Ιταλία: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Draghi εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

14 Ιουλίου, 2022 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Lega και Δημοκρατικό Κόμμα δείχνουν εκλογές – Αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες

O επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, μίλησε για «πλήρη αρμονία εντός της κεντροδεξιάς» συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, καθώς και την Fdi.

 

Και στην Ιταλία, όλα τα κόμματα είναι πιόνια του πολιτικού σιωνισμού του Ρότσιλντ, όπως και στην Ελλάδα…

Ο Ντράγκι ένα πολιτικό σιωνιστικό υποκείμενο που υπηρέτησε τη ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ – ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ…

Ο Σαλβίνι, που φόρεσε το κιπά…

ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΟΘΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Στην πολιτική αβεβαιότητα βυθίζεται για άλλη μία φορά Ιταλία, με την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Mario Draghi να τελεί υπό κατάρρευση, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην ιταλική Γερουσία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής Giuseppe Conte.

H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Draghi είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Conte.

Την Πέμπτη o υπουργός κοινοβουλευτικών σχέσεων, Federico D’Incà, βουλευτής του M5S που αντιτάχθηκε στη στάση του Conte, προσπάθησε να μεσολαβήσει και να βρει τρόπο να περάσει το διάταγμα χωρίς να τεθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι ο Draghi απέρριψε αυτή την ιδέα καθώς θεωρούσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

 

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

 

Η απόφαση του Κινήματος των 5 Αστέρων βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μεταδίδει το Reuters.

Έπειτα από μία ημέρα έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Conte ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα.

«Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», επεσήμανε ο Conte αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Draghi προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.
«Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, στον Draghi, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Sergio Matarella είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της SWG, το κόμμα Fratelli di Italia είναι πρώτο, με ποσοστό 23,5%.
Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 22% και η Lega του Salvini με 15%.

italy_1.png

Lega και Δημοκρατικό Κόμμα δείχνουν εκλογές – Αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες

O επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, μίλησε για «πλήρη αρμονία εντός της κεντροδεξιάς» συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, καθώς και την Fdi.

Το M5S και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αναμενόταν να είναι σύμμαχοι στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είχαν οριστεί να διεξαχθούν στις αρχές του 2023 στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ο αρχηγός του PD Enrico Letta, δήλωσε ότι η στάση του M5S για την κυβέρνηση Draghiu «αλλάζει το πολιτικό σενάριο.

«Λαμβάνουμε υπόψη αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε η Letta.
«Σήμερα θα υποστηρίξουμε την ψήφο εμπιστοσύνης με πεποίθηση».
Ο Conte είχε παρουσιάσει πρόσφατα στον Draghi μια λίστα με τα αιτήματα του M5S για να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Την Τρίτη ο Draghi έδειξε προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού.
Αλλά τόνισε επίσης ότι η αίσθηση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του θα «χαθεί» εάν τα κόμματα που την υποστηρίζουν άρχιζαν να βάζουν τελεσίγραφα.

Ορισμένοι πολιτικοί σχολιαστές βλέπουν τη ρήξη με την κυβέρνηση ως έναν τρόπο για να επιβεβαιώσει εκ νέου την ταυτότητά του το άλλοτε αντισυστημικό M5S, σύμφωνα με το ANSA.

Το M5S είναι σήμερα τέταρτο στις δημοσκοπήσεις με την υποστήριξη περίπου 12% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με έρευνες.


Δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Lega (δεξιά) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, εκτίμησαν χθες Τετάρτη ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.

«Αν ένα κόμμα του συνασπισμού δεν στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε αυτό ήταν, αρκετά, φαίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο Matteo Salvini.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο μισό του 2023.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, διότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.

Ο Μatarela ζήτησε από τον Draghi να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται τον τελευταίο χρόνο καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά του ξεκάθαρη. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και έχει ζητήσει να δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια στις οικογένειες που δυσκολεύονται λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ενός κοινωνικού προγράμματος που προωθεί για τους πιο ευάλωτους Ιταλούς.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης περιλαμβάνει ένα πακέτο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής ύψους 26 δισεκ. ευρώ, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.

 

 

Πηγή

Προβολές : 156


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα