Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ... ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ... Επεμβάσεις περασμένων δεκαετιών μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο παρόν όπως και οι δικές μας παρεμβάσεις στο μέλλον.
Διαβάζω και αναρωτιέμαι, μήπως… Η ΦΥΣΗ, ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ… ΕΞΗΝΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ… ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ… “ΒΟΗΘΕΙΑ”;;;
Τρομακτική η εικόνα στα παρακάρλεια χωριά-έτοιμα για εκκένωση- δημιουργείται ξανά η παλιά λίμνη Κάρλα!! (δορυφορική εικόνα)
Εχει σπάσει σε τρία σημεία ο Πηνειός και κινδυνεύει ξανά ο Πλατύκαμπος.
Εκκενώθηκαν και το Ελευθεριο με τα Νιάματα
Η κατάσταση στην ανατολική πλευρά του Δήμου Κιλελέρ, χθες βράδυ Κυριακής ήταν τρομακτική, ωστόσο ευτυχώς σήμερα εκτονώνεται δήλωσε στη “Θεσσαλία τηλεόραση” ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.
Και αυτό γιατί όπως τόνισε μια σειρά από χωριά στο αριστερό τμήμα κυρίως της οδού Βόλου, από τη Λάρισα προς Βόλο ήταν έτοιμα για εκκένωση.
Σήμερα αρχίζει κάπως να ομαλοποιείται η κατάσταση στο Ασμάκι, την Τ1 από όπου έρχεται ο κύριος όγκος των νερών προς την Κάρλα, ωστόσο έχουνε εκκενωθεί τα Νιάματα και το Ελευθέριο, ενώ παραμένουν σ επιφυλακή για εκκένωση και το Στεφανοβίκειο, Αχίλλειο, Καλαμάκι, Σωτήριο, Αρμένιο κλπ
Πάει να δημιουργηθεί εξαρχής η Κάρλα κατά 60 με 70% η παλιά λίμνη ( η Βιβοιίς)που αποξηράνθηκε και όχι η νέα η τεχνητή που κατασκευάστηκε , που είναι ένα μικρό της μέρος, , καθώς ο Πηνειός έχει σπάσει σε τρία σημεία και τα νερά επιστρέφουν πάλι προς τον Πλατύκαμπο, που πρώτα πλημμύρισε από το Γκουσμπασανιώτη και τώρα κινδυνεύει να πλημμυρίσει ξανά από τον Πηνειό κατέληξε ο δήμαρχος.
Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία της ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑ που έγινε … κατοικημένος Θεσσαλικός Κάμπος και πνίγηκε στο νερό…
-
- Η αποξηραμένη Κάρλα, 1962. Φωτογραφία: Τάκης Τλούπας
-
- Σήμερα η λίμνη έχει περισσότερα από 80 εκατ. κ.μ. νερό, έχοντας ξεπεράσει το οικολογικό όριο πλήρωσής της. Φιλοξενεί αρκετά είδη ψαριών και κυρίως πτηνών, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η σταθερότητα του οικοσυστήματος λόγω ανθρωπογενων παρεμβάσεων
Η παρουσία ανθρώπων στην παρακάρλια περιοχή είναι συνεχόμενη από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα. Υπόλοιπο της μεγάλης θεσσαλικής προϊστορικής λίμνης που κάλυπτε σχεδόν το σύνολο του θεσσαλικού κάμπου, ό,τι απέμεινε από τα γεωλογικά φαινόμενα μετά την εκκένωσή της μέσω των Τεμπών στο Αιγαίο, η Βοιβηΐδα, όπως αποκαλούνταν στο παρελθόν, αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Βιργίλιο, τον Στράβωνα και πολλούς περιηγητές νεότερων χρόνων, που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο την ομορφιά, τον ιδιότυπο, παραλίμνιο, τοπικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε με επίκεντρο την αλιεία και παράλληλα με την γέννηση του νεώτερου ελληνικού κράτους.
Οι ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού έθεσαν τη λίμνη στο επίκεντρο φαραωνικών σχεδίων που συνδέονταν με την κάλυψη των διατροφικών του αναγκών ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η αξιοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, ελώδους ή υδατόπυκνου στο μεγαλύτερο ποσοστό του, με σκοπό τη διατροφική επάρκεια μέσω της αγροτικής παραγωγής στη θεσσαλική πεδιάδα, συνδεόταν με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά κυρίως εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά. Η πρακτική της αποξήρανσης δεν αφορούσε μόνο την λίμνη Κάρλα. Από πολύ νωρίς (1883) τέθηκε στο επίκεντρο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, με αποικιοκρατικούς πολλές φορές όρους, και η Κωπαΐδα.
Σύμφωνα με μελέτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (1998) το 65% των κύριων λιμνών της χώρας έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποξηρανθεί, με κύρια επιχειρήματα, πέραν της απελευθέρωσης κατάλληλων για γεωργική εκμετάλλευση εδαφών, την τιθάσευση πλημμυρικών φαινομένων και την καταπολέμηση της ελονοσίας (ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960).*
Στο βωμό της προόδου
Η Κάρλα βρίσκεται στο επίκεντρο συνεχών επεμβάσεων από την αρχή του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα, με στόχο τη μεταβολή της σε ξηρά (ολοκληρωτικά το 1962) και τον εκ νέου μερικό επανασχηματισμό της, καθιστώντας έτσι την περιοχή και τον πληθυσμό της αντικείμενο μελέτης τόσο των τεχνικών επεμβάσεων όσο και των πολιτικο-οικονομικών επιπτώσεων του εκάστοτε αναπτυξιακού οράματος.
Με κύρια επιχειρήματα την εξασφάλιση καλλιεργητικών γαιών και την καταπολέμηση της ελονοσίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960 —που ωστόσο δεν αφορούσε την ίδια τη λίμνη όπως προκύπτει από μαρτυρίες αλιέων και περιηγητών, αλλά περιοχές μακρύτερα— ολοκληρώθηκε το έργο της αποξήρανσης μετά από παρεμβάσεις δεκαετιών που περιόριζαν διαρκώς τη λεκάνη απορροής της λίμνης.
Πλούσιο οικοσύστημα
Η λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας αποτελούσε τμήμα της λεκάνης απορροής του Πηνειού.
Εκτιμάται ότι διαχείμαζαν στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης 1.000.000 πτηνά, ενώ ακόμα και κατά την τελευταία φάση της αποξήρανσης υπολογίσθηκε ότι ξεχειμώνιασαν 450.000 πουλιά.
Εστία πολιτισμού ο βουτυρότοπος
Η Κάρλα έτρεφε τους κατοίκους των γύρω περιοχών, κυρίως μέσω της αλιείας, αλλά και μέσω της γεωργίας όταν αποτραβιόταν το νερό της.
Ο πολιτικός λόγος της εποχής αξιοποίησε την πεποίθηση αυτή και την ενίσχυσε για να κερδίσει τη συναίνεση των αλιέων μέσω της υπόσχεσης παραχώρησης κλήρων.
Ευννοημένοι οι πλούσιοι
Η απόκτηση όμως γαιών στην περιοχή της λίμνης δεν ήταν απρόσκοπτη.
Παροδική ευφορία, άμεση ζημιά
Οι ψαράδες της Κάρλα έφτιαχναν ψαροκαλύβες για να μένουν όσο διαρκούσε η περίοδος αλιείας. Φωτογραφία: Τάκης Τλούπας
Το όνειρο του βουτυρότοπου κατέρρευσε πολύ γρήγορα.
Περιορισμός των περιβαλλοντικών συνεπειών
Ψαράδες στην Κάρλα, 1952. Φωτογραφία: Τάκης Τλούπας
Το έργο επαναδημιουργίας του ταμιευτήρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του Οκτώβρη με στόχο τη μερική αποκατάσταση του (προϋπάρχοντος της αποξήρανσης) οικοσυστήματος, με την επαναδημιουργία της λίμνης και τη δημιουργία των προβλεπόμενων υγροτόπων και φυτικών οικοσυστημάτων γύρω από αυτήν.
Παρούσες οι προκλήσεις του μέλλοντος
Η ολοκλήρωση του έργου δεν πρέπει να θεωρηθεί ωστόσο το τέλος της διαδρομής.
Το ζητούμενο είναι η διαχείριση με σεβασμό και προτεραιότητα στην ευημερία του οικοσυστήματος και στη συνετή διαχείριση των υδάτων, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή που με τόσο κόπο έχει επανέλθει. Η υδρευτική και αρδρευτική διάσταση του έργου όσο κι αν είναι εύλογη μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη αν αγνοηθεί η άρρηκτη σύνδεσή της με το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής στο οποίο συμβάλλει η «νέα» Κάρλα.
* Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο «Λιμνών αποξηράνσεις: μελέτη αειφορίας και πολιτιστικής ιστορίας» της Ελένης Κοβάνη, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, 2002
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
…………. oι τότε γέροντες των γύρω χωριών έλεγαν ….. όσο την φύση την βάζεις κωλοδάχτυλο …. θα ρθει η ώρα που θα σε γαμήσει .. !!!!!!!! ……….. έ …… ήρθε η ώρα ………… τότε ήμουν ……..9— 10 … χρονων .. !!!!!!!!
…………….. όταν άρχισαν να αποξηράνουν την Κάρλα …………
Η Φύση δεν εκδικείται! Ούτε θα μπορούσε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο! Η εκδίκηση είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Είναι χαρακτηριστικό τού μικρόνου (ή άμυαλου), σκατόψυχου, μικροπρεπή ανθρώπου, όχι τής Φύσης.
Αυτό που πολλοί αποκαλούν “εκδίκηση τής Φύσης”, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποκατάσταση των “κενών”, των ανωμαλιών και τού “παρα φύσιν”. ‘Οταν οι βλάκες άνθρωποι χτίζουν επάνω σε ρέματα, η Φύση θα αποκαταστήσει αυτή την ανωμαλία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο! ‘Οπου υπάρχει παραβίαση (βιασμός) τής Φύσης, αυτή, αργά ή γρήγορα μιά μέρα, θα το αντικαταστήσει/αποκαταστήσει με το “κατά φύσιν” και θα απαλείψει την ανωμαλία!
ακριβώς όπως το λέτε κ. Σουφλή, η φύση εκδικείται αλλά ο απλός κόσμος πάντα την πληρώνει ποτέ όμως αυτοί που το προκάλεσαν…. λες και υπάρχει σχέδιο απ’ αρχής κόσμου με ανώτερες δυνάμεις σε συνεργασία με τις ελίτ κάθε εποχής
https://www.newsbreak.gr/ellada/505620/kakokairia-daniel-ygeionomiki-vomva-thessalikos-kampos-exarsi-loimoxeon/
Μήπως να εμβολιασθεί ο κοσμάκης , προληπτικά πάντα, για χολέρα, πανώλη κλπ? Μήπως εκεί πήγαιναν όλα?
Μήπως όλα έγιναν, για να πάνε στα χέρια των ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΩΝ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ;;;
https://www.youtube.com/watch?v=uX2oNgPhS74 κωλομπατσοι θράσος ρε
https://www.youtube.com/watch?v=s9NgmwxaTig ο τυπος με το μουσι που εχει το καναλι αυτο παντα ευστοχος
Δεν εκδικείται η φύση. Ο Τριαδικός Θεός επιτρέπει τις καταστροφές γιατί ο ελληνικός λαός είναι πλέον στη πλειοψηφία του αποστάτης, βλάσφημος και αμετανόητος με οδηγούς του ανάξιους ιεράρχες και φύσει δούλους (αλλότριων συμφερόντων)
πολιτικούς. “Τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται”. ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 15:14.