Η πρώτη δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού στα δικαστήρια, ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΕΥΡΗ

Η πρώτη δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού στα δικαστήρια, ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΕΥΡΗ

18 Μαΐου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:809
Μοίρασέ το

 

 

Απόφαση-χαστούκι στον Πλεύρη για τις αναστολές εργασίας λόγω πανδημίας

Η πρώτη δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού στα δικαστήρια – Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση εκατομμυρίων ευρώ και από τους άλλους εργαζομένους

Ανάμεσα στη μπόχα και στην δυσωδία της Α-δικαιοσύνης, υπάρχουν και ελάχιστοι δικαστές που τιμούν τον όρκο και το λειτούργημά τους…
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ πλέον η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο…
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΒΡΩΜΕΡΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ…
ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ… ΜΕΧΡΙ Ν’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ…
ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ… ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ, ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΓΩΓΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ…
Το υποταγμένο στην εβραϊλα πολιτικό σούργελο, απέδειξε εμπράκτως, πως ΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ…
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Εκτός της πρώτης εικόνας, η παρακάτω, είναι από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.

Με δικαστική απόφαση-βόμβα, που εκδόθηκε στις 23 Απριλίου 2023, ήρθε η πρώτη, και μοναδική έως τώρα, δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού για την απώλεια των μισθών του μετά την απόφαση Πλεύρη να τεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος περίπου 7.000 εργαζόμενοι λόγω πανδημίας.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Πρόκειται για την απόφαση 365/2023 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου. Η αγωγή κατατέθηκε από ανεμβολίαστο υγειονομικό και, εφόσον τελεσιδικήσει, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ και από τους άλλους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή από ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας και που, βάσει νόμου Πλεύρη, ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών στο Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ειδικότερα, στην απόφασή του το δικαστήριο, βασιζόμενο και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων:

  • «Είναι προφανές ότι η ως άνω συμπεριφορά των εναγομένων, που συνίσταται στην απένταξη από το προσωπικό του Νοσοκομείου και στην αδικαιολόγητη μη καταβολή των αποδοχών από 01/9/2021 και έπειτα, εκτός από προδήλως προσβλητική για το πρόσωπό, επιδεικνύει αντίθετη προς την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη συμπεριφορά».
  • «Στην προκειμένη περίπτωση, η από 1/9/2021 ένταξη σε καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς υποχρέωση καταβολής των αποδοχών που έγινε σε συμμόρφωση προς τη νομοθετική επιταγή του άρθρου 206 ν. 4820/2021, που επέβαλε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού όλου του προσωπικού (ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και υποστηρικτικού) σε ιδιωτικές (και δημόσιες και δημοτικές) δομές υγείας (κλινικές), έγινε χωρίς να συντρέχουν τελικά οι όροι του νόμου, όπως κρίθηκε με την υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας».
  • Ο ενάγων «δικαιούται, συνεπώς, μισθούς υπερημερίας. Η δε από 1/9/2021 θέση σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατ’ άρθρο 206 ν. 4820/2021 αποτελούσε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε σιωπηρά, με μη εμβολιασμό επί μακρό χρονικό διάστημα 15,5 μηνών, ήτοι από 1/9/2021 μέχρι 13/12/2022. Παρανόμως τέθηκε σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατ’ άρ. 206 ν. 4820/2021 και δικαιούται και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη».

Δικηγόρος της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν ο καθηγητής ΕΚΠΑ και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Θεωρούμε ότι ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει σε όσους επιθυμούν, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, αποζημίωση για τους μισθούς τους και χρηματική ικανοποίηση ένεκα ηθικής βλάβης».

Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα «χαστούκι» για τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη για την εμμονή που επέδειξε με το συγκεκριμένο τιμωρητικό μέτρο της αναστολής που καταδίκασε στην ανέχεια χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν αντιρρήσεις να υποβάλλονται σε διαρκή τεστ για τον ιό και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Το κόστος, όμως, από τις μη απαραίτητες, σύμφωνα και με τη δικαστική απόφαση, ασκήσεις τιμωρίας του Πλεύρη θα το πληρώσει το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, όχι ο υπουργός Υγείας από την τσέπη του.

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Επιδικάστηκε σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση 36.896 ευρώ με τον νόμιμο τόκο

Η αγωγή του ανεμβολίαστου υγειονομικού στράφηκε κατά του φορέα όπου εργαζόταν ο ενάγων, του υπουργού Υγείας και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται νομίμως διά του υπουργού Οικονομικών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε «την υποχρέωση των εναγομένων να καταβάλουν, εις ολόκληρον ο καθένας, το χρηματικό ποσό των τριάντα έξι χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα έξι (36.896) ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής έως την εξόφληση». Οπως αναφέρεται στην απόφαση, γίνεται δεκτή και η προϋπηρεσία του εργαζομένου, δηλαδή ο συντάξιμος χρόνος του.

Πάνω από 250.000 ανεμβολίαστοι χρωστούν το πρόστιμο

Εξελίξεις υπάρχουν όσον αφορά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε δεκάδες χιλιάδες ανεμβολίαστους πολίτες. Το μέτρο αυτό αρχικά αφορούσε 550.000 άτομα άνω των 60 ετών. Αρκετοί εμβολιάστηκαν κι έτσι, ακόμα κι αν πλήρωσαν το πρόστιμο στο μεταξύ, θα σβηστεί, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ειδοποιήθηκαν πέρυσι για το πρόστιμο 297.207 πολίτες, ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί, πλήρωσαν οι 44.000. Οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών και ήδη «τρέχουν» προσαυξήσεις.

Μάλιστα, η Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για όλους τους οφειλέτες, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων έστω και για τέτοια ποσά. Οι υπόχρεοι απειλούνται και με προσαυξήσεις.

Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000-270.000 άτομα έχουν «φορτωθεί» με αυτό το πρόστιμο. Ηδη 140 εξ αυτών έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για αναστολή του προστίμου, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, που έως τώρα παίρνει διαρκώς αναβολές.

Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί στις 20 Οκτωβρίου 2022, με αίτηση ακυρώσεως του προστίμου κατά πέντε φορέων, ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και η ΑΑΔΕ, η οποία πιστοποιεί το πρόστιμο ένεκα της αποφάσεως του υπουργού. Η δεύτερη δικάσιμος ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου 2023 και αναβλήθηκε επειδή το Δημόσιο δεν έστελνε τα απαραίτητα έγγραφα. Κάτι που συνέβη για τον ίδιο λόγο και στην επόμενη δικάσιμο, στις 17 Μαρτίου, με το δικαστήριο στο Διοικητικό Εφετείο να αναβάλλεται ξανά.

Λόγω των συνεχών αναβολών χωρίς υπαιτιότητά τους, οι 140 αιτούντες έκαναν αίτηση αναστολής του προστίμου μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Ετσι, αναμένεται ορισμός δικασίμου για να αποφασιστεί, σε πρώτη φάση, αν θα δοθεί προσωρινή διαταγή πληρωμής ή όχι.

 

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα