Θρησκευτικοί ηγέτες ενώνονται με τον ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να προωθήσουν την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα

Θρησκευτικοί ηγέτες ενώνονται με τον ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να προωθήσουν την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα

8 Δεκεμβρίου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:281
Μοίρασέ το

 

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τη δύναμη της θρησκείας στην προώθηση της ατζέντας τους, αλλά ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι απομακρύνεται πολύ από την εκκλησία.

Βαθιά μέσα σε ένα παμπάλαιο δάσος της Καμπότζης, βουδιστές « οικολόγοι μοναχοί» τυλίγουν τα δέντρα με μανδύες από σαφράν πριν τα χειροτονήσουν στη βουδιστική πίστη.

Η πρακτική αυτή είναι ένα παράδειγμα «δασικού ακτιβισμού» που εξαπλώθηκε στην Καμπότζη αφότου οι Ταϊλανδοί μοναχοί άρχισαν τη δεκαετία του 1990 να χειροτονούν τα δέντρα όπως θα χειροτονούσαν έναν νέο μοναχό.

Τα χειροτονημένα δέντρα γίνονται ιερά και προστατεύονται από την παράνομη υλοτομία, επειδή το να βλάψεις έναν χειροτονημένο μοναχό είναι ταμπού στη βουδιστική θρησκεία.

Η αναγνώριση ότι η θρησκεία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο όταν εφαρμόζεται για την πώληση του αφηγήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στα Ηνωμένα Έθνη και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), όπου η πίστη παραδοσιακά κρατιόταν σε απόσταση.

Βουδιστές μοναχοί δένουν έναν μανδύα από σαφράν γύρω από τον κορμό ενός δέντρου για να το χειροτονήσουν συμβολικά σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κοπή του για να γίνει δρόμος για έναν αυτοκινητόδρομο στα περίχωρα του Κολόμπο της Σρι Λάνκα, στις 10 Φεβρουαρίου 2021. (-/AFP μέσω Getty Images)

 

Οι παγκοσμιοποιητικές οργανώσεις καλωσορίζουν πλέον τη βοήθεια των θρησκευτικών ηγετών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενός από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030.

Ωστόσο, ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες ανησυχούν για τη συμμετοχή των συναδέλφων τους στη συζήτηση για το κλίμα.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη ατζέντα και εμποδίζει την εκκλησία να κάνει αυτό που είναι το πρωταρχικό της κάλεσμα, δηλαδή να κερδίσει τους ανθρώπους στην πίστη στον Ιησού Χριστό», δήλωσε στους Epoch Times ο Ρόμπερτ Τζέφρις, πάστορας της Πρώτης Εκκλησίας Βαπτιστών του Ντάλας.

«Οφείλουμε να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για το τι σκέφτεται ο Θεός».

Ο ΟΗΕ προβλέπει καταστροφή αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σωθεί η γη από τη συμφορά της αύξησης της στάθμης των ωκεανών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αν και τα επιστημονικά στοιχεία παραμένουν αμφιλεγόμενα.

Ο κλιματικός στόχος του ΟΗΕ για το 2030 απαιτεί «βαθιά, ταχεία και συνεχή» μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 42%, ενώ ο ΟΗΕ στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Προβλέπει ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2035.

Ο πάστορας Ρόμπερτ Τζέφρις ηγείται του Όρκου Υποτέλειας πριν μιλήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ντάλας του Τέξας, στις 17 Οκτωβρίου 2019. (Tom Pennington/Getty Images)

 

Δαιμονοποίηση των ορυκτών καυσίμων

Εν αναμονή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, βουδιστικές, ινδουιστικές, μουσουλμανικές και χριστιανικές ομάδες εξέδωσαν δηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στην υποστήριξη των ηγετών της πίστης για την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα.

Ο ΟΗΕ προανήγγειλε την είδηση της παπικής επιστολής του Πάπα Φραγκίσκου για την κλιματική αλλαγή εκείνη τη χρονιά προς όλους τους Ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους, με τίτλο Laudato Si.

Ο πνευματικός ηγέτης 1,36 δισεκατομμυρίων καθολικών προσέφερε τη σημαντική του επιρροή για τη διάσωση του πλανήτη, εκφράζοντας το παράπονο ότι η περιβαλλοντική καταστροφή πλήττει τους φτωχότερους πολίτες του κόσμου.

«Απευθύνω, λοιπόν, επείγουσα έκκληση για έναν νέο διάλογο σχετικά με το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον του πλανήτη μας», έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφωνεί ομιλία ενώ άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες και επιστήμονες ακούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης «Πίστη και Επιστήμη: προς την COP26», στο Βατικανό στις 4 Οκτωβρίου 2021. (ALESSANDRO DI MEO/POOL/AFP via Getty Images)

 

Και παρόλο που ο ποντίφικας δεν μπόρεσε να παραστεί στη φετινή σύνοδο κορυφής COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έστειλε μήνυμα για τα εγκαίνια του πρώτου περιπτέρου της πίστης στην εκδήλωση, τονίζοντας την ευθύνη των θρησκευτικών ηγετών να φροντίζουν τον πλανήτη.

Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες έχουν ενωθεί με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ απαιτώντας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν να χρηματοδοτούν πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων.

Οι ηγέτες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων και του Συμβουλίου Ραββίνων της Νέας Υόρκης εξέδωσαν δηλώσεις το 2021 και το 2022, στις οποίες ανέφεραν ότι οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «ηθική υποχρέωση» να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα.

Πίεσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επενδύσουν στις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για «τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές της ζωής στη γη».

Ο Μάικλ Ο’Φάλον είναι ο ιδρυτής του Sovereign Nations, ενός ιστότοπου μέσων ενημέρωσης αφιερωμένου στη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Μίλησε στους Epoch Times για αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως μια δυσοίωνη εξέλιξη.

Ο Μάικλ Ο’Φάλον μιλάει στο Λονδίνο. (Ευγενική προσφορά του Michael O’Fallon)

 

Η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ να διαχειριστούν την ενέργεια και τον πλούτο του κόσμου, είπε.

«Πρόκειται για κάτι το καθολικό. Θα αλλάξει τα πάντα, εκτός αν το σταματήσουμε ολοκληρωτικά», προειδοποίησε ο κ. O’Φάλον.

Ως απόδειξη της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ανέφερε την Terra Carta, ένα έγγραφο για τα δικαιώματα των ανθρώπων και του πλανήτη, το οποίο έχει ως πρότυπο τη Magna Carta, η οποία χρονολογείται εδώ και 808 χρόνια.

Η Terra Carta του 2021 αποτελεί μέρος του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της αγοράς που ξεκίνησε ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ εκφωνεί ομιλία στην τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα κατά τη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την 1η Δεκεμβρίου 2023. (Chris Jackson/Getty Images)

 

Σύμφωνα με την αποστολή της, η «φύση» πρέπει να αποκτήσει «θεμελιώδη δικαιώματα και αξία», ώστε να εξασφαλιστεί μια διαρκής και απτή κληρονομιά για αυτή τη γενιά.

Ακόμη και παραδοσιακά εν γένει συντηρητικές χριστιανικές ομάδες, όπως η Εθνική Ένωση Ευαγγελικών (NAE), έχουν προσχωρήσει στο περιβαλλοντικό κίνημα.

Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα του Ιησού βοηθώντας τους φτωχούς και τους ευάλωτους -οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι παγκοσμιοποιητές, θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

«Επιθυμούμε να προσεγγίσουμε τις πολυπλοκότητες της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή, με βιβλική σαφήνεια και βαθιά αγάπη που αντανακλά την καρδιά του ίδιου του Θεού για αυτόν τον κόσμο, ειδικά για εκείνους που είναι λιγότερο σε θέση να απολαύσουν τις ευλογίες του», δήλωσε ο πρόεδρος της NAE Γουόλτερ Κιμ σε δήλωση του 2022.

Αλλά ο κ. Τζέφρις δήλωσε ότι δεν πιστεύει αυτό που πουλάει ο ΟΗΕ.

Μια γυναίκα μπαίνει στο «περίπτερο της πίστης» στο χώρο της συνόδου κορυφής COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 6 Δεκεμβρίου 2023. (Giuseppe CACACE/AFP via Getty Images)

 

«Κοιτάξτε, ας είμαστε ξεκάθαροι, ο Ιησούς Χριστός είναι αυτός που καθορίζει την ατζέντα για την εκκλησία, όχι τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο κ. Τζέφρις.

«Και το να υιοθετούν οι εκκλησίες τη δήλωση σκοπού και τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών είναι στην πραγματικότητα η εκκλησία που εκπορνεύεται, επιτρέποντας στον εαυτό της να χρησιμοποιηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό».

Η έννοια των εθνών είναι βιβλική, που σημαίνει ότι μια παγκόσμια κυβέρνηση δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του Θεού, είπε.

Στο νέο του βιβλίο, “Ζούμε στους έσχατους καιρούς;” που κυκλοφορεί αυτό το μήνα, ο κ. Τζέφρις αναφέρει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολιτικά και πνευματικά ενήμεροι για το τι συμβαίνει. Ο πάστορας των Βαπτιστών του Νότου είναι γνωστός ως πνευματικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η λεγόμενη επείγουσα ανάγκη για το κλίμα έχει κινητοποιήσει τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της GreenFaith και της Interfaith Power and Light να οργανώνουν διαμαρτυρίες και διακοπές.

Η GreenFaith διοργάνωσε πέρυσι μια διαδήλωση στην έδρα της BlackRock στη Νέα Υόρκη που κατέληξε σε συλλήψεις αφού οι διαδηλωτές προειδοποίησαν την κολοσσιαία επενδυτική εταιρεία να σταματήσει να «καταστρέφει τη γη» επενδύοντας σε ορυκτά καύσιμα.

Ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της BlackRock στη Νέα Υόρκη στις 29 Οκτωβρίου 2022. (KENA BETANCUR/AFP via Getty Images)

 

Μέρος της παγκόσμιας έκκλησης να σταματήσει η λεγόμενη κλιματική αλλαγή είναι η ιδέα ότι οι φτωχοί του κόσμου θα υποφέρουν περισσότερο από την εκτεταμένη ξηρασία και τις πλημμύρες.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η παγκοσμιοποιητική θεραπεία είναι πολύ χειρότερη από ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής που ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν. Και λένε ότι δεν εκπλήσσονται που ο ΟΗΕ ενσωματώνει τη θρησκεία στην εκστρατεία πίεσης.

Το ανεξάρτητο ίδρυμα Climate Intelligence (CLINTEL) εξέδωσε δήλωση αυτό το καλοκαίρι δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία κλιματική έκτακτη ανάγκη. Το έγγραφο έχει υπογραφεί από σχεδόν 2.000 επιστήμονες και επαγγελματίες από περίπου 60 έθνη από την 1η Δεκεμβρίου.

«[Η] υστερία γύρω από το θέμα είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η ‘θεραπεία’ -να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό και να τα αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- πιθανότατα θα είναι χειρότερη από την ‘ασθένεια’», είχε δηλώσει ο Μαρσέλ Κροκ, ιδρυτικό μέλος της CLINTEL, στους Epoch Times σε προηγούμενη συνέντευξή του.

Το σχέδιο του ΟΗΕ για την αξιοποίηση της δύναμης της θρησκείας φαίνεται στο σχέδιο του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ για το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας, το οποίο είναι ένα σύμφωνο μεταξύ των χωρών που αναπτύχθηκε το 2022 για τη διάσωση των φυσικών πόρων και των απειλούμενων ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «η σημαντική εμβέλεια και επιρροή των θρησκευτικών και πνευματικών ομάδων τις καθιστά σημαντική και φυσική εκλογική ομάδα» για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του.

Μια παρόμοια συνεδρίαση της Σύμβασης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 καλούσε τις πλούσιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να καταβάλουν στις φτωχότερες χώρες αποζημιώσεις για «απώλειες και ζημιές» που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ομοίως, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε το 2016 μια έκθεση με τίτλο «Ο ρόλος της πίστης στις συστημικές παγκόσμιες προκλήσεις», η οποία περιλαμβάνει μια ενότητα που δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη θρησκεία.

Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF, δήλωσε στο Συμβούλιο Παγκόσμιας Ατζέντας ότι οι αξίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο μέσω της διανοητικής λογικής, γι’ αυτό και η πίστη πρέπει να εμπλακεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Η θρησκεία προσφέρει μια ηθική στάση που μπορεί να βοηθήσει στη «νομιμοποίηση του σκοπού», αναφέρει η έκθεση.

«Υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθούν αφηγήματα ελπίδας και δυνατοτήτων», αναφέρεται. «Οι θρησκευτικές παραδόσεις έχουν άφθονη εμπειρία στο να συνδυάζουν βραχυπρόθεσμες προοπτικές με μια μακροπρόθεσμη προοπτική και συναρπαστικές αφηγήσεις».

 

 

Πηγή

Προβολές : 281


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα