Η εμπλοκή της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου-Χανίγια

Η εμπλοκή της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου-Χανίγια

22 Μαΐου, 2024 13 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:782
Μοίρασέ το

 

Η διάσημη δικηγόρος δούλευε αθόρυβα στο γραφείο της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου να απαγγελθούν οι κατηγορίες

Η εμπλοκή της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου-Χανίγια

Η πασίγνωστη δικηγόρος και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, είναι μεταξύ των νομικών προσώπων που γνωμοδότησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ώστε ο εισαγγελέας του να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ και τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγε.

Η Αμάλ, η οποία είναι παντρεμένη με τον θρύλο του Χόλιγουντ, Τζορτζ Κλούνεϊ , αποκάλυψε ότι της ζητήθηκε να βοηθήσει τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν να αξιολογήσει τα στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ πριν από τέσσερις μήνες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Βρετανίδα δικηγόρος Λιβανέζικης καταγωγής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπισε επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχε μιλήσει δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου»

Σε μια δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος ανέλυσε το πώς κατέληξε να εμπλακεί στην υπόθεση του ΔΠΔ, η οποία έχει προκαλέσει αιτήματα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τους ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω να αξιολογήσει στοιχεία για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να αναλάβω αυτό το έργο. Μαζί εμπλακήκαμε σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, μεταξύ άλλων και στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε.

«Υπηρέτησα σε αυτή την επιτροπή επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης», είπε.

«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, υποστηρίζω το ιστορικό βήμα που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

«Καταλήξαμε σε αυτά τα συμπεράσματα ομόφωνα»

Σε επιστολή τους που δημοσιεύουν οι Financial Times, οι νομικοί, μεταξύ των οποίων είναι και η Αμάλ Κλούνεϊ, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται υπέρ της δίωξης των συγκεκριμένων προσώπων, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν:

«Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η στρατιωτική απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα έχουν θέσει σε δοκιμασία το σύστημα του Διεθνούς Δικαίου, φτάνοντάς το στα όριά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως διεθνείς δικηγόροι, αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε όταν ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, μας ζήτησε να συμβουλεύσουμε εάν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουμε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σήμερα, ο εισαγγελέας έκανε ένα ιστορικό βήμα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα θύματα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εκδίδοντας αιτήσεις για πέντε εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ. Αυτές περιλαμβάνουν αιτήσεις για ένταλμα σύλληψης κατά των πολιτικών και στρατιωτικών διοικητών της Χαμάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για μήνες, έχουμε εμπλακεί σε μια εκτεταμένη διαδικασία αναθεώρησης και ανάλυσης. Εξετάσαμε προσεκτικά καθεμία από τις αιτήσεις για εντάλματα σύλληψης, καθώς και το υποκείμενο υλικό που παρήγαγε η εισαγγελική ομάδα για την υποστήριξη των αιτήσεων. Αυτό περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, πραγματογνωμοσύνη, επίσημες ανακοινώσεις, βίντεο και φωτογραφίες. Στη νομική μας έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, συμφωνούμε ομόφωνα ότι το έργο του εισαγγελέα ήταν αυστηρό, δίκαιο και θεμελιωμένο στο νόμο και τα γεγονότα. Και συμφωνούμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ύποπτοι που προσδιορίζει έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εντός της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον εισαγγελέα να καλεί εξωτερικούς εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν σε έλεγχο αποδεικτικών στοιχείων, υπό κατάλληλες ρυθμίσεις εμπιστευτικότητας, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ή δίκης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνής εισαγγελέας συγκροτεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να συμβουλεύει για πιθανές κατηγορίες που σχετίζονται με μια σύγκρουση. Αλλά αυτή η σύγκρουση είναι ίσως άνευ προηγουμένου στον βαθμό στον οποίο έχει προκαλέσει παρεξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο και τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, έναν ιδιαίτερα διχασμένο λόγο και, σε ορισμένα πλαίσια, ακόμη και τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ως δικηγόροι ειδικευμένοι στο διεθνές δίκαιο που προέρχονται από διαφορετικά προσωπικά υπόβαθρα, θεωρήσαμε ότι είχαμε καθήκον να αποδεχτούμε την πρόσκληση να παράσχουμε μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη νομική γνώμη βασισμένη σε στοιχεία. Επιλεχτήκαμε λόγω της εξειδίκευσής μας στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο, και, στην περίπτωση δύο από εμάς, την εμπειρία μας ως πρώην δικαστές διεθνών ποινικών δικαστηρίων. Κοινός μας στόχος είναι η προώθηση της λογοδότησης και καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων εντάλματος με βάση ένα αντικειμενικό νομικό πρότυπο. Καταλήξαμε σε αυτά τα συμπεράσματα ομόφωνα. Και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να τα δημοσιεύσουμε, δεδομένου του βαθμού στον οποίο ο λόγος έχει πολιτικοποιηθεί, η παραπληροφόρηση ήταν διαδεδομένη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πρόσβαση στην πρώτη γραμμή.

Η επιτροπή συμφωνεί ομόφωνα με το συμπέρασμα του εισαγγελέα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι τρεις από τους υψηλότερους ηγέτες της Χαμάς – Γιάχια Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντεΐφ και Ισμαήλ Χανίγε – έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων· τουλάχιστον 245 ομήρων και πράξεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν εναντίον Ισραηλινών ομήρων. Η επιτροπή συμφωνεί επίσης ομόφωνα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε ο εισαγγελέας παρέχουν λόγους να πιστεύουμε ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό περιλαμβάνει το έγκλημα πολέμου της σκόπιμης χρήσης της μεθόδου λιμοκτονίας αμάχων ως μεθόδου πολέμου και τη δολοφονία και δίωξη Παλαιστινίων ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι λόγοι για τους οποίους καταλήξαμε σε αυτά τα συμπεράσματα παρατίθενται στη νομική μας έκθεση.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους της σύγκρουσης. Οι κατηγορίες αφορούν τη διεξαγωγή πολέμου με τρόπο που παραβιάζει τους καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου που ισχύουν για τις ένοπλες ομάδες και τις ένοπλες δυνάμεις σε κάθε κράτος στον κόσμο. Και, φυσικά, οι αιτήσεις εντάλματος που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ελπίζουμε ότι ο εισαγγελέας θα συνεχίσει να διεξάγει εστιασμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν οι άμαχοι ως αποτέλεσμα της εκστρατείας βομβαρδισμών στη Γάζα και των στοιχείων σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε εναντίον Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βήμα που έκανε σήμερα ο εισαγγελέας αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του διεθνούς ποινικού δικαίου. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση που θα πρέπει να αποκλειστεί από την εμβέλεια του νόμου· η ζωή κανενός παιδιού δεν εκτιμάται λιγότερο από τη ζωή ενός άλλου. Ο νόμος που εφαρμόζουμε είναι νόμος της ανθρωπότητας, όχι νόμος οποιασδήποτε δεδομένης πλευράς. Πρέπει να προστατεύσει όλα τα θύματα αυτής της σύγκρουσης και όλους τους αμάχους στις επόμενες συγκρούσεις.

Οι δικαστές του ΔΠΔ θα καθορίσουν τελικά ποια εντάλματα, εάν υπάρχουν, θα πρέπει να εκδοθούν. Και καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ελπίζουμε ότι οι κρατικές αρχές, οι μάρτυρες και οι επιζώντες θα συμμετάσχουν στη δικαστική διαδικασία. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα συμβάλει στην αύξηση της προστασίας των αμάχων και στη βιώσιμη ειρήνη σε μια περιοχή που έχει ήδη αντέξει πάρα πολλά».

Οι δικηγόροι που υπογράφουν την επιστολή και οι οποίοι γνωμοδότησαν υπέρ της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγε και τον τρίτο ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντεΐφ, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είναι οι εξής: 

  • Λόρδος Τζάστις Φούλφορντ, συνταξιούχος λόρδος εφετείου, πρώην αντιπρόεδρος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας και πρώην δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  • Δικαστής Θίοντορ Μέρον CMG, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επίτιμος συνεργάτης του Trinity College και πρώην δικαστής και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία
  • Αμάλ Κλούνεϊ, δικηγόρος, επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή της Κολούμπια και συνιδρυτής του Ιδρύματος Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη
  • Ντάνι Φριντμαν KC, δικηγόρος, ειδικός στο ποινικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Βαρόνη Έλενα Κένεντι LT KC, δικηγόρος, μέλος της Βουλής των Λόρδων και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου
  • Ελίζαμπεθ Γουίλμσχερστ CMG KC, πρώην αναπληρώτρια νομική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου και διακεκριμένη συνεργάτης διεθνούς δικαίου στο Chatham House

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 782


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα