Ιστορίες χωρίς Φωνή: Κι αυτές οι ζωές μετράνε

28 Ιουλίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Είναι αυτός ο κόσμος που κινείται παράλληλα με τον κόσμο της αδιαφορίας που δεν ακούει τις φωνές αυτών που δεν έχουν φωνή να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι αυτός ο κόσμος που γίνεται η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή για να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει και ο άνθρωπος τους το στερεί.

 

 

 

Δεν έχω λόγια…

Έχοντας ζήσει από κοντά την μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής το 2009, καλύπτοντας με την εφημερίδα μου ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, κι αυτή την τραγωδία, διαβαίνοντας τους δρόμους που η φωτιά μαινόταν και στις δυο πλευρές, έβλεπα τα ζώα να τρέχουν αλαφιασμένα… άλλοτε να τα κυνηγούν οι φλόγες, κι άλλες στιγμές να γίνονται παρανάλωμα πυρός και τα ίδια…

Και μπροστά σ’αυτό το θέαμα, σταματά το μυαλό σου… και το κλάμα της ψυχής σου, βουβό γίνεται κι αυτό… 

Άραγε, τι είδους τιμωρία αξίζει σ’ αυτούς που ως ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ;

Ποιός είπε πως τα ζώα δεν έχουν ψυχή;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.

Υπάρχουν αγριογούρουνα, υπάρχουν ελάφια, αλεπούδες, λαγοί, σκαντζόχοιροι και κουνάβια. Υπάρχουν χιλιάδες πουλιά, που θα μείνουν χωρίς φωλιά

 

Του Πέτρου Κατσάκου*

 

Μιλάνε για ανθρώπινες ζωές, για περιουσίες, για σπίτια και αυτοκίνητα. Μετράνε δέντρα καρβουνιασμένα και στρέμματα στάχτης και λένε πάλι καλά που δεν χάθηκε καμιά ζωή μέσα σε όλο αυτό το κακό, λες και όλα αυτά τα μη ανθρώπινα πλάσματα που απανθρακώθηκαν μαρτυρικά μέσα στις φλόγες δεν λογαριάζονταν για ζωές.

Δεν μετράνε και δεν τις μετράνε αυτές τις ζωές που, στην καλύτερη για τους ιδιοκτήτες τους περίπτωση, αν ζούσαν σε στάνες και σε κοτέτσια θα μετρηθούν σαν ζωικό κεφάλαιο και θα αποζημιωθούν τα κουφάρια τους για κάποια ευρώ το κεφάλι.

Γιατί αυτά που ζούσαν άγρια και ελεύθερα στο δάσος δεν θα τα μετρήσει και δεν θα τα λογίσει ποτέ κανείς για απώλειες.

Όσο για τα οικόσιτα, τα ζώα συντροφιάς αλλά και τα αδέσποτα που έμειναν πίσω, ας είναι καλά οι εθελοντές που θα τους απλώσουν το χέρι να λύσουν την αλυσίδα, να ανοίξουν την κλειδωμένη πόρτα, να τα πάρουν μακριά από το κακό.

Με καψαλισμένα μουστάκια, με πληγές και εγκαύματα στα πόδια κάποια θα σωθούν.

Είναι βλέπεις που στη συνείδηση ενός σεβαστού τμήματος της κοινωνίας των ανθρώπων, τα ζώα ανήκουν και αυτά στους πυρόπληκτους.

Εκατοντάδες είναι πια οι πολίτες που τρέχουν στις φλεγόμενες περιοχές, με μοναδικό σκοπό να σώσουν τα ζώα και να στήσουν πρόχειρα κέντρα φιλοξενίας και περίθαλψης με εθελοντές πολίτες και κτηνιάτρους να δίνουν συνειδητά το παρόν.

Ένας κόσμος που κινείται παράλληλα με την αδιάφορη πλειοψηφία και αντιλαμβάνεται πως εκτός από τον άνθρωπο υπάρχουν και άλλα πλάσματα που χάνουν τις ζωές τους στις φωτιές, που κινδυνεύουν, που τραυματίζονται, που μένουν δίχως φροντίδα, στέγη και τροφή. Γιατί υπάρχει και η πανίδα.

Υπάρχουν αγριογούρουνα, υπάρχουν ελάφια, αλεπούδες, λαγοί, σκαντζόχοιροι και κουνάβια.

Υπάρχουν χιλιάδες πουλιά που θα μείνουν χωρίς φωλιά.

Υπάρχουν πρόβατα, κότες, γουρούνια και κουνέλια που θα αφεθούν να καούν ζωντανά σε στάνες και κλουβιά.

Υπάρχουν άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια που, αν είναι τυχερά και δεν είναι δεμένα, θα τρέξουν να σωθούν.

Υπάρχουν χελώνες που δεν θα προλάβουν και θα καούν.

Υπάρχουν τα εγκαταλειμμένα, τα εγκλωβισμένα, τα παρατημένα να καούν.

Υπάρχουν και τα τυχερά που μέσα στον πύρινο εφιάλτη θα βρεθεί ένα ανθρώπινο χέρι να τα σώσει.

Είναι αυτά που σώθηκαν πέρυσι από τις φλόγες στην Βαρυμπόμπη και στο Τατόι.

Είναι τα τέσσερα πρόβατα που γλίτωσαν τη φωτιά αλλά και το μαχαίρι του χασάπη και ζουν ευτυχισμένα στο κτήμα της Ειρήνης στην Εύβοια.

Είναι ο “Πατούσης”, ο παιχνιδιάρης κούνελος που ένα χέρι τον έβγαλε από το πυρακτωμένο κλουβί ενός παράνομου εκτροφείου -από αυτά που τροφοδοτούν το εμπόριο με κουνελάκια των δύο ευρώ- και σήμερα απολαμβάνει μια νέα ζωή σε ένα φιλόξενο κτήμα με ανθρώπους που του προσφέρει αγάπη και φροντίδα.

Είναι η “Τατόι”, το πιτ μπουλ που σώθηκε πέρυσι, που παραμένει στο καταφύγιο της “Save a Greek Stray” στον Ωρωπό και περιμένει υπομονετικά υιοθεσία.

Είναι τα σκυλιά. Τα εκατοντάδες σκυλιά.

Αυτοί οι απλήρωτοι εργάτες που ζουν δεμένα για να φυλάνε σπίτια, που δεν ανήκουν όμως στην οικογένεια και ο κόσμος να χαλάσει θα μείνουν εκεί. Έξω με την αλυσίδα. Και ας καούν. Και αν καούν θα αντικατασταθούν με άλλο σκυλί, με νέα αλυσίδα.

Όπως αυτό το τρομαγμένο πλάσμα που εγκαταλείφθηκε κάπου στο Ντράφι, με την χοντρή την αλυσίδα στον λαιμό να του πνίγει κάθε ελπίδα. Ένας εγκαταλειμμένος φύλακας.

Ένας προδομένος “φίλος” του ανθρώπου που έμεινε πίσω να περιμένει άγνωστο τι.

Ένας τυχερός πυρόπληκτος που σώθηκε αλλά στο βλέμμα του θα μείνει ίσως για πάντα η απορία για το πώς του φέρθηκαν αυτοί τους οποίους εμπιστευόταν με τη ζωή του.

Ένας τυχερός πυρόπληκτος που αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από τα μέλη του “Σωματείου Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, Stray.gr” μεταφέρθηκε στο παλιό λατομείο της ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, που όπως το 2021 έτσι και το 2022 άνοιξε προσωρινά για να φιλοξενήσει τα πυρόπληκτα ζώα της Αττικής που αναζητούν φροντίδα και μια νέα οικογένεια που στα δύσκολα δεν θα τα εγκαταλείψει.

Και στο πλευρό αυτών των ζώων είναι και τα ανθρώπινα ζώα που νοιάστηκαν, που έτρεξαν, που ξενύχτησαν, που παρακάλεσαν για βοήθεια όταν τα έξοδα της περίθαλψης και της παρατεταμένης φιλοξενίας τους γονάτισαν και τα λεφτά δεν έφταναν πια για φάρμακα και τροφές.

Είναι αυτός ο κόσμος που κινείται παράλληλα με τον κόσμο της αδιαφορίας που δεν ακούει τις φωνές αυτών που δεν έχουν φωνή να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι αυτός ο κόσμος που γίνεται η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή για να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει και ο άνθρωπος τους το στερεί.

 

*Πηγή: avgi.gr

Πηγή

Προβολές : 176


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα