Η παρέμβαση των μοναχών από το Άγιον Όρος στην πολιτική: Είναι καιρός για αναθεώρηση του αυτοδιοίκητου;

Η παρέμβαση των μοναχών από το Άγιον Όρος στην πολιτική: Είναι καιρός για αναθεώρηση του αυτοδιοίκητου;

25 Ιουλίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:365
Μοίρασέ το

 

 

Η παρέμβαση των μοναχών από το Άγιον Όρος στην πολιτική: Είναι καιρός για αναθεώρηση του αυτοδιοίκητου;

Ασχοληθείτε με την αποστολή σας και την Πίστη σας, κι αφήστε την ενασχοληση με τα κοινά και με τις μπίζνες… άντε γιατί ξεφύγατε και εμπλέκεστε με παιχνίδια του διαβόλου και  τα ταγκαλάκια του…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Αντιλαμβάνεστε τώρα, γιατί έγραψα σε παλαιότερη ανάρτησή μου, ότι ο ρόλος του Νατσιού στον διχασμό της εκκλησίας – κοινωνίας, θα είναι βρώμικος;;;

 

 

>Η παρέμβαση των μοναχών από το Άγιον Όρος στην πολιτική: Είναι καιρός για αναθεώρηση του αυτοδιοίκητου;

 

Το Άγιον Όρος, αυτοκρατούμενη πολιτεία του Ελληνικού κράτους, έχει γνωρίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό παγκοσμίως για την θρησκευτική και πνευματική του σημασία.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, κάποια στοιχεία καταδεικνύουν ότι μοναχοί από το Άγιον Όρος έχουν εμπλακεί στην πολιτική, παρέχοντας φανερή υποστήριξη σε πολιτικά κόμματα και προωθώντας προπαγάνδα υπέρ αυτών.
Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην κοινωνία και εγείρει το ερώτημα αν είναι καιρός να αναθεωρηθεί το αυτοδίκαιο του Άγιου Όρους και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με σθένος και αποφασιστικότητα.
Κοινωνική παρέμβαση των μοναχών
Η ιστορία και η παράδοση του Άγιου Όρους αποδεικνύουν τη σημαντική του πνευματική κληρονομιά και τον ρόλο των μοναχών ως φύλακες της ορθόδοξης πίστης.
Ωστόσο, η παρουσία των μοναχών στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Ενώ ορισμένοι το βλέπουν ως μια φυσική πρόκληση λόγω της θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας του μέρους, άλλοι θεωρούν ότι η παρέμβαση των μοναχών στην πολιτική αποτελεί παραβίαση της αυτονομίας τους.
Υποστήριξη πολιτικών κομμάτων
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ορισμένοι μοναχοί από το Άγιον Όρος έχουν υποστηρίξει ανοιχτά πολιτικά κόμματα.
Αυτό το είδος παρέμβασης έρχεται σε αντίθεση με την αυστηρά θρησκευτική και αποχαρακτηρισμένη φύση του μέρους.
Η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία ενός τόσο σημαντικού πνευματικού κέντρου θρησκευτικού ζωηρού ενδέχεται να υπονομεύσει την αντικειμενικότητα και τον ρόλο του Άγιου Όρους ως πνευματικής οάσης και ειρηνικού πολιτιστικού κληρονομιάς.
Προπαγάνδα υπέρ των πολιτικών κομμάτων
Εκτός από τη φανερή υποστήριξη, υπάρχουν αναφορές για προπαγάνδα που ευνοεί τα πολιτικά κόμματα.
Η ύπαρξη ενεργών προσπαθειών επηρεασμού των πιστών μέσω θρησκευτικής προπαγάνδας προς όφελος συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη.
Το Άγιον Όρος δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς, αλλά να παραμένει αποκλειστικά πνευματικός και πολιτιστικός φορέας.
Η ανάγκη για αναθεώρηση του αυτοδιοίκητου
Η κυβέρνηση έχει το καθήκον να διατηρεί τον αυτονομιστικό χαρακτήρα του Άγιου Όρους, αλλά και να εξασφαλίζει ότι δεν χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς ή προσπάθειες επιρροής στην πολιτική της χώρας.
Εάν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή των μοναχών στην πολιτική μέσω φανερής υποστήριξης κομμάτων και προπαγάνδας, η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά.
Οι απαράδεκτες πρακτικές οδηγούν σε περαιτέρω διαφοροποιήσεις και διχασμούς στην κοινωνία.
Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα πολιτικής διαυγείας και διαφάνειας.
Αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τον Αγιορείτικο χώρο ως ιερό και απαραβίαστο, η αναθεώρηση του αυτοδιοικητού μπορεί να αποτελέσει αναγκαίο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το Άγιον Όρος είναι ένας μοναδικός πολιτιστικός και πνευματικός θησαυρός που πρέπει να προστατεύεται και να σεβόμαστε.
Η συμμετοχή οποιουδήποτε τμήματος του στην πολιτική διαδικασία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτήν την πνευματική κληρονομιά.
Οι υπονοούμενες ενέργειες και η προπαγάνδα υπέρ των πολιτικών κομμάτων αποτελούν ανησυχητικές πρακτικές που απαιτούν αποφασιστική δράση.
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίζει τη διαχείριση του Άγιου Όρους με διαφάνεια και να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενη παρεκκλίση από τον πνευματικό και αυτονομιστικό χαρακτήρα του.
Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά και θα διατηρήσουμε ανέπαφη την κοσμοθεωρία και τον πνευματικό πλούτο του Άγιου Όρους.

 

 

Πηγή

Προβολές : 365


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα