Μέγα φορολογικό σκάνδαλο στην Ευρώπη! Η φορολογική απάτη εκτιμάται ότι κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους της Ευρώπης

Μέγα φορολογικό σκάνδαλο στην Ευρώπη! Η φορολογική απάτη εκτιμάται ότι κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους της Ευρώπης

1 Αυγούστου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:238
Μοίρασέ το

 

 

Μέγα φορολογικό σκάνδαλο στην Ευρώπη – Εμπλέκεται η Deutsche Bank, στο μικροσκόπιο Barclays, Macquarie και HypoVereinsbank

Μέγα φορολογικό σκάνδαλο στην Ευρώπη - Εμπλέκεται η Deutsche Bank, στο μικροσκόπιο Barclays, Macquarie και HypoVereinsbank
Οι εισαγγελείς της Κολωνίας ερευνούν επίσης 1.500 άτομα ως μέρος ενός σχεδίου το οποίο υπεξαιρούσε κρατικά έσοδα.
Πάνω από 70 υπάλληλοι, νυν και πρώην, της Deutsche Bank παραβίασαν τους ρυθμιστικούς κανόνες και την πολιτική της τράπεζας, για να επιτρέψουν στους πελάτες να αποσπάσουν εκατομμύρια ευρώ από κρατικά έσοδα, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα για τον ρόλο τους σε ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά σκάνδαλα της Ευρώπης.
Περισσότεροι από 70 νυν και πρώην υπάλληλοι βρίσκονται υπό έρευνα από εισαγγελείς στην Κολωνία για το σκάνδαλο, υπογραμμίζοντας την έκθεση της γερμανικής τράπεζας στο σύστημα φορολογικής απάτης «cum ex» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας από τις αρχές.
Οι εισαγγελείς της Κολωνίας ερευνούν επίσης 1.500 άτομα ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για το σχέδιο, το οποίο υπεξαιρούσε κρατικά έσοδα σε μια μακροχρόνια απάτη που αφορούσε κορυφαίες τράπεζες, όπως η Barclays, η Macquarie και η HypoVereinsbank της UniCredit.
Οι εισαγγελείς ερευνούσαν το σκάνδαλο εδώ και χρόνια, αλλά η έρευνα εντάθηκε αυτόν τον μήνα όταν ένας πρώην υψηλόβαθμος τραπεζίτης της τράπεζας Fortis συνελήφθη στη Μαγιόρκα κατόπιν εντολής των εισαγγελέων της Φρανκφούρτης.
Βασικός πυλώνας της έρευνας οι υπάλλληλοι της Deutsche BankΗ εσωτερική έρευνα της Deutsche, η οποία χρονολογείται από το 2015 και διενεργήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Freshfields.
Αποτελεί βασικό μέρος της ποινικής έρευνας εναντίον των υπαλλήλων της τράπεζας από τις αρχές στην Κολωνία.Η φορολογική απάτη εκτιμάται ότι κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους της Ευρώπης και περιλαμβάνει συμφωνίες μετοχών που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την πληρωμή μερίσματος μιας μετοχής που εξαπάτησε τις κυβερνήσεις να επιστρέψουν φόρους που δεν είχαν καταβληθεί εξαρχής.

Η απάτη ονομάστηκε cum ex, η οποία προέρχεται από το λατινικό «με χωρίς» και αναφέρεται στην εξαφάνιση της φύσης των πληρωμών μερισμάτων.
Το φορολογικό τμήμα της Deutsche προσπάθησε από νωρίς να κρατήσει την τράπεζα μακριά από δραστηριότητες cum-ex, αφού οι επενδυτικοί τραπεζίτες της ζήτησαν άδεια να συμμετέχουν απευθείας σε τέτοιες συναλλαγές, διαπίστωσε η έρευνα.

Οι φορολογικοί εμπειρογνώμονες της τράπεζας υποστήριξαν ότι οι επιστροφές χρημάτων, αν και τεχνικά ήταν δυνατές βάσει του γερμανικού φορολογικού κώδικα εκείνη την εποχή, ήταν δόλιες και δημιουργούσαν τεράστιο κίνδυνο για τη φήμη της τράπεζας.

Ωστόσο, οι επενδυτικοί τραπεζίτες της Deutsche με έδρα το Λονδίνο παραβίασαν αυτήν την απαγόρευση, σύμφωνα με την έρευνα.
«Εντοπίζουμε μια σειρά από παραβιάσεις νομικών ή κανονιστικών απαιτήσεων ή εσωτερικών πολιτικών», δήλωσε ο Freshfields.

 

Τουλάχιστον 3,9 δισ. παράνομες επιστροφές φόρου

Στη Γερμανία, οι φορολογικές αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ σε παράνομες επιστροφές φόρου μεταξύ 2001 και 2011, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η έκθεση Freshfields διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας δημιούργησε εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες παρέχοντας εν γνώσει της υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής σε πελάτες που ειδικεύονταν στις συναλλαγές cum-ex.

Η τράπεζα ασχολήθηκε επίσης με τη διαπραγμάτευση παραγώγων που εκμεταλλευόταν έμμεσα τα κενά που είχαν κηρυχθεί παράνομα.

Μεταξύ 2008 και 2011, η Deutsche κατείχε ακόμη και μερίδιο 5% στη Luxembourg Financial Group Holding, ιδιοκτήτη ενός από τα επενδυτικά κεφάλαια με εστίαση στο cum-ex που ήταν επίσης ένας από τους προβληματικούς πελάτες της Deutsche στην επενδυτική τραπεζική, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Freshfields το 2013.

 

 

Πηγή

Προβολές : 238


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα