Κρύβουν παγίδες τα μηνύματα περί συνδρομής του Facebook-Ειδικός διευκρινίζει για τις χρεώσεις.

Κρύβουν παγίδες τα μηνύματα περί συνδρομής του Facebook-Ειδικός διευκρινίζει για τις χρεώσεις.

14 Νοεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:396
Μοίρασέ το

 

 Παγίδες φαίνεται να κρύβουν τα μηνύματα που αναπαράγονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από χρήστες του Facebook, ακολουθώντας στην ουσία τις υποδείξεις, προκειμένου να μην καταβάλλουν την μηνιαία συνδρομή, κάτι όμως που αποτελεί πρόσχημα επιτήδειων.

Και αυτό διότι, η συγκεκριμένη συνδρομή, αφορά

μόνο τις διαφημίσεις, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αποφύγει καταβάλλοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό, χωρίς να σημαίνει πως πλέον δεν θα έχει δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Όπως εξηγεί o ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνος Παστός, «κάποιοι επιτήδειοι τις τελευταίες ημέρες, πήραν μια είδηση και έκαναν μια παραλλαγή σε αυτή, γράφοντας ότι όσοι δεν θέλετε να σας χρεώνει το Facebook, πρέπει να αντιγράψετε αυτό το κείμενο και να το κολλήσετε στον τοίχο σας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η ύπαρξη μιας αλυσίδας μηνυμάτων και ένας κακός χαμός, όπου όλοι επηρεάζονται και αναρωτιούνται αδίκως, εάν θα πρέπει να πληρώσουν ή όχι για να έχουν Facebook». 

Πάντως, το να αναδημοσιεύει ο χρήστης ένα μήνυμα αλυσίδας που φαίνεται να πρόκειται για απάτη, μπορεί να τον καταστήσει επιρρεπή σε άλλες επιθέσεις, όπως το Phishing. Πρόκειται για μηνύματα, σύμφωνα με τον κ. Παστό, που περιέχουν ύποπτους συνδέσμους, όπου οι επιτιθέμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Επίσης, κάποια μηνύματα μπορεί να περιέχουν ή να συνδέουν με λογισμικό που μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή ή τη συσκευή του χρήστη, ενώ παράλληλα, οι χρήστες μπορεί να γίνουν στόχοι απάτης, όπως απάτες σε προσωπικό μήνυμα ή απάτες μέσω email που εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παστό, «αυτές οι επιθέσεις περιλαμβάνουν τη χρήση ψυχολογικών τακτικών για την απόκτηση εμπιστευτικών πληροφοριών ή την παραπλάνηση των χρηστών και όπως φαίνεται τα άτομα που είναι επιρρεπείς είναι εύκολη λεία. Δυστυχώς, έχει χρόνια που επικρατεί αυτό το φαινόμενο στο Facebook, όπου κάποιος γράφει κάτι πειστικό, με αποτέλεσμα οι χρήστες να το κοινοποιούν νομιζόμενοι ότι δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα, ενώ αντιθέτως, με την κοινοποίηση αυτών των μηνυμάτων, υπάρχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις».

Επίσης, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι ότι αρκετοί αναμεταδίδουν αυτά τα μηνύματα, χωρίς να τα διαβάσουν καν και έτσι πέφτουν σε διάφορες παγίδες. «Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε από πλευράς πρόληψης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και να εξηγήσουμε όλου του κόσμου ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των μηνυμάτων και γιατί δεν πρέπει να αναπαράγονται. Ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για να έχει έγνοια και να προστατευθεί».

Δείτε το μήνυμα που κυκλοφορεί στα social media

1

Σε ότι αφορά τις χρεώσεις που αναφέρονται, ο κ. Παστός εξηγεί πως τις τελευταίες ημέρες το Facebook, αποστέλλει ειδοποίηση στους χρήστες, ενημερώνοντας τους ότι υπάρχει η επιλογή να πληρώνει κάποιος για να μην βλέπει διαφημίσεις και να μην χρησιμοποιούν τα προσωπικά του δεδομένα για σκοπούς παραγωγής διαφημίσεων.

Δηλαδή, να εμφανίζεται στον κάθε χρήστη τι τον ενδιαφέρει. «Ωστόσο, το ότι θα υπήρχε χρέωση για την αποφυγή διαφημίσεων στο Facebook, δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς είναι κάτι που γνωρίζαμε, αλλά, αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό.

Τόσο καιρό όλοι οι χρήστες ανεξαιρέτως, χρησιμοποιούμε το Facebook με τις διαφημίσεις, κάτι που ίσχυε από την πρώτη μέρα που εγγραφήκαμε σε αυτή την πλατφόρμα», ανέφερε ο κ. Παστός.

reporter.com.cy

 

 

Πηγή

Προβολές : 396


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα