Ιούλιος 1961: Ο Πελέ μαγεύει την Αθήνα και ο Ολυμπιακός νικά την Σάντος

Ιούλιος 1961: Ο Πελέ μαγεύει την Αθήνα και ο Ολυμπιακός νικά την Σάντος

30 Δεκεμβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:226
Μοίρασέ το

 

Το «μαύρο διαμάντι» οι παλιότεροι στην Αθήνα θα το θυμούνται από τις εμφανίσεις του το καλοκαίρι του 1961 με την φημισμένη Σάντος, στα τρία φιλικά παιχνίδια που έδωσε και ηττήθηκε… πανηγυρικά από τον Ολυμπιακό.

Μοναδικές αναμνήσεις…

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ο αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου, ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γνωστός ως Πελέ, ταξίδεψε χθες το βράδυ στην αιωνιότητα και ο θάνατος του γέμισε θλίψη όλο τον φίλαθλο κόσμο και άφησε φτωχότερο το ποδόσφαιρο.

Το «μαύρο διαμάντι» οι παλιότεροι στην Αθήνα θα το θυμούνται από τις εμφανίσεις του το καλοκαίρι του 1961 με την φημισμένη Σάντος, στα τρία φιλικά παιχνίδια που έδωσε και ηττήθηκε… πανηγυρικά από τον Ολυμπιακό.

Μοναδικές αναμνήσεις…

 

ΤΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Τον Ιούλιο του 1961, η ομάδα του Πελέ, η περίφημη Σάντος, επισκέφτηκε την Αθήνα για να αντιμετωπίσει σε φιλικές αναμετρήσεις τις ομάδες της ΠΟΚ.

Ήδη, η βραζιλιάνικη ομάδα πραγματοποιούσε επιτυχημένη τουρνέ στη «γηραιά ήπειρο», την οποία σκόπευε να ολοκληρώσει στην Ελλάδα.

Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης είχε γίνει από τους Βραζιλιάνους, δέκα μήνες πριν, χωρίς ανταπόκριση.

Απευθύνθηκαν στον Παναθηναϊκό, αφού μονάχα το γήπεδο της Λεωφόρου μπορούσε να φιλοξενήσει ματς ενώπιον πολυπληθούς κοινού.

Η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» γράφει στις 5 Σεπτεμβρίου 1960:

«Η ομάς του θρυλικού άσσου “Πελέ”, Σάντος, η οποία ευρίσκεται εις την Ιταλίαν, διεβίβασε επείγουσα πρότασιν προς τον Παναθηναϊκόν, όπως την 9ην και 10ην Σεπτεμβρίου έλθει εις Αθήνας και δώσει δύο αγώνας έναντι 10 χιλιάδων δολαρίων.

Η πρότασις της Σάντος εκρίθη κατ’ αρχήν απορριπτέα…».

Τελικά η πρόταση της Σάντος θα γίνει αποδεκτή, έστω και με κάποια καθυστέρηση, το καλοκαίρι του 1961, και έτσι οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την τύχη να απολαύσουν την περίφημη ομάδα των Κουτίνιο, Ζίτο και φυσικά του τεράστιου Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, του γνωστού σε όλους μας Πελέ.

 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Πρώτη ομάδα που αντιμετωπίζει τη Σάντος είναι η ΑΕΚ στις 28 Ιουνίου 1961.

Οι Νοτιομερικανοί επικρατούν σχετικά εύκολα του «Δικεφάλου» με 3-0.

Έπειτα έρχεται η σειρά του Παναθηναϊκού, στις 30 Ιουνίου.

Στο 18ο λεπτό το σκορ είναι ήδη 3-0 για τη Σάντος και τα πάντα προδικάζουν έναν ακόμα υγιεινό περίπατο σε βάρος ελληνικής ομάδας. Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε τσαγανό αλλά και πολύ καλή ομάδα, ιδίως εκείνα τα χρόνια. Άλλωστε, ήταν ήδη πρωταθλητής Ελλάδας επί δύο συναπτά έτη.

Στο 40΄ ο Βαγγέλης Πανάκης θα μειώσει το σκορ και είκοσι λεπτά πριν από τη λήξη ο Δημήτρης Θεοφάνης θα πετύχει το δεύτερο «πράσινο» τέρμα μετατρέποντας τον… «υγιεινό περίπατο» της Σάντος σε ντέρμπι.

Στο 75΄ ο Τουμπέλης θα έχει μεγάλη ευκαιρία να φέρει στα ίσα το ματς, αλλά η κοντινή κεφαλιά του θα αποκρουστεί με δυσκολία σε κόρνερ από τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα, αποτρέποντας έτσι την ισοφάριση και παράλληλα μια ιστορική ανατροπή.

Ο Παναθηναϊκός τελικά θα ηττηθεί 3-2, αλλά η εμφάνισή του θα εκπλήξει τους πάντες, εντός και εκτός συνόρων.

Τελευταίο εν Αθήναις παιχνίδι της Σάντος είναι αυτό της 4ης Ιουλίου απέναντι στον Ολυμπιακό.

Όπως και τις δύο προηγούμενες φορές, η Λεωφόρος έχει την τύχη να είναι το μοναδικό ελληνικό γήπεδο που πάτησε ποτέ ο, κατά πολλούς, μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

 

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

 

Το βράδυ της 4 Ιουλίου 1961, οι 25.000 “ερυθρόλευκοι” φίλαθλοι που βρέθηκαν στις κερκίδες του “Απόστολος Νικολαΐδης” για να παρακολουθήσουν το φιλικό Ολυμπιακός-Σάντος, δημιούργησαν μια εντελώς ασυνήθιστη εικόνα για το αθηναϊκό γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 2-1 τους Βραζιλιάνους, με γκολ του Ποσειδώνα και του Σουρουνη.

Η νίκη αυτή θεωρήθηκε ιστορικής σημασίας και, παρά τον φιλικό της χαρακτήρα, χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια από τους φίλους των Πειραιωτών ως ένδειξη αγωνιστικής υπεροχής έναντι των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων.

Η επικράτηση των «ερυθρολεύκων», εκτός από τραγούδι, έγινε ακόμα και ύμνος και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αποτελεί γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να αντιμετωπίσει τελευταίος χρονικά τους Βραζιλιάνους, βρίσκοντάς τους σαφώς πιο κουρασμένους απ’ ότι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός.

Το πολύ δυναμικό -κατ’ άλλους, σκληρό- παιχνίδι που χρησιμοποίησαν οι Πειραιώτες και η διαιτησία, η οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, εκνεύρισε τους ποδοσφαιριστές της Σάντος (αποβλήθηκε ο Κουτίνιο στο 40΄), ήταν καταλυτικοί παράγοντες σε μία επικράτηση τηνοποία μια «φτωχή» αθλητικά χώρα όπως η Ελλάδα, ανήγαγε σε μυθικό θρίαμβο, θέλοντας να αποδείξει πως και εκείνη υπάρχει στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης.

Ένας φίλος του Ολυμπιακού μάλιστα, ο Νικόλαος Καλούδης, δεν άντεξε τη συγκίνηση, καθώς η καρδιά του τον πρόδωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πελέ ήρθε ξανά στην Ελλάδα, το Μάιο του 2005 όντας επίτιμος προσκεκλημένος της PUMA και του Ολυμπιακού ώστε να προωθήσει την καμπάνια του ελληνικού συλλόγου για τα μέλη.

Έκανε τη βόλτα του στο “Καραϊσκάκης”, υπέγραψε αυτόγραφα και συναντήθηκε μετά από τεσσερισήμισι δεκαετίες με τους παλιούς του αντιπάλους από εκείνο το φιλικό.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι ξανά σε μια χώρα που αγαπάει τόσο πολύ το ποδόσφαιρο.

Είναι επίσης συγκινητικό που βρίσκομαι ξανά μετά από 44 χρόνια με παίκτες που είχα παίξει στο φιλικό με τον Ολυμπιακό”, είπε ο Βραζιλιάνος, ενώ δεν έλειψαν και τα πειράγματα από μέρους του προς τον Κώστα Πολυχρονίου για τον… τρόπο που τον είχε αντιμετωπίσει στο ματς!

 

Πηγή

Προβολές : 226


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα