Μετά τις εκλογές, τελειώνουν και τον Ανδρουλάκη...

Μετά τις εκλογές, τελειώνουν και τον Ανδρουλάκη...

24 Ιανουαρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:457
Μοίρασέ το

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Σκάει η φούσκα ενός μη χαρισματικού αρχηγού

Απρόσιτος και εγκλωβισμένος στο μόνο παιχνίδι που γνωρίζει καλά σαν παιδί του κομματικού σωλήνα, αναλώνεται στις στρατηγικές πίσω από κλειστές πόρτες

Έρχεται η δύση και του ΠΑΣΟΚ… καιρός ήταν να αφανιστεί και το ασκεναζί Ανδρουλάτσι, γι αυτό επιλέχθηκε… για να το συρρικνώσει…
Οι βαλίτσες πάνε κι έρχονται από του Μαξίμου, και το Κού-λη, έχει να επιτελέσει έναν ακόμη… άθλο…
ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ… έτσι κι αλλιώς, διαφορές δεν έχουν…
Ότι βόθρος είναι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των Καραμαναλήδων, των Σαμαράδων, των Μητσοτάκηδων, είναι και το ΠΑΣΟΚ των ΠαπανδρεοΣιμητοΑνδρουλάκηδων…
Αναρωτιέμαι πόσο χαμηλού επιπέδου είναι οι ψηφοφόροι και των δύο…
Ο Ανδρουλάκης δεν τραβάει… μήπως ήρθε η ώρα του Σαϊεντολόγου εβραίου Λοβέρδου, ή της εβραίας Διαμαντοπούλου;;;
Όποιου η ώρα κι αν έχει έλθει, μετά τις εκλογές (αν αυτές γίνουν), Ανδρουλάτσι, ΤΕΛΟΣ…
Καλλιόπη Σουφλή 
Υ.Γ. Λελούδια στον τάφο ενός κουμμουνιού… ΠΟΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑ…
Να τον χαίρεστε εκεί στο οβραίικο ΠΑΣΟΚ…  αυτά είναι τα πρότυπα ενός ασκεναζί που περνάει στον κόσμο και δη στην νεολαία…

Ο αέρας των ποσοστών από την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ έχει καταλαγιάσει εδώ και μήνες. Πριν από τις γιορτές προέκυψε ακόμα ένα πρόβλημα για τον αρχηγό του κόμματος, ότι έπρεπε να απολογείται για την παράνομη δράση της Καϊλή. Τώρα ήρθε ένας πρόσθετος πονοκέφαλος. Σημαντικά στελέχη φεύγουν κλείνοντας πίσω τους με θόρυβο την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη.

 

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Μόλις δυο – τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εσωστρέφεια, αυτήν τη φορά λόγω της έλλειψης ικανότητας του Ανδρουλάκη να εμπνεύσει ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται καθημερινά.

Δεν «αιμορραγεί» μόνο η εκλογική δυναμική του πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας, αλλά και η στελέχωσή του.

Η Αναστασία Σιμητροπούλουήταν προσωπική επιλογή Ανδρουλάκη.

Η δικηγόρος τοποθετήθηκε, πριν από περίπου έναν χρόνο, στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ένα σημαντικό πόστο.

Η παρουσία της Σιμητροπούλου στα τηλεοπτικά πάνελ ήταν συχνή, με έναν συγκροτημένο πολιτικό λόγο και γκελ.

Εύλογα, το όνομά της φιγούραρε για το ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών.

Χθες γνωστοποίησε ότι παραιτείται για «προσωπικούς λόγους».

 

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Παντελής Περιβολάρης αποφάσισε να παραιτηθεί από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Θα ήταν υποψήφιος στην Καστοριά, όπως και το 2015. Η αποχώρησή του έκανε περισσότερο ντόρο.

Χαρακτήρισε τον Ανδρουλάκη κρυπτόμενο στο Ευρωκοινοβούλιο και απόντα από τις μάχες που έδινε το Κίνημα για την επιβίωσή του, έκανε λόγο για λίστες απολύσεων υπαλλήλων που δεν στήριξαν τον πρόεδρο και μίλησε για «μαγειρέματα από μαθητευόμενους μάγους».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραιτηθεί από σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος, έπειτα από μόλις έξι μήνες συνεργασίας τους. Ηταν προσωπική επιλογή Ανδρουλάκη.

Τον Ιούνιο του 2022, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο υποκλοπών, τα βρόντηξε και ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2019 Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές.

Μίλησε για ένα κόμμα «χωρίς σαφή κατεύθυνση και χωρίς ορατή διέξοδο, με μόνο στόχο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις», για ένα ΠΑΣΟΚ «εγκλωβισμένο σε προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές».

Δημοσκοπική συρρίκνωση

Οι παραιτήσεις στο ΠΑΣΟΚ έφτασαν να θυμίζουν όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες με τις αποχωρήσεις στο ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη.

Η δημοσκοπική συρρίκνωση, σε σχέση με την αρχική άνοδο μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρουλάκης είναι περισσότερο απρόσιτος απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν νέο άνθρωπο που φιλοδοξεί να κάνει άνοιγμα στο κόμμα του και στην κοινωνία.

Το παρατσούκλι «βοσκός», που του είχε αποδοθεί παλαιότερα επειδή έμοιαζε, στα πρώτα του βήματα στο ΠΑΣΟΚ, αρκετά απόμακρος, ακατέργαστος και «ορεινός», έχει αρχίσει να επιστρέφει στα εσωκομματικά πηγαδάκια.

Ο άνεμος αισιοδοξίας μετά τις εσωκομματικές εκλογές αρχίζει να έχει όλο και περισσότερο μια αύρα τοξικότητας.

Ακόμα και στελέχη που επέλεξε ο ίδιος ο Ανδρουλάκης του γυρίζουν γρήγορα την πλάτη.

Μάλιστα, στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Ισως αυτή είναι η ώρα για να αναρωτηθεί ο Ανδρουλάκης γιατί άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στον μηχανισμό του κόμματος πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα ή θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή έξω από το ΠΑΣΟΚ.

Ομως, πάνω απ’ όλα, ο Κρητικός αποδεικνύει ότι μόνο ένα πράγμα κατέχει καλά τελικά. Τον εσωκομματικό μηχανισμό.

Εχει απορροφηθεί τόσο πολύ να ελέγξει κάθε ρωγμή μέσα στο ΠΑΣΟΚ που, μαζί με στελέχη, χάνει και τη μεγάλη εικόνα.

Και η μεγάλη εικόνα είναι πως το κόμμα του δεν θα κάνει στις εκλογές το μεγάλο άλμα που όλοι υπολόγιζαν το βράδυ του θριάμβου Ανδρουλάκη στη μονομαχία με τον Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2021.

Αντί το ΠΑΣΟΚ να δείχνει εξωστρέφεια, υπάρχουν αντιδράσεις επειδή η μοίρα του φαίνεται να ορίζεται από μια κλειστή ομάδα, με περιχαρακώσεις.

Στη γωνιά κάθονται και χαμογελούν τώρα πικρόχολα ως «δικαιωμένοι» όσοι κατηγορούσαν εξαρχής τον Ανδρουλάκη σαν «φραξιονιστή».

Ο 44χρονος πολιτικός μοιάζει να εγκλωβίζεται στον μόνο ρόλο που γνωρίζει σαν παιδί του κομματικού σωλήνα. Το ηγετικό προφίλ του παραμένει μουντό και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαρισματικό.

Η συγκρότηση μιας ανανεωμένης πολιτικής ατζέντας, ικανής να προσελκύσει καινούργιο κοινό στις εκλογές, είναι η μεγάλη αδυναμία προεκλογικά.

 

Ανεκμετάλλευτο το «βαρύ» χαρτί των υποκλοπών

Ακόμα και το πιο βαρύ χαρτί Ανδρουλάκη, αυτό των υποκλοπών, φαίνεται πλέον να λειτουργεί περισσότερο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ παρά υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις του Κρητικού είναι πιο άτονες και πιο απονευρωμένες σε σχέση με το αρχικό τσαγανό που έδειχνε.

Ο Τσίπραςείναι αυτός που λέει ότι ενδιαφέρεται να πάει να ενημερωθεί απευθείας από τονΡάμμογια τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, όχι ο Ανδρουλάκης.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει μια μεσοβέζικη τακτική, στρογγυλεμένη και χωρίς γωνίες.

Δεν δείχνει τη διάθεση ούτε να πρωταγωνιστεί αυτός απ’ όλη την αντιπολίτευση στο θέμα των υποκλοπών πηγαίνοντάς το με την ίδια ορμή μέχρι τέλους, αλλά ούτε να προχωρήσει σε μια νέα ατζέντα.

Σαν να έχει αυτο-αποκλειστεί σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς επίθεση και χωρίς υποχώρηση, που δεν αποφέρει τίποτα στο ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Θράκης, με μάστερ στο περιβάλλον. Το 2001 έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και το 2008 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το 2013, επί Βενιζέλου, εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Από το 2014 είναι ευρωβουλευτής και από τις 12 Δεκεμβρίου 2021 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή

Προβολές : 457


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα