Κίνδυνος ολικής ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή: Απόρρητη σύσκεψη Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ για αγωγό Φ.Α. από Ιρακινό Κουρδιστάν

Κίνδυνος ολικής ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή: Απόρρητη σύσκεψη Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ για αγωγό Φ.Α. από Ιρακινό Κουρδιστάν

29 Μαρτίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:332
Μοίρασέ το

 

Προειδοποίηση Ιράν σε Ισραήλ και Τουρκία

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι η επίθεση ήταν ένα “πολλαπλό μήνυμα προς πολλούς ανθρώπους και ομάδες. Εναπόκειται σε αυτούς πώς να το ερμηνεύσουν. Ό,τι και να σχεδιάζει το Ισραήλ, από τον ενεργειακό τομέα μέχρι τη γεωργία, δεν θα πραγματοποιηθεί”.

 

Κρατάει χρόνια και αυτή η κολόνια… και εδώ βρίσκεται η αιτία του  επερχόμενου Αρμαγεδδώνα…

Να θυμίσω πως τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει το Ιράν έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και ποσότητα και ένας αγωγός δια μέσου Συρίας και Ιράκ  θα «έλυνε τα χέρια» σαφώς  της Τεχεράνης για τα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσω επίσης τον ισχυρισμό των Ρώσων, ότι ο πόλεμος στη Συρία προκλήθηκε για να ακυρωθεί αυτός ο ιρανικός αγωγός που θα κατέληγε στην Ευρώπη.

Και να θυμίσω πως η Τεχεράνη έχει δηλώσει πως θα εξαφανίσει από τον χάρτη το Τελ Αβίβ…

ΜΑΚΑΡΙ!

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Απόρρητη υψηλόβαθμη συνάντηση Τούρκων-Ισραηλινών και Αμερικανών έλαβε χώρα στην Μέση Ανατολή ενόψει ραγδαίων εξελίξεων τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στο θέμα του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός νέου αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο και πετρέλαιο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ ανασύρουν ξανά το χαρτί του “Κουρδιστάν”,  ως αντίβαρο στο Ιράν. Ο λόγος είναι πως σύντομα θα υπάρξει επίθεση κατά της Τεχεράνης. Συνεπώς, το Ιράκ και άλλες χώρες όπως η Τουρκία πρέπει να αποδεσμευτούν από το ιρανικό πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα όμως η κίνηση αυτή ανακατεύει ολόκληρη την Μέση Ανατολή με κίνδυνο να υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή. Ήδη το Ιράν έστειλε μήνυμα να “εγκαταλειφθούν άμεσα τα ενεργειακά σχέδια”.

Aξίζει να σημειωθεί πως παλαιότερα οι Ιρανοί ήθελαν αγωγό που να ξεκινάει από το Κιρκούκ και να καταλήγει στα Στενά του Ορμούζ προκειμένου να ελέγξουν την ροή του πετρελαίου.

Αγωγός Κουρδιστάν-Τουρκίας-ΕΕ

Σύμφωνα με το Reuters, “το Ιράν έπληξε προ ημερών το Ιράκ καθώς ήρθε εις γνώση του ένα εκκολαπτόμενο σχέδιο για την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το ιρακινό Κουρδιστάν θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας με τη βοήθεια του Ισραήλ.

Το γεγονός αυτό εξόργισε το Ιράν και αποφάσισε να χτυπήσει την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ με βαλλιστικούς πυραύλους νωρίτερα αυτόν τον μήνα”. λένε Ιρακινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ τι είχε συμβεί

Ανοίγει νέο μέτωπο: Το Ιράν κτύπησε απευθείας με 12 βαλλιστικούς πυραύλους στόχους των HΠΑ & Ισραήλ!

Γιατί το Ιράν έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους την Ερμπίλ

Οι ίδιοι Αξιωματούχοι αναφέρουν στο Reuters:

“Η επίθεση της 13ης Μαρτίου στο Ερμπίλ προκάλεσε σοκ στους αξιωματούχους σε όλη την περιοχή για την αγριότητά της καθώς ήταν μια σπάνια δημόσια επίθεση από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Το IRGC είπε ότι το χτύπημα έπληξε ισραηλινά «στρατηγικά κέντρα» στο Ερμπίλ και ήταν αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο μέλη του στη Συρία.

Η επιλογή του στόχου, ωστόσο, μπέρδεψε πολλούς αξιωματούχους και αναλυτές. Οι περισσότεροι από τους 12 πυραύλους έπληξαν τη βίλα ενός Κούρδου επιχειρηματία που εμπλέκεται στον ενεργειακό τομέα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Ιρακινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η επίθεση προοριζόταν να στείλει ένα πολύπλευρο μήνυμα προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η συνάντηση για τον αγωγό

Η βασική αιτία ήταν ένα σχέδιο αγωγού κουρδικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη με τη συμμετοχή του Ισραήλ. 

«Έγιναν δύο πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων του τομέα Ενέργειας και ειδικών στη βίλα που βομβάρδισε το Ιράν, για να συζητηθεί η αποστολή φυσικού αερίου από το Κουρδιστάν στην Τουρκία μέσω ενός νέου αγωγού», δήλωσε ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν και οι Ιρανοί Φρουροί δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι η επίθεση ήταν ένα “πολλαπλό μήνυμα προς πολλούς ανθρώπους και ομάδες. Εναπόκειται σε αυτούς πώς να το ερμηνεύσουν. Ό,τι και να σχεδιάζει το Ισραήλ, από τον ενεργειακό τομέα μέχρι τη γεωργία, δεν θα πραγματοποιηθεί”.

Επιβεβαιώνουν οι Τούρκοι

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητηθεί ο ιρακινός αγωγός φυσικού αερίου προς Τουρκία και Ευρώπη αλλά δεν ανέφερε πού πραγματοποιήθηκαν.

Ο ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας και ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση των σχεδίων είπαν ότι ο Κούρδος επιχειρηματίας του οποίου η βίλα χτυπήθηκε από τους ιρανικούς πυραύλους, Μπαζ Καρίμ Μπαρζαντζί, εργαζόταν για την ανάπτυξη του αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου.

Οι ιρακινές, τουρκικές και δυτικές πηγές μίλησαν ως επί το πλείστον υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν τους επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Είπαν ότι η κίνηση έρχεται ως μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν και την περιοχή:

Το σχέδιο εξαγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του Ιράν ως κύριου προμηθευτή φυσικού αερίου προς το Ιράκ και την Τουρκία, ενώ η οικονομία του εξακολουθεί να παρασύρεται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Οι προσπάθειες για αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Δύσης έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, θέτοντας αμφιβολίες για τις προοπτικές άρσης των κυρώσεων στην Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού της τομέα.

Έρχεται επίσης καθώς το Ισραήλ, ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράν στην περιοχή, και η Τουρκία ενισχύουν τους δεσμούς και εξετάζουν περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία απειλούν σοβαρές ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν για να μεταφέρουν ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν συνάντησε επίσης τον Μπαρζανί και είπε ότι η Άγκυρα θέλει να υπογράψει συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με το Ιράκ.

Στόχος οι εξαγωγές ενέργειας

Ιρακινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο άντλησης φυσικού αερίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία, ούτε ανέφεραν πόσο μακριά ήταν ούτε ποιος είναι ο ρόλος του Ισραήλ στο έργο.

“Ο χρόνος της επίθεσης στο Ερμπίλ προκαλεί πολύ ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι στρεφόταν περισσότερο στις εξαγωγές ενέργειας του βόρειου Ιράκ και σε μια πιθανή συνεργασία που θα περιλάμβανε το Ισραήλ”, δήλωσε ένας από τους Τούρκους αξιωματούχους.

“Έγιναν κάποιες συνομιλίες για εξαγωγές φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράκ και γνωρίζουμε ότι το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Η Τουρκία το υποστηρίζει επίσης”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι έγιναν τουλάχιστον δύο συναντήσεις για να συζητηθεί το θέμα, με ειδικούς της ενέργειας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη βίλα του Μπαρζαντζί, οι οποίες, όπως είπε, εξηγούν την επιλογή του στόχου για την πυραυλική επίθεση του Ιράν. Κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση, αλλά η βίλα καταστράφηκε.

Ένας ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας δυτικός διπλωμάτης στο Ιράκ ανέφεραν ότι ο Μπαρζαντζί ήταν γνωστό ότι φιλοξενούσε ξένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο σπίτι του και ότι μεταξύ αυτών ήταν και Ισραηλινοί.

Ο ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας και ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η εταιρεία KAR Group του Barzanji εργάζεται για να επισπεύσει τον αγωγό εξαγωγής φυσικού αερίου.

Ο νέος αγωγός θα συνδεθεί τελικά με έναν που έχει ήδη ολοκληρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων, είπε ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Όμιλος KAR κατασκεύασε και διαχειρίζεται τον εγχώριο αγωγό της κουρδικής περιοχής, δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού της προεδρίας του Κουρδιστάν, Fawzi Harir.

Κατέχει επίσης το ένα τρίτο του αγωγού εξαγωγής πετρελαίου του Κουρδιστάν βάσει συμφωνίας μίσθωσης. Το υπόλοιπο ανήκει στη ρωσική Rosneft.

 

Πηγή

Προβολές : 332


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα