«Μαύρη Παρασκευή» σε Χρηματιστήρια, ομόλογα και νομίσματα

«Μαύρη Παρασκευή» σε Χρηματιστήρια, ομόλογα και νομίσματα

24 Σεπτεμβρίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:345
Μοίρασέ το

 

Χάνονται δισεκατομμύρια στα Χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής

Ισχυρές πιέσεις και στην Αθήνα

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

 

 

 

 

Θα πρότεινα να σηκώσετε τις καταθέσεις σας όσο πιο σύντομα μπορείτε…

ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΟΝΤΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

«Μαύρη Παρασκευή» σε Χρηματιστήρια, ομόλογα και νομίσματα

Έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων, σαρρωτική πτώση στα Χρηματιστήρια και μεγάλες απώλειες για ευρώ και αγγλική λίρα συνθέτουν το σκηνικό μιας ακόμη «Μαύρης Παρασκευής» στις κυριότερες αγορές του κόσμου. Μόνο το πετρέλαιο κινήθηκε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αλλά κι αυτό γιατί οι επενδυτές εκτιμούν ότι λόγω της μεγάλη ύφεσης που έρχεται αργά θα μειωθεί και η ζήτηση του μαύρου χρυσού.

 

Ευρώ: Πτώση και νέο χαμηλό 20ετίας καθώς η Ευρωζώνη εισέρχεται σε ύφεση

Σε νέο χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου «βούτηξε» το ευρώ την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση νέας έρευνας σύμφωνα με την  οποία, η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση.

Ειδικότερα, το ευρώ υποχώρησε 0,9% έναντι του δολαρίου στα 97,5 σεντ, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2002.

Το ευρώ βρίσκεται στα 139,4540 γεν, στο 0,8823 με τη στερλίνα και στο 0,9561 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,39% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 142,8860 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει ισχυρή πτώση 1,69% και διαμορφώνεται στα 1,1064 δολάρια.

 

Εκτοξεύνται οι αποδόσεις και των ομολόγων και μαζί το κόστος δανεισμού

Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους και οι επενδυτές φοβούνται παρατεταμένη ύφεση.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε το 4,64% με το spread έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης.

Αυξάνεται σημαντικά το κόστος δανεισμού κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη
Αυξάνεται σημαντικά το κόστος δανεισμού κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, και διαμορφώνεται στο 2,11%.

Το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού δέχθηκε νέες πιέσεις μετά τη δημοσιοποίηση νέας έρευνας σύμφωνα με την  οποία, η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση.

Χάνονται δισεκατομμύρια στα Χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής

Πτωτικά κινούνται και την Παρασκευή οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, οδεύοντας προς μία ακόμη πτώση σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μείωση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε ύφεση.

Οι δείκτες καταγράφουν απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τον Dow να υποχωρεί κάτω από το όριο των 30.000 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed προχώρησε την Τετάρτη σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και ανέφερε ότι θα κάνει άλλη μια αύξηση τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones διολισθαίνει κατά 418,67 μονάδες ή 1,39% στις 29.658,01 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 64,54 μονάδες 1,71% στις 3.694,44 μονάδες.

Παράλληλα, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 214,16 μονάδων ή 1,94% στις 10.853,98 μονάδες.

Μέχρι χθες, ο Dow έχει υποχωρήσει περίπου 2,4% αυτή την εβδομάδα, ενώ τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq έχουν υποχωρήσει κατά 3% και 3,3% αντίστοιχα.

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής, οι Dow S&P 500 και Nasdaq έχουν υποχωρήσει περίπου 17,2%, 21,1% και 29,3% αντίστοιχα.

 

Ισχυρές πιέσεις και στην Αθήνα

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανησυχούν για πιθανή ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία επιβαρύνουν το κλίμα ακόμη περισσότερο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 1,347 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 798,11 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,39%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2022 (794,62 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 819,59 μονάδες (+0,24%) και κατώτερη τιμή στις 795,76 μονάδες (-2,67%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 4,55%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί 6,80%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 10,66%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 61,44 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 25.536.711 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,68%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,67%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,41%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-5,18%), της Εθνικής (-4,03%), της Alpha Bank (-3,43%), του ΟΤΕ (-3,42%), της Eurobank (-3,34%), της Elvalhalcor (-3,30%) και του ΟΠΑΠ (-3,28%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 8.558.813 και 4.959.001 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 9,608 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 8,558 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 17 μετοχές, 101 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου +4,90% και Lavipharm +3,42%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία ‘Αλφα(π) -11,93% και Moda Bango -7,69%.

 

Πηγή

Προβολές : 345


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα