ΙΔΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ...Aντίο ΗΠΑ σε Αφρική & Μ.Ανατολή: Η Αίγυπτος μπήκε στην Τράπεζα των BRICS- Στρατηγικές συμφωνίες Κίνας- Σ.Αραβίας: Στροφή στο Γουάν!

ΙΔΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ...Aντίο ΗΠΑ σε Αφρική & Μ.Ανατολή: Η Αίγυπτος μπήκε στην Τράπεζα των BRICS- Στρατηγικές συμφωνίες Κίνας- Σ.Αραβίας: Στροφή στο Γουάν!

12 Δεκεμβρίου, 2022 15 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:500
Μοίρασέ το

 

Επίσημο αίτημα και της Αλγερίας για BRICS – Υποδοχή Ηγεμόνα στον Σι Τζινπίνγκ

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Όσοι θεωρούν πως Πούτιν και Σι, είναι … καλά παιντιά, και θα σώσουν τον κόσμο, ιδίως ο πρώτος, προτείνω ένα μπάνιο στη θάλασσα μόλις κρυώσει ο καιρός…

Δείτε βίντεο από την υποδοχή των Σαουδαράβων στον πρόεδρο της Κίνας

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Αίγυπτος μπήκε στην Τράπεζα των BRICS

Η Αίγυπτος επικύρωσε πριν λίγα 24ωρα τη συμμετοχή της στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) που δημιουργήθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (BRICS) το 2014.

Το υπουργικό συμβούλιο του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία για την είσοδο στην NDB και το έγγραφο ένταξης της Αιγύπτου σε αυτό το ίδρυμα, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 στη Σαγκάη.

Η NDB χρηματοδοτεί έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό, οι επικοινωνίες και η υγεία.

«Από το 2016, η Τράπεζα έχει επενδύσει σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μόνο στην Ινδία», αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ υπενθυμίζοντας ότι η Αίγυπτος εξέφρασε ενδιαφέρον να γίνει μέλος της NDB τον Ιούλιο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Mohamed Maait επιβεβαίωσε τον ενθουσιασμό της χώρας του για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα μέλη των BRICS, ειδικά υπό το φως του «άνευ προηγουμένου αναπτυξιακού κινήματος» που παρακολουθεί στο Κάιρο.

 

Δείτε βίντεο

 

 

Η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS

Παράλληλα, η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στους BRICS επιβεβαιώνοντας όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες του WarNews247.

Η αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Leyla Zaruki δήλωσε ότι η βορειοαφρικανική χώρα ζήτησε να γίνει μέλος του οικονομικού μπλοκ, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας

Η Ζαρούκι είπε ότι η Αλγερία έχει ρυθμίσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που απαιτούνται για την ένταξη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στις 5 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας ανακοίνωσε την υπογραφή του εκτελεστικού νομοσχεδίου για την κοινή κατασκευή των σχεδίων της πρωτοβουλίας «Belt and Road» και του τριμερούς σχεδίου συνεργασίας σε βασικούς τομείς με την Κίνα από το 2022 έως το 2024.

«To εκτελεστικό σχέδιο περιγράφει το πλαίσιο της ενίσχυσης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αλγερίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της εμβάθυνσης των ιστορικών και ποιοτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών σε διάφορους τομείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας.

Τον περασμένο Μάιο, η κινεζική «Sinopec» Petroleum and Chemical Business και η Αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Sonatrach» υπέγραψαν κοινή συμφωνία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου ύψους 490 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αλγερία πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τις χώρες BRICS πριν ενταχθεί στο οικονομικό μπλοκ, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας, δήλωσε στο Sputnik το Σάββατο ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας του Αλγερίου, Μοχάμεντ Αμπντενούρ Ραμπεχί.

“Η Αλγερία θα ήθελε οπωσδήποτε να ενταχθεί στους BRICS. Το ερώτημα είναι αν θα γίνουμε δεκτοί επειδή υπάρχουν ορισμένες υποχρεώσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ορισμένες νομοθετικές αλλαγές”, είπε ο Ραμπέχι.

Δείτε βίντεο

 

“Στρατηγική εταιρική σχέση” Σ.Αραβίας-Κίνας

 

Και ερχόμαστε στις ραγδαίες εξελίξεις με την Σαουδική Αραβία. Με μία μεγαλειώδη υποδοχή άρχισε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία, η οποία συνεχίστηκε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε με μία κοινή δήλωση των δύο μερών για συνεργασία στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της μη ανάμιξης κάθε πλευράς στα εσωτερικά ζητήματα της άλλης.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν  να προωθήσουν από κοινού τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι αξίας 29,6 δισ. δολαρίων για επενδύσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενίσχυση του εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Οι σαουδαραβικές και οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν 34 συμφωνίες επενδύσεων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των τεχνολογιών πληροφοριών, το cloud computing, τις μεταφορές και τις κατασκευές, μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να κερδίσουν συμβόλαια σε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως τη ΝΕΟΜ, μια φουτουριστική πόλη που θα κοστίσει 500 δισεκ. δολάρια. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν το ποσό των 304 δισ. σαουδαραβικών ρεάλ το 2021 (76,9 δισ. ευρώ) και των 103 δισ. σαουδαραβικών ρεάλ (26 δισεκ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η Κίνα είναι πρώτη στη λίστα των αγοραστών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και απορρόφησε πέρυσι το 25% των εξαγωγών αργού της χώρας. Συνολικά από τις αραβικές χώρες πέρυσι η Κίνα αγόρασε 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου και αυτές οι συμφωνίες θα επεκταθούν το προσεχές διάστημα.

Στην κοινή ανακοίνωση Σι-Σαλμάν, που δημοσιεύεται στο SPA, έκτασης 4.000 λέξεων τονίζεται ότι «οι δύο χώρες συμφωνούν στη σημασία της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου». Τονίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι αξιόπιστος εξαγωγέας αργού πετρελαίου προς την Κίνα. Δηλώνεται επίσης η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να «αναπτύξουν συνεργασία και συντονισμό στους αμυντικούς τομείς» και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της».

Η δήλωση επαναβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης, να υποστηρίζουν η μία την άλλη στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας και να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για να υπερασπιστούν την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων».

 

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν πιο στενά σε τομείς όπως η ενέργεια και η εθνική ασφάλεια.

Επίσης, ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε να εμβαθύνει τη διμερή βιομηχανική συνεργασία, να προωθήσει την ανάπτυξη του βιομηχανικού πάρκου Κίνας-Σαουδικής Αραβίας (Jizan) και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.

Εκτός από τις διμερείς συμφωνίες υπεγράφησαν και νέες πολυμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της σινο-αραβικής συνόδου κορυφής, στην οποία είχαν προσκληθεί και όλες οι αραβικές χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι πρέπει να συνδράμουν σοβαρά την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και το Όραμα 2030 της Σαουδικής Αραβίας.

Η Κίνα – τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ- υποστηρίζει σταθερά τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητάς της και υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία στην επιδίωξη μιας αναπτυξιακής πορείας που ταιριάζει στις εθνικές της συνθήκες, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει τις μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Όραμα 2030 και η Πράσινη Πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, και θα συμμετάσχει ενεργά στην εκβιομηχάνιση της Σαουδικής Αραβίας και θα συμβάλει στη διαφοροποιημένη ανάπτυξη της οικονομίας της.

Η Κίνα θα αυξήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, θα επεκτείνει την κλίμακα του εμπορίου αργού πετρελαίου, θα ενισχύσει τη συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη και θα υλοποιήσει το σινο-σαουδαραβικό έργο Gulei Ethylene Complex Project και άλλα έργα ενεργειακής συνεργασίας μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά του, ο πρίγκηπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει σθεναρά την αρχή της “μίας Κίνας”», τη διαφύλαξη της κινεζικής κυριαρχίας, ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας και ότι υποστηρίζει σθεναρά τα μέτρα και τις προσπάθειες της Κίνας για την αποριζοσπαστικοποίηση, «απορρίπτοντας σθεναρά την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας από οποιεσδήποτε εξωτερικές δυνάμεις με τη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή οποιαδήποτε άλλη».

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του έργου Ζώνης και Δρόμου και θα επεκτείνει το εμπόριο και τις αμφίδρομες επενδύσεις.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και ενέργειας και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η επιστήμη και η τεχνολογία, η χημική βιομηχανία και η εξόρυξη.

 

Τελικό κτύπημα στις ΗΠΑ: Η Σ.Αραβία εγκαταλείπει το δολάριο – Στροφή στο Γουάν

 

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να προωθήσει εμπορικές συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με βάση το γουάν με τις χώρες του του Περσικού Κόλπου (ΣΣΚ).

Διαβάστε επίσης: Ιστορική ομιλία Β.Πούτιν: Τελείωσε ο μονοπολικός κόσμος – Σ.Αραβία ζήτησε να μπει στους BRICS! – H Ουκρανία έχει έτοιμη “βρώμικη” βόμβα (Μέρος Α’)

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στους Άραβες ηγέτες του Κόλπου την Παρασκευή ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε γουάν, μια κίνηση που θα υποστήριζε τον στόχο του Πεκίνου να καθιερώσει το νόμισμά του διεθνώς και να αποδυναμώσει τον έλεγχο του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οποιαδήποτε κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τη χρήση δολαρίου στο εμπόριο πετρελαίου θα ήταν μια σεισμική πολιτική κίνηση.

Στην αρχή των συνομιλιών της Παρασκευής, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προανήγγειλε μια «ιστορική νέα φάση σχέσεων με την Κίνα», μια έντονη αντίθεση με τις αμήχανες συναντήσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας πριν από πέντε μήνες, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρευρέθηκε σε μια μικρότερη αραβική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ.

Ο Σι είπε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τις αραβικές χώρες του Κόλπου και θα επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Κίνα θα «χρησιμοποιήσει πλήρως το Πετρέλαιο και το Εθνικό Χρηματιστήριο Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διεκπεραίωση του διακανονισμού πληρωμών σε γουάν», είπε.

 

Πηγή

Προβολές : 500


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα