Η φρικτή ιστορία του πώς πέθαναν οι πίθηκοι του Neuralink από τα εμφυτεύματα Neuralink, του Έλον Μάσκ!!!

Η φρικτή ιστορία του πώς πέθαναν οι πίθηκοι του Neuralink από τα εμφυτεύματα Neuralink, του Έλον Μάσκ!!!

22 Σεπτεμβρίου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:591
Μοίρασέ το

 

Νέοι ισχυρισμοί για πιθανή απάτη ασφάλειας έχουν αποδοθεί στον Ίλον Μασκ
Καλούν την υπηρεσία να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του Μασκ ότι οι πίθηκοι που πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών στην εταιρεία ήταν ασθενείς και δεν πέθαναν ως αποτέλεσμα των Εμφυτευμάτων Neuralink.

Στις επιστολές, ισχυρίζονται, βάσει κτηνιατρικών αρχείων, ότι οι επιπλοκές με τις διαδικασίες εμφύτευσης οδήγησαν στο θάνατό τους.

Επιμέλεια Γιάννα Μυράτ

Ο Ίλον Μασκ λέει ότι κανένα πρωτεύον δεν πέθανε ως αποτέλεσμα των εμφυτευμάτων του Neuralink. Μια έρευνα του WIRED αποκαλύπτει τώρα τις φρικτές λεπτομέρειες του θανάτου τους, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ κλήθηκαν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του Μασκ

Νέοι ισχυρισμοί για πιθανή απάτη ασφάλειας έχουν αποδοθεί στον Ίλον Μασκ για δηλώσεις που έκανε πρόσφατα σχετικά με τους θανάτους πρωτευόντων που χρησιμοποιούνται για έρευνα στο Neuralink, την startup βιοτεχνολογίας του.

Επιστολές που στάλθηκαν χτες (20/9/23) σε ανώτατους αξιωματούχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) από μια ομάδα ιατρικής δεοντολογίας, καλούν την υπηρεσία να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του Μασκ ότι οι πίθηκοι που πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών στην εταιρεία ήταν ασθενείς και δεν πέθαναν ως αποτέλεσμα των Εμφυτευμάτων Neuralink. Στις επιστολές, ισχυρίζονται, βάσει κτηνιατρικών αρχείων, ότι οι επιπλοκές με τις διαδικασίες εμφύτευσης οδήγησαν στο θάνατό τους.

Ο Μασκ αναγνώρισε για πρώτη φορά τους θανάτους των μακάκων στις 10 Σεπτεμβρίου σε μια απάντηση σε έναν χρήστη στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης X.

Αρνήθηκε ότι οποιοσδήποτε από τους θανάτους ήταν «αποτέλεσμα εμφυτεύματος Neuralink» και είπε ότι οι ερευνητές είχαν φροντίσει να επιλέξουν άτομα που ήταν ήδη «κοντά στο θάνατο».

Σχετικά, σε μια παρουσίαση το περασμένο φθινόπωρο ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι οι δοκιμές του Neuralink σε ζώα δεν ήταν ποτέ «διερευνητικές», αλλά διεξήχθησαν για να επιβεβαιωθούν πλήρως διαμορφωμένες επιστημονικές υποθέσεις.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», είπε…

Τα δημόσια αρχεία που εξετάστηκαν από το WIRED και οι συνεντεύξεις που έγιναν με έναν πρώην υπάλληλο της Neuralink και έναν σημερινό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο κέντρο πρωτευόντων Davis, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της έρευνας σε ζώα του Neuralink.

 

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν κτηνιατρικά αρχεία, που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, και περιέχουν φρικτές απεικονίσεις του πόνου που φέρεται να υπέστησαν δώδεκα πρωτεύοντα υποκείμενα του Neuralink, τα οποία χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

 

Αυτά τα αρχεία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για οποιαδήποτε πιθανή έρευνα SEC στα σχόλια του Μασκ σχετικά με την Neuralink, η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές ομοσπονδιακές έρευνες καθώς η εταιρεία προχωρά προς τον στόχο της να κυκλοφορήσει την πρώτη εμπορικά διαθέσιμη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για ανθρώπους.

 

Οι επιστολές προς την SEC προέρχονται από την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσπαθεί να καταργήσει τις δοκιμές σε ζωντανά ζώα.

 

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι τα σχόλια του Μασκ για τους θανάτους των πρωτευόντων ήταν παραπλανητικά, ότι ήξερε ότι ήταν «ψευδή» και ότι οι επενδυτές αξίζουν να ακούσουν την αλήθεια για την ασφάλεια, «και συνεπώς την εμπορευσιμότητα» του κερδοσκοπικού προϊόντος της Neuralink.

 

«Ισχυρίζονται ότι πρόκειται να διαθέσουν μια ασφαλή συσκευή στην αγορά και γι’ αυτό θα πρέπει να επενδύσετε, είπε στο WIRED ο Ράιν Μπέρκλεϊ, ο οποίος ηγείται της έρευνας της Επιτροπής Ιατρών σχετικά με τις εναλλακτικές δοκιμές σε ζώα. «Και βλέπουμε το ψέμα του ως έναν τρόπο να ξεκαθαρίσει αυτό που συνέβη σε αυτές τις διερευνητικές μελέτες».

 

Η ανάρτηση του Μασκ στο X σχετικά με τους πιθήκους του Neuralink έχει προβληθεί περισσότερες από 760.000 φορές και η Επιτροπή Ιατρών σημειώνει στις επιστολές της ότι όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε τον Μασκ για απάτη σε χρεόγραφα που σχετίζονται με την Tesla το 2018, η υπηρεσία υποστήριξε ότι ο λογαριασμός του ήταν πηγή επενδυτικών ειδήσεων.

Η SEC έχει δικαιοδοσία για την πώληση οποιωνδήποτε τίτλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες όπως η Neuralink. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 280 εκατομμύρια δολάρια από εξωτερικούς επενδυτές.

Η SEC απέρριψε το αίτημα του WIRED να σχολιάσει τις επιστολές της Επιτροπής Ιατρών.

Η Neuralink δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του Μασκ ή ένα αίτημα για σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Ιατρών.

 

 

Μέσα σε ένα χρόνο από την αναφερόμενη ίδρυσή της, τον Μάρτιο του 2017, η Neuralink απέκτησε μεγάλο αριθμό ζώων για να δοκιμάσει τα εμφυτεύματα εγκεφαλικού τσιπ.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τα τέλη του 2020, τα πειράματα της εταιρείας υποβοηθήθηκαν από το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρωτευόντων της Καλιφόρνια (CNPRC), μιας ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενης μονάδας βιοερευνητικής έρευνας στο UC Davis.

 

Η υπόσχεση του Μασκ ήταν να φέρει επανάσταση και να κατασκευάσει ένα εμφύτευμα που θα επέτρεπε στον ανθρώπινο εγκέφαλο να επικοινωνεί ασύρματα με τεχνητές συσκευές, ακόμα και μεταξύ τους.

Τα κτηνιατρικά αρχεία του UC Davis που παρατίθενται από την Επιτροπή Ιατρών – τα οποία το WIRED έλαβε επίσης μέσω ενός αιτήματος δημοσίων αρχείων στην Καλιφόρνια – είναι το χρονικό μιας σειράς επιπλοκών που αναπτύχθηκαν μετά από διαδικασίες που περιλαμβάνουν χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο πιθήκων.

 

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αιματηρή διάρροια, μερική παράλυση, και εγκεφαλικό οίδημα, ένας όρος γνωστός στην καθομιλουμένη ως «οίδημα του εγκεφάλου».

Για παράδειγμα, σε μια πειραματική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, που έγινε για να προσδιοριστεί η «επιβιωσιμότητα» ενός εμφυτεύματος, ένα εσωτερικό μέρος της συσκευής «έσπασε» κατά την εμφύτευση.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ερευνητές παρατήρησαν τον πίθηκο «Animal 20», που, γρατσουνίζοντας στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης, το οποίο είχε ματώσει, τράβηξε και τελικά απομάκρυνε μέρος της συσκευής. Μια χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, ωστόσο παρουσιάστηκαν μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις.

 

 

Τα αρχεία κτηνιάτρου σημειώνουν ότι καμία μόλυνση δεν ήταν δυνατό να εξαλειφθεί, εν μέρει επειδή το εμφύτευμα κάλυπτε τη μολυσμένη περιοχή. Ο πίθηκος υπεβλήθη σε ευθανασία στις 6 Ιανουαρίου 2020.

 

Πρόσθετες κτηνιατρικές εκθέσεις δείχνουν την κατάσταση μιας θηλυκής πιθήκου που ονομάζεται «Animal 15» κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου της, τον Μάρτιο του 2019.

 

 

Μέρες μετά την επέμβαση εμφύτευματός της, άρχισε να πιέζει το κεφάλι της στο πάτωμα χωρίς προφανή λόγο, μάλλον ως ένα σύμπτωμα πόνου ή μόλυνσης, λένε τα αρχεία. Το προσωπικό παρατήρησε ότι παρόλο που ένιωθε άβολα, μάζευε και τραβούσε το εμφύτευμά της μέχρι να αιμορραγήσει, συχνά ξάπλωνε στα πόδια του κλουβιού της και περνούσε χρόνο κρατώντας τα χέρια με τη συγκάτοικο της.

 

Το ζώο 15 άρχισε να χάνει τον συντονισμό, και το προσωπικό παρατήρησε ότι έτρεμε ανεξέλεγκτα όταν έβλεπε εργαζόμενους στο εργαστήριο.

 

 

Η κατάστασή της επιδεινώθηκε για μήνες μέχρι που το προσωπικό της έκανε τελικά ευθανασία.

 

 

Μια έκθεση νεκροψίας δείχνει ότι είχε αιμορραγία στον εγκέφαλό της και ότι τα εμφυτεύματα Neuralink άφησαν τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού της «εστιακά κουρελιασμένα».

Ένας ακόμη πίθηκος, το Animal 22, υπεβλήθη σε ευθανασία τον Μάρτιο του 2020 αφού το κρανιακό του εμφύτευμα χάλασε.

 

 

Μια έκθεση νεκροψίας αποκάλυψε ότι δύο από τις βίδες που συγκρατούσαν το εμφύτευμα στο κρανίο χαλάρωσαν σε βαθμό που «θα μπορούσαν εύκολα να ανασηκωθούν».

Η νεκροψία για το Animal 22 δηλώνει ξεκάθαρα ότι «η αποτυχία αυτού του εμφυτεύματος μπορεί να θεωρηθεί καθαρά μηχανική και δεν επιδεινώνεται από μόλυνση». Αν αληθεύει, αυτό φαίνεται να έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δήλωση του Μασκ ότι κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως αποτέλεσμα των τσιπ του Neuralink.

Εμφανίζοντας ένα αντίγραφο των παρατηρήσεων του Μασκ στο X σχετικά με τα ζώα του Neuralink ότι αυτά είναι «ήδη κοντά στο θάνατο», ένας πρώην υπάλληλος της Neuralink δήλωσε στο WIRED ότι ο ισχυρισμός είναι «γελοίος», αν όχι «ευθεία κατασκευή». «Είχαμε αυτούς τους πιθήκους για ένα χρόνο περίπου πριν γίνει οποιαδήποτε επέμβαση», λέει.

 

 

Ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, φοβούμενος αντίποινα, λέει ότι για το πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η εκπαίδευση συμπεριφοράς έως και ενός έτους, ένα χρονικό πλαίσιο που απαλλάσσει άτομα που ήταν ήδη κοντά στο θάνατο.

Ένας υποψήφιος διδάκτορας που διεξάγει επί του παρόντος έρευνα στο CNPRC, επίσης διατηρεί την ανωνυμία του λόγω φόβου για επαγγελματικά αντίποινα, ομοίως αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Μασκ σχετικά με την βασική υγεία των πιθήκων του Neuralink.

 

 

«Αυτές είναι όμορφες νέες μαϊμούδες», λέει στο WIRED. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτοί οι πίθηκοι, που δεν ήταν ενήλικες, ήταν ετοιμοθάνατοι για κάποιο λόγο».

 

 

«Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του Ίλον Μασκ», λέει στο WIRED ο Άντι Φελ, εκπρόσωπος της πανεπιστημιούπολης του Ντέιβις.

Το Reuters ανέφερε ότι το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταχείριση ορισμένων ζώων που υπόκεινται σε δοκιμες από τη Neuralink. Τον Φεβρουάριο του 2023, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ άνοιξε μια έρευνα για τη Neuralink σχετικά με ισχυρισμούς για μη ασφαλή μεταφορά παθογόνων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Αυτές οι έρευνες έκαναν αρχικά την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να απορρίψει την αίτηση της Neuralink, στις αρχές του 2022, για έγκριση για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

 

 

Σύμφωνα με το Reuters, οι κύριες ανησυχίες του οργανισμού αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, καθώς και την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.

 

 

Αυτόν τον Μάιο, ο FDA έδωσε την έγκριση της εταιρείας για δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτές οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σύντομα. Χτες, η Neuralink ανακοίνωσε ότι είχε λάβει έγκριση από μια ανεξάρτητη επιτροπή επιθεώρησης για να ξεκινήσει μια μελέτη με στόχο να επιτρέψει σε άτομα με παράλυση να ελέγχουν ένα πληκτρολόγιο ή δρομέα υπολογιστή με τις σκέψεις τους.

Με πληροφορίες από WIRED

 

Πηγή

Προβολές : 591


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα