Θεσσαλία: «Τα περισσότερα σπίτια θα έχουν προβλήματα ευστάθειας» – Τι εξηγούν οι ειδικοί

Θεσσαλία: «Τα περισσότερα σπίτια θα έχουν προβλήματα ευστάθειας» – Τι εξηγούν οι ειδικοί

14 Σεπτεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:283
Μοίρασέ το

 

«Η υποσκαφή των θεμέλιων παρουσιάζει εμφανή προβλήματα είτε αφανή»

Κάποιοι εργολάβοι φίλοι του Μητσοτακαίικου, τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα παντελονιάσουν δισεκατομμύρια και θα μιζάρουν το αφεντικό τους…

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ, ΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΙΣΤΕΣ… ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ… ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Όποια  πέτρα και να σηκώσεις, φίδια και σκορπιούς θα βρεις… γεννήματα εχιδνών…

ΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ…

Αναφορά στις συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας που προκάλεσε στην Θεσσαλία η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel έκαναν μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης και η Δρ. Ελισσάβετ Φελώνη, επιστημονική συνεργάτιδα στο ΕΚΠΑ.

Ο κ. Καρύδης τοποθετήθηκε αναφορικά με το νερό και τα χωριά που έχουν πληγεί, και για το κατά πόσο θα είναι ξανά κατοικήσιμα. «Αυτή η μόλυνση στο νερό μπορεί να εισχωρήσει και στη δομή των κτιρίων, στα πατώματα, στα ξύλα, σε όλα τα υλικά που είναι πορώδη. Οι τοίχοι και οι τοιχοποιίες έχουν κενό μέσα, δεν είναι συμπαγείς πάντοτε. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν ξέρω πώς, αυτή η επιμόλυνση που έχει συμβεί μπορεί να καθαρίσει στους τοίχους. Αυτό είναι ένα στοιχείο. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, και είναι πολυδιάστατα», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Στα κτίρια που έχουν βυθιστεί στο νερό, τα περισσότερα εξ αυτών είναι με αργιλικό υλικό. Όταν είναι στεγνό το υλικό είναι μια χαρά, όταν βραχεί γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα ευστάθειας του κτιρίου. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να έχουμε προβλήματα ευστάθειας. Το επόμενο θέμα είναι η υποσκαφή των θεμελίων. Η υποσκαφή των θεμέλιων παρουσιάζει εμφανή προβλήματα είτε αφανή».

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο εξής με ανάλογες καιρικές συνθήκες»

Από την πλευρά της, η κ. Φελώνη επεσήμανε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα φυσικά φαινόμενα από εδώ και πέρα.

«Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις ασύλληπτές καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, στο ζωικό κεφάλαιο στις καλλιέργειες, στις υποδομές κι παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων φανήκαμε ανέτοιμοι να διαχειριστούμε ένα φαινόμενο τέτοιου μεγέθους. Αυτό που βλέπουμε με όσοι μελετάμε καιρικά φαινόμενα, είναι ότι τα τελευταία χρονιά βλέπουμε ότι παρουσιάζουν μια αύξηση στη συχνότητα, στην ένταση, εμμονή ως προς την παρουσία τους πάνω από τις περιοχές. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο εξής με ανάλογες καιρικές συνθήκες και να είναι η κοινωνία μας πιο ανθεκτική», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε άμεσα τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου και να επαναπροσδιορίσουμε το ζήτημα της διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου. Είδαμε ότι τα μηνύματα που λάβαμε με τον Ιανό, δεν ήταν αρκετά και δεν κινηθήκαμε στην σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, και το θέμα είναι ότι τα εργαλεία δεν έχουν αξιοπιστία τη δεδομένη στιγμή. Πρέπει να κινηθούμε γρηγορά να να αποκτήσουμε π[περισσότερα δεδομένα κι να δώσουμε στους ερευνητές πιο αξιόπιστα δεδομένα».

Πηγή

Προβολές : 283


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα