Θα συμμετάσχουν η Υεμένη και το Ιράκ στην Πλημμύρα Αλ Άκσα της Παλαιστίνης;

Θα συμμετάσχουν η Υεμένη και το Ιράκ στην Πλημμύρα Αλ Άκσα της Παλαιστίνης;

20 Οκτωβρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:453
Μοίρασέ το

 

 

 «Οι Αμερικανοί είναι ουσιαστικοί εταίροι στη δολοφονία των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και ως εκ τούτου, πρέπει να υποστούν τις συνέπειες… [Οι ΗΠΑ] γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες της ιρακινής αντίστασης, η οποία έχει πολλαπλασιαστεί εδώ και αρκετό καιρό, και σήμερα βρισκόμαστε σε στάδιο ικανό να χτυπήσει όλες τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ». 

Photo Credit: The Cradle

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood, της πιο θανατηφόρας αντιστασιακής επίθεσης για το Ισραήλ από την αρχή της, υποστηρικτές βγήκαν στους δρόμους σε πολλές χώρες με αραβική και μουσουλμανική πλειοψηφία. Ωστόσο, ένα έθνος, η Υεμένη , ξεχώρισε, παρά την τεράστια γεωγραφική του απόσταση από την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Όχι σε αντίθεση με προηγούμενες μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, εκατοντάδες χιλιάδες Υεμενίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων, αταλάντευτοι στη δήλωση ετοιμότητάς τους να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστινιακής αντίστασης ενάντια σε αυτό που έβλεπε ως «εχθρό της Ομμά».

Σε μια συγκλονιστική ομιλία που εκφωνήθηκε στις 10 Οκτωβρίου , ο Abdul-Malik al-Houthi, ο ηγέτης του κινήματος Ansarallah, διακήρυξε ότι οι Υεμενίτες είναι έτοιμοι να «επιτελέσουν το ιερό τους καθήκον να σταθούν δίπλα στον παλαιστινιακό λαό».

«Ο λαός μας είναι έτοιμος να κινηθεί κατά εκατοντάδες και να ενωθεί με τον παλαιστινιακό λαό για να αντιμετωπίσει χιλιάδες τον εχθρό και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», πρόσθεσε, προτού τονίσει ότι «Είμαστε σε συντονισμό με τον Άξονα της Αντίστασης. και Αν οι Αμερικανοί επενέβαιναν στρατιωτικά άμεσα, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ακόμη και με ρουκέτες».

Συγκεκριμένα, όπως και άλλα μέλη του Άξονα, οι Χούτι προειδοποίησαν τους εχθρούς να μην περάσουν ορισμένες «κόκκινες γραμμές».

 

Οι κόκκινες γραμμές της Υεμένης 

 

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Υεμένης Αζίζ Ρασίντ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι σε θέση να εμπλακούν σε μια άμεση σύγκρουση με τον Άξονα της Αντίστασης γιατί αυτό έχει σοβαρές δηλώσεις στα αμερικανικά και σιωνιστικά συμφέροντα».

 

Μιλώντας στο The Cradle , ο Rashid εξηγεί ότι οι «κόκκινες γραμμές» που δικαιολογούν τη συμμετοχή της Υεμένης στη σύγκρουση δεν περιορίζονται στην άμεση αντιμετώπιση των ΗΠΑ.

 

Επισημαίνει άλλα κίνητρα για τη διέλευση αυτών των γραμμών, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων ισραηλινών θηριωδιών κατά των Παλαιστινίων, των επί στην Ιερουσαλήμ, την Τζενίν και τη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, το αίτημα για κράτηση της αντίστασης της Γάζας και κάθε σοβαρή προσπάθεια εξάλειψης της αντίστασης. Κυρίως, επισημαίνει ότι αυτές οι παραβιάσεις θα πυρήσουν μια συντονισμένη απάντηση από ολόκληρο τον Άξονα «μέσω των αιθουσών κοινών προϊόντων».

 

Για τον λαό της Υεμένης, η παλαιστινιακή υπόθεση αντιπροσωπεύει από καιρό μια δέσμευση αρχών, θρησκευτική, ηθική και εθνική. Ο πολιτικός αναλυτής Talib al-Hassani πιστεύει ότι «ένας από τους λόγους για την επίθεση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας εναντίον του κράτους από τον Μάρτιο του 2015 είναι η θέση της Υεμένης στον Άξονα της Αντίστασης και ο μεγάλος κίνδυνος που θέτει για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή».

 

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει εάν ένα έθνος που έχει ήδη εξαντληθεί από οκτώ χρόνια αδυσώπητης σύγκρουσης και πολιορκημένων συνθηκών μπορεί ρεαλιστικά να συμμετάσχει στη στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ.

«

Μερικοί μπορεί να δουν αυτή τη θέση ως παράσταση», λέει ο Χασάνι στο The Cradle , «αλλά, στην πραγματικότητα, η Υεμένη έχει σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες που της επιτρέπουν να στοχεύσει το Ισραήλ».

Τονίζει τον μετασχηματισμό που υπέστη η Υεμένη μετά την Επανάσταση της 21ης ​​Σεπτεμβρίου το 2014, οι στόχοι της οποίας περιελάμβαναν την απελευθέρωση από την ξένη κυριαρχία και την ευθυγράμμιση με αραβικές και ισλαμικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ζητήματος.

 

Το οπλοστάσιο του Ανσαράλα 

 

Το Τελ Αβίβ λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις απειλές. Τα ισραηλινά ΜΜΕ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την Επιχείρηση « Τυφώνας της Υεμένης » στις 17 Ιανουαρίου 2022, όταν οι δυνάμεις της Υεμένης ευθυγραμμισμένες με τον Ανσαράλα έπληξαν εγκαταστάσεις πετρελαίου των ΗΑΕ με βαλλιστικούς πυραύλους και drones στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι – αυτό, από απόσταση περίπου 1.600 χιλιομέτρων, που ισοδυναμεί στην απόσταση μεταξύ Υεμένης και Ισραήλ. Το ότι οι Υεμενίτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχοποιήσουν τα ισραηλινά λιμάνια Εϊλάτ, Τελ Αβίβ και Χάιφα δεν ήταν πλέον υπό αμφισβήτηση.

 

Ο Ρασίντ υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Υεμένης στον πόλεμο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή επιθέσεων με drone και πυραύλων που στοχεύουν συγκεκριμένους στόχους, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Άξονα Αντίστασης, την Ενότητα των Μετώπων .

Ο Χασάνι εξηγεί περαιτέρω ότι αυτά τα χτυπήματα «μπορεί να επεκταθούν πέρα ​​από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στους θαλάσσιους δρόμους και στις αμερικανικές και ισραηλινές βάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στην αφρικανική πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας».

 

Επισημαίνει την έμφαση του Χούτι στην τελευταία του ομιλία ότι «πρέπει να έχουμε αντίκτυπο στον ισραηλινό εχθρό», που σημαίνει ότι τα χτυπήματα «θα είναι μεγάλα, εστιασμένα, ακριβή και επώδυνα».

 

Το τρομερό οπλοστάσιο του Ansarallah, μερικά από τα οποία παρουσιάστηκαν σε μια στρατιωτική παρέλαση στη Σαναά κατά την επέτειο της επανάστασης του περασμένου μήνα, περιλαμβάνει τα εντυπωσιακά επιθετικά drones Samad 3, τα οποία έχουν βεληνεκές 1.800 χιλιόμετρα και είναι οπλισμένα με εκρηκτικές κεφαλές βάρους μεταξύ 20 και 50 κιλών. .

Επιπλέον, υπάρχει το drone Eid 2, που φέρει μια βαριά εκρηκτική κεφαλή 40 κιλών και ικανό να φτάσει στόχους έως και 2.000 χιλιομέτρων. Ο στρατός της Υεμένης διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι Quds 4, Aqeel και Toofan. Συγκεκριμένα, οι ναυτικοί πύραυλοι τους μπορούν να στοχεύουν ισραηλινές και αμερικανικές βάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.

 

Έλεγχος των ΗΠΑ στο Ιράκ 

 

Στο Ιράκ, η αντίσταση έχει ήδη αρχίσει να υπαινίσσεται τι βρίσκεται μπροστά. Την Τετάρτη, η Kataib Hezbollah ανέλαβε τα εύσημα για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις βάσεις Ain al-Assad και Al-Harir, στις οποίες τραυματίστηκαν αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες. Την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος της ομάδας , Jaafar al-Husseini, εξήγησε ξεκάθαρα τους λόγους της απεργίας: 

«Οι Αμερικανοί είναι ουσιαστικοί εταίροι στη δολοφονία των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και ως εκ τούτου, πρέπει να υποστούν τις συνέπειες… [Οι ΗΠΑ] γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες της ιρακινής αντίστασης, η οποία έχει πολλαπλασιαστεί εδώ και αρκετό καιρό, και σήμερα βρισκόμαστε σε στάδιο ικανό να χτυπήσει όλες τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ». 

Το Ιράκ, μια χώρα στην οποία ο Άξονας της Αντίστασης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εδαφική ήττα του ISIS, δεν δείχνει λιγότερο ενθουσιασμό για την υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης , ειδικά ενόψει του ανελέητου ισραηλινού βομβαρδισμού και της πιθανής άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ.

Εκτός από την επίσημη καταδίκη του ιρακινού πρωθυπουργού Muhammad Shiaa al-Sudani για την εκστρατεία γενοκτονίας του στρατού κατοχής, φατρίες που ευθυγραμμίζονται με τον Άξονα προετοιμάζονται για πιθανή εμπλοκή στον πολυμέτωπο πόλεμο όταν γίνει το κάλεσμα.

Αυτές οι φατρίες στοχεύουν να αναπαράγουν τον ρόλο που έπαιξαν στο συριακό θέατρο ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το εξωτερικό.

Μια πηγή σε μια από τις ιρακινές φατρίες αντίστασης αποκαλύπτει στο The Cradle ότι ο συντονισμός έχει ήδη καθιερωθεί με τη Χαμάς.

 

Τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των ιρακινών αντιστασιακών φατριών για τη χάραξη στρατηγικών για την απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, με έμφαση στην επέκταση του πεδίου της μάχης για την αποτροπή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Και ο πρώτος τρόπος δράσης θα είναι να διασφαλιστεί ότι το Τελ Αβίβ θα πολεμήσει μόνο του:

«Οι ιρακινές φατρίες παρακολουθούν την εξέλιξη των γεγονότων στην Παλαιστίνη, ειδικά όσον αφορά την αμερικανική και ευρωπαϊκή επέμβαση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μαζί με το Ισραήλ. Έχουμε λάβει μέτρα επιτόπου και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και έχει καθοριστεί η τράπεζα-στόχος σε περίπτωση οποιασδήποτε άμεσης αμερικανικής επέμβασης στον πόλεμο».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ του Ιράκ, Αμπού Χουσεΐν αλ-Χαμιντάουι, απείλησε σε δήλωσή του ότι θα στοχοποιήσει τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Τόνισε ότι «οι πύραυλοι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι ειδικές δυνάμεις μας είναι έτοιμες να στοχοποιήσουν τον αμερικανικό εχθρό στις βάσεις του, εάν επέμβει σε αυτή τη μάχη και θα στοχεύσουμε γνωστές τοποθεσίες της σιωνιστικής οντότητας».

 

Επιπλέον, μια πηγή κοντά στην ιρακινή αντίσταση είπε στο The Cradle ότι υπάρχουν άλλα διαθέσιμα μέσα για την υποστήριξη της αντίστασης της Γάζας από το Ιράκ που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ και να αλλάξουν την εξίσωση – κάτι που μπορεί να δούμε τις επόμενες ώρες ή μέρες.

 

Η Παλαιστίνη έχει επίσης συμμάχους 

 

Ο ηγέτης της Asaib Ahl al-Haq, Σεΐχης Qais al-Khazali, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, στις 10 Οκτωβρίου, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

Σε δήλωσή του στη συνέχεια, ο Khazali τόνισε ότι «το Ιράκ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση και ότι οι ιρακινές φατρίες αντίστασης είναι πλήρως προετοιμασμένες για κάθε ενέργεια που απαιτείται από αυτές για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Κινήματος Badr, Hadi al-Ameri, απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής με «βαριές απώλειες» εάν η Ουάσιγκτον αποφάσιζε να επέμβει άμεσα στον πόλεμο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, θεώρησε τις ΗΠΑ «υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της απεριόριστης υποστήριξής τους στους Σιωνιστές» και είπε ότι «θα υποστούν μεγάλη απώλεια εάν αποφασίσουν να μπουν στον πόλεμο στο πλευρό του η σιωνιστική οντότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Ο στρατιωτικός ειδικός Nawaf al-Badrani εξηγεί ότι, σε αντίθεση με τις δυνάμεις αντίστασης της Υεμένης, οι ιρακινές ομάδες έχουν ορισμένα γεωγραφικά όρια:

«Οι ιρακινές φατρίες δεν διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φτάσουν στα κατεχόμενα εδάφη. Η εμπλοκή τους στη μάχη μπορεί να γίνει μέσω στόχευσης αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε 10 μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ή συντονισμού με τη Συρία για να επιτρέψουν σε μαχητές φατριών να φτάσουν στα σύνορα της κατέλαβε το Γκολάν».

Ιρακινές πηγές αποκαλύπτουν ότι μαχητές από ορισμένες ένοπλες φατρίες έχουν ήδη κινηθεί προς περιοχές κοντά στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, αναμένοντας οδηγίες για να εμπλακούν στη μάχη κατά του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Η επαφή του The Cradle με αρκετούς ηγέτες φατριών επιβεβαιώνει ότι αυτά τα κόμματα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε αυτόν τον «μεγάλο αγώνα» στο πλευρό της Παλαιστινιακής αντίστασης.

 

 

Πηγή

Προβολές : 453


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα