Η Χεζμπολάχ μπαίνει στο «παιχνίδι»: Τα τρία σενάρια για την εμπλοκή της στον πόλεμο στη Γάζα

Η Χεζμπολάχ μπαίνει στο «παιχνίδι»: Τα τρία σενάρια για την εμπλοκή της στον πόλεμο στη Γάζα

3 Νοεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:185
Μοίρασέ το

 

 

Σε ιδιαίτερη κρίσιμη φάση βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς πλανάται ο εφιάλτης μιας ευρύτερης κλιμάκωσης που θα ξεπεράσει τα σύνορα των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ιδιαίτερα λόγω του διαγγέλματος στο οποίο θα προχωρήσει σήμερα Παρασκευή (3/11) ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

 

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.
Η Χεζμπολάχ μπαίνει στο «παιχνίδι»: Τα τρία σενάρια για την εμπλοκή της στον πόλεμο στη Γάζα

Σε ιδιαίτερη κρίσιμη φάση βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς πλανάται ο εφιάλτης μιας ευρύτερης κλιμάκωσης που θα ξεπεράσει τα σύνορα των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ιδιαίτερα λόγω του διαγγέλματος στο οποίο θα προχωρήσει σήμερα Παρασκευή (3/11) ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Συγκεκριμένα, ο Νασράλα θα πραγματοποιήσει ομιλία για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο περιεχόμενο του διαγγέλματος, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Χαμάς.

Ο νότιος Λίβανος τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του προς το Ισραήλ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Νασράλα θα μεταδοθεί ως μέρος εκδήλωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ, στις 15:00 (13:00 GMT) της Παρασκευής, στη μνήμη των μαχητών που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

 

 

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί άνθρωποι στον Λίβανο περιμένουν με αγωνία την ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον, πιστεύοντας ότι τα όσα θα πει σήμερα ο Νασράλα ενδεχομένως οδηγήσουν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων.

 

Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

 

Ωστόσο, η ομιλία του Νασράλα δεν αναμένεται με αγωνία μόνο στον Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι ηγετική φωνή σε μια περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε από το Ιράν για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η συμμαχία, γνωστή ως «Άξονας της Αντίστασης», περιλαμβάνει σιίτες μουσουλμάνους ιρακινούς πολιτοφύλακες που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, και τους Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν εισχωρήσει στη σύγκρουση με επιθέσεις drones στο Ισραήλ.

xezbolax_nasrala_1_64525.jpg

Φορώντας πάντα ένα μαύρο τουρμπάνι ενός σαγιέντ ή απόγονου του προφήτη Μωάμεθ, ο Νασράλα είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στον αραβικό κόσμο.

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους επικριτές του ως επιδέξιος ρήτορας, οι ομιλίες του παρακολουθούνται στενά εδώ και καιρό τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς. Θεωρείται τρομοκράτης από αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

 

 

Οι φλογερές του ομιλίες κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 εκτόξευσαν το προφίλ του, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία ανήγγειλε ότι η Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού με πύραυλο, προτρέποντας μάλιστα τους θεατές να «κοιτάξουν τη θάλασσα».

Ενώ ο Νασράλα έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τις 7 Οκτωβρίου, άλλοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ έχουν υποδείξει τη μαχητική ετοιμότητα της ομάδας. Αλλά δεν έχουν θέσει καμία κόκκινη γραμμή στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Η ομιλία του Νασράλα όπως και οι συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ γίνονται προκειμένου να τιμηθούν οι μαχητές που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τα «προηγούμενα» μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

 

Οι αμοιβαίες απειλές καταστροφής έχουν αποτρέψει το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ από το να διεξάγουν πόλεμο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από το 2006. Η Συρία εν τω μεταξύ έχει χρησιμεύσει ως «αρένα» για τη σύγκρουσή τους.

Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ αναφέρουν ότι οι μέχρι στιγμής επιθέσεις της ομάδας είναι «ζυγισμένες» ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη κλιμάκωση, ενώ κρατούν απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη πόλεμο με το Ισραήλ. Πολλοί Λιβανέζοι εξακολουθούν να πλήττονται από τον αντίκτυπο της καταστροφικής οικονομικής κατάρρευσης πριν από τέσσερα χρόνια.

 

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για μια σύγκρουση στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο πολέμου με το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε ισραηλινές αντεπιθέσεις «αδιανόητου» μεγέθους που θα προκαλούσαν καταστροφή στον Λίβανο.

Τι μπορεί να πει ο Νασράλα στο διάγγελμά του

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο περιεχόμενο της ομιλίας του.

Τη δική του εκτίμηση για το περιεχόμενο της ομιλίας του, δίνει ο Jeremy Bowen του BBC.

 

Όπως γράφει, θα μπορούσε απλώς να πει ορισμένα πράγματα μόνο και μόνο για να συγκρατήσει το «καζάνι που βράζει στην περιοχή» ή θα μιλήσει για να βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ, προειδοποιώντας το να προσέχουν τους εαυτούς τους.

Αλλά αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Ισραηλινοί είναι ότι θα μπορούσε να πει «μόλις πατήσαμε το κουμπί και οι πύραυλοι κατευθύνονται προς το μέρος σας», αναφέρει ο Bowen.

Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ έπληξε χθες 19 σημεία με πυράυλους στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είναι σημαντικά πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Μια εκτίμηση είναι ότι έχουν περίπου 150.000 διαφορετικά είδη πυραύλων και ρουκετών, κυρίως από το Ιράν, που θα μπορούσαν να στοχεύσουν στο Ισραήλ.

Η αναγγελία της ομιλίας του Νασράλα προωθήθηκε στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ένα κομψά παραγόμενο promo γεμάτο μυστήριο, όπου φαίνεται ένας άντρας με γένια, να φορά ένα τουρμπάνι και ένα μεγάλο δαχτυλίδι.

Το δαχτυλίδι μοιάζει πολύ με το δαχτυλίδι που φορούσε ο Qassem Soleimani, αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και όταν δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς το 2020, το σώμα του αναγνωρίστηκε μόνο από το δαχτυλίδι στο χέρι του.

Έτσι, όλοι στην περιοχή θα πάρουν το μήνυμα και το Ισραήλ να ανησυχεί πραγματικά για το τι είναι ικανή να κάνει η Χεζμπολάχ, καταλήγει ο Jeremy Bowen.

Το πρώτο βίντεο της Χεζμπολάχ που προκάλεσε ερωτηματικά:

 

 

Το νέο βίντεο της Χεζμπολάχ:

 

 

 

Πηγή

Προβολές : 185


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα