότητα #RecoveryFiles, εξετάζει το μείζον ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων με αφορμή σχέδιο νόμου που συζητείται στη Γαλλική Γερουσία, φέρνοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα της Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη για τη «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» (Gov-ERP) που θα μπορούσε να λάβει την μορφή σκανδάλου καθώς εδώ γίνεται χρήση του γνωμικού “Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει”! 

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι σύμβουλοι συντάσσουν ολόκληρα τμήματα των σχεδίων, στέκονται στο πλευρό των κρατών και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων», εξηγεί εισαγωγικά η εφημερίδα.

«Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίαζε με περηφάνια στον Τύπο στις 6 Μαΐου, το πρώτο ελληνικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Για να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, υπογράφτηκε μια σύμβαση 51.5 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις εταιρίες συμβούλων: Uni Systems, Real Consulting και PwC Grèce.

Όπως κι εδώ (σ.σ. στη Γαλλία) οι σύμβουλοι του ιδιωτικού τομέα ήταν υπερδραστήριοι, από τη σύλληψη ως την ανάπτυξη του κολοσσιαίου σχεδίου ευρωπαϊκής ανάκαμψης, αποδεσμεύοντας άνω των 700 δις ευρώ μετά από την πανδημία.

Μια κατάσταση που έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, αποκαλύπτει η έρευνα της ευρωπαϊκής συλλογικότητας #RecoveryFiles, που ξεκίνησε από την ολλανδική ερευνητική πλατφόρμα Follow the Money, της οποίας εταίρος είναι η Λε Μοντ.

Αυτό που δεν είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην ανακοίνωσή του, είναι ότι για μία από αυτές τις εταιρίες υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι και κριτής και κρινόμενη στην υπόθεση αυτή. Η PwC Greece συνέβαλε πράγματι στην εκπόνηση του σχεδίου εκσυγχρονισμού της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου, πριν κερδίσει μια σημαντική σύμβαση που προέκυψε από αυτό.

Ντοκουμέντα που διαθέτει η συλλογικότητα #RecoveryFiles από την Κομισιόν, επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρία Συμβούλων ήταν σε επαφή από το 2021 με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ελληνικό σχέδιο, εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εμπλοκή της  PwC στο θέμα αυτό τεκμαίρεται επίσης από το Βιογραφικό ενός από τους υπαλλήλους της, του Πάρη Μπάγια που δηλώνει ότι εργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Αύγουστο του 2021 ως “επικεφαλής ομάδας για την διαμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης” και “μέλος της ομάδας που συνέταξε το σχέδιο (2020 – 2021)”.

Σε σχετική ερώτηση των συνεργατών μας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι “δεν υπήρξε καμία σύγκρουση συμφερόντων” στην υπόθεση αυτή γιατί η  PwC προσλήφθηκε αφού είχαν εγκριθεί οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου που η PwC δημιούργησε! Κατόπιν επικοινωνίας μαζί της, η εταιρία δεν θέλησε να αντιδράσει.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πρόσφατα άσκησε κριτική στην παθητικότητα της Κομισιόν απέναντι στις αυξανόμενες προσφυγές στις υπηρεσίες συμβούλων.

Οι Βρυξέλλες “δεν κάνουν αρκετά για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τη μείωση” των κινδύνων σύγκρουσης συμφερόντων που αυτές οι υπηρεσίες δημιουργούν, σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του στα τέλη Ιουνίου.

 

 

Πηγή

Προβολές : 363


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα