Καταδικασμένη να πνιγεί η Αττική

Καταδικασμένη να πνιγεί η Αττική

26 Σεπτεμβρίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:463
Μοίρασέ το

 

«Καταπατήσαμε την ιστορική πορεία των ρεμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Ευθυγραμμίσαμε τα ποτάμια, τα κάναμε υπονόμους και χτίσαμε σπίτια, χτίσαμε ολόκληρες γειτονιές πάνω στα ρέματα. Δεν σεβαστήκαμε τίποτα και γι’ αυτό η Αττική και ειδικά συγκεκριμένες περιοχές είναι καταδικασμένες να πλημμυρίζουν ακόμα και με μια απλή βροχόπτωση», λένε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» επιστήμονες – μέλη και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Η «Ζούγκλα» αποκαλύπτει τα ποτάμια, τα ρέματα και τα λάθος έργα που θέτουν σε κίνδυνο περιοχές στο λεκανοπέδιο – Ποιες συνοικίες είναι στο κόκκινο σε μια έντονη κακοκαιρία – «Πρέπει άμεσα να δράσουμε διότι θα έχουμε νεκρούς» λένε επιστήμονες

Δεν χρειάζεται να πάω μακρυά… μπροστά στο σπίτι μου, υπήρχε ένα μικρό ρέμα που τον χειμώνα κατέβαζε νερά…
Ο τότε δήμαρχος Βασίλης Τζιλάβης, το έκλεισε και το έκανε… τσιμέντο…
Να μιλήσω για την περιοχή Μαραθώνα, που  είναι κτισμένα εκατοντάδες σπίτια πάνω σε ρέματα;;;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ…
ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΙΧ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΤΙΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ…
ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ…
Καλλιόπη Σουφλή
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης, Νίκος Χριστοφάκης
Παραγωγή: Zougla.gr WebTV 2023   

«Καταπατήσαμε την ιστορική πορεία των ρεμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Ευθυγραμμίσαμε τα ποτάμια, τα κάναμε υπονόμους και χτίσαμε σπίτια, χτίσαμε ολόκληρες γειτονιές πάνω στα ρέματα. Δεν σεβαστήκαμε τίποτα και γι’ αυτό η Αττική και ειδικά συγκεκριμένες περιοχές είναι καταδικασμένες να πλημμυρίζουν ακόμα και με μια απλή βροχόπτωση», λένε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» επιστήμονες – μέλη και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

«Όπου υπάρχουν προβλήματα με πλημμύρες στην Αθήνα σχετίζονται και με τα λάθος τεχνικά έργα. Το νερό έχει δηλώσει τι χώρο θέλει. Ξέραμε που περνάνε τα ρέματα και τι χώρο χρειάζονται. Εμείς πήγαμε μέσα σε αυτούς τους  χώρους και χτίσαμε την πόλη μας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η ομάδα «Γεωμυθική», η οποία αποτελείται από επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει όλα τα ρέματα και τα ποτάμια του λεκανοπεδίου, έχει κάνει χαρτογράφηση και έχει επισημάνει στις Αρχές τους κινδύνους  για το τι θα συμβεί σε περιοχές της πρωτεύουσας σε περίπτωση ενός πολύ έντονου καιρικού φαινομένου. Αυτή τη μελέτη και αυτούς τους χάρτες αναλύουν με λεπτομέρεια μπροστά στον φακό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Πρόσφατα μάλιστα, όπως λένε, τους κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων και τους ζήτησε να τον ενημερώνουν για τα προβλήματα τα οποία ανακαλύπτουν στην Αττική. «Σε κάποιες περιπτώσεις αναδείξαμε ένα πρόβλημα που αφορούσε ρέματα και έγινε παρέμβαση της Περιφέρειας», τονίζουν σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Με όλα αυτά που έχουν δει μιλούν έξω από τα δόντια: «Όπου μπορούμε πρέπει να επαναφέρουμε τα ποτάμια στη φυσική τους κατάσταση ή να τους δώσουμε χώρο με απαλλοτριώσεις. Τα εκατομμύρια που δίνονται για αντιπλημμυρικά πρέπει να γίνονται απαλλοτριώσεις. Όλοι οι χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν και οι μελέτες να αναθεωρηθούν διότι αλλάζουν τα δεδομένα. Το νερό θέλει χώρο, πρέπει να βρούμε χώρο, το κλίμα αλλάζει. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται στην Αττική με τσιμεντώματα. Να δράσουμε τώρα πριν να είναι αργά».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψαν:

Δείτε τον χάρτη όπου σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα:

 

 

Πηγή

Προβολές : 463


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα