Κακουργηματική απιστία αποδίδει η Οικονομική Εισαγγελία σε πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, εν ενεργεία Μητροπολίτη για διασπάθιση ποσών 2 εκατ. ευρώ

17 Μαρτίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:295
Μοίρασέ το

 

Οι εισαγγελείς στην πρώτη υπόθεση, καταλογίζουν στα υπό διερεύνηση στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι σε διάστημα 26 μηνών, κατά την επίμαχη περίοδο, κατέβαλαν στην εμπλεκόμενη Μητρόπολη ποσό που φθάνει τις 749 χιλιάδες ευρώ. Η συγκεκριμένη εκκλησιαστική δομή, έλαβε 18 επιχορηγήσεις, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων, για άπορους και μετανάστες, για υγειονομικό υλικό στην Λωρίδα της Γάζας, για κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Τήνο κ.ά. Σύμφωνα με το πόρισμα των Οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε «αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας».

 

 

 

Μήπως είναι από τους μπολιασμένους που μας κουνάνε και το χέρι, ο εν λόγω μητροπολίτης;;;

Ε ρε κατάντια για την Εκκλησία…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Οικονομική Εισαγγελία σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, της περιόδου 2007-2009, ενός Μητροπολίτη σε Μητρόπολη της Αττικής, αλλά και σε εκπροσώπους εταιρειών, που εμπλέκονται σε παράνομες επιχορηγήσεις ποσών που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με παραγγελία τους προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 13 προσώπων που εμπλέκονται στην μεγάλη υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος, εκ των οποίων οι 9 ήταν κατά την επίμαχη περίοδο μέλη Διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, περιλαμβάνει 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, οικονομικών ενισχύσεων και συναλλαγών με εταιρείες αλλά και την επίμαχη Μητρόπολη, της οποίας ο επικεφαλής, εν ενεργεία Μητροπολίτης, είχε διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα ο εν λόγω Μητροπολίτης φαίνεται να έχει εμπλοκή σε δύο από τις 5 υπό διερεύνηση υποθέσεις για τις οποίες ζητείται η άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης.

Η έρευνα για την υπόθεση διενεργείται επί σειρά ετών, από τρεις Εισαγγελείς, οι οποίοι χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν ενέργειες για ανάκτηση εγγράφων που ήταν εξαφανισμένα από τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αποδεικτικό υλικό που συνέλεξαν οι τρεις εισαγγελείς, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, υλικό που για να μεταφερθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αποτελεί ένα μέρος της υπό διερεύνηση υπόθεσης που τέθηκε στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών το 2012, μετά από παραγγελία του τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Οι εισαγγελείς στην πρώτη υπόθεση, καταλογίζουν στα υπό διερεύνηση στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι σε διάστημα 26 μηνών, κατά την επίμαχη περίοδο, κατέβαλαν στην εμπλεκόμενη Μητρόπολη ποσό που φθάνει τις 749 χιλιάδες ευρώ.

Η συγκεκριμένη εκκλησιαστική δομή, έλαβε 18 επιχορηγήσεις, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων, για άπορους και μετανάστες, για υγειονομικό υλικό στην Λωρίδα της Γάζας, για κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Τήνο κ.ά.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε «αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας».

Σε άλλη από τις πέντε υποθέσεις, το Κέντρο, το 2009, με σύμβαση που υπέγραψε, κατέβαλε ποσό σχεδόν 200 χιλιάδων ευρώ σε εκτυπωτική εταιρεία για την εκτύπωση 1,5 εκατομμυρίων ενημερωτικών φυλλαδίων για τη Νέα Γρίπη (γρίπη των χοίρων) και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Ωστόσο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, πρόκειται για εικονική εκτύπωση καθώς τα φυλλάδια που διατέθηκαν σε φιλάθλους σε γήπεδα ήταν 126 χιλιάδες με τα υπόλοιπα ούτε να έχουν διατεθεί σε άλλα σημεία αλλά ούτε και να είχαν αποθηκευθεί κάπου.

Η τρίτη υπόθεση αφορά καταβολή ποσού 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε ιστοσελίδα Υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς την κατάρτιση σύμβασης που να αιτιολογεί την πληρωμή.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως η εταιρεία που εμφανίζεται διαχειρίστρια της ιστοσελίδας, που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό και εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009. Μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία “Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη” το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Για την τέταρτη περίπτωση το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι αφορούσε ποσό 180.240 ευρώ, για την έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα το περιοδικό εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση και καταβλήθηκαν μεγάλα ποσά σε 6 δημοσιογράφους εκ των οποίων μόνο ένας να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η τελευταία υπόθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αφορά ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ που δόθηκαν προκαταβολικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία επικοινωνίας για την διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Οι εισαγγελείς σημειώνουν πως για το υπόλοιπο ποσό, που φθάνει το μισό εκατομμύριο, δεν έλαβαν επαρκείς εξηγήσεις.

Η Οικονομική Εισαγγελία έχει δώσει εντολή για την διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που κατά την επίμαχη περίοδο είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε έλεγχο τίθεται και τα οικονομικά της εμπλεκόμενης Μητρόπολης.

Παράλληλα συνεχίζει την έρευνα όσον αφορά ποσό περίπου 185 χιλιάδων ευρώ που δόθηκε από το Κέντρο σε δημοσιογράφο για υπηρεσίες δημοσιογραφικές και προβολής των δράσεων Κέντρου μέσω συνεργασίας με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

Τέλος, θέτει στο αρχείο τη δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, την υπόθεση των συμβάσεων του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων.

 

 

Πηγή

Προβολές : 295


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα