Η νομοθετική πρόταση Κοντιάδη για τον εκλογικό αποκλεισμό των νεοναζί (κι αυτά που δεν λέει ο καθηγητής Κοντιάδης)

Η νομοθετική πρόταση Κοντιάδη για τον εκλογικό αποκλεισμό των νεοναζί (κι αυτά που δεν λέει ο καθηγητής Κοντιάδης)

18 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:385
Μοίρασέ το

Προέχει η εφαρμογή του Συντάγματος, διαμηνύει – Παρέμβαση του εκ των κορυφαίων καθηγητών με ανάρτησή του στο Facebook.

Ας ξεκαθαρίσουμε δυο  τρία πράγματα κύριε Κοντιάδη, που ξεχάσατε να γράψετε:
1. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ, “δικαιοσύνη”
2. Η ΔΙΚΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ… ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
3. ΠΩΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΥΜΑΣ, Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ;;;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;;;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ PSI;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ESM;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΠΟΥ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΝΑΙ;;;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ;
Θέλετε να συνεχίσω με την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ;
Και αν αρχίσω να απαριθμώ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,  ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΕΣ…
ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΜΙΑ ΠΟΡΝΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ”, ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ;;;
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ.1. Μακρυά από εμένα η ταμπέλα της χρυσαυγήτισσας, καθόσον τους έχω καταδικάσει με χιλιάδες αναρτήσεις μου, ΑΠΟ ΤΟ 2012…
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΦΑΙΔΡΕΣ “ΛΟΓΙΚΕΣ”… ΓΡΑΒΑΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΩΝ…ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ…κι αν δεν κάνω λάθος, ο Ξενοφών Κοντιάδης, είναι ΣΥΡΙΖΑ…
Θεωρώ πως αξίζει να διαβάσετε τον διάλογο που γίνεται στην προσωπική σελίδα του καθηγητή κ. Κοντιάδη… εδώ… 
Υ.Γ.2. Κασιδιάρη, το 2019, ούτε αυτό δεν έκανες, παρ’ ότι το υποσχέθηκες με βαρυγδουπα λόγια… ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ, ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ…
Γιατί από την πρώτη στιγμή το έγραφα, πως ο ρόλος σας ήταν να απαξιώσετε την λέξη και την έννοια του πατριωτισμού και να τις ταυτίσετε με τον ναζισμό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ… για να μην αρχίσω να γράφω τις σελίδες που αποκαλύπτουν το διπλό σας παιχνίδι… και τι ψηφίζατε στους διάφορους νόμους που κατατίθεντο…

Νομοθετική πρόταση για την εκλογική απαγόρευση των νεοναζί καταθέτει στο δημόσιο διάλογο ο Ξενοφών Κοντιάδης, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Η πρόταση που υποβάλλω εδώ προς συζήτηση αποσκοπεί να συνδυάσει την τήρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό αποκλεισμό των επιγόνων της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ανάμεσα στον αποκλεισμό των Νεοναζί και τον σεβασμό του Συντάγματος, προτεραιότητα έχει ο σεβασμός του Συντάγματος.

 

Ευκταίος είναι ο συνδυασμός και των δύο, όμως τυχόν παραβίαση του Συντάγματος για την αντιμετώπιση των εχθρών του θα αποτελούσε για τους Νεοναζί μεγαλύτερη νίκη από ό,τι η συμμετοχή τους στις εκλογές. Για τον λόγο αυτό πρέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα υιοθετηθεί να μελετηθεί με μεγάλη προσοχή και όχι με βιασύνη και προχειρότητα», αναφέρει στο σκεπτικό του και (πολύ σωστά) τονίζει:

«Προφανώς τη σημαντικότερη άμυνα απέναντι στους εχθρούς του Συντάγματος και της δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελέσει η απαγόρευση της συμμετοχής στους στις εκλογές, αλλά η πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση, η πολιτειακή παιδεία και η απαξίωση του ακροδεξιού λόγου».

Η πρόταση του εκ των κορυφαίων καθηγητών έχει ως εξής:

«Για την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία ή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.”

Αρα, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση, δεν αποκλείεται να είναι μεμονωμένος υποψήφιος ή υποψήφιος σε συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων κάποιος που έχει καταδικαστεί για τα προηγούμενα αδικήματα, δεδομένου ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντίθετη στο άρθρο 51 του Συντάγματος. Επίσης τα αδικήματα που επισύρουν τον αποκλεισμό του κόμματος περιορίζονται σε δύο. Κρίσιμο είναι ότι αφαιρείται από το δικαστήριο η διακριτική ευχέρεια να αξιολογήσει ποια κόμματα υπηρετούν την “ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”, ενώ ταυτόχρονα αποϊδεολογικοποιείται η σχετική απόφαση».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη έχει ως εξής:

ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα, που έχει εξελιχθεί σε μία δύσκολη άσκηση Συνταγματικού Δικαίου: Θέλουμε να αποκλειστούν από τις εκλογές οι Νεοναζί που έχουν διαπράξει εγκλήματα, αλλά δεν θέλουμε αυτό να γίνει κατά τρόπο αντίθετο στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η πρόταση της Κυβέρνησης, που διακινήθηκε άτυπα προχτές, έχει ως βάση την ανάθεση στον Αρειο Πάγο να κρίνει αν ένα κόμμα υπηρετεί την “ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”, προκειμένου να αποφασίσει αν το κόμμα αυτό θα συμμετάσχει στις εκλογές ή θα αποκλειστεί. Κατ΄αυτό τον τρόπο δίνει στο ανώτατο δικαστήριο μια ευρύτατη αρμοδιότητα, με ένα εξαιρετικά επισφαλές κριτήριο και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η εναλλακτική που έχει υποστηριχθεί είναι να υπάρξει στη νομοθετική ρύθμιση συγκεκριμένη μνεία στη ναζιστική ιδεολογία, ώστε η μη ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών να περιοριστεί σε σχέση με το προηγούμενο κριτήριο. Και αυτή η πρόταση ανοίγει όμως μια επικίνδυνη πόρτα για την “ιδεολογικοποίηση” των προϋποθέσεων συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, που ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών. Και οι δύο αυτές λύσεις είναι κατά τη γνώμη μου ακατάλληλες και οριακής συνταγματικότητας.

Μία υποστηρίξιμη λύση θα ήταν ο αποκλεισμός να εδράζεται στην εξής πρόβλεψη, την οποία θέτω εδώ προς συζήτηση και περαιτέρω επεξεργασία:

“Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Για την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία ή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.”

Αρα, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση, δεν αποκλείεται να είναι μεμονωμένος υποψήφιος ή υποψήφιος σε συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων κάποιος που έχει καταδικαστεί για τα προηγούμενα αδικήματα, δεδομένου ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντίθετη στο άρθρο 51 του Συντάγματος.

Επίσης τα αδικήματα που επισύρουν τον αποκλεισμό του κόμματος περιορίζονται σε δύο. Κρίσιμο είναι ότι αφαιρείται από το δικαστήριο η διακριτική ευχέρεια να αξιολογήσει ποια κόμματα υπηρετούν την “ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”, ενώ ταυτόχρονα αποϊδεολογικοποιείται η σχετική απόφαση.

Η πρόταση που υποβάλλω εδώ προς συζήτηση αποσκοπεί να συνδυάσει την τήρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό αποκλεισμό των επιγόνων της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο ανάμεσα στον αποκλεισμό των Νεοναζί και τον σεβασμό του Συντάγματος, προτεραιότητα έχει ο σεβασμός του Συντάγματος.

Ευκταίος είναι ο συνδυασμός και των δύο, όμως τυχόν παραβίαση του Συντάγματος για την αντιμετώπιση των εχθρών του θα αποτελούσε για τους Νεοναζί μεγαλύτερη νίκη από ό,τι η συμμετοχή τους στις εκλογές. Για τον λόγο αυτό πρέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα υιοθετηθεί να μελετηθεί με μεγάλη προσοχή και όχι με βιασύνη και προχειρότητα.

Προφανώς τη σημαντικότερη άμυνα απέναντι στους εχθρούς του Συντάγματος και της δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελέσει η απαγόρευση της συμμετοχής στους στις εκλογές, αλλά η πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση, η πολιτειακή παιδεία και η απαξίωση του ακροδεξιού λόγου.

 

Τ.Τε.

 

Πηγή

Προβολές : 385


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα